Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Rusia declanşează războiul economic

Ziarul de Vrancea
7 aug 2014 707 vizualizări
Premierul Rusiei a anunţat "interdicţie totală" pentru majoritatea produselor alimentare din Europa şi SUA

Rusia a decretat o "interdicţie totală" pentru majoritatea produselor alimentare provenind din ţările europene şi din Statele Unite, ca răspuns la sancţiunile occidentale împotriva Moscovei, a anunţat joi premierul rus Dmitri Medvedev, citat de AFP. Această interdicţie se referă la carne de vită, porc, pasăre şi peşte, precum şi la branză, lapte, legume şi fructe provenind din Statele Unite, Uniunea Europeană, Australia, Canada şi Norvegia. Interdicţia va putea fi ridicată însă dacă "partenerii noştri vor da dovadă de o abordare constructivă", a declarat Medvedev într-o intervenţie televizată. "Toate aceste măsuri nu sunt decat un răspuns (la sancţiunile occidentale, n.red.). Noi nu vrem o astfel de evoluţie a situaţiei. Nu există nimic pozitiv în sancţiuni", a continuat el. "Sper sincer că pragmatismul economic va prevala în faţa considerentelor politice stupide în cazul partenerilor noştri şi că se vor gandi să nu izoleze sau să sperie Rusia", a adăugat premierul. În plus, embargoul nu se referă la alimentele pentru bebeluşi şi cetăţenii ruşi vor putea în continuare să cumpere din străinătate, deşi orice tentativă de a profita de situaţie pentru a revinde produsele interzise va fi "aspru pedepsită". Lista completă a produselor supuse embargoului a fost publicată pe site-ul de Internet al Guvernului.  "Chiar şi în aceste condiţii, suntem convinşi că vom reuşi să întoarcem situaţia în favoarea noastră", a declarat Dmitri Medvedev, promiţand să "împiedice creşterea preţurilor" şi "să elibereze standurile pentru producătorii interni".  "O astfel de şansă - o ocazie unică de a ne deschide şi dezvolta industria destinată substituirii importurilor - nu poate fi neglijată", a adăugat el. Premierul rus a ameninţat că va interzice survolarea teritoriului rus de către avioanele companiilor aeriene care efectuează curse între Europa şi Asia via Siberia, cea mai scurtă rută, în replică la sancţiunile occidentale impuse Rusiei, relatează AFP.

Cum a reacţionat UE

În replică, Uniunea Europeană a anunţat ieri că îşi rezervă "dreptul de a adopta măsuri" împotriva Moscovei, după decizia "clar politică" a autorităţilor ruse de a interzice pentru un an majoritatea produselor alimentare provenind din Europa şi Statele Unite, relatează AFP. "După evaluarea completă de către Comisia Europeană (CE) a măsurilor luate de Federaţia Rusă, ne rezervăm dreptul de a adopta măsurile adecvate", a afirmat Frederic Vincent, un purtător de cuvant al CE.

Distribuitorii de energie se comportă din ce în ce mai abuziv

"Ne preocupă extrem de mult cum respectă ei (distribuitorii de energie, n.r.) reglementările, pentru că avem tot mai multe sesizări de comportamente abuzive", arată vicepreşedintele ANRE

Vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, a declarat joi că Autoritatea este "extrem de preocupată" de modul în care distribuitorii de energie respectă reglementările întrucat a primit din ce în ce mai multe sesizări de "comportamente abuzive". "Ne preocupă extrem de mult cum respectă ei (distribuitorii de energie, n.r.) reglementările, pentru că avem tot mai multe sesizări de comportamente abuzive", a afirmat Calotă într-o conferinţă. El a adăugat că Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energie (ANRE) vrea ca preţul energiei distribuite să fie unul "corect", stabilit pe baze corecte şi justificate. Calotă a mai spus că joi, la ora 14:00, ANRE va avea o întalnire cu Transelectrica şi cu distribuitorii de electricitate pentru a analiza capacitatea reală de preluare în sistemul energetic naţional a energiei regenerabile, în special cea eoliană. Energia eoliană reprezintă cea mai mare parte a electricităţii obţinută din surse regenerabile din Romania. Reprezentanţii Transelectrica s-au plans de mai multe ori în ultimii ani de dezechilibrele cauzate de volumul mare de energie eoliană injectată în sistemul naţional de transport al energiei.

Case scoase la vanzare la preţul de 1 euro în Sicilia

Aproximativ 20 de case au fost scoase la vanzare la preţul de 1 euro în satul Gangi, datand din secolul al XII-lea, situat în provincia Palermo, din Sicilia, relatează publicaţia online TheLocal.it Oferta vine în condiţiile în care, de-a lungul anilor, numărul locuitorilor din sat a scăzut la aproape 7.000, după ce italienii s-au mutat în alte regiuni, în căutarea unui loc de muncă. Autorităţile locale încearcă acum să revitalizeze satul, încercand să-i atragă pe străini să cumpere casele abandonate. Marie Wester, agent imobiliar la compania Sicilian Houses, consideră că Gangi rămane un "loc secret". "În cele mai multe cazuri, autorităţile nu au abilitatea de a vinde case în străinătate, însă doresc ca satul să prindă viaţă", a declarat Marie Wester. Ea a descris casele cu o singură cameră ca fiind într-o stare deplorabilă, deoarece fie au fost abandonate de cei care au plecat, fie au fost donate municipalităţii de localnici care nu-şi mai permit să le întreţină. "Autorităţile doresc ca străinii să vină şi să cumpere casele, deoarece, în absenţa locurilor de muncă, oamenii se mută în alte oraşe. Este un proiect minunat", a afirmat ea. Pe langă suma de 1 euro pentru achiziţionarea casei, se adaugă însă o serie de costuri suplimentare pentru cei interesaţi de oferta din satul Gangi. Taxele pentru achiziţia de proprietăţi în Sicilia se ridică la aproximativ 6.000 de euro. În plus, viitorii proprietari trebuie să renoveze casa în termen de cinci ani, iar costurile sunt estimate la aproximativ 35.000 de euro, potrivit agentului imobliar.  Eforturile merită însă, asigură Marie Wester, care consideră că achiţionarea unei case la preţul de 1 euro le oferă cumpărătorilor posibilitatea de a trăi într-un mediu autentic din Sicilia.

Preţurile promoţionale la călătoriile cu trenul

Călătorii care vor să meargă în weekend la mare îşi pot achiziţiona bilete CFR Călători la preţuri pornind de la 19,9 lei, pe sens, de la Bucureşti spre litoral, a anunţat compania de transport feroviar. Prin oferta "Bilet de Weekend", din Bucureşti Nord spre şi dinspre litoral tariful este de 19,9 lei/ sens/ călătorie cu trenurile Regio sau 37,7 lei cu trenurile InterRegio. Comparativ, potrivit informaţiilor furnizate pe site-ului companiei, joi sunt disponibile patru trenuri de la Bucureşti la Constanţa, InterRegio, iar preţul unui bilet întreg la clasa a doua este de 62 lei. "CFR Călători recomandă achiziţionarea anticipată a biletelor la Trenurile Soarelui pentru a putea beneficia de avantajoasele oferte comerciale. În funcţie de perioada de anticipaţie cu care este achiziţionat biletul, reducerile pornesc de la 10% pentru o anticipaţie de 6 zile şi ajung pană la 25% pentru anticipaţia de peste 21 de zile, adică 45,13 lei. Reducerea pentru cumpărarea cu anticipaţie se cumulează cu reducerea de 5% acordată pentru toate biletele cumpărate online", se arată într-un comunicat al transportatorului feroviar de călători. Programul estival de transport feroviar Trenurile Soarelui 2014 este valabil pană la data de 15 septembrie şi cuprinde peste 44 de trenuri spre şi dinspre litoral şi Delta Dunării.

Exportul de gaze în Republica Moldova începe în a doua jumătate a lunii

Exportul de gaze în Republica Moldova este preconizat să înceapă în a doua jumătate a lunii august, a declarat, ieri, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ. El a afirmat într-o conferinţă că exportul va putea fi făcut de orice furnizor şi a apreciat că preţul de vanzare va fi cel de pe piaţa concurenţială din Romania. Romania şi Republica Moldova lucrează la construcţia unei conducte de gaze între cele două ţări, pe ruta Iaşi şi Ungheni, avand ca obiectiv interconectarea sistemelor de transport al gazelor naturale. Lucrările la gazoduct, cu o lungime de 43 kilometri, au fost derulate în mai puţin un an. Circa o treime din costurile conductei, adică 7 milioane de euro, a fost suportată din fonduri europene. Prima etapă a proiectului va fi finalizată pană în 15 august 2014, iar etapa a doua vizează prelungirea conductei pană la Chişinău, într-un interval de doi-trei ani. În prima etapă, conducta va avea o capacitate de 14.000 - 15.000 metri cubi pe oră. Romania exportă deja gaze prin conducta Arad-Szeged (Ungaria), dar cantităţile livrate sunt mici.

Hidroelectrica deschide reprezentanţe în Belgrad şi Budapesta

Hidroelectrica vrea să deschidă reprezentanţe în Belgrad şi Budapesta, a declarat joi Remus Borza, administratorul judiciar al producătorului de energie electrică. Deschiderea acestor reprezentanţe vine în contextul în care din luna noiembrie piaţa energetică romanească va fi interconectată cu pieţele din Ungaria, Cehia, Slovacia. Borza a afirmat că reprezentanţa din Budapesta urmează să fie deschisă în luna septembrie, iar cea din Belgrad la o dată ulterioară. Hidroelectrica este controlată de stat prin Departamentul pentru Energie. Compania este în însolvenţă din luna februarie, a doua oară în mai puţin un an, prima procedură fiind deschisă în perioada iunie 2012 - iunie 2013.

Finanţele se împrumută la costuri în creştere

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat joi 600 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu maturitatea la 12 luni, la un randament mediu în creştere faţă de licitaţia precedentă pentru astfel de titluri, din luna iulie. Ofertele primite de Trezorerie, de 1,4 miliarde de lei, au depăşit de peste două ori suma vizată. Randamentul mediu s-a situat la 2,09% pe an, comparativ cu 1,93% la licitaţia precedentă pentru certificate pe 12 luni, desfăşurată la sfarşitul lunii iulie, cand statul a împrumutat 1 miliard de lei cu un randament mediu de 1,93%, pe o cerere care a depăşit, de asemenea, de peste două ori suma pe care Ministerul Finanţelor intenţiona să o împrumute. Statul a respins, luni, pentru prima dată începand din luna februarie, toate ofertele primite de la bănci în cadrul unei emisiuni de obligaţiuni în valoare de 600 de milioane de lei, întrucat randamentele cerute de cumpărători au fost prea ridicate. Ministerul Finanţelor Publice a anunţat la sfarşitul lunii iulie un plan de împrumuturi pentru august de 3,245 miliarde de lei de pe piaţa internă prin vanzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni, la care se adaugă obligaţiuni denominate în euro în valoare de 250 de milioane de euro.

Veniturile Cosmote au urcat nesemnificativ

Veniturile Cosmote Romania au urcat în primul semestru cu 0,1%, la 219,8 milioane euro, dar în trimestrul al doilea a avut loc un declin de 8,8%, la 101,6 milioane de euro, potrivit datelor publicate joi de grupul elen de telecomunicaţii OTE. Profitul pro-forma înainte de dobanzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITA), care exclude costurile de resturcturare, a scăzut cu 3,3% în primul semestru, la 52,6 milioane de euro, afectat parţial de tarifele de interconectare reduse. În trimestrul al doilea, profitul EBITDA pro-forma a înregistrat un declin de 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 25,9 milioane de euro. Venitul mediu per utilizator a scăzut cu 0,15 euro în primele şase luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a diminuării valorii acestuia pentru apelurile primite, potrivit unui comunicat comun al Romtelecom şi Cosmote. La sfarşitul trimestrului al doilea, Cosmote Romania avea 6 milioane de clienţi, dintre care 26,2% abonaţi, iar restul utilizatori de cartele preplătite. Numărul de clienţi de business a crescut cu 10,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, reflectand concentrarea companiei pe ofertele destinate utilizatorilor profesionali.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.