Economic

BCR refuză să-i plătească vreun euro lui Răzvan Temeşan

Ziarul de Vrancea
15 sep 2014 1023 vizualizări
Fostul preşedinte al Bancorex Răzvan Temeşan a caştigat în instanţă o sumă de 4,5 milioane de euro, reprezentand drepturile salariale din momentul în care a fost demis u Bancorex a fuzionat prin absorţie cu BCR în 1999

BCR respinge decizia instanţei prin care este obligată să-i plătească peste 4,5 milioane de euro fostului preşedinte Bancorex Răzvan Temeşan, reprezentand drepturile salariale din momentul în care acesta a fost demis, arătand că îşi va apăra viguros dreptul de a nu-i furniza nicio compensaţie. Tribunalul Bucureşti a decis, pe 9 septembrie, ca fostul preşedinte al Bancorex Răzvan Temeşan să primească de la Banca Comercială Romană (BCR) peste 4,5 milioane de euro, ceea ce reprezintă drepturile salariale din momentul în care acesta a fost concediat, decizia instanţei nefiind însă definitivă. "BCR respinge decizia instanţei de judecată şi regretă faptul că trebuie să trateze probleme moştenite dintr-un trecut îndepărtat, cand entitatea Bancorex, absorbită ulterior de BCR, se afla în proprietatea statului. Cu toate acestea, fiind forţată să se ocupe de această problemă neplăcută, banca îşi va apăra viguros dreptul de a nu furniza nici o compensaţie domnului Temeşan, avand în vedere că decizia este foarte problematică din multiple considerente. În afară de argumentele juridice, dimensiunea morală a situaţiei, în special aspectele privind remunerarea managementului unei companii de stat falimentare, se află dincolo de orice consideraţie rezonabilă", precizează BCR, într-un comunicat transmis, ieri, presei. Banca consideră că este cu atat mai scandalos faptul că dreptul muncii este folosit în litigii juridice privind probleme legate de funcţii de conducere, care sunt atribuite prin mandat şi nu au nimic de-a face cu protecţia muncii. "Avand în vedere cele de mai sus, ne vom abţine de la vreun alt comentariu, pană cand problema va fi clarificată în instanţa de judecată", se mai arată în punctul de vedere transmis luni. Sursa citată precizează că poziţia echivalentă celei pe care Temeşan a deţinut-o în Bancorex reprezintă o funcţie ce poate fi ocupată doar în baza unui mandat, avand un caracter profund intuitu personae, acordat de Consiliul de Supraveghere şi avizat de BNR, doar persoanei care se bucură atat de o reputaţie neştirbită, cat şi de încrederea consiliului şi a acţionarilor în ce priveşte gestionarea efectivă a băncii. BCR aminteşte că, în 1997, Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) Bancorex, în care acţionar majoritar era statul roman, a decis demiterea lui Răzvan Temeşan. Ulterior, în contextul pierderilor înregistrate de Bancorex, tot statul roman a decis, în anul 1999, realizarea fuziunii prin absorbirea de către BCR, aceasta fiind reglementată strict printr-o succesiune de acte normative.  În acest context, s-a prevăzut expres ca statul roman să suporte în integralitate atat pierderile evidentiate la acea dată, cat şi orice pierdere care ar fi apărut ulterior, izvorand din activitatea derulată de Bancorex pană la data fuziunii, potrivit BCR.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.