Economic

Fuga de bănci s-a accelerat

Ziarul de Vrancea
23 sep 2014 890 vizualizări
Dezintermedierea bancară a continuat şi în august, cu excepţia creditului în lei pentru populaţie

Procesul de dezintermediere a continuat şi în luna august, cand soldul creditului a scăzut cu 0,1%, cădere limitată de avansul împrumuturilor în lei acordate populaţiei, care au urcat cu aproape 2%, în timp ce finanţările în valută şi cele în lei pentru companii s-au contractat. Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a scăzut în luna august 2014 cu 0,1% (plus  0,2% în termeni reali) faţă de luna iulie 2014, pană la nivelul de 213,55 miliarde lei, respectiv 32% din PIB-ul estimat pentru acest an. Creditul în lei a crescut cu 0,7% (1,0% în termeni reali), la 97 miliarde lei, în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a diminuat cu 0,7% (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 0,6%), la echivalentul 121,8 miliarde lei. Împrumuturile în lei pentru populaţie au urcat cu 2%, la 38,2 miliarde lei, dar cele acordate companiilor au coborat cu 0,2%, la 52,4 miliarde lei. Finanţările în valută au scăzut pe ambele segmente, cu 0,8% la populaţie (62,7 miliarde lei) şi cu 0,7% la companii (59,12 miliade lei). La 31 august, creditul neguvernamental a înregistrat o reducere de 3,8% (- 4,6% în termeni reali) faţă de august 2013, pe seama majorării cu 9,0% a componentei în lei (8,1% în termeni reali) şi a diminuării cu 11,5% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 11,1%). Pe segmente, creditul în lei a avut o creştere anuală de 12,6% la populaţie şi de 6,5% la companii, în timp ce creditul în valută s-a contractat cu 9,4% la populaţie şi cu 13,7% la firme. Pe de altă parte, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei s-au diminuat cu 0,3% în august, pană la 81,35 miliarde lei, deşi se menţin pe o creştere de 5,4% (4,6% în termeni reali) faţă de august 2013. Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) au crescut cu 1,4%, pană la 58,48 miliarde lei, consemnand o creştere anuală mai mare decat în cazul populaţiei, cu 9,4% (8,5% în termeni reali). Depozitele în valută ale rezidenţilor gospodării ale populaţiei şi persoane juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare), exprimate în lei, au crescut cu 0,6%, pană la nivelul de 75,4 miliarde lei (exprimate în euro, depozitele în valută au crescut cu 0,7%, pană la 17,1 miliarde euro). Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenţilor exprimate în lei au crescut cu 3,4% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor s-au majorat cu 4,0%). Depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei exprimate în lei au crescut cu 2,0% (exprimate în euro, depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei s-au majorat cu 2,5%), iar depozitele în valută ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) exprimate în lei s-au majorat cu 6,3% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor persoane juridice au crescut cu 6,9%).




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.