Economic

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Cum încearcă PSD să manipuleze electoratul:Iohannis egal Băsescu

Ziarul de Vrancea
12 aug 2014 1170 vizualizări
PSD şi-a făcut cunoscută tactica de atac la adresa lui Klaus Iohannis încă din prima zi după nominalizarea liderului PNL în cursa pentru Cotroceni

Mai mulţi lideri PSD, în frunte cu Victor Ponta, dar şi televiziunile apropiate partidului (RTV şi Antena3) l-au acuzat, ieri, ca la un semnal, pe primarul Sibiului de pact cu preşedintele Traian Băsescu. Victor Ponta a dat startul campaniei, gandite probabil în laboratoarele PSD. "Domnul Iohannis spune că vrea să aducă 10 ani de prosperitate pentru România. Dar, în acelaşi timp, s-a aliat şi vrea să facă guvern cu oamenii lui Traian Băsescu. Adică, pentru a fi mai clar, vrea să refacă economia Romaniei folosindu-se de cei care au distrus-o în perioada 2009-2012. Discursul lui Iohannis — pare scris de Traian Băsescu sau de oamenii lui. Asta am auzit ieri (n.r. – luni) din vocea lui Klaus Iohannis — un discurs cu mesajele lui Băsescu, care continuă proiectul lui Băsescu, venit din partea unui om înconjurat, chiar la masa de la care vorbea, de oamenii lui Băsescu, care vrea să guverneze România cu cei care au produs catastrofa economică din ultimii 10 ani", a scris, ieri, Victor Ponta, pe Facebook.
De asemenea, preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că liderul PNL este "continuatorul" lui Traian Băsescu. El a precizat că înţelegerea dintre cei doi este ca Iohannis să-l desemneze pe Băsescu premier dacă va ajunge preşedinte.

Iohannis: Ultima oară m-am întâlnit cu Băsescu în 2008

Candidatul ACL la prezidenţiale, Klaus Iohannis a declarat, ieri, că ultima întâlnire pe care a avut-o cu preşedintele Traian Băsescu a fost "undeva la începutul anului 2008" şi de atunci nu a mai avut contacte cu acesta.
"Nu am fost nici sunat, nici contactat, ultima întâlnire pe care am avut-o cu preşedintele Băsescu a fost, dacă bine îmi amintesc, undeva la începutul anului 2008. De atunci, nu ne-am mai întâlnit, nici nu ne-am mai căutat!", a precizat Iohannis, răspunzând la o întrebare pe această temă. Klaus Iohannis a dezminţit faptul că s-ar fi întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu atunci când a fost filmată maşina liderului PNL în zona reşedinţei prezidenţiale şi a spus că este vorba "despre de o confuzie regretabilă".
"Aş vrea în mod excepţional să fac o precizare legată de o informaţie: eu nu m-am întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, evenimentul la care a fost fotografiată sau filmată maşina mea a fost un eveniment care a fost în zonă la vila Dante, unde am participat la o întâlnire nepublică, întâlnire de adio pentru vechiul însărcinat cu afaceri al SUA. Este o confuzie regretabilă şi pot să vă spun că atunci când vor avea loc întâlniri de interes public vă voi spune eu acest lucru", le-a spus Iohannis ziariştilor.
Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, ieri, că "alăturarea" numelului lui Klaus Iohannis de cel al lui Traian Băsescu este făcută "cu un scop propagandistic de către adversarii politici ai Alianţei şi nu are niciun fel de legătură cu realitatea".

Voluntar român în Africa: Populaţia e fără apărare în faţa Ebola

În Nigeria, unde este stare de urgenţă din cauza virusului Ebola, populaţia, în mare parte săracă, este ”fără apărare” întrucât nu există asigurări medicale sau un sistem de sănătate, oamenii fiind sfătuiţi să se spele cu apă sărată, spune un voluntar român în misiuni medicale în această ţară.

Arădeanul Gabriel Viţelar, voluntar în misiuni medicale în Nigeria, a călcat pe pământ african, pentru prima dată, în 2008, când îşi programase o misiune de două luni, alături de membrii unei fundaţii umanitare americane. Nu a mai părăsit însă această ţară, afirmând că tot ce credea despre civilizaţie şi umanitate s-a schimbat. A văzut atâtea tragedii în doar două luni, încât nu ar mai fi putut reveni la viaţa sa liniştită din Arad.
Gabriel Viţelar este inginer electronist, iar în urmă cu şase ani, un prieten nigerian care lucrase în anii 2000 la Timişoara, în domeniul cercetării genetice, i-a cerut ajutorul pentru o misiune umanitară în ţara sa de origine.
"După 12 ani petrecuţi în România, în 2002 prietenul meu a plecat în SUA, iar în 2008 a decis să se implice în misiuni medicale în Nigeria. El e doctor în genetică şi mi-a cerut ajutorul pentru a pune la punct echipamentele medicale. Am plecat în Africa pentru o misiune de două luni. Nu plănuisem să rămân atât de mult, dar nu am mai putut părăsi acest loc în care oamenii au nevoie de ajutor mai mult decât oriunde. De atunci, particip ca voluntar la misiuni medicale în mai multe zone în care sărăcia şi chinul sunt greu de descris în cuvinte", povesteşte arădeanul. El a umblat cu o caravană medicală prin multe părţi ale Africii, între care Liberia, Togo şi Benin. Când nu este în misiune, locuieşte în Nigeria, în Lagos, unde mai lucrează în domeniul său, pentru a-şi câştiga existenţa. În această perioadă, românul se află în Lagos, unde guvernatorul a impus unele reguli în speranţa că epidemia de Ebola nu se va extinde. "Guvernatorul a cerut ca oamenii să se salute fără a-şi mai atinge mânile. Aici, un flacon mic de dezinfectant pentru mâini costă acum echivalentul a cinci euro, când salariul mediu e sub o sută, iar asta în Lagos, cel mai mare oraş. Preţul a crescut exponenţial tocmai pentru că acum ar fi nevoie de astfel de produse. În sate, nu se pune problema prevenţiei. Chiar şi în Lagos, recomandarea e de a ne spăla cu apă sărată", povesteşte Viţelar.

Măsuri puerile de prevenire

Zvonurile cu privire la Ebola au apărut în Nigeria în urmă cu cinci-şase săptămâni, "dar oamenii nici nu-şi permit să ia în serios ameninţarea". "Se vorbeşte despre epidemie, dar în afară de câteva măsuri de prevenire puerile, pe alocuri chiar ciudate, nu am observat nimic. Din cauza situaţiei economice din regiune, populaţia fiind împărţită între un foarte mic procent de oameni bogaţi, iar restul săraci, puţini sunt cei care au şanse la un tratament medical adecvat. Aici nu există asigurări medicale sau un sistem de sănătate. Trebuie să plăteşti pentru orice. Practic, populaţia e fără apărare în faţa Ebola", spune voluntarul român. Alături de el, în misiunile medicale sunt implicaţi şi alţi români, iar majoritatea locuiesc în Lagos.
"După apariţia epidemiei, există îngrijorare, dar niciunul dintre noi nu a plecat de aici. În cazul unei răspândiri în masă a virusului, misiunea diplomatică a României a comunicat procedurile pe care le avem de urmat. Asta e valabil doar în cazul celor care s-au înregistrat la ambasadă", spune Gabriel Viţelar.

Romanii şi americanii lucrează cot la cot

Organizaţia pentru care lucrează ca voluntar arădeanul se numeşte Glean Ministries şi are ca ţintă principală zonele rurale şi populaţia tribală, unde oferă ajutor umanitar, de la cel medical până la cel social şi educaţional.
Voluntarii sunt din diferite ţări ale lumii, dar în principal din SUA şi România. Până acum, pentru perioade mai lungi sau mai scurte, au lucrat aproximativ 20 de români în misiunile organizaţiei, adică medici stomatologi, asistente, tehnicieni, ingineri, dar şi instalatori sau tâmplari.
"Misiunile medicale se desfăşoară în funcţie de buget. Am reuşit să aducem un autobuz din SUA şi să-l convertim într-un spital mobil. Medicii sunt angajaţi de către organizaţia non-profit, iar medicii stomatologi sunt voluntari mai ales din România. Mergem pentru a acorda asistenţă medicală în zonele în care oamenii n-au văzut doctor în viaţa lor şi unde vieţi de copii sunt pierdute sau distruse doar pentru că nu au acces la un tratament care costă uneori echivalentul unui leu românesc", povesteşte voluntarul român.
El spune că în Africa sistemul medical înseamnă mai mult metodele tradiţionale, tribale, care nu dau însă rezultate, mai ales în cazul viruşilor.
"Succesul misiunilor medicale depinde de o mulţime de factori. Cea mai importantă este resursa financiară, necesară pentru logistică şi medicamente. Poate o să vă şocaţi, dar mulţi bani sunt necesari pentru alte lucruri, cum ar fi plata translatorilor sau plata oficialilor, care ne pun beţe în roate chiar dacă oferim servicii gratuite conaţionalilor", susţine Gabriel Viţelar.

Mamele îşi sacrifică un copil pentru a supraveţui celălalt

Până acum, organizaţia din care face parte arădeanul nu s-a confruntat cu Ebola şi nici nu e pregătită logistic pentru a ajuta oameni infectaţi. Voluntarii sunt implicaţi şi în activităţile sociale, pentru că spun că nu pot sta deoparte când văd sărăcia cruntă, care ucide copii. "Situaţia e tragică adesea. De exemplu, în Africa vezi mame care îşi sacrifică un copil pentru a supravieţui celălalt. O femeie care are doi copii şi mijloace de a întreţine doar unul va face acest gest de cele mai multe ori. Îşi lasă copilul să moară, dar îi dă o şansă celuilalt. Astfel de imagini nu au cum să-ţi dispară din minte vreodată", spune arădeanul. Voluntarii încearcă să-i înveţe pe africani să se autosusţină, să-şi procure singuri mâncarea, acolo unde este posibil acest lucru. "Desfăşurăm şi programe sociale după modelul «dă-le undiţă şi învaţă-i să prindă peştele». Dar în ţări precum Liberia, nu prea poţi să te aştepţi la rezultate. Ultima oară când am fost acolo era un dezastru greu de descris", spune inginerul român.
Mulţumită unor oameni care sprijină financiar organizaţia umanitară, dar şi voluntarilor care îşi riscă adesea viaţa în Africa, multe familii au fost salvate de la astfel de situaţii.

Ţigancă, reţinută după ce a organizat răpirea unei fete

O femeie aparţinând familiei de romi Cârpaci din Timişoara, Ileana Cârpaci, a fost reţinută pentru lipsire de libertate după ce ar fi organizat răpirea unei fete de 14 ani pentru a o căsători cu fiul său.
Potrivit poliţiştilor, este vorba despre Ileana Cârpaci, din familia Cârpaci din Timişoara, aceasta fiind reţinută după ce, în luna iulie, ar fi organizat răpirea unei fete de 14 ani, Sara Stancu, pe care a vrut să o mărite cu fiul său Ricardo, în vârstă de 21 de ani. Cele două familii, Cârpaci şi Stancu, începuseră negocierile pentru căsătoria celor doi tineri, însă la un moment dat nu s-au mai înţeles, spun poliţiştii. Familia Cârpaci a decis atunci să o răpească pe Sara şi să o ducă în casa viitorului soţ, Ricardo.
Familia Stancu a sesizat atunci Poliţia, însă la scurt timp şi-a retras plângerea deoarece cele două familii s-au împăcat, în urma unui stabor, iar fata s-a întors în casa părintească. Cu toate acestea, ancheta Poliţiei a continuat, având în vedere că a fost vorba de o sesizare în care era vizat un minor.
Ileana Cârpaci, principalul suspect în acest caz, a fost plecată din ţară în momentul sesizării Poliţiei de către familia Stancu, iar acum, când s-a întors în ţară, a fost chemată de către poliţişti la audieri, apoi a fost reţinută.
Familia Cârpaci este cunoscută pentru că deţine 144 de proprietăţi în Timişoara, printre care se numără sedii de instituţii care au fost revendicate şi care au intrat in proprietatea familiei. Între acestea, se regăseşte şi o clădire aparţinând Spitalului de Copii ”Louis Ţurcanu”.

Senator PSD, anchetat de DNA pentru favorizarea făptuitorului

Senatorul PSD Alexandru Cordoş este urmărit penal pentru că ar fi ajutat mai multe persoane cercetate de DNA într-un dosar penal, pe care le avertiza că le sunt interceptate convorbirile telefonice. Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, ieri, că senatorul Alexandru Cordoş este urmărit penal pentru favorizarea făptuitorului. "În cauză există elemente din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2014, suspectul Cordoş Alexandru a ajutat persoanele cercetate de procurorii anticorupţie, într-un dosar penal, avertizându-le că le sunt interceptate convorbirile telefonice", a precizat DNA. Potrivit procurorilor, Alexandru Cordoş ar fi obţinut informaţiile de la finul său, Valentin Tătar, care la acel moment era ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj.
În 23 iulie, finul senatorului Cordoş a fost trimis în judecată de DNA, pentru că ar fi furnizat informaţii secrete din două dosare penale care îl vizează pe preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, arestat pentru fapte de corupţie.

Medic: Tinerii ajung să aibă deformări ale degetelor din cauza SMS-urilor

Tot mai mulţi tineri ajung să aibă degetele deformate din cauza SMS-urilor trimise zilnic, al căror număr ajunge şi la 800 - 1.000, potrivit lui Florian Tudose, şeful clinicii de psihiatrie la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB). "Generaţia tânără este o generaţie hiperconectată care nu înţelege cum ar putea să facă ceva fără calculator. Una dintre problemele grave generate de utilizarea internetului este faptul că aceşti tineri nu agreează lucrul în echipă. Echipa lor este în reţea. Nu mai au contact cu oamenii. În plus, din cauza SMS-urilor date în număr mare, mulţi tineri ajung la ortoped cu deformări ale degetelor. Sunt tineri care trimit între 800 şi 1000 de SMS-uri pe zi", a spus medicul. Potrivit profesorului, actuala generaţie tânără este numită, de "unii mai răi", "generaţia Z de la zombi". "Mi se pare că lucrurile au luat-o într-o direcţie greşită. Trăim într-o societate informaţională, profund schimbată, în care reţelele de comunicare tot mai extinse duc la modificarea comportamentului unui individ într-o direcţie pe care uneori nici nu o putem anticipa. În societăţi din ce în ce mai tehnologizate, cum sunt cele americane sau japoneze, există o mulţime de victime, de tineri care devin dependenţi de aceste reţele", a mai spus medicul Tudose.
În ceea ce priveşte reţelele electronice de comunicare, Tudose a arătat că utilizatorul acestora este obligat la o oarecare imobilitate, ceea ce face ca o energie fizică să se acumuleze şi să nu se mai descarce. Această energie se poate transforma în anxietate, dar şi în agresivitate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.