Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Compania chineză Alibaba a strans 25 de miliarde dolari la New York

Ziarul de Vrancea
22 sep 2014 762 vizualizări
Suma obţinută de grupul chinez de comerţ electronic Alibaba la listarea pe bursa din New York a ajuns la un nou record de 25 de miliarde de dolari, după ce bancherii au folosit opţiunea de creştere cu 15% a tranzacţiei, pe fondul cererii mari, potrivit surselor Bloomberg.

Compania chineză a ales să vandă mai multe acţiuni, în urma interesului mare manifestat de investitori la listarea pe bursa americană. Instituţii financiare importante la nivel global, precum Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley sau Citigroup, au intermediat tranzacţia. Alibaba a fost listată pe bursa din New York vineri, acţiunile grupului crescand cu 38%, cel mai mare avans obţinut vreodată de o companie de peste 10 miliarde de dolari în prima şedinţă de tranzacţionare, potrivit Bloomberg. "Aşteptările pentru această compnaie sunt la un nivel foarte înalt. Se pare că piaţa foloseşte Alibaba ca reprezentant pentru macroeconomie şi economia de consum", a declarat Li Muzhi, analist la Arete Research Service din Hong Kong. Alibaba deţinea de vineri recordul pentru cea mai mare sumă obţinută vreodată la o listare a unei companii pe bursa americană, depăşind Visa, care, la listarea din 2008, a vandut acţiuni în valoare totală de 19,7 miliarde de dolari. Alibaba a reuşit să doboare acest record pentru că a atras investitori mari de pe piaţă, vanzand acţiunile către numai 25 de fonduri de investiţii, potrivit surselor Bloomberg. Titlurile Alibaba se tranzacţionau vineri la 97,2 dolari pe unitate, faţă de preţul de listare de 68 de dolari pe unitate. La acest preţ, capitalizarea grupului este de 227,9 de miliarde de dolari, depăşind Facebook.

AmCham: Modificările la Codul Silvic ar putea avea efecte dezastruoase

Prevederile din proiectul de modificare şi completare a Codului Silvic nu asigură o securitate reală şi sustenabilă a fondului forestier şi ar putea avea efecte dezastruoase pe termen mediu şi lung asupra fondului forestier, a economiei şi a echilibrului ecologic, avertizează AmCham. "Am luat act cu surprindere de noul proiect pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008 – Codul Silvic, adoptat de Senatul Romaniei în şedinţa din 17 septembrie 2014 şi înaintat Camerei Deputaţilor, camera decizională, în procedură de urgenţă. Modificările propuse prin acest proiect nu sunt menite nici pe departe să rezolve problema dramatică a defrişărilor şi retrocedărilor ilegale, aşa cum au fost prezentate de Curtea de Conturi a Romaniei în anul 2013 în Raportul de audit privind «Situaţia patrimonială a fondului forestier din Romania, în perioada 1990 – 2012»", se arată într-un comunicat al Camerei de Comerţ Americană în Romania (AmCham), una dintre cele mai puternice organizaţii de investitori din Romania. În numele comunităţii de afaceri, AmCham îşi exprimă "profunda îngrijorare" cu privire la anumite prevederi ale proiectului. "Nu par a fi măsuri care să asigure o securitate reală şi sustenabilă a fondului forestier, ca de exemplu: excluderea perdelelor de protecţie şi a păşunilor împădurite cu consistenţă mai mare sau egală cu 0,4, din fondul forestier; permiterea construcţiilor la 50 metri faţă de liziera pădurii; reducerea obligativităţii statului roman de a împăduri o suprafaţă de 2 milioane hectare pană în 2035, la o suprafaţă de 1 milion hectare pană în 2030", se menţionează în comunicat. Reprezentanţii investitorilor propun Camerei Deputaţilor o analiză aprofundată a proiectului de lege şi a efectelor dezastruoase pe care modificările propuse le-ar putea avea pe termen mediu şi lung asupra fondului forestier, a economiei şi a echilibrului ecologic.

A doua rectificare bugetară va fi efectuată săptămana viitoare

A doua rectificare bugetară din acest an va fi efectuată săptămana viitoare, fiind vorba de o rectificare pozitivă, a anunţat premierul Victor Ponta. El a precizat că rectificarea va fi efectuată şi pe baza discuţiilor avute în aceste zile cu experţii Comisiei Europene, la Bruxelles. Premierul a asigurat totodată că toate fondurile aferente plăţii drepturilor de natură salarială sau pentru indemnizaţii sunt acoperite. "Restul, vedem ce putem să sprijinim şi ce putem să dăm şi pentru sănătate, şi pentru dezvoltare locală", a adăugat Ponta. Reprezentanţii Guvernului şi cei ai BNR s-au aflat, săptămana trecută, la Bruxelles pentru evaluarea acordului cu FMI, CE şi Banca Mondială, discuţiile avand loc în premieră în afara ţării, pe agendă figurand şi cea de-a doua rectificare bugetară din acest an. Decizia a fost legată de contextul intern al campaniei electorale, ambele părţi înţelegand ca discuţiile să nu fie folosite în scopuri politice, fiind mai degrabă discuţii tehnice. FMI are ca regulă să nu se implice în politicile interne pe perioada campaniilor electorale, dar era necesar ca această misiune de evaluare să aibă loc", au declarat atunci surse guvernamentale.

Siemens îşi extinde afacerea din energie cu o achiziţie de 7,6 miliarde dolari

Grupul german Siemens îşi extinde afacerea din domeniul energiei, cea mai mare companie de inginerie din Europa anunţand că a ajuns la un acord de preluare a producătorului de echipament industrial Dresser-Rand, care activează pe piaţa americană, pentru 7,6 miliarde de dolari, relatează Bloomberg. Siemens va plăti 83 de dolari per acţiune, suma urmand să fie achitată cash, potrivit unui comunicat al companiei germane. Acţiunile Dresser-Rand au crescut cu 37% faţă de nivelul din iulie, cînd au apărut primele informaţii referitoare la o ofertă a grupului din Germania. "Strategic, preluarea este normală. Datorită acestei tranzacţii, afacerea din energie va fi consolidată, în special în Statele Unite, unde Siemens nu este atat de puternică", a declarat Volker Stoll, analist la Landesbank Baden-Wuerttemberg. Siemens a urmărit activitatea producătorului de compresoare şi turbine pentru industria petrolieră mai bine de trei ani şi speră ca tranzacţia să fie finalizată pană în vara anului viitor. Cea mai mare companie de inginerie din Europa încearcă să încheie mai multe acorduri cu companii din industria petrolieră, întrucat CEO-ul Joe Kaeser a anunţat că Siemens poate obţine venituri mai mari din industria energiei, pe fondul amplorii căpătate de extracţia gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Producătorul eleveţian Sulzer a înaintat, de asemenea, o ofertă către Dresser-Rand, iar luni a anunţat oficial încheierea negocierilor cu producătorul de echipament industrial. Acţiunile Siemens au coborat cu 0,6% la bursa din Frankfurt, compania avand o valoare de piaţă de 84 de miliarde de euro, după apariţia informaţiei referitoare la cumpărarea Dresser-Rand. De asemenea, titlurile Sulzer au înregistrat un declin de 4,5% al acţiunilor, iar valoarea de piaţă a companiei a foat de 4,3 miliarde de franci elveţieni (4,5 miliarde de dolari).

Director de la Raiffeisen a ajuns la Piraeus Bank

Directorul executiv al Raiffeisen Bank Mădălina Teodorescu, care se ocupa de vanzări, reţea şi dezvoltare de produse, a plecat la Piraeus Bank pe poziţia de director general adjunct, avand responsabililităţi privind activitatea de retail, reţeaua teritorială şi marketing. "Ne bucurăm că s-a alăturat echipei de top management a Piraeus Bank Romania într-un moment în care banca se află pe o traiectorie ascendentă şi are obiective de creştere la nivelul tuturor activităţilor sale, iar grupul mamă şi-a propus extinderea pe piaţă bancară din Romania", a declarat luni într-un comunicat Cătălin Parvu, CEO Piraeus Bank Romania. Teodorescu, în varstă de 40 de ani, va coordona o echipă formată din peste 900 de persoane. Ea are o experienţă de aproximativ 19 ani în domeniul bancar, din care ultimii 12 ani în cadrul Raiffeisen Bank, fiind responsabilă de zonele de vanzări, reţea, call center, dezvoltare de produse şi servicii bancare, bancassurace şi private banking pe zona de retail. Mădălina Teodorescu este absolventă a Universităţii Romano-Americane, Facultatea Finanţe - Bănci. Ea a participat la programe internaţionale de training bancar şi de management în Geneva, Milano, Paris, Praga, Viena, Londra şi Lausanne.

Finanţele se împrumută din nou la costuri în creştere

Ministerul Finanţelor Publice a vandut ieri obligaţiuni pe zece ani de 241,5 milioane lei şi a încheiat astfel a treia licitaţie consecutiv în care a atras mai puţin decat avea planificat, în timp ce costul finanţării a crescut faţă de lunile iulie şi august. Trezoreria a decis să vandă doar uşor peste jumătate din obligaţiunile în valoare de 400 de milioane de lei pe care le-a propus investitorilor, după ce a primit oferte de 401,5 milioane de lei. Randamentul mediu pe an pentru titlurile cu scadenţă în februarie 2025 a crescut la 4,36%, de la 4,28% pe an în luna august şi 4,23% pe an în iulie. Finanţele au lansat emisiunea în iulie, cand au vandut obligaţiuni de 687 milioane de lei, şi au redeschis-o în august pentru a împrumuta 200 de milioane de lei. Totalul urcă la 964,3 milioane de lei dacă sunt incluse şi rezultatele licitaţiilor suplimentare. Ministerul Finanţelor are planificat să redeschidă marţi emisiunea printr-o licitaţie suplimentară în cadrul căreia va accepta numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat în urma celei de luni. Suma vizată prin licitaţia suplimentară este de 60 de milioane de lei. Trezoreria a împrumutat în ambele licitaţii de referinţă derulate săptămana trecută mai puţin decat intenţiona, la randamente în urcare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.