Economic

Angajaţii din petrol şi gaze au cele mai mari salarii din ţară

Ziarul de Vrancea
5 sep 2014 2285 vizualizări
Caştigul salarial a crescut în iulie cu 1,9%, la 1.719 lei net u în comparaţie un angajat al unei companii petroliere are un salariu de 2,6 ori mai mare

Caştigul salarial mediu nominal net a fost în iulie de 1.719 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 32 lei (1,9%), iar cele mai mari valori s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.562 lei), la polul opus situandu-se hotelurile şi restaurantele (1.011 lei). În luna iulie 2014, caştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2378 lei, cu 1,9% mai mare decat în luna iunie 2014, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Indicele caştigului salarial real pentru luna iulie 2014 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele caştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 102,0%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele caştigului salarial real a fost de 128%, cu 2,4 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna iunie 2014. INS precizeză că în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale caştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducand, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor caştigului salarial lunar la nivelul întregului an. În luna iulie 2014, în majoritatea activităţilor din sectorul economic , nivelul caştigului salarial mediu net a fost mai mare faţă de luna iunie ca urmare a acordării de prime ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri, realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, caştigul salarial mediu net a crescut în luna iulie 2014 ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru stabilirea salariului de bază minim brut , la 900 lei/lună. Cele mai semnificative creşteri ale caştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 10,9% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, respectiv cu 9,0% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii); între 6,0% şi 8,0% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, extracţia cărbunelui superior şi inferior, captarea, tratarea şi distribuţia apei; între 4,0% şi 6,0% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune; înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, industria metalurgică, agricultură, vanătoare şi servicii anexe, alte activităţi extractive, alte activităţi de servicii, extracţia minereurilor metalifere, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii).




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
qwerty, acum 3516 zile, 20 ore, 41 minute, 25 secunde
Da' de prostii de la privat care au salariul 800-900 lei de ce nu scrieti?
laura, acum 3517 zile, 6 ore, 45 minute, 40 secunde
Dar de cei de la Hidroelectrica de ce nu scrieti? Au peste 1000 de euro salariu,plus bonuri plus sporuri ajung lunar la peste 1500 de euro salariu.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.