Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Sistemul financiar, adevărată spălătorie de bani

Ziarul de Vrancea
29 iul 2014 934 vizualizări
Experţii europeni atrag atenţia că sistemul financiar din Romania prezintă "o vulnerabilitate semnificativă" în faţa fenomenului spălării banilor

Romania şi-a îmbunătăţit legislaţia şi capacitatea de a îngheţa şi confisca averile ilicite, se arată într-un raport publicat ieri de Consiliul Europei, care atrage însă atenţia că sistemul financiar este vulnerabil în faţa fenomenului spălării banilor. "Romania şi-a îmbunătăţit cadrul legal şi capacitatea de a îngheţa şi confisca averile ilicite. Cu toate acestea, instituţiile de aplicare a legii trebuie să desfăşoare, de o manieră proactivă, anchete financiare simultan cu investigarea faptelor penale prin intermediul cărora se generează venituri ilegale", se arată în raportul realizat de Comitetul de Experţi pentru Evaluarea Măsurilor de Combatere a Spălării Banilor şi Finanţării Terorismului al Consiliului Europei (MONEYVAL). "Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor respectă, în linii mari, standardele internaţionale, iar numărul de investigaţii, puneri sub acuzare şi condamnări a crescut. Sunt necesare măsuri suplimentare pentru consolidarea implementării delictului de spălare de bani şi pentru soluţionarea deficienţelor structurale în ceea ce priveşte procesele judiciare şi aplicarea legii", se mai arată în raportul Consiliului Europei. Experţii europeni atrag atenţia că sistemul financiar din Romania prezintă "o vulnerabilitate semnificativă" în faţa fenomenului spălării banilor, motiv pentru care detectarea de către autorităţile romane a practicii ilegale a transportului "fizic" transfrontalier al sumelor de bani de către curieri ridică "preocupări serioase". Totodată, MONEYVAL îşi manifestă îngrijorarea faţă de "eficienţa şi consecvenţa acţiunilor de supraveghere în ceea ce priveşte spălarea de bani şi finanţările grupărilor teroriste". Documentul arată că sunt necesare "eforturi suplimentare" astfel încat activitatea mecanismului naţional de coordonare în domeniu să devină eficientă, mai ales în privinţa cooperării la nivel internaţional. Experţii consideră că, dată fiind poziţionarea la graniţa de est a Uniunii Europene şi fiind parte atat a rutei balcanice de trafic cat şi a celei euro-asiatice, Romania este "atractivă" pentru grupările criminale şi pentru evazionişti. Potrivit raportului, economia subterană reprezintă 30% din PIB (la nivelul anului 2011), iar organizaţiile criminale din ţările vecine şi din Italia investesc în active romaneşti. Totodată, organizaţii criminale romaneşti sunt implicate în diverse activităţi ilegale din Europa, precum reţele de prostituţie, extorcare şi trafic de droguri. Raportul a fost realizat în urma celei de-a patra vizite de evaluare în Romania, efectuată de experţii Consiliului Europei în perioada 27 mai - 1 iunie 2013.

Marubeni investeşte 170 milioane euro într-o centrală în Romania

investiţia în centrala pe gaz va fi finalizată în 2017 u centrala va fi realizată la Fantanele, judeţul Mureş

ELCEN, cel mai mare producător de energie termică din Romania, şi Marubeni Corporation din Japonia au semnat ieri contractul pentru înfiinţarea societăţii mixte care va construi o centrală pe gaze la Fantanele (judeţul Mureş), investiţia de 170 milioane euro urmand să fie finalizată în 2017. Societatea mixtă, SC Fantanele Gas Power SA, va fi deţinută în proporţie de 90% de către Marubeni Corporation, restul de 10% din acţiuni revenind Electrocentrale Bucureşti. Centrala pe gaze va avea o capacitate de circa 250 MW, iar compania nou creată va funcţiona ca producător independent de energie (IPP), se arată într-un comunicat ELCEN. "Implementarea proiectului de la Fantanele, în colaborare cu Marubeni, este benefică nu numai pentru ELCEN, cat şi pentru Sistemul Energetic Naţional. Flexibilitatea şi eficienţa soluţiei tehnice alese pune la dispoziţia sistemului o sursă pentru echilibrare şi capacitatea necesară ca rezervă la regenerabile", a declarat, în comunicat, directorul general al ELCEN, Gabriel Ignat. La semnarea documentelor pentru înfiinţarea societăţii mixte au participat directorul general al ELCEN, Hiroshi Tachigami, preşedintele Marubeni Europower, precum şi alţi reprezentanţi ai celor două companii şi din partea autorităţilor. "Fantanele este primul nostru proiect de investiţie în infrastructura din Romania şi suntem încantaţi pentru atingerea acestei etape de dezvoltare, ca parte a strategiei pe termen lung pentru o participare mai semnificativă în Europa Centrală şi de Est. Marubeni Europower urmăreşte să-şi extindă prezenţa în Romania, iar acest proiect pilot poate să demonstreze stabilitatea, siguranţa şi funcţionalitatea unei pieţe de energie care tinde către un sistem energetic independent", a afirmat, la randul său, preşedintele Marubeni Europower. Proiectul presupune realizarea unor unităţi de producţie de energie electrică alimentate cu gaze naturale, amplasate în incinta fostei Centrale Termoelectrice Fantanele, care este în prezent dezafectată. În ceea ce privește finanţarea, circa 30% din capital va fi aport în numerar al Marubeni la capitalul social al societăţii mixte, restul urmand să fie asigurat prin împrumuturi de la instituţii de credit şi/sau bănci comerciale. ELCEN va contribui cu aport în natură, prin terenul necesar realizării proiectului şi accesul la utilităţi.

Siemens înghite un producător de software din Braşov

Siemens Romania a finalizat preluarea integrală a producătorului de software LMS Romania SRL Braşov, care va opera sub denumirea de Siemens Industry Software SRL, operaţiunea fiind parte a tranzacţiei prin care Simens AG a achiziţionat LMS International (Belgia) la finele anului 2012. Anterior tranzacţiei, LMS Romania SRL Braşov era controlată integral de LMS International NV (Belgia). "Siemens Industry Software întăreşte poziţia Siemens în piaţa locală de IT, unde avem deja peste 200 angajaţi. Centrele noastre de cercetare-dezvoltare din Braşov furnizează servicii de inginerie şi IT pentru clienţi din întreaga lume, în diverse sectoare precum cel industrial, de sănătate sau energie. Plănuim să investim şi să creştem în continuare în Braşov şi în alte oraşe din ţară", a declarat directorul general al Siemens Romania, George Costache, într-un comunicat de presă. Portofoliul Siemens Industry Software este parte a segmentului de afaceri Siemens PLM (Product Lifecycle Management) Software, ce contribuie la optimizarea ciclului de viaţă al produselor, de la proiectare şi dezvoltare la producţie şi service. Siemens Industry Software furnizeză software, hardware şi servicii de inginerie pentru simularea şi testarea sistemelor mecatronice utilizate de companii producătoare de automobile, avioane sau echipamente energetice. Printre clienţii societăţii se număra companii precum Renault, Daimler şi Airbus. "În Braşov, peste 80 de ingineri specializaţi în software, hardware şi mecatronica colaborează cu echipe din Belgia, Germania, Franţa, SUA şi Olanda pentru dezvoltarea produselor şi serviciilor Siemens PLM", a afirmat directorul general al Siemens Industry Software, Cristi Irimia. Unul dintre cele mai cunoscute proiecte în care a fost implicată şi echipa Siemens Industry Software este contribuţia la dezvoltarea software-ului utilizat în construcţia robotului Curiosity pentru NASA, care a aterizat pe Marte în data de 6 august 2012.

Voinea susţine că majorarea CASS nu a fost discutată cu FMI

Creşterea contribuţiei pentru asigurările de sănătate nu a fost discutată cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a susţinut ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, arătand că în ultimii doi ani, de cand participă el la discuţiile cu FMI, nu a fost abordată o astfel de temă. "Nu s-a discutat, cel puţin în ultimii doi ani de cand particip eu la discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional", a spus Voinea. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc a declarat luni, la conferinţa de presă dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, organizată de MEDIAFAX, în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din Romania (APAH-RO), că au fost discuţii globale pentru o eventuală creştere a contribuţiei pentru asigurările de sănătate pană la 14%, precizand că acesta nu este un obiectiv sau o măsură stabilită de Guvern, iar pană acum nu există o decizie în acest sens. "A fost o discuţie privind analiza sistemului de sănătate. Nu este un obiectiv sau o măsură stabilită de Guvern. Au fost discuţii globale. Nu avem o discuţie sau decizii la nivel interministerial. Este doar o discuţie în perspectivă şi merită făcută, după părerea mea", a spus secretarul de stat, Dorel Săndesc a adăugat că discuţia din Guvern privind reducerea CAS a venit şi pe fondul unei "frici de noi taxe". Întrebat care a fost poziţia FMI, secretarul de stat a răspuns: "Nu s-au opus, chiar au apreciat, considerand că este justificată."  "Am văzut sondaje în care oamenii pun pe primul loc sănătatea, fiind de acord să plătească mai mult. Discuţia e necesară şi am discutat inclusiv cu FMI. Este o dezbatere pe care vrem să o avem. Părerea mea e că ar trebui revenit la nivelul anterior, pentru că această contribuţie este la nivel standard în UE, 13,5-14 la sută", a mai spus Săndesc.

Bani în plus la Sănătate, Educaţie, Apărare, tăieri la Finanţe şi Mediu

Ministerele Sănătăţii, Apărării, Economiei, Educaţiei, Transporturilor, Muncii, Culturii şi Afacerilor Interne, inclusiv pentru Autoritatea Electorală Permanentă, vor primi bani în plus la rectificarea bugetară, iar fonduri vor fi tăiate printre altele de la Ministerul Finanţelor şi cel al Mediului. Astfel, Sănătatea va primi 489 milioane lei pentru cheltuielile aferente programelor naţionale şi sistemului de intervenţii de urgenţă, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate - 166 milioane lei, Apărarea - 400 milioane lei, Economia - 300 milioane lei din care 100 milioane lei pentru schema de ajutor de minimis pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi 200 milioane lei pentru investiţii de retehnologizare, Educaţia - 150 milioane lei pentru plata drepturilor salariale caştigate prin hotărari judecătoreşti, Transporturile - 356 milioane lei în special pentru restanţele şi subvenţiile CFR, Afacerile Interne şi Autoritatea Electorală Permanentă - 192 milioane lei, Munca - 42 milioane lei, Cultura - 10 milioane lei. Alte 600 milioane lei vor fi alocate pentru plata arieratelor autorităţilor locale către furnizori, care la randul lor au datorii către bugetul de stat, în cadrul unei operaţiuni de compensare. "Ministerul Apărării are prevăzute fonduri pentru posibile cheltuieli în perioada următoare, acestea urmează să fie angajate şi, din acest motiv, le-am trecut în Fondul de rezervă şi, pe măsură ce sunt angajate, vor fi decontate. Am discutat cu ministrul Apărării în această dimineaţă şi, pană la sfarşitul anului, intenţionăm ca această creştere de cheltuieli pentru Apărare, într-o perioadă sensibilă, importantă, dificilă pentru regiune, să fie de 0,2% din PIB", a declarat premierul Victor Ponta.

Piaţa de fuziuni şi achiziţii îşi revine

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din Romania a început să-şi revină în prima parte a anului, cu 21 de operaţiuni semnificative, dar de valoare mică spre medie, în sectoare precum servicii financiare, alimentaţie sau tehnologie, potrivit EY (Ernst &Young) Romania, care citează datele Mergermarket.com. "În prima jumatate a anului 2014, în Romania, s-au închis 21 de tranzacţii semnificative, conform Mergermarket.com, în sectoare care şi-au continuat efervescenţa: servicii financiare, sectorul alimentar, tehnologie, cat şi în unele sectoare care se restructurează înaintea unui nou ciclu de creştere: bricolaj şi materiale de construcţii. O menţiune specială trebuie acordată sectorului imobiliar, unde s-a materializat un nou val de interes pentru proprietăţi cu potenţial ridicat", a declarat marţi într-un comunicat Mihai Pop, manager Servicii de asistenţă în tranzacţii în cadrul EY Romania. El a arătat că piaţa din Romania s-a caracterizat în prima jumătate a anului printr-un volum mai mare al tranzacţiilor, însă cu o valoare mică spre medie. Totuşi, există perspective ca valoarea medie să urce în următoarele 12-18 luni, pe fondul tranzacţiilor transnaţionale aşteptate, precum vanzarea unor active Lafarge-Holcim sau a companiilor de distribuţie şi furnizare ale Enel.

Construcţiile au urcat uşor

Numărul autorizaţiilor de construire eliberate în primul semestru a crescut cu 2% faţă de perioada similară a anului trecut, la 17.749 autorizaţii, după ce în iunie s-a consemnat un ritm mai alert de autorizare, cu 7,3% mai sus faţă de iunie 2013. În luna iunie 2014, s-au eliberat 3824 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 6,6% faţă de luna mai 2014 şi cu 7,3% faţă de luna iunie 2013. Din acestea, 58,2% sunt pentru zona rurală. Distribuţia în profil regional evidenţiază o creştere faţă de luna mai a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (plus 191 autorizaţii), Sud-Est (plus 79), Sud-Muntenia (plus 53), Nord-Est (plus 35) şi Sud-Vest Oltenia (plus 33). Scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Vest (-135 autorizaţii), Vest (-11) şi Centru (-7).

Cat mai face o afacere la cheie

O afacere "la cheie" poate fi achiziţionată începand cu 20.000 de euro, precum un fast-food cu toate dotările şi autorizaţiile pe Calea Moşilor din Bucureşti, şi pană la cateva milioane de euro, cum e cazul unui hotel din centrul Capitalei, potrivit portalului spatiicomerciale.ro "Cele mai accesibile oferte din această categorie cuprind doar autorizaţiile şi dotările necesare derulării unui business, în timp ce acelea care includ şi proprietatea imobiliară adiacentă ajung şi la cateva milioane de euro (...) printre cele mai interesante oportunităţi de afaceri se numără restaurante, hoteluri şi pensiuni", se arată într-un comunicat al portalului specializat pe segmentul comercial lansat de Imobiliare.ro. Astfel, în Bucureşti, în zona Moşilor, un fast-food poate fi achiziţionat cu 20.000 de euro. Businessul funcţionează într-un spaţiu de 55 de metri pătraţi, are avizele la zi şi dispune de toate dotările necesare derulării activităţii. În Centrul Vechi al Capitalei, o afacere la cheie în domeniul restaurantelor poate fi achiziţionată la un preţ de 38.000 de euro. Unitatea este complet echipată, funcţionează într-un spaţiu de 57 de metri pătraţi şi are o capacitate de 25-30 de locuri. Chiria lunară pentru spaţiul comercial este de 1.500 de euro pe lună.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.