Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Bancherii nu dau doi bani pe clienţii abuzaţi

Ziarul de Vrancea
11 sep 2014 699 vizualizări
Gheţea: Sentinţele de transformare în lei a creditelor în franci nu ajută la redresarea creditării

Sentinţele judecătoreşti privind transformarea creditelor din franci elveţieni în lei la cursul de schimb de la data acordării împrumutului nu ajută deloc la redresarea creditării, iar impactul schimbării condiţiilor de creditare este "deosebit de puternic", potrivit preşedintelui ARB, Radu Gheţea. Tribunalul din Galaţi a dat miercuri prima sentinţă definitivă în cazul unui credit contractat de la Volksbank în franci elveţieni şi a dispus convertirea acestuia în lei la cursul de schimb de la data acordării împrumutului, la care se adaugă o majorare de 10%. Contractul avea o clauză inclusă potrivit căreia clientul poate solicita această transformare dacă cursul valutar se apreziază cu 10% faţă de momentul contractării creditului. Totodată, instanţa a decis anularea comisionului de risc, considerat abuziv, şi restituirea sumei plătite aferente acestuia. Anunţul a fost făcut miercuri de avocatul Gheorghe Piperea pe pagina personală de Facebook, care a precizat că nu a reprezentat în instanţă clientul care a obţinut această decizie. "Eu cred că astfel de sentinţe nu ajută deloc la redresarea creditării. Astfel de interpretări nu sunt de natură să redreseze activitatea de creditare. Atunci cand vezi ce ţi se poate întampla nu te mai grăbeşti să începi creditarea. La nivelul CEC Bank nu avem astfel de probleme, dar în calitate de preşedinte al Asociaţiei Romane a Băncilor (ARB) transmit îngrijorarea sistemului", a declarat joi într-o conferinţă de presă Radu Graţian Gheţea, preşedinte ARB şi CEC Bank. El a precizat că "în cateva zile" BNR va avea rezultatele studiilor pe care le întocmeşte cu privire la astfel de decizii, care ar putea fi extinse la întreg portofoliul unei bănci, caz în care băncile preiau nişte cheltuieli "nejustificate". "Sumele nu sunt neglijabile, impactul transformării condiţiilor de creditare în diversele forme - la cursul de la data acordării creditului, transformarea la solicitarea clientului dintr-o valută în alta decat leul sau transformarea în lei - efectul este deosebit de puternic şi ARB a transmis informaţiile pe care le deţine la Parlament. BNR va face publice datele sau nu, după cum consideră, eu nu-mi pot permite să dau publicităţii astfel de informaţii", a afirmat Gheţea. Întrebat cum comentează afirmaţiile unor parlamentari potrivit cărora băncile fac presiuni asupra lor pentru a nu aproba aceste propuneri legislative, preşedintele ARB a spus că nu se pune problema de presiuni, ci de exprimarea punctului de vedere şi a argumentelor pentru fiecare proiect în parte.

MasterCard este obligată să elimine comisioanele interbancare

Compania MasterCard va fi nevoită să elimine comisioanele interbancare la plata cu cardul în maximum şase luni, după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a respins rescursul formulat de compania americană în 2012, potrivit unui comunicat al instituţiei. Printr-o decizie din decembrie 2007, Comisia Europeană a declarat contrare dreptului concurenţei comisioanele interbancare multilaterale (CIM-uri) aplicate în cadrul sistemului de plată cu carduri MasterCard. CIM-urile corespund unei părţi din preţul unei operaţiuni cu cardul de plată, reţinute de banca de emitere a cardului. Costul CIM-urilor este imputat comercianţilor în cadrul mai general al comisioanelor care le sunt facturate pentru utilizarea cardurilor de plată de către instituţia financiară care le administrează operaţiunile. Comisia a reţinut că CIM-urile au ca efect stabilirea unui nivel minim al comisioanelor facturate comercianţilor şi, pentru acest motiv, constituiau o restrangere a concurenţei prin preţuri. Prin aceste comisioane interbancare multilaterale (CIM), instituţia bancară care a emis cardul cu care se efectuează o plată reţine un procent din plata respectivă, costul CIM-urilor fiind suportat de către comercianţi. În 2012, MasterCard a contestat în instanţă decizia Comisiei Europene, însă Tribunalul UE a menţinut hotărarea instituţiei euroepene. Ulterior, MasterCard a depus recurs la Curtea de Justiţie, care, la randul său, a menţinut sentinţa dată de instanţa anterioară. Curtea a arătat că Tribunalul a luat în considerare caracterul dual al sistemului, şi a analizat rolul CIM-urilor în echilibrarea segmentelor "emitere" şi "acceptare" ale sistemului MasterCard, admiţand existenţa unor interacţiuni între aceste două segmente. Curtea de Justiţie explică faptul că MasterCard nu a reuşit să dovedească existenţa unor avantaje semnificative care să decurgă din aplicarea comisioanelor interbancare. Totodată, instanţa a subliniat că sistemul de plăţi MasterCard nu este afectat de eliminarea comisioanelor.


Şeful SRI crede că evaziunea s-a redus de la 27% la 18%

Evaziunea fiscală s-a diminuat, în ultimii 2-3 ani în Romania, de la 22-27% din PIB la 18-20% din PIB, potrivit estimărilor SRI, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, directorul Serviciului, George Maior, menţionand că cea mai mare evaziune este la TVA - 12% din PIB, urmată de CAS - 2,4%. "Cel puţin din analiza noastră, evaziunea fiscală s-a diminuat, în ultimii doi-trei ani, de la un nivel situat între 22-27% din PIB, la un nivel care se situează, repet, în estimarea noastră, la 18-20% din PIB, ceea ce este chiar semnificativ, după părerea mea", a spus Maior. El a precizat că cea mai mare evaziune este în zona de TVA. "Bineînţeles că cea mai mare evaziune există pe zona de TVA, în evaluările noastre - 12,2% din PIB, urmată de cea pe care o consemnăm pe segmentul asigurărilor sociale: CAS – 2,4% din PIB. Dacă luăm pe domenii, cea mai mare valoare a evaziunii în continuare se resimte în industria alimentară, urmată de agricultură, zona construcţiilor etc, pe care le avem în vedere în perspectivă", a spus directorul SRI.

Modificări la RCA-ul auto

Uniunea asigurătorilor din Romania (UNSAR) a propus Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) introducerea în norma care reglementează poliţele RCA a conceptului de valoare de piaţă a vehiculelor la data daunei, în vederea îmbunătăţirii controlului cheltuielilor asigurătorilor. "În viziunea membrilor UNSAR, propunerile de modificare a normelor ce guvernează activitatea RCA în Romania vizează cateva obiective clare: creşterea gradului de prudenţialitate pentru acest segment de piaţă, creşterea transparenţei şi controlul îmbunătăţit al cheltuielilor. Cu privire la acest din urmă aspect - controlul cheltuielilor -, UNSAR a înaintat propuneri concrete de actualizare a normei RCA astfel încat aceasta să respecte principiul rezonabilităţii privind acoperirile din poliţele RCA, respectiv introducerea conceptului de valoare de piaţă a vehiculelor la data daunei", se arată într-un comunicat al UNSAR.  La finele lunii iulie, ASF a dat publicităţii un proiect de normă care vizează modificarea şi completarea Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse în aplicare prin Ordinul CSA 14/2011.

Două bănci mari părăsesc Scoţia dacă devine independentă

Cele mai importante bănci din Scoţia, Royal Bank of Scotland (RBS) şi Lloyds, au anunţat că îşi vor muta sediile centrale din Scoţia şi îşi vor înregistra afacerile în Anglia, dacă scoţienii votează pentru separarea de Marea Britanie la referendumul din 18 septembrie, informează Financial Times. RBS, care este înregistrată în Scoţia din 1727, şi-a motivat decizia de relocare, în eventualitatea unui vot în favoarea independeţei Scoţiei, prin îngrijorarea provocată de impactul pe care separarea de Marea Britanie l-ar putea avea asupra ratingului instituţiei bancare. De asemenea, grupul RBS, care este deţinut în proporţie de 81% de guvernul britanic, a explicat că schimbările fiscale, monetare şi legale determinate de un vot favorabil la referendum ar putea avea un impact negativ asupra afacerii băncii. Pe de altă parte, relocarea nu va afecta în niciun fel calitatea serviciilor bancare oferite clienţilor săi de pe teritoriul Marii Britanii. "RBS intenţionează să menţină un nivel important al operaţiunilor bancare în Scoţia şi, de asemenea, o mare parte dintre angajaţii săi, pentru a susţine activităţiile băncii şi pentru a continua să ofere servicii de calitate clienţilor din Scoţia", se arată într-o declaraţie emisă joi de instituţia bancară.

Gheţea: Dobanzile la credite sunt în scădere

Preşedintele Asociaţiei Romane a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, apreciază că dobanzile la credite vor scădea în continuare, întrucat BNR a dat multe semnale în ultima perioadă şi probabil va mai da pentru scăderea acestora, factor care va determina creşterea cererii pentru împrumuturi. "Lumea are impresia că noi, bancherii, suntem foarte supăraţi cand scad dobanzile. Nu suntem, pentru că atunci cand scad dobanzile înseamnă că începe să crească cererea, principala pondere în veniturile noastre fiind dobanzile la credite. Trebuie să ne gandim că acest volum (de venituri - n.r.) poate fi menţinut la acest nivel sau crescut fie prin creşterea dobanzilor, ceea ce e un dezastru, fie prin creşterea volumului de creditare", a declarat joi Gheţea într-o conferinţă de presă, preşedinte şi al CEC Bank. El a arătat că dobanzile se vor reduce pe toată gama de credite şi a precizat că începe "să se mişte" activitatea de vanzare-cumpărare a imobilelor, potrivit statisticilor, ceea ce indică şi o revenire a creditelor ipotecare."Un element important în toată această discuţie este acel iureş care se creează în mass-media cand, pe parcursul unei etape, se anunţă că se mai prelungeşte sau nu programul «Prima Casă». Toată lumea era în foarte mare îngrijorare, asta înseamnă că lumea îşi doreşte, are intenţia să îşi facă o casă", a spus Gheţea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.