Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: IBM a creat un cip a cărui funcţionare seamănă cu activitatea creierului uman

Ziarul de Vrancea
10 aug 2014 681 vizualizări
IBM a creat un cip a cărui funcţionare imită activitatea creierului uman în recunoaşterea imaginilor din datele video şi care are nevoie de mai puţină energie decât procesoarele tradiţionale, relatează Bloomberg.

Dacă prototipul va deveni produs de serie, ar putea ajuta industria procesoarelor, care caută noi soluţii pentru creşterea vitezei de funcţionare a computerelor. Producătorii caută noi metode pentru efectuarea unor sarcini multiple în acelaşi timp, în condiţiile în care modelele tradiţionale de cipuri se supraîncălzesc. Procesoarele tradiţionale funcţionează după un sistem liniar, efectuand câte o singură operaţie, reacţionând apoi la rezultatul operaţiunii anterioare. Noul cip dezvoltat de IBM, descris în revista Science, are 1 milion de neuroni programabili, în baza a 5,4 milioane de tranzistori. Aceşti nuclei legaţi prin "neurosinapse" pot procesa informaţiile şi comunica în paralel, şi nu în linie, ca în sistemele tradiţionale.
Comunicatul IBM referitor la designul cipului nu conţine informaţii referitoare la momentul în care noua tehnologie va intra în producţie. Laboratoarele de cercetare al IBM sunt renumite, astfel că giganţi precum Samsung folosesc tehnologia companiei la fabricarea propriilor produse. Reputaţia IBM în domeniul cercetării nu a adus însă companiei o poziţie de lider pe piaţa cipurilor, dominată de Intel.
IBM trebuie să găsească un echilibru între două necesităţi distince, menţinerea controlului asupra activităţilor de proiectare a cipurilor, pentru eficientizarera produselor hardware, şi intenţia de a scăpa de divizia de producţie, nerentabilă. Divizia de producţie hardware înregistrează pierderi de până la 1,5 miliarde de dolari pe an, potrivit unei surse apropiate situaţiei. IBM a fost dispusă să plătească Globalfoundries circa 1 miliard de dolari pentru ca această companie să preia divizia producătoare de cipuri, ofertă care a fost refuzată ca fiind mai mică cu 1 miliard de dolari decât ar trebui, a declarat în această lună o persoană apropiată discuţiilor.

Fitch a retrogradat ratingul Croaţiei

Fitch Ratings a retrogradat cu o treaptă ratingul Croaţiei pentru datoriile pe termen lung în valută, la nivelul BB, cu perspectivă stabilă, din cauza amplificării riscurilor legate de capacitatea autorităţilor de stabilizare a ponderii datoriei publice în PIB, pe termen mediu. Ratingul pentru datoriile pe termen scurt în monedă locală a fost redus cu o treaptă la nivelul BB^, iar plafonul de ţară la BBB-. Calificativul pentru datoriile pe termen scurt în valută a fost menţinut la nivelul B. "Revizuirea substanţială a cheltuielilor bugetare, în aprilie, părea să permită Croaţiei reducerea deficitului bugetar de la 4,9% în 2013 la 3,8% în 2014, conform cerinţelor incluse de Comisia Europeană în procedura de deficit excesiv, iniţiată în ianuarie. Cu toaste acestea, guvernul a indicat recent că au avut loc derapaje ale cheltuielilor în primul semestru şi a recunoscut că şansele de a respecta ţintele bugetare stabilite în procedură sunt mici", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Recesiunea prelungită continuă să reducă şansele consolidării fiscale şi ale sustenabilităţii datoriei publice.
Croaţia se confruntă cu al şaselea an de recesiune, cu o contracţie a PIB estimată pentru acest an de 0,5%, după un declin de 1% anul trecut.
Cererea internă scăzută riscă să provoace o deflaţie moderată, ceea ce poate complica sustenabilitatea datoriei publice. Ponderea datoriei publice în PIB a atins 67% la sfârşitul anului trecut, în timp ce necesarul de finanţare este ridicat, de 18,5% din PIB. Totuşi, 80% din acest necesar este asigurat pe piaţa internă, iar costul împrumuturilor este la un minim record.

Un fost director la Microsoft, condamnat la doi ani de închisoare

Un fost director la divizia de finanţe şi investiţii a Microsoft, Brian Jorgenson, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru folosire de informaţii confidenţiale (insider trading) care i-au adus un profit de 400.000 de dolari, relatează Bloomberg. Jorgenson, în vârstă de 32 de ani, care beneficia de un salariu de şase cifre, a furnizat prietenului său Sean Stokke date confidenţiale despre o investiţie a Microsoft la compania Barnes & Noble, în 2012, potrivit procuraturii. Cei doi s-au folosit încă de două ori, în 2013, de accesul la informaţii confidenţiale al lui Jorgenson, făcând plasamente în acţiuni înainte ca Microsoft să raporteze rezultatele trimestriale. Jorgenson şi Stokke au încercat să îşi ascundă faptele prin folosirea unor telefoane cu cartele preplătite şi efectuarea de tranzacţii în tranşe de cate 10.000 de dolari. "Am trişat. Am încercat să folosesc o scurtătură în folosul propriu. M-am convins singur că este o zonă gri, când de fapt era negru şi alb", a declarat Jorgenson la proces.
Jorgenson, din Lynwood, statul Washington, s-a recunoscut vinovat de fraudă cu instrumente financiare. Stokke, în vârstă de 28 de ani, din Seattle, a fost condamnat luna trecută la 18 luni de închisoare.

Putin pledează pentru intensificarea cooperării economice cu Occidentul

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a pronunţat sâmbătă în favoarea intensificării cooperării economice cu Occidentul, în numele "bunului simţ" şi în pofida sancţiunilor, lansând un proiect de explorare petrolieră ruso-american în Arctica. Compania americană ExxonMobil şi grupul rus Rosneft au iniţiat operaţiuni de explorare în Marea Kara, în nordul Siberiei.
"Transmitem felicitări pentru acest proiect şi suntem dispuşi să intensificăm cooperarea cu partenerii noştri", a declarat Putin. "Companiile înţeleg foarte bine necesitatea unei astfel de cooperări. Pragmatismul şi bunul simţ prevalează, în pofida dificultăţilor contextului politic actual, iar acest lucru este mulţumitor", a subliniat preşedintele Rusiei. Proiectul de explorare petrolieră ruso-american nu a fost afectat de recentele sancţiuni occidentale impuse Rusiei din cauza crizei din Ucraina.

Seceta ameninţă aproape toate zonele de cultură 

Zonele de cultură din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania, Crişana şi Oltenia rămân, în următoarea săptămână, sub efectul fenomenului de secetă pedologică şi doar în cultura neirigată de porumb aprovizionarea cu apă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim în aproape toate zonele agricole, arată prognoza agrometeorologică valabilă până pe 15 august. Conform specialiştilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de creştere şi dezvoltare la speciile de câmp şi pomi-viticole vor evolua, în general, normal pe majoritatea suprafeţelor agricole şi mai intens pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
Regimul termic al aerului şi solului mai ridicat decât în mod obişnuit şi persistenţa insolaţiei în orele de amiază vor putea determina ofilirea, răsucirea şi uscarea parţială a aparatului foliar la culturile prăşitoare, îndeosebi pe terenurile unde se menţine fenomenul de secetă pedologică.

În ceea ce priveşte cultura de grâu de toamnă semănată tardiv se vor continua fazele de maturitate deplină (70-100%) şi recoltarea, iar la floarea-soarelui se va înregistra înflorirea (80-100%), maturitatea în ceară (40-100%) şi maturitatea deplină (10-60%), pe aproape întreg teritoriul agricol. Din punct de vedere fenologic, porumbul va parcurge fazele de înflorire (80-100%), mătăsire (50-100%) şi maturitate în lapte (30-100%), cele mai avansate în vegetaţie fiind culturile semănate în epoca optimă, unde se va continua maturitatea în ceară (10-60%).
La sfecla de zahăr vor predomina alungirea/îngroşarea axei hipocotile, concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, în toate bazinele de cultură, în timp ce cultura de cartof va înregistra creşterea tuberculilor, precum şi uscarea/veştejirea vrejilor la soiurile pentru consum, izolat fiind posibilă declanşarea recoltării.
În cazul speciilor pomicole se vor semnala creşterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor şi recoltarea eşalonată a fructelor. Totodată, în toate podgoriile, la viţa-de-vie predominante vor fi fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, iar local, la soiurile timpurii de masă, coacerea acestora.
Lucrările de recoltare şi întreţinere la toate culturile agricole (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale) se vor desfăşura în condiţii bune, cu excepţia zilelor cu precipitaţii. Per ansamblu, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în aproape toate zonele de cultură. De asemenea, în Dobrogea, sudul şi sud-estul Munteniei, sudul, estul şi local nordul Moldovei, nordul Crişanei, sud-vestul Transilvaniei şi sudul Olteniei se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată, puternică şi extremă.
Potrivit prognozei meteorologice, până în 15 august, regimul termic al aerului va fi mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Românii alocă circa 250 de euro pentru minivacanţa de Sfânta Maria

Majoritatea turiştilor se orientează pentru petrecerea minivacanţei de Sfânta Maria către zone din România, aflate la cel mult 250 de kilometri de casă, având programat un buget mediu de 250 de euro, a declarat, pentru Agepres, Cristina Basarab, brand manager al agenţiei de turism Eximtur.
"Minivacanţele prilejuite de diverse sărbători şi combinate de obicei cu zilele de weekend au o trecere tot mai mare în rândul turiştilor români. Anul acesta avem pachete foarte atractive în România, începând de la 80 lei/noapte. Bugetul pentru o minivacanţă în România, de 3-4 nopţi, este undeva la 350 lei/persoană. Cei care preferă un city-break în străinătate, vor plăti în jur de 250 euro de persoană", a precizat Cristina Basarab.
Locuitorii zonei de sud a ţării, din Bucureşti în special, merg pe litoralul românesc sau cel bulgaresc. Ardelenii care aleg să-şi petreacă minivacanţa în străinătate merg în city-break-uri, în oraşe precum Budapesta, Viena sau Praga, dar şi în staţiunile cu ape termale din Ungaria, cea mai căutată fiind Hajduszoboszlo. "Cele mai solicitate destinaţii pentru pachetele turistice de Sf. Maria sunt staţiunile litoralului românesc (Mamaia, Neptun, Venus) şi a celui bulgaresc (Albena, Nisipurile de Aur, Sunny Beach), precum şi insulele greceşti Zakynthos, Corfu, Lefkada, Creta. De asemenea, tot mai mulţi turişti optează pentru staţiunile montane româneşti, preferate fiind cele de pe Valea Prahovei. Pentru Sinaia, de exemplu, avem pachete la 245 lei/persoană pentru perioada 15-18 august, în timp ce la Poiana Braşov, în aceeaşi perioadă, la un hotel 3 stele, locul în camera dublă costă 198 lei", a precizat Teodor Călimănescu, directorul general al agenţiei Europa Travel.

Cei care optează pentru ofertele agenţiei, îşi pot cumpăra pachete turistice în Bucovina, la hotel de 4 stele, la 489 lei (15-18 august), la Băile Felix, la hotel de 2 stele, la 185 lei/persoană (14-17 august), sau la Azuga, la hotel de 5 stele, la 110 euro/2 nopţi. Un loc important în preferinţele românilor pentru această minivacanţă îl are Delta Dunării, dar şi resorturile integrate din apropierea marilor oraşe (cele care deţin facilităţi pentru copii, piscină, parcuri de aventură). "Bugetul alocat acestor minivacanţe variază în funcţie de destinaţia aleasă, însă observăm o creştere a bugetului alocat per noaptea de cazare, în sensul că turiştii români aleg tot mai mult hoteluri de lux, de 4-5 stele, atât în cazul staţiunilor montane, cât şi al celor litorale. Fiind în plin sezon estival, cei mai mulţi turişti aleg staţiunile litorale (din România sau Bulgaria), zonele montane din apropierea oraşelor sau zonele rurale recunoscute - Maramureş, Bucovina, Oltenia de Nord", apreciază Marius Pandel, CEO al agenţiei de turism ChristianTour.
Staţiunile montane, mai ales cele din zona Bran - Moeciu, şi cele balneoclimaterice Praid, Vatra Dornei au pregătit oferte speciale pentru minivacanţe oferind pachete de servicii începând de la 250 lei/persoană.
"Pachetele de servicii pregătite anul acesta pentru turiştii noştri sunt extrem de variate având city-break-uri la Praga, Lisabona sau Paris începând cu 238 euro/persoană, dar şi sejururi scurte la mare cu tarife de la 480 lei/persoană/5 nopţi. Cele mai căutate staţiuni de pe litoral sunt Mamaia, Eforie Nord şi Saturn", a spus Mădălina Grosu, product manager Happy Tour.
Operatorii de turism afirmă că minivacanţa de Sf. Maria Mare va fi un bun prilej pentru relaxare pe litoralul Bulgariei, cele mai căutate staţiuni fiind Golden Sands şi Sunny Beach. "Pentru minivacanţa de Sf. Maria, Bulgaria este cea mai solicitată destinaţie pentru familii, datorită distanţei mici şi a ofertelor speciale. Pentru o familie formată din 2 adulţi plus un copil sub 12 ani, costul unui pachet all inclusive la un hotel de 4 stele / 3 nopţi porneşte de la 200 euro pentru Bulgaria, iar pentru Grecia preţul porneşte de la 300 euro", a menţionat directorul agenţiei de turism Jeka, Alexandru Negrilă.

Apple, Google, Intel şi Adobe, anchetate pentru că au evitat racolarea reciprocă de personal

Apple, Google, Intel şi Adobe nu au reuşit să convingă un judecător din California să aprobe un acord de 324,5 milioane de dolari pentru închiderea unui proces colectiv cu angajaţi care acuză companiile că s-au asociat pentru a evita racolarea reciprocă de personal. Judecătorul Lucy Koh din San Jose, California, consideră că suma prevăzută în acord este prea mică, având în vedere probele existente împotriva companiilor.
"Există dovezi substanţiale şi convingătoare că fondatorul Apple Steve Jobs a fost una dintre dacă nu chiar figura centrală a acestei conspiraţii", a spus judecătorul, oferind detalii legate de situaţiile în care au fost implicaţi Jobs şi alţi directori de companii din Sillicon Valley.
Reprezentanţii Apple şi Google au refuzat să comenteze, iar un purtător de cuvânt al Intel s-a declarat dezamăgit. Avocaţii angajaţilor care sunt parte în proces, precum şi un reprezentant al Adope nu au putut fi contactaţi.
În plângerea făcută în 2011, angajaţii susţin că asocierea companiilor le-a limitat mobilitatea de angajare şi implicit salariile.
Cazul a atras o atenţie specială datorită posibilităţii aprobării de către judecător a unor despăgubiri mari şi pentru posibilitatea de a afla informaţii din interiorul unora dintre companiile tehnologice de elită ale Statelor Unite.
Cazul se bazează în mare parte pe emailuri în care Steve Jobs, fostul director al Google Eric Schmidt şi şefi ai unor companii concurente au plănuit să evite furtul de ingineri.
Koh a dat ca exemplu un schimb de emailuri, după ce un reprezentant al departamentului de resurse umane de la Google a solicitat un angajat al Apple. Schmidt i-a spus lui Jobs că reprezentantul respectiv va fi concediat. Jobs a trimis apoi mesajul lui Schmidt unui director de resurse umane de la Apple, însoţit de un semn "smiley face".

Koh a mai dezvăluit un schimb de mesaje din 2006, legat de planul Google de a deschide un centru de inginerie la Paris, unde dorea să angajeze trei foşti ingineri ai Apple, dar Jobs s-a opus. Jobs a scris că Apple ar prefera ca Google să nu angajeze acele persoane. Google l-a informat atunci pe Jobs că în urma "preferinţei sale" va renunţa la planurile referitoare la centrul din Paris. Cele patru companii au convenit să încheie un acord cu angajaţii în aprilie, cu puţin timp înainte de proces. Reclamanţii intenţionau iniţial să solicite despăgubiri de 3 miliarde de dolari, sumă care ar fi putut să fie triplată la 9 miliarde de dolari, potrivit legislaţiei antitrust.
Avocaţii reclamanţilor au cerut judecătorului să aprobe acordul, întrucât angajaţii se vor confrunta cu riscuri serioase la apel. Unii dintre reclamanţi au contestat însă acordul, afirmând că ambele părţi ar trebui să revină la masa negocierilor, în speranţa obţinerii unei sume mai mari.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.