Economic

Enel cere 1,8 miliarde euro pe afacerile din Romania

Ziarul de Vrancea
25 sep 2014 649 vizualizări
In cazul în care compania italiană nu va obţine suma cerută va renunţa la vanzarea activelor din ţara noastră

Enel cere 1,7-1,8 mld. euro pe cele trei distribuţii de energie din Romania pe care vrea să le vandă, în timp ce evaluările statului indică un maxim de 1,2-1,3 mld. euro, iar dacă grupul italian nu va obţine preţul cerut este posibil să renunţe la vanzare, au declarat surse din sectorul energetic. "Enel cere un bonus de 500 milioane de euro pentru vanzarea la pachet a celor trei distribuţii de electricitate. Dar nu le dă nimeni aceşti bani pe întreg pachetul, pentru că sunt trei contracte de privatizare pentru fiecare companie de distribuţie, cu clauze contractuale diferite", au menţionat sursele. Sursele au adăugat că, dacă Enel nu va obţine 1,8 miliarde de euro pe cele trei distribuţii de electricitate, ar putea renunţa la vanzarea operaţiunilor din Romania, luand în calcul vanzarea unor active din alte ţări. Enel, care deţine o treime din piaţa distribuţiei de energie din Romania, a anunţat că vrea să vandă operaţiunile din Romania pană la sfarşitul acestui an. Sursele au precizat că de preluarea unor active de la Enel sunt interesate companii precum E.ON (Germania), EDF (Franţa), precum şi o companie din China. De asemenea, companiile de stat Electrica şi Nuclearelectrica şi-au manifestat interesul pentru unele active ale Enel. În Romania, Enel vrea să vandă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel Romania (deţinută prin Enel Investment Holding BV). Enel a plătit direct statului, în luna aprilie a anului 2008, suma de 394,8 milioane euro pentru 50% din acţiunile Electrica Muntenia Sud, iar după o majorare de capital de 425 milioane de euro grupul italian a ajuns la o participaţie de 64,4%. Ulterior, preţul de vanzare a acţiunilor a fost ajustat în urcare cu 38 de milioane euro, astfel că suma plătită statului a ajuns la 432,9 milioane de euro.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.