Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: 42 de companii locale au făcut anul trecut 43 de miliarde de euro

Ziarul de Vrancea
3 sep 2014 642 vizualizări
Romania s-a menţinut locul al cincilea în clasamentul Deloitte Central Europe Top 500, care analizează companii din Europa Centrală şi de Est, cu un total de 42 de societăţi, cu şapte mai multe faţă de ediţia precedentă a clasamentului.

Cele 42 de companii din Romania incluse în clasamentul Deloitte au venituri totale de 43 miliarde de euro, în creştere cu 10,2% comparativ cu anul 2013. Clasamentul realizat de Deloitte analizează 500 de companii, 50 de bănci şi 50 de firme de asigurări din 18 ţări din Europa Centrală şi de Est şi Ucraina din punct de vedere al veniturilor cumulate în 2013. "Cea mai spectaculoasă ascensiune a înregistrat-o Ford Romania, care a urcat 258 de poziţii, pană pe locul al 170-lea", potrivit unui comunicat al Deloitte. Companiile din sectorul energetic din Romania ocupă locul principal în acest clasament, cu OMV Petrom pe primul loc. Pe locul al doilea este Automobile Dacia, care a înlocuit Rompetrol Rafinare. Kaufland ocupă locul al patrulea, în timp ce Renault, pe locul al optulea anul trecut, a ieşit din Top 500. Ford Romania ocupa locul al nouălea în Top 10 companii romaneşti incluse în clasamentul realizat de Deloitte. Sectorul energetic romanesc a cumulat venituri de 19,1 miliarde de euro, fiind urmat de firme din industria bunurilor de consum şi transporturi, cu 12,1 miliarde de euro. Companiile din industria prelucrătoare au avut venituri totale de 8,1 miliarde de euro, iar sectorul de tehnologie, media şi telecomunicaţii au cumulat venituri de 2,3 miliarde de euro. "Dacă sectorul arată provocator pe termen mediu, perspectivele pe termen lung atrag atenţia asupra nevoii de investiţii concentrate. Rolul autorităţilor este esenţial în această privinţă, mai ales pentru a se asigura un echilibru între nevoia de a atrage investiţii, a soluţiona cerinţele privind emisiile de carbon, a îndeplini planurile legate de eficienţa energetică şi accesibilitate", a declarat într-un comunicat Farrukh Khan, Partener Audit şi Coordonator Sector Energie & Resurse Deloitte Europa de Est. În clasamentul din acest an, Romania are acelaşi număr de bănci (şase) şi companii de asigurări (patru) ca în 2013. Cu active totalizand 51,1 miliarde de euro, sectorul bancar a înregistrat o scădere uşoară faţă de 2013, cand suma activelor a fost de 52,1 miliarde de euro. Raiffeisen Bank şi Banca Transilvania au consemnat cele mai mari creşteri, iar Banca Comercială Romană s-a menţinut pe primul loc.

Romania a urcat 17 poziţii în topul competitivităţii economice

Romania a înregistrat un avans de 17 poziţii, de pe locul 76 pe locul 59 în clasamentul competitivităţii economice întocmit anual de Forumul Economic Mondial (WEF), plasandu-se peste ţări ale Uniunii Europene (UE) ca Ungaria, Grecia sau Croaţia, dar sub Bulgaria, Cipru, Letonia sau Polonia. În ceea ce priveşte ţările vecine, Romania este surclasată doar de Bulgaria, aflată pe locul 54, potrivit Indicelui Global al Competitivităţii ediţia 2014-2015, publicat miercuri de WEF. În schimb, Ungaria se situează cu o poziţie în spatele Romaniei, pe 60, în timp ce Ucraina, Republica Moldova şi Serbia nu se regăsesc printre primele 70 de economii ale lumii, după criteriile competitivităţii. Dintre statele UE, Romania depăşeşte Ungaria, Croaţia, Grecia, Slovenia şi Slovacia în ceea ce priveşte competititvitatea economiei naţionale. Economia romanească stă cel mai bine la capitolul eficienţă, pe locul 50 în lume, şi cel mai prost în ceea ce priveşte inovaţia - poziţia 78. Criteriile privind eficienţa includ accesul la educaţie şi calificare, eficienţa pieţei de consum şi a pieţei muncii, gradul de dezvoltare a pieţei financiare, gradul de tehnologizare a economiei, dar şi mărimea pieţei interne. Capitolul inovaţie se referă atat la aspectul implicit al inovaţiilor aduse de economia locală, cat şi la "gradul de sofisticare" a mediului de afaceri. În privinţa cerinţelor de bază ale unei economii de piaţă, precum gradul de dezvoltare instituţională, infrastructura, mediul macroeconomic şi accesul la servicii de sănătate şi educaţie primară, Romania se plasează pe locul 77 în lume. Cei mai importanţi factori care împiedică dezvoltarea unei afaceri în Romania sunt lipsa surselor de finanţare, nivelul ridicat al taxelor, infrastructura slab dezoltată şi corupţia, potrivit raportului. Cea mai competitivă economie din lume este Elveţia, urmată de Singapore, Statele Unite ale Americii, Finlanda, Germania, Japonia, Hong Kong, Olanda, Marea Britanie şi Suedia.

Infineon, Samsung şi Philips, amendate cu 138 de milioane de euro

Trei producători de cipuri pentru carduri bancare şi telefoane mobile, Infineon Technologies, Samsung şi Philips, au fost amendaţi cu suma de 138 de milioane de euro de către Comisia Europeană (CE) pentru formarea unui cartel între 2003 şi 2005, potrivit unui comunicat al CE. Comisia Europeană, care se ocupă de investigaţiile antitrust în Uniunea Europeană, a explicat că cele trei companii "şi-au transmis informaţii comerciale sensibile" depre preţuri, clienţi şi capacitatea de producţie între septembrie 2003 şi septembrie 2005. "În această eră digitală, cipurile pentru carduri sunt folosite de aproape toată lumea. Dacă firmele aleg să încheie astfel de înţelegeri, de pe urma cărora companiile care cumpără cipurile şi consumatorii au de pierdut, acestea ar trebui să se aştepte la sancţiuni", a declarat vicepreşedintele CE, Joaquin Almunia. Producătorul german de componente semiconductoare Infineon a primit cea mai mare amendă, de 82,7 milioane de euro, în timp ce compania olandeză Philips are de achitat 20 de milioane de euro.

Hotelierii ar putea beneficia de reduceri de taxe

Hotelierii ar putea beneficia de o serie de facilităţi fiscale, printre care reducerea impozitului pe profit şi a contribuţiilor sociale, şi ar putea primi garanţii de stat pentru credite de investiţii, potrivit unui proiect al Departamentului pentru IMM şi Turism, aflat în dezbatere. În plus, proiectul, aflat în dezbatere publică şi pe circuitul de avizare la mai multe instituţii publice, prevede şi reducerea taxei aferente licenţei de organizare a jocurilor de noroc şi a taxei anuale aferente autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc. Potrivit Departamentului pentru IMM şi Turism, facilităţile fiscale ar urma să stimuleze investiţiile în turism, contribuind astfel la creşterea numărului locurilor de cazare, la diversificarea serviciilor de agrement, care ar extinde sezonul, avand ca efecte creşterea numărului de turişti, ocuparea forţei de muncă şi creşterea consumului. Totodată, bugetul de stat va creşte, prin majorarea contribuţiilor sociale rezultate din locurile de muncă nou create şi creşterea încasărilor. Ajutorul de stat vine în contextul în care oficialii din turism au constatat că un deficit de competitivitate pe care îl au structurile hoteliere şi de agrement romaneşti faţă de structurile din celelalte state UE, în special, şi faţă de cele de la nivel global, în general.

Numărul insolvenţelor s-a redus cu 10%

Numărul insolvenţelor deschise în primul semestru a scăzut cu aproximativ 10%, la 12.453 de proceduri, cele mai afectate domenii fiind construcţiile, industriile textilă, extractivă şi metalurgica, precum şi sectorul hotelurilor şi restaurantelor, potrivit unei analize a Coface Romania. Analiza Coface a fost efectuată pe baza datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. În perioada similară a anului 2013, numărul insolvenţelor se ridica la 13.855 de proceduri. "Considerand media ultimilor zece ani, numărul insolvenţelor deschise în a doua jumătate a anului a reprezentat între 80% - 85% din nivelul înregistrat în primul semestru. Daca această dinamică se va păstra şi în al doilea semestru, este foarte probabil că vom asista la un volum total de maximum 23.000 de insolvenţe deschise pe parcusul acestui an", a declarat miercuri într-o conferinţă directorul general al Coface Romania, Constantin Coman. El a adăugat că atingerea acestui nivel ar echivala cu o contracţie de aproximativ 15% a numărului de insolvenţe nou deschise în acest an, comparativ cu 2013.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.