Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Proiect pilot: Contribuabilii pot afla situaţia fiscală de pe internet

Ziarul de Vrancea
15 sep 2014 913 vizualizări
ANAF a lansat luni platforma online pe site-ul propriu prin care persoanele fizice pot solicita, în urma înregistrării şi autentificării cu username şi parolă, informaţii precum situaţia obligaţiilor de plată, nivelul CAS declarat de angajator şi decizia de impunere, răspunsul venind tot electronic

Platforma, denumită "Spaţiul virtual privat", este dedicată deocamdată persoanelor fizice, în cadrul unui proiect pilot pentru Bucureşti şi Ilfov, iar datele pot fi consultate 24 din 24 de ore. "În 2015 intenţionăm să extindem proiectul în toată ţara, iar după ce-l extindem se vor adăuga în Spaţiul virtual privat şi alte informaţii, precum decizii de impunere pentru plăţi anticipate şi pentru alte accesorii, somaţii şi titluri executorii. De asemenea, tot în 2015 vrem să extindem programul şi către persoanele juridice, care se vor putea loga cu username şi parolă", a declarat luni, ministrul Finanţelor Publice, Maria Ioana Petrescu, la lansarea platformei, la care a participat şi premierul Victor Ponta. Ea a arătat că, în prezent, firmele îşi pot verifica situaţia fiscală doar dacă deţin un certificat digital de semnătură, care se obţine contra cost. Bugetul pentru acest program pilot a fost zero, potrivit ministrului, la care a lucrat o echipă mixtă a ANAF şi MFP, însă pentru extinderea la nivel naţional este nevoie de o infrastructură de servere. "Suntem în discuţie cu Banca Mondială pentru ca serverele pe care trebuie să le trimită pentru modernizarea ANAF să vină în timp util pentru acest program", a precizat Petrescu. Persoanele fizice pot efectua solicitările online, după ce s-au autentificat în sistem, iar răspunsurile sunt primite tot în cadrul aplicaţiei, într-o secţiune de mesaje, cu documentele cerute ataşate. Obligaţiile de plată trimise de ANAF sunt valabile pentru ultima zi a lunii anterioare interogării, iar deciziile de impunere se pot primi dacă sunt emise după data punerii în funcţiune a sistemului.

Ministrul cere şefilor Tarom şi sindicatelor să se înţeleagă

Ministrul Transporturilor Ioan Rus a solicitat conducerii şi sindicatelor Tarom să înceapă negocierile şi să găsească rapid soluţii pentru ca activitatea operatorului aerian să revină la normal, după ce, în urma unui protest spontan al echipajelor, mai multe curse au fost anulate luni dimineaţă. "În urma acţiunilor unor piloţi ai Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Romane Tarom ce au dus la anularea mai multor zboruri Tarom, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a solicitat conducerii companiei, ce este sub autoritatea Ministerului Transporturilor, să ia măsurile ce se impun pentru deblocarea acestei situaţii. Ministrul Transporturilor face apel atat la conducerea companiei, cat şi la sindicatele din Tarom ca pană cel tarziu la sfarşitul acestei zile să se aşeze la masa negocierilor şi să găsească rapid soluţii, astfel încat activitatea Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Romane să revină la normal", se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor. Ministrul Transporturilor a solicitat celor două părţi implicate să urgenteze procedura de negociere pentru ca pasagerii să nu aibă de suferit şi a atras atenţia că "soluţiile se pot găsi doar într-un cadru instituţional adecvat, nu de pe poziţii de forţă", potrivit sursei citate. Ministerul Transporturilor a anunţat, într-un nou comunicat, că Ioan Rus a convocat marţi, la sediul instituţiei, conducerea şi sindicatele din Tarom, în vederea deblocării situaţiei care a dus la întarzierea sau anularea mai multor zboruri. "Ministrul Transporturilor îşi exprimă încă o dată convingerea că deblocarea acestei situaţii poate avea loc doar într-un cadru instituţional adecvat şi se declară dispus să susţină soluţiile eficiente găsite de cele două părţi în urma discuţiilor", arată instituţia.

Google a lansat un smartphone la un preţ redus

Google a prezentat luni în India primul său smartphone care va rula pe noua platformă Android One, cu un preţ de pornire de 6.399 rupii (105 dolari), menit să atragă noi consumatori într-o piaţă estimată să devină cea de a doua ca mărime după numărul de utilizatori de internet pană în 2017. Noul smartphone, produs de Micromax Informatics, Karbonn Mobiles India şi Spice Mobility, este echipat cu un procesor quad core MediaTek şi are un ecran de 4,5 inci, relatează Bloomberg.  Preţul relativ scăzut ar putea ajuta Google să-şi extindă baza de utilizatori în India, unde majoritatea consumatorilor accesează serviciile de internet prin intermediul telefoanelor mobile, în detrimentul calculatoarelor. Compania de internet Mozilla, unul dintre principalii rivali ai Google, a lansat luna trecută în India un smartphone bazat pe sistemul de operare Firefox, la un preţ de pornire de 33 de dolari.  "Estimăm că India va deveni a doua cea mai mare piaţă de internet din lume pană în 2017, şi totul mulţumită serviciilor de telefonie mobilă", au declarat reprezentanţii Google.

Heineken a refuzat oferta SABMiller

Heineken a refuzat o ofertă de cumpărare venită din partea celui de-al doilea mare producător de bere din lume, SABMiller, care încerca prin această achiziţie să-şi consolideze poziţia în faţa liderului mondial Anheuser-Busch InBev, potrivit Bloomberg. Familia care controlează compania din Olanda a declarat luni că a refuzat oferta înaintată de SABMiller în urmă cu două săptămani, întrucat doreşte ca Heineken să rămană independentă. Familia Heineken, care a fondat compania în 1864, deţine puţin peste 50% din acţiunile producătorului de bere, prin Heineken Holding. SABMiller a înaintat oferta de achiziţie pentru Heineken pentru a-şi asigura independenţa faţă de liderul pieţei, compania belgiană Anheuser-Busch InBev. Potrivit unor surse citate de Bloomberg, Anheuser-Busch InBev intenţionează să preia SABMiller. Oferta pentru preluarea Heineken depăşeşte cea mai mare tranzacţie din industrie de pană acum, în urma căreia InBev a preluat Anheuser-Busch, în 2008, pentru 52 de miliarde de dolari. De altfel, Anheuser-Busch InBev a cheltuit aproape 100 de miliarde de dolari în ultimii zece ani pentru cumpărarea unor producători mai mici, cum ar fi Corona sau Budweiser.

Marile economii îşi reduc avansul

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a redus prognoza de creştere pentru anul acesta şi anul viitor pentru cele mai mari economii ale lumii, în contextul conflictelor geopolitice şi al menţinerii unei rate mici a inflaţiei din zona euro, informează MarketWatch. Astfel, OCDE estimează că produsul intern brut (PIB) din zona euro va înregistra un avans de 0,8% la finalul acestui an, în condiţiile în care, în luna mai, instituţia a anticipat o creştere de 1,2% a economiei din regiune. Prognoza pentru Statele Unite a fost, de asemenea, redusă, OCDE anticipand o urcare de 2,1% a PIB-ului american în 2014, faţă de 2,6% în luna mai. "Creşterea în ritm încetinit a economiei din zona euro reprezintă cel mai îngrijorător aspect al proiecţiilor noastre", se precizează în raportul OCDE publicat luni. De asemenea, OCDE consideră că inflaţia scăzută din zona euro şi cererea slabă din regiune sunt "riscuri-cheie" pentru economia globală. Inflaţia anuală din zona euro a încetinit în luna august la 0,3%, minimul ultimilor aproape cinci ani, cu mult sub ţinta de puţin sub 2% asumată de BCE.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.