Ponta îşi deschide drumul către Cotroceni cu un sac de gogoşi electorale - TVA mai mic la legume, fructe şi carne
Premierul Ponta le-a cerut miniştrilor Finanţelor şi Agriculturii să pregătească scăderea TVA şi pentru alte produse agroalimentare, precum legume, fructe, carne, după reducerea operată la paine, spunand că îi va susţine anul viitor pentru această măsură chiar dacă nu va mai fi "în aceeaşi echipă". El a apreciat că reducerea cotei taxei pe valoarea adăugată (TVA) la paine, aplicată din luna septembrie a anului trecut, a fost un succes. "Un mesaj pe care îl dau un pic detaşat, ca să zic aşa, pentru că în 2015 probabil că nu voi mai fi chiar în echipă cu doamna Petrescu (ministrul Finanţelor - n.r.) şi cu domnul Constantin (ministrul Agriculturii - n.r.), este că, pe baza acestui succes, trebuie să mergem mai departe. Trebuie şi Romania poate să continue să reducă TVA pentru alte categorii de produse agroalimentare, mă refer în principal la fructe şi legume, la carne, şi acolo putem să facem acelaşi lucru dacă folosim metoda de succes şi anume, facem nişte calcule realiste pentru că, aşa cum a arătat doamna Petrescu, în primele luni evident că am pierdut bani la bugetul de stat după care, însă, avand răbdare şi aplicand bine, am recuperat acele pierderi. În al doilea rand, avand curajul de a lua aceste măsuri - şi sper să aveţi curajul la anul să le luaţi - vă voi sprijini total, nu vă voi critica, vă promit, şi al treilea lucru - dialogul cu mediul privat, cel care pană la urmă aplică ceea ce Guvernul decide", a spus Ponta, aflat la sediul Ministerului Agriculturii. Şeful Executivului a precizat că încearcă introducerea reducerii TVA la alte produse în bugetul pe anul viitor, dar a subliniat faptul că el nu vrea să se angajeze în numele "noului Guvern"'. Ministerul Finanţelor Publice estimează că, după reducerea TVA la paine de la 24% la 9% de la 1 septembrie 2013, evaziunea fiscală s-a redus cu 300 milioane de lei, în timp ce patronatul din domeniul panificaţiei Rompan indică o scădere de 200 milioane lei, calculele plecand de la ipoteze diferite. "Din estimările MFP şi Comisiei Naţionale de Prognoză rezultă că în perioada septembrie 2013 - iulie 2014 evaziunea la paine a indicat o reducere de aproximativ 300 milioane de lei, plecand de la următoarele ipoteze: cantitatea suplimentară de paine livrată de agenţii economici a fost de 88.000 de tone, iar preţul mediu al painii şi al produselor de franzelărie publicat de INS în ultimele şase luni a fost de 3,49 lei/kg", a declarat miercuri ministrul Finanţelor Publice, Ioana Maria Petrescu, într-o conferinţă de presă organizată la Ministerul Agriculturii, în care a prezentat studiul privind efectele reducerii TVA la paine de la 24% la 9%.