Economic

Producătorii de ciuperci din ţară se plang că afacerile merg prost

Ziarul de Vrancea
18 sep 2014 5868 vizualizări
Cei mai mulţi dintre producătorii de ciuperci care s-au întalnit la Focşani spun că preţurile de vanzare către retailer sunt tot mai mici u la întalnire, au luat parte atat producători, cat şi specialişti în creşterea ciupercilor

“Greii” în producţia de ciuperci din Romania s-au întalnit ieri, la Focşani, pentru a discuta problemele pe care le întampină în ceea ce priveşte preţurile de vanzare, care sunt mult sub preţurile de producţie, dar şi despre alte neajunsuri cu care se confruntă. Spre exemplu, familia Ciobanu, din Buzău, produce aproximativ 35 de tone de ciuperci champignon anual, dacă are noroc de un compost de bună calitate. După o carieră în domeniul jucăriilor, Marin Ciobanu s-a reprofilat, iar acum spune că atatea probleme cate are cu ciupercile nu a avut nici cu 15.000 de articole de jucării, pentru că alimentele sunt perisabile, iar preţurile mici de pe piaţă necesită investiţii suplimentare. Cel mai mult au de suferit cand retailerii vor să vină cu promoţii şi cumpără marfa de la producători cu preţuri mai mici. “Toate promoţiile în supermarketuri se fac pe spinarea producătorului”, spune acesta. 

Ciuperca champignon, campionul la producţie

Un alt ciupercar, din Damboviţa, a intrat în branşă de patru ani, tot cu ciupercile champignon. Produce atat pentru comunitatea locală, dar mai ales pentru distribuţie la nivel naţional. “Piaţa absoarbe, dar e un business prost. Preţuri mici, costuri mari” – aceasta este concluzia lui Teodor Basarab, după patru ani de afacere. Produce 104 tone de ciuperci pe lună, la un preţ de 5,4 lei pe kilogram, la vanzarea către retailer, iar neajunsurile le pune pe seama unei lipse de organizare a producătorilor din ţară. Prezent la întalnirea de ieri, de la Hotel Unirea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de Ciuperci, Eugen Băjenaru, a amintit despre proiectul pe care asociaţia intenţionează să-l trimită la Bruxelles, pentru obţinerea unui sprijin cuplat în sectorul producţiei de ciuperci, “primul ajutor de acest gen”, după cum a declarat Băjenaru. Asociaţia urmăreşte ca, în perioada următoare, să lanseze mai multe spoturi publicitare şi să abordeze şi alte mijloace pentru promovarea ciupercii ca aliment, în special a ciupercii romaneşti. În ţara noastră, cea mai mare parte a producătorilor – aproximativ 90% - se axează pe ciupercile champignon. Conform statisticii, un roman consumă în medie un kilogram de ciuperci, anual, spre deosebire de Olanda, Germania, Franţa sau Anglia, unde consumul ajunge la patru kilograme pe locuitor. “Ciupercile s-au ieftinit enorm în ultimii ani”, a spus Eugen Băjenaru, în defavoarea producătorilor. Programul reuniunii de la Focşani cuprinde şi o vizită la singura fabrica din Romania de compost pentru ciupercile pleurotus, de la Năneşti. (Alina-Elena VASILIU)
 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.