Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Romanul mediu nu a caştigat nimic din creşterea economică

Ziarul de Vrancea
28 aug 2014 653 vizualizări
GfK: creşterea economică din ultimele 18 luni nu a fost simţită de consumatorii romani

Deşi economia romanească a crescut în ultimele 18 luni, această evoluţie nu a avut impact asupra consumatorilor romani, potrivit unui studiu GfK, potrivit căruia aşteptările privind economia, veniturile şi dorinţa de cumpărare continuă să aibă valori negative. "Economia romanească înregistrează de circa 18 luni o creştere puternică. Se pare însă că acest salt economic nu a avut deocamdată impact asupra consumatorilor", se arată într-un comunicat al companiei de cercetare. Astfel, aşteptările privind starea economiei, aflată în iunie la -10,4 puncte, se situează încă în teritoriul negativ, dar în creştere de la -17,2 puncte în martie şi -16,1 puncte în urmă cu un an. În acelaşi timp, indicatorul privind veniturile este şi el, cu toate că doar marginal, sub media pe termen lung de zero puncte, situandu-se la -0,7 puncte. Comparativ cu luna martie, cand se situa la -8,2 puncte, indicatorul a crescut cu 7,5 puncte. Cu un an în urmă, valoarea era de -5,3 puncte. Dorinţa de cumpărare se situează la -14 puncte, la acelaşi nivel ca şi în luna martie. Comparativ cu iunie 2013, creşterea înregistrată este de 8,5 puncte. În luna mai, indicatorul se situa la -8,4 puncte, urcand deci la cea mai ridicată valoare din decembrie 2013. Potrivit GfK, economia din statele Uniunii Europene (UE) continuă să se redreseze, însă crizele din Irak şi Ucraina ar putea destabiliza creşterea economică. "Consumatorii europeni îşi recaştigă şi ei încrederea. Acest lucru este reflectat în evoluția indicatorilor pentru aşteptările privind starea economiei şi veniturile, şi pentru dorința de cumpărare, în majoritatea țărilor incluse în sondaj. Indicele climatului de consum GfK pentru UE (28 țări) se situează în prezent la 9,1 puncte. Aceasta este cea mai ridicată valoare înregistrată din aprilie 2008, cand indicatorul se situa la 11,9 puncte", se arată într-un comunicat al GfK. Rezultatele sondajului GfK Climatul de consum Europa au la bază un studiu asupra consumatorilor realizat, la comanda Comisiei Europene, în ţările Uniunii Europene. Sunt chestionate lunar aproximativ 40.000 de persoane, reprezentand populaţia adultă din 28 de ţări UE.

Ca să caştige voturi - Guvernul se joacă cu impozitarea

Impozitarea clădirilor în funcţie de destinaţia acestora s-ar putea aplica de la 1 ianuarie 2016

Impozitarea clădirilor deţinute de persoanele fizice şi cele juridice în funcţie de destinaţia acestora s-ar putea aplica de la 1 ianuarie 2016, aşa cum au solicitat autorităţile locale, însă decizia este una politică, a declarat Gheorghe Marinescu, şef serviciu în cadrul Ministerului Finanţelor. "În momentul de faţă nu avem o dată la care va intra în vigoare noul Cod Fiscal, 1 ianuarie 2015 sau 2016. Din punct de vedere tehnic, timpul este foarte scurt pană la 1 ianuarie 2015 pentru a depune declaraţiile şi pentru modificarea softurilor administraţiilor locale. Avem semnale din partea autorităţilor locale ca termenul să fie 1 ianuarie 2016, termenul cel mai rezonabil, aşa cred şi eu că este cel mai bine, dar urmează ca politicul să decidă", a afirmat joi Marinescu, şef serviciu în cadrul Direcţiei impozite şi taxe locale din Ministerul Finanţelor Publice (MFP), la conferinţa "Valoarea impozabilă a clădirilor conform noului Cod Fiscal" organizată de Ziarul Financiar şi Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din Romania (ANEVAR). El a arătat că Ministerul Finanţelor aşteaptă încă propuneri pentru modificarea proiectului, astfel încat să înainteze Guvernului o formă finală pană la finalul anului. Guvernul va schimba radical modul de calcul al impozitului pe clădirile firmelor, stabilit în prezent în funcţie de valoarea contabilă, şi va impune un mod de calcul bazat strict pe valoarea clădirii rezultată dintr-un raport de evaluare. Totodată, impozitarea va fi aplicată în funcţie de utilizarea clădirii, rezidenţială sau nerezidenţială, şi nu de tipul proprietarului ca în prezent, persoană fizică sau juridică. Cota exactă a impozitului este stabilită de consiliul local. Reprezentantul ministerului a punctat că impozitul în cazul locuinţelor folosite ca atare nu va creşte. "Este foarte important aspectul termenului, şi noi suntem de părere ca aplicarea modificării să apară la data de evaluare 31 decembrie 2015, iar Codul Fiscal să se aplice din 2016", afirmă Adrian Vascu, preşedinte ANEVAR. Astfel, pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea atat a firmelor, cat şi a persoanelor fizice, impozitul va reprezenta 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, iar pentru cele nerezidenţiale impozitul va fi cuprins între 0,25% şi 1,5% din valoarea impozabilă a clădirii, stabilită în urma unui raport de evaluare, care trebuie reînnoit o dată la trei ani. În cazul în care valoarea impozabilă a clădirilor nu a fost actualizată în ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referinţă, pe baza unui raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, cu excepţia clădirilor care aparţin persoanelor faţă de care a fost pronunţată o hotarare definitivă de declanşare a falimentului, cota de impozit va fi cuprinsă între 5% şi 10% din valoarea impozabilă.

Un client OTP s-a prezentat la sediul băncii într-un tanc

Un client al OTP Bank din Ungaria s-a prezentat la sediul unei sucursale într-un tanc, episod relatat de preşedintele grupului ungar, Sandor Csanyi, care scoate în evidenţă gravitatea situaţiei din Ucraina, relatează portfolio.hu. OTP anticipează că situaţia dificilă din Ucraina îi va provoca pierderi de aproximativ 95 de milioane de euro la finalul acestui an. În plus, OTP şi-a închis toate filialele din Peninsula Crimeea, în urma anexării acesteia de către Rusia. Instituţia bancară ungară se confrunta deja cu dificultăţi financiare în Ungaria din cauza unei legi care obligă băncile să returneze clienţilor comisioanele considerate incorecte, aplicate unor împrumuturi în valută. Parlamentul ungar a aprobat acest act normativ la începutul lunii iulie. OTP a depus o contestaţie în instanţă, respinsă însă de Curtea Municipală din Budapesta. Şeful OTP a pus respingerea contestaţiei pe seama legislaţiei, care nu creează condiţiile unei examinări serioase a contractelor de împrumut avute în vedere. Totodată, Csanyi a precizat că OTP va intenta un nou proces împotriva statului, dar că nu este încrezător în şansele de reuşită ale acestui demers.

Alertă: Mii de bovine vor trebui sacrificate din cauza limbii albastre

Crescătorii de bovine din sudul ţării, unde s-au extins focarele de boală a limbii albastre, vor fi nevoiţi în decurs de o lună să sacrifice mii de bovine ca măsură de siguranţă, iar un alt efect negativ al maladiei va fi un recul puternic al exporturilor, potrivit patronatului din domeniu. "Vectorul care transmite boala este un ţanţar, iar boala se transmite în acest fel prin aer. Măsurile care se impun în carantină în zonele cu focare pot duce la lichidarea întregului efectiv de animale", a declarat Claudiu Franc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din Romania.  El estimează că în următoarea lună, dacă focarele de boală nu se extind, fermierii vor fi nevoiţi să omoare cel puţin cateva mii de animale. "Cel puţin cateva mii de capete vor fi afectate în următoarea lună, pentru că focarele trebuie stinse", a afirmat Franc. Acesta afirmă că în toamnă, cand vor dispărea ţanţarii care transmit boala, focarele vor dispărea.  Crescătorii de bovine se tem şi de un val de restricţii la exportul de animale vii. "Romania exportă mult tineret bovin, sute de mii de capete pe an, şi ne temem să nu fie stopate aceste exporturi. Ar putea fi afectate şi planurile de export către China. şi la ovine abia am reuşit să deschidem tranzitul pe Turcia şi ţările arabe, iar acum ne temem să nu se închidă", a mai spus oficialul federaţiei. Boala limbii albastre la bovine şi ovine a fost confirmată miercuri şi în două localităţi din Prahova, aflate la graniţa cu judeţul Buzău, suspiciuni existand şi în alte şapte comune. Pe langă cele două focare confirmate deja, în judeţul Prahova există suspiciuni privind existenţa acestei boli în alte şapte localităţi. Focare de boala limbii albastre la bovine au fost confirmate pentru prima dată în Romania în judeţul Buzău. Astfel, boala a fost confirmată în mai multe localităţi, fiind afectate nu doar bovine, ci și ovine. Prefectura Buzău a dispus deja restricţii de circulație a bovinelor și ovinelor din localitățile în care boala a fost confirmată prin buletine de analiză și interzicerea targurilor de animale.

Ford opreşte pentru 9 zile producţia la Craiova

Constructorul auto american Ford a anunţat că va opri timp de 9 zile lucrătoare producţia modelului B-Max şi cea de motoare la fabrica din Craiova, în luna septembrie, pe fondul volatilităţii pieţei auto europene. "Volatilitatea pieţei auto europene, care continuă să îşi revină după criza economică, precum şi diversificarea în ansamblu a segmentului B, au avut impact asupra vanzărilor modelului nostru B-MAX. În acest context, Ford Romania continuă să îşi adapteze volumul de producţie la fabrica din Craiova şi planifică pentru luna septembrie 9 zile fără producţie în Secţia de Operaţiuni Vehicule şi 9 zile fără producţie în Secţia de Motoare.Vom continua să monitorizăm piaţa şi să ajustăm volumele de producţie în funcţie de cererea existentă", a declarat Ana-Maria Timiş, purtătorul de cuvant al Ford Romania. Ford produce la Craiova modelul B-Max şi motoarele pe benzină EcoBoost de 1 litru şi 1,5 litri. Asamblarea B-Max a fost lansată la jumătatea anului 2012, modelul fiind produs exclusiv la fabrica din Craiova şi comercializat doar pe piaţa europeană. Producţia B-Max a mai fost oprită, pentru aproximativ 30 de zile, în acest an. şi în 2013 producţia de automobile a fabricii din Craiova a fost întreruptă, pentru aproximativ 35 de zile, în timp ce la motoare asamblarea a fost sistată timp de şapte zile. Cifra de afaceri Ford Romania aproape s-au dublat anul trecut, de la 2,47 miliarde lei la 4,84 miliarde lei (1,09 miliarde euro), iar compania a trecut pe profit, consemnand un caştig net de 68,8 milioane lei (15,5 milioane euro), după pierderile de 480,6 milioane lei din 2012.

Comerţul şi serviciile cresc moderat în următoarele luni

Managerii companiilor estimează pentru perioada august-octombrie o creştere moderată a activităţii în sectorul de comerţ cu amănuntul şi servicii şi relativă stabilitate în industria prelucrătoare şi construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural al INS. În cadrul anchetei de conjunctură din luna august, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural plus 4%), cu o tendinţă de creştere pentru unele activităţi precum fabricarea hartiei şi a produselor din hartie (sold conjunctural plus 18%) şi fabricarea altor mijloace de transport (sold conjunctural plus 18%). În acelaşi timp, atat preţurile produselor industriale, cat şi numărul salariaţilor vor fi relativ stabile (sold conjunctural plus 1%, respectiv 0%). Şi construcţiile vor înregistra o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural plus 4%) în următoarea perioadă, tendinţă manifestată şi la nivelul numărului de salariaţi (sold conjunctural -3%), al stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -1%) şi al preţurilor (sold conjunctural plus 2%). În comerţul cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural plus 9%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural plus 10%). Majorări moderate vor consemna şi numărul angajaţilor şi preţurile de vanzare cu amănuntul (sold conjunctural plus 8%). Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte de asemenea o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 13%), iar preţurile de vanzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural plus 1%).

Una din cele mai mari bănci din lume, atacată de hackerii ruşi

Una dintre cele mai mari bănci din SUA, JP Morgan, precum şi alte instituţii bancare au fost atacate în luna august de către hackeri ruşi, care au furat atat date ale băncilor, cat şi ale clienţilor acestora, potrivit unor surse citate de Bloomberg. Atat datele conturilor mai multor clienţi, cat şi unele informaţii sensibile din calculatoarele angajaţilor băncilor au fost furate în urma atacurilor informatice. Unul dintre oficialii intervievaţi de Bloomberg a avertizat că hackerii ar putea folosi datele obţinute pentru a goli conturile clienţilor. Cu toate acestea, nu se ştie încă dacă vreun client al băncilor a suferit pierderi financiare în urma atacurilor. Cel puţin una dintre bănci a acuzat în mod direct hackeri susţinuţi de Rusia pentru pierderea de informaţii, conform surselor. FBI desfăşoară în prezent o anchetă, pentru a stabili dacă aceste atacuri au fost operate ca un act de răzbunare la adresa SUA, pentru sancţiunile impuse Rusiei pentru intervenţia în Ucraina. Anchetatorii au descoperit că atacurile au fost realizate prin intermediul unor servere din America Latină. De altfel, modul sofisticat în care au fost realizate atacurile, precum şi unii indicatori tehnici identificaţi în calculatoarele băncilor au deschis o pistă care ar putea arăta o legătură a hackerilor cu guvernul de la Moscova.

Samsung a prezentat un smartwatch cu ecran curbat

Samsung a prezentat miercuri seara un nou model de ceas inteligent, Gear S, care are un ecran curbat şi care este capabil să efectueze şi să primească apeluri telefonice fără un telefon mobil în apropiere. Succesorul lui Gear Live va fi disponibil începand din luna octombrie şi este echipat cu sistemul de operare Tizen, dezvoltat de Samsung ca o alternativă la sistemul de operare Android al lui Google, potrivit cnet.com. Noul smartwatch are un ecran de 2 inci, are conexiune WiFi şi este echipat cu o gamă variata de senzori, precum GPS, barometru, busolă şi chiar un detector de raze ultraviolete. "Samsung Gear S redefineşte conceptul de echipamente smart purtabile. Consumatorii vor putea rămane conectaţi în permanenţă la mediul virtual", a declarat JK Shin, CEO-ul Diviziei Mobile şi IT al Samsung. Producătorul sud-coreean a lansat, tot miercuri, şi Samsung Gear Circle, o cască bluetooth care are un sistem de siguranţă magnetic ce se prinde în jurul gatului utilizatorului cand nu este folosită şi care vibrează la primirea apelurilor sau notificărilor email.

Apetitul romanilor pentru construcţii este în scădere

Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale a scăzut în iulie cu 7,5% comparativ cu iunie şi cu 0,4% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, dar pe ansamblul primelor şapte luni a înregistrat o creştere de 0,2%, potrivit datelor INS. În luna iulie s-au eliberat 3.807 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, din care 61,5% pentru zona rurală. Distribuţia în profil regional evidenţiază, în iulie comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, scăderea numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în Bucureşti-Ilfov (-292 autorizaţii) şi Sud-Est (-10) şi creştere în Sud-Muntenia (plus 101 autorizaţii), Nord-Est şi Centru (plus 66 fiecare), Sud-Vest Oltenia (plus 35), Vest (plus 13) şi Nord-Vest (plus 4). Faţă de iunie, în iulie se remarcă o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (-308 autorizaţii), reflectată în Nord-Est (-96 autorizaţii), Vest (-91), Nord-Vest (-67), Sud-Vest Oltenia (-33), Bucureşti-Ilfov (-25 ), Centru şi Sud-Est (-12 fiecare). Creşteri s-au înregistrat doar în regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia (plus 28 autorizaţii).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.