Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Ministrul Agriculturii: TVA la pâine va rămâne la 9%

Ziarul de Vrancea
24 aug 2014 648 vizualizări
Măsura a condus în primele şase luni de aplicare la scoaterea la suprafaţă a 142.000 de tone de făină şi pâine, arată datele ministerului

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) la pâine şi pe lanţul de producţie va rămâne la 9%, indiferent de discuţiile care vor avea loc în perioada următoare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat, sâmbătă, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. "Există un angajament al ministerelor şi în primul rând al premierului de a nu reveni la TVA 24% la pâine, indiferent de discuţiile care vor avea loc în perioada următoare cu FMI. TVA la pâine şi pe lanţul de producţie va rămâne la 9%. Eu sper că vom obţine rezultate bune şi vom putea extinde această măsură absolut necesară. Se fac analize pe lapte, carne şi pe legume şi fructe, acestea sunt principalele domenii vizate", a spus ministrul Agriculturii. Vicepremierul Daniel Constantin a precizat că în septembrie vor fi anunţate efectele reducerii TVA la pâine la 9%, după un an de la intrarea în vigoare a acestei măsuri.
Măsura de reducere a TVA la 9% la pâine a condus în primele şase luni de aplicare la scoaterea la suprafaţă a 142.000 de tone de făină şi pâine, care până în septembrie 2013 erau produse la negru, iar evaziunea fiscală a fost diminuată pentru un semestru cu 18% la pâine şi cu 20% la făină, în timp ce populaţia a beneficiat de o reducere de preţ în medie cu 12%, potrivit datelor anunţate de ministrul Agriculturii în luna aprilie a acestui an.

Cat costă un sejur la mare în luna septembrie

Preţurile pleacă de la 150 de lei şi pot ajunge pană la 985 de lei pentru un pachet de o săptămană la un hotel de 5 stele

Turiştii se pot caza la mare în luna septembrie prin programul "Litoralul pentru toţi", cu preţuri între 150 de lei şi 485 de lei pentru un sejur de şase nopţi, tarifele variind în funcţie de gradul de confort al hotelurilor, au anunţat ieri patronatele din turism. Tarifele maximale propuse pentru oferta specială de şase nopţi de cazare (TVA inclus 9%) pentru o persoană, la hotelurile din zona Mamaia - Constanţa - Eforie sunt de 205 lei pentru hotelurile de o stea, fără mic dejun, 235 lei la 2 stele, fără mic dejun, şi 315 lei cu mic dejun, 265 de lei la trei stele fără mic dejun şi 425 lei cu masa de dimineaţă inclusă, 485 lei la patru stele şi 605 lei la cinci stele, ambele preţuri incluzând micul dejun.
Tarifele maximale pentru sejururi all inclusive de cinci nopţi/persoană, care asigură toate cele trei mese, servite în regim bufet, cu băuturi incluse, acces gratuit la locuri de joacă pentru copii, piscine, şezlonguri şi umbrele pe plajă, ajung până la 765 de lei la trei stele, 875 de lei la patru stele şi 985 de lei la cinci stele.
Pentru sudul litoralului (staţiunile Costineşti, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche) tarifele maximale pentru ediţia din acest an a programului (sejur şase nopţi/persoană) ajung până la 159 lei pentru hotel de o stea, fără mic dejun, 179 de lei la două stele, fără mic dejun, şi 269 de lei cu mic dejun, 199 de lei la trei stele fără masa de dimineaţă şi 329 de lei cu micul dejun inclus, iar la patru şi cinci stele - 379 de lei, respectiv 469 de lei, sumele incluzând şi micul dejun.
Până în prezent s-au înscris în program 26 de hoteluri din toate staţiunile de pe litoral care pun la dispoziţie un număr de 1.986 de locuri pe serie. Pachetele vor fi vândute de peste 30 de agenţii de turism din toată ţara.
Turiştii care cumpără aceste pachete beneficiază de un voucher de atracţii, cu care pot vizita gratuit mai multe obiective turistice din judeţ, printre care Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, Muzeul de Artă, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Muzeul de Artă Topalu, Cetatea Adamclisi şi Cetatea Histria.

Sprijin masiv pentru un student care a dat în judecată Facebook

Circa 60.000 de persoane s-au alăturat acţiunii depuse în instanţă împotriva Facebook de către un student australian, prin care acesta acuză reţeaua de socializare de încălcarea confidenţialităţii datelor utilizatorilor săi. În această acţiune intentată la Tribunalul comercial din Viena de către Max Schrems, în vârstă de 26 de ani, fiecare din cele 60.000 de persoane cere de la Facebook o despăgubire de 500 de euro. La începutul lunii august, aproximativ 17.000 de persoane se alăturaseră cauzei acestui student australian, însă numărul acestora a crescut în prezent până la 60.000. Potrivit legii australiene, un grup de persoane poate transfera pretenţiile sale financiare unui singur individ, în acest caz Max Schrems.
Petentul a precizat că ecoul la apelul său a fost "colosal, mai mult decât s-a aşteptat", precizând că cele mai multe dintre persoanele care i s-au alăturat sunt din Europa.
Schrems cere daune în valoare de 500 de euro pentru fiecare utilizator pentru încălcarea de către Facebook a confidenţialităţii datelor lor. Acesta reproşează Facebook inclusiv faptul că reţeaua de socializare a ajutat Agenţia Naţională de Securitate din Statele Unite ale Americii în derularea programului PRISM, care ar fi folosit datele persoanale ale utilizatorilor mai multor servicii online, inclusiv cele ale Facebook.
Facebook, considerată cea mai mare reţea de socializare din lume, are 1,32 miliarde de utilizatori, valoarea companiei fiind de aproximativ 200 de miliarde de dolari. Facebook a refuzat să comenteze acuzaţiile aduse de Max Schrems, însă anterior Mark Zuckerberg, cofondatorul reţelei de socializare, a negat existenţa vreunei legături între compania sa şi programul PRISM.

"Planul Merkel" pentru estul Ucrainei

Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, au anunţat crearea, în curând, a unui fond special de 500 de milioane de euro pentru reconstruirea infrastructurii în regiunea Donbas, afectată de conflictul între armata ucraineană şi insurgenţii proruşi. "Ne amintim cu toţii de Planul Marshall destinat Europei postbelice. Pot spune astăzi că acesta este Planul Merkel, destinat reconstruirii infrastructurii în Donbas", a spus Poroşenko. "A venit vremea ca pacea să se instaureze în zona Donbas. Administraţia ucraineană va face totul, în colaborare cu partenerii europeni, pentru a se ajunge la pace. Dar acest lucru nu se va întâmpla în detrimentul suveranităţii, integrităţii teritoriale şi independenţei Ucrainei", a spus Poroşenko.
Angela Merkel a pledat, în cursul vizitei la Kiev, pentru instituirea unui armistiţiu bilateral în regiunile separatiste din estul Ucrainei. Ea nu a exclus posibilitatea adoptării unor noi sancţiuni internaţionale împotriva Rusiei după trimiterea unui convoi în estul Ucrainei. Întrebată despre anexarea regiunii Crimeea de către Rusia, Angela Merkel a catalogat acţiunea drept "ilegală", explicând că, dacă Europa ar recunoaşte legitimitatea acestei situaţii, ar fi ameninţată integritatea teritorială a tuturor ţărilor europene.

Piaţa americană a muncii nu a ieşit complet din criză

Piaţa americană a muncii nu a ieşit complet din criză, a declarat preşedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Janet Yellen, care a avertizat însă că dacă redresarea se va accelera, atunci instituţia va începe mai devreme majorarea dobânzilor. Într-un discurs susţinut la reuniunea anuală a băncilor centrale organizată de Fed la Jackson Hole (Wyoming), Yellen a afirmat că nu are o reţetă simplă pentru politica monetară, în contextul unor incertitudini considerabile privind evoluţia inflaţiei şi a şomajului. Preşedintele Fed a confirmat faptul că încheierea programului de achiziţie de active în scopul suplimentării lichidităţilor va avea loc în octombrie. În discursul consacrat pieţei muncii şi politicii monetare, Yellen a părut pentru prima oară mai puţin dedicată protejării pieţei muncii în detrimentul combaterii inflaţiei. Ea a subliniat, aşa cum a mai făcut în mai multe rânduri, că rata şomajului nu reflectă realitatea pieţei muncii. Yellen a evocat numărul mare al locurilor de muncă part-time şi şomerii descurajaţi, care au încetat să mai caute un loc de muncă. În prezent, rata şomajului din Statele Unite este 6,2%, sub nivelul de 7,3% de acum un an.
Pe de altă parte, Yellen nu a exclus ca inflaţia să se accelereze, afirmând că salariile, care până în prezent au avut o evoluţie relativ liniară, ar putea să crească peste aşteptări. Creşterea preţurilor din SUA este deocamdată sub obiectivul Rezervei Federale pe termen mediu, de 2%. "Dacă piaţa muncii va progresa peste aşteptări, iar inflaţia va creşte, atunci majorarea dobânzilor ar putea interveni mai rapid", a arătat Yellen.

Serbia nu se alătură sancţiunilor UE împotriva Rusiei

Serbia nu se va alătura sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei, chiar dacă autorităţile de la Belgrad vor continua negocierile de aderare la blocul comunitar, a declarat premierul sârb Aleksandar Vucic. "Nimeni nu ne-a întrebat în legătură cu aceste sancţiuni, când au fost introduse. Apartenenţa la UE este obiectivul nostru strategic, dar în acelaşi timp nu am impus şi nu vom impune sancţiuni Rusiei", a spus premierul sârb.
Vucic a mai spus şi că Serbia ia foarte în serios mesajul că statele candidate trebuie să se abţină de la explorarea unor noi oportunităţi comerciale cu Rusia, după ce autorităţile de la Moscova au interzis importurile de alimente din UE. Serbia, care a început negocierile de aderare la UE în ianuarie, a mărit vânzările de alimente în Rusia cu 68%, în primul semestru, la 117 milioane de dolari, fiind posibil ca până la sfârşitul acestui an să atingă 300 de milioane de dolari.
"Ne aşteptăm ca statele partenere să se abţină de la măsuri care să profite de noile oportunităţi de comerţ. Serbia ar trebui să-şi alinieze politicile economice cu cele ale UE, până la momentul aderării", a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Statul sârb a încheiat un acord de comerţ liber cu Rusia în anul 2000, fiind menţinute unele tarife, pentru pui, brânzeturi, zahăr, ţigări, vehicule şi anvelope. Vucic nu vrea să irite Bruxelles-ul, dar încearcă în acelaşi timp să nu strice relaţiile cu Moscova, care este deja nemulţumită din cauza sprijinului pentru Ucraina, a arătat Djordje Vukadinovic, analist la institutul New Serbian Political Thought din Belgrad.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.