Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Rectificarea bugetară se face pe genunchi

Ziarul de Vrancea
31 iul 2014 811 vizualizări
Consiliul Fiscal: Rectificarea veniturilor este negativă şi va crea presiuni pe bugetele viitoare

Rectificarea bugetară confirmă o scădere a veniturilor, dacă se exclude impactul unor swap-uri, dar nici noile proiecţii nu arată clar cum se vor acoperi găurile de încasări din primul semestru şi nici viitoarele minusuri din CAS, ceea ce va impacta pe viitoarele bugete, apreciază Consiliul Fiscal. Revizuirile negative ale estimărilor de venituri bugetare pe anumite agregate şi majorările compensatoare de venituri cu caracter temporar vor crea presiuni suplimentare la nivelul construcţiei bugetare din anii următori în vederea încadrării în ţintele de deficit, este de părere Consiliul Fiscal. "La nivelul veniturilor bugetare, propunerea de rectificare are în vedere majorarea acestora cu 1,54 miliarde lei, însă după ajustarea pentru impactul schemei de stingere în lanţ a arieratelor faţă de BGC (cu impact pe TVA şi contribuţii sociale) şi al modificării de tratament contabil al operaţiunilor de vanzare-cumpărare de bunuri din rezerva de stat (cu impact la nivelul veniturilor de capital) ce majorează artificial veniturile cu 1,66 miliarde lei, încasările apar drept revizuite uşor negativ, respectiv cu 128 milioane lei", se arată în opinia privind rectificarea bugetară transmisă de Consiliul Fiscal. Consiliul fiscal remarcă faptul că revizuirile negative de estimări de venituri bugetare sunt concentrate la nivelul unor agregate al căror nivel din acest an sunt de natură să influenţeze proiecţiile acestora din anii următori, iar majorările compensatoare de venituri sunt într-o măsură semnificativă temporare - legislaţia cu privire la impozitarea suplimentară a veniturilor din liberalizarea preţului gazelor naturale expiră la finele anului curent, iar veniturile din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră sunt prin definiţie temporare (engl. one-off).  Astfel, acest fenomen este de natură să creeze presiuni suplimentare la nivelul construcţiei bugetare din anii următori în vederea încadrării în ţintele de deficit, mai ales dacă este luat în calcul şi impactul nefavorabil la nivelul încasărilor bugetare pe care este de aşteptat să-l genereze măsurile discreţionare, precum scutirea de impozit a profitului reinvestit şi reducerea CAS la angajator. În plus, execuţia bugetară la 6 luni şi propunerea de rectificare conţin extrem de puţine elemente care să poată conduce la optimism cu privire la posibilitatea ca o acoperire a minusurilor de venituri generate de modificările legislative mai sus menţionate să poată fi realizată pe seama îmbunătăţirii eficienţei colectării. În pofida subperformanţei de proporţii în absorbţia de fonduri europene nerambursabile al căror beneficiar final este statul – comparativ cu programul semestrial, gradul de realizare la venituri este de 49%, în timp ce la nivelul cheltuielilor este 51% - propunerea de rectificare nu modifică estimările iniţiale cu privire la acestea, se arată în comunicatul Consiliului

Numărul firmelor ajunse în insolvenţă a scăzut cu 12%

Peste 2.000 de firme au intrat în incapacitate de plată în fiecare lună din primul semestru

Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă în primele şase luni a scăzut cu aproape 12%, la 13.031, de la 14.726 în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). În luna iunie un număr de 2.000 de firme au intrat în incapacitate de plată, faţă de 2.149 în mai, 2.089 în aprilie, 2.115 în martie, 2.631 în februarie şi 2.054 în ianuarie, arată datele ONRC. În Bucureşti, Bihor şi Prahova au fost înregistrate cele mai multe insolvenţe în primele şase luni ale anului - 2.172 (în creştere cu 8,49% faţă de 2013), 817 (cu 7,22% mai multe decat în ianuarie-iunie anul trecut), respectiv 591 firme (plus 66,01%). La nivel naţional, în 25 de judeţe au fost înregistrate scăderi ale numărului de insolvenţe, cu rate de la 2,86% la 70,3%. În Călăraşi, Neamţ şi Vaslui au fost raportate cele mai puţine firme care au intrat în insolvenţă în primele şase luni - 54, 81 şi, respectiv, 84 cazuri. Cele mai multe societăţi cu dificultăţi financiare sunt în continuare cele din domeniul comerţului, 4.605 intrand în insolvenţă, în scădere de la 5.166 în 2013, dar şi cele din construcţii - 1.797, comparativ cu 2.007 în primele şase luni ale anului trecut, şi din industria prelucrătoare - 1.337, în scădere de la 1.600. Anul trecut au intrat în insolvenţă peste 29.500 de companii, astfel că de la declanşarea crizei circa 130.000 de firme au ajuns în incapacitatea de a-şi plăti datoriile. De asemenea, în primul semestru a fost suspendată activitatea pentru 8.661 de firme, cu 30% mai puţine decat în intervalul similar din 2013. Pe de altă parte, înfiinţările de noi firme s-au redus cu aproape 24%, la circa 55.000. Cele mai multe firme înmatriculate în ianuarie-mai sunt în domeniul comerţului, respectiv 22.494, în creştere cu 16,18% faţă de anul trecut. Un număr mare de înmatriculări de firme a fost consemnat şi în domeniul activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice (5.133) şi construcţiilor (3.998). La finalul lunii iunie erau active circa un milion de firme.

Guvernul taie scutirea de impozit pentru proprietarii de teren

Proprietarii de terenuri degradate sau poluate, neincluse în perimetrul de ameliorare, nu vor mai fi scutiţi de plata impozitului pe teren, scutire de care au beneficiat din ianuarie în baza unei legi a parlamentarilor PSD acceptată de Guvern, dar cu reticenţe legate de scăderea veniturilor locale. La momentul extinderii scutirii şi pentru această categorie de proprietari, a fost stabilit că facilitatea este acordată cu avizul Ministerului Agriculturii şi al Ministerului Mediului, iar acest aviz are ca scop "identificarea" terenurilor degradate sau poluate neincluse în perimetrul de ameliorare, precum şi delimitarea acestora. Perimetrul de ameliorare include terenurile degradate sau neproductive agricol care pot fi ameliorate prin împădurire şi a căror punere în valoare este necesară din punctul de vedere al protecţiei solului, al regimului apelor, al îmbunătăţirii condiţiilor de mediu şi al diversităţii biologice. Pană la începutul acestui an, de scutirea impozitului pe teren beneficiau doar proprietarii de terenuri degradate sau poluate incluse în perimetrul de ameliorare, pentru perioada cat durează ameliorarea. La sfarşitul anului trecut, un grup de 16 parlamentari PSD au iniţiat un proiect de lege care stabileşte ca, de la 1 ianuarie 2014, şi proprietarii de terenuri neincluse in perimetrul de ameliorare să fie scutiţi de impozitul pe teren. Argumentul a fost că există terenuri arabile poluate sau degradate neincluse în perimetre de ameliorare, pentru care proprietarii continuă să plătească impozit deşi terenul nu poate fi cultivat din cauza poluării şi a substanţelor nocive pe care le conţin, ca exemple în acest sens fiind indicate terenurile din Copşa Mică şi Baia Mare.

Cea mai mare bancă din ţară a revenit pe pierdere

Banca Comercială Romană (BCR) a trecut în al doilea trimestru pe pierdere, înregistrand la şase luni un rezultat negativ de 276 milioane lei (61,9 mil. euro), pe fondul provizionării în urcare cu 29,5%, la 1,3 miliarde lei (292,6 mil. euro), generată de curăţarea portofoliului de neperformante. "Rezultatul net din S1 2014 a fost negativ, de -276,6 milioane de lei (-61,9 milioane euro), în special din cauza provizionării crescute generată de eforturile de curăţare accelerată a bilanţului, în vederea unei performanţe îmbunătăţite în viitorul apropiat şi avand în vedere faptul că scăderea ratei creditelor neperformante este critică pentru revenirea creşterii creditării, astfel sprijinind creşterea economică, precum şi crearea de locuri de muncă în economie", se arată într-un comunicat al BCR. Banca a constituit în primele şase luni provizioane de 1,3 milioane lei (292,6 mil. euro), în creştere cu 29,5% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, cand se situau la 1 miliard lei (229,6 mil. euro). Rata de acoperire a creditelor neperformante a urcat astfel de la 61,6% la 64,5%. Totodată, rata creditelor neperformante a stagnat la 29,3% din portofoliul total de credite, care s-a depreciat cu 5,7%, la 35,6 miliarde lei (8,12 miliarde euro), pe fondul restituirilor naturale şi curăţării bilanţului prin vanzarea unor pachete de credite neperformante selectate în valoare de 1 miliard de lei, dintr-un total de 12,9 miliarde lei neperformante administrate. BCR a consemnat şi o scădere a activelor la jumătatea anului cu 5,1%, la 63,34 miliarde lei (14,45 mld. euro), faţă de 66,72 miliarde lei (14,92 mld euro) la finele anului trecut, menţinandu-se pe prima poziţie în sistemul bancar.


CEDO ordonă Rusiei să le achite 1,9 miliarde de euro acţionarilor Iukos

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a ordonat ieri Rusiei să le achite aproape 1,9 miliarde de euro foştilor acţionari de la grupul petrolier Iukos, cu titlu de despăgubiri pentru nereguli în procedura fiscală intentată societăţii în anul 2000, relatează AFP. Reclamanţii au afirmat că acţionează în numele a circa 55.000 de foşti acţionari spoliaţi. Ei cereau despăgubiri mult mai mari din partea Moscovei - aproape 38 de miliarde de euro, în cadrul acestei proceduri pe care CEDO a soluţionat-o pe fond în septembrie 2011. La acea dată, Curtea a apreciat că anumite puncte ale procedurii fiscale iniţiate împotriva Iukos au adus atingere drepturilor sale fundamentale, însă şi-a amanat decizia privind despăgubirile datorate de Moscova. CEDO a refuzat însă să ia în considerare că Kremlinul a împins în mod intenţionat spre faliment, în 2007, societatea opozantului Mihail Hodorkovski, o analiză pe care Rusia a salutat-o atunci. Decizia CEDO care ordonă Rusiei să le achite aproape 1,9 miliarde de euro foştilor acţionari ai grupului petrolier Iukos este injustă şi părtinitoare, a apreciat joi Ministerul rus al Justiţiei, citat de AFP. "Ministerul Justiţiei din Rusia nu consideră această decizie un exemplu de abordare justă şi imparţială a evaluării elementelor juridice şi faptice", a afirmat ministerul într-un comunicat.

Vanzările Metro în Europa de Est au scăzut cu 14,6%

Vanzările grupului german de retail Metro în Europa de Est au scăzut cu 14,6% în primele nouă luni ale anului fiscal 2013/2014, la 11,2 miliarde euro, influenţate şi de vanzarea magazinelor Real din Polonia, Romania, Rusia şi Ucraina, însă ajustate la schimbarea din portofoliu au crescut cu 5,3%. În monede locale, vanzările Metro în regiune au coborat cu numai 7,1%, precizează grupul german în raportul financiar. După renunţarea la magazine din Polonia, Romania, Rusia şi Ucraina, vanzările totale ale Real au scăzut cu 19% în primele nouă luni ale anului fiscal 2013/2014, la 6,6 miliarde euro. De altfel, numai în Europa Est vanzările s-au prăbuşit cu 75%, la 1,9 miliarde euro. şi profitul înainte de taxe al diviziei a scăzut în perioada analizată cu 79 millioane euro la 54 milioane euro. Metro deţine în Romania 32 de magazine Cash & Carry şi 4 hipermarketuri Real. Grupul german a vandut anul trecut 20 de magazine Real din Romania către retailerul francez Auchan, într-o tranzacţie de 1,1 miliarde euro care a inclus şi unităţile din Ucraina, Polonia şi Rusia. Metro controlează de asemenea reţeaua de magazine de proximitate "La Doi Paşi", deschise în franciză.

Rusia interzice importurile de sucuri din Ucraina

Agenţia rusă pentru Protecţia Consumatorilor (Rospotrebnadzor) a anunţat ieri că a interzis importurile de sucuri din Ucraina, relatează Itar-Tass, în pagina electronică. Rospotrebnadzor a precizat pe site-ul său că interdicţia asupra importurilor de sucuri din Ucraina include alimentele pentru bebeluşi şi a fost decisă la 29 iulie. Agenţia a explicat că decizia a fost luată din cauză că sucurile din Ucraina nu respectă reglementările în domeniu. Anterior, luni, Rusia a decis să suspende importurile de fructe şi legume în conservă provenind din Ucraina din cauza neregulilor, la trei zile după ce a limitat importurile de produse lactate ucrainene din motive similare.Moscova este nemulţumită de semnarea de către Ucraina a unui acord de liber schimb cu Uniunea Europeană şi a avertizat că Rusia va lua "măsuri de protecţie" dacă se va dovedi că acordul îi prejudiciază economia. Rusia a folosit aceeaşi retorică şi împotriva Republicii Moldova, limitand importurile de carne, fructe şi vinuri moldoveneşti după semnarea unui acord între UE şi această fostă republică sovietică.

"Mancaţi mere împotriva lui Putin"

O campanie lansată pe Twitter - "Mancaţi mere împotriva lui Putin" - îi îndeamnă pe polonezi să răspundă cu umor embargoului rus asupra fructelor şi legumelor din ţara lor, anunţat de Moscova în replică la noile sancţiuni occidentale împotriva Rusiei, relatează AFP. Campania, susţinută de numeroşi jurnalişti, politicieni şi personalităţi din această ţară, este în primul rand destinată sprijinirii agricultorilor polonezi, victime ale embargoului, în condiţiile în care Polonia este primul exportator mondial de mere. Pe contul de Twitter # jedzjablka ("Mancaţi mere"), zeci de persoane şi-au publicat fotografiile în care sunt surprinse avand în mană mere sau cidru, o băutură obţinută prin fermentarea fructelor.  Alte persoane propun meniuri pe bază de mere şi pledează în favoarea unui "patriotism al fructelor", în timp ce alţii propun să-i fie oferit "un cotor de măr lui Putin". "Alăturaţi-vă campaniei pentru a arăta că nu ne pasă de embargoul rus", afirmă, într-un mesaj pe Twitter, Stanislaw Koziej, consilier pentru probleme de securitate naţională al preşedintelui Bronislaw Komorowski.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.