Economic

230 de familii de romi vor avea cărţi funciare gratuite

Gabriel Sava
28 iul 2014 2175 vizualizări
Proiectul prevede realizarea de cărţi funciare printr-o procedură simplificată pentru romii din Mărăşeşti şi Slobozia Bradului, cu fonduri de la Agenţia Naţională pentru Romi .Preşedintele Agenţiei a declarat, la deschiderea de ieri a proiectului, că actele de proprietate înseamnă accesul la drepturi şi libertăţi.Cărţile funciare vor fi realizate pană în luna decembrie, iar de ele vor beneficia sute de romi

La Mărăşeşti şi la Slobozia Bradului s-a deschis, ieri, un proiect destinat romilor, prin intermediul căruia 120 de gospodării ale etniei rome din Mărăşeşti şi alte 110 din Slobozia Bradului vor avea cărţi funciare gratuite. Proiectul “Şanse pentru drepturi egale – identificarea şi legalizarea terenurilor şi locuinţelor care aparţin membrilor comunităţii rome din oraşul Mărăşeşti”, beneficiază de finanţare nerambursabilă de la Guvernul Romaniei, prin Agenţia Naţională pentru Romi, în cadrul programului “Anul participării şi responsabilizării cetăţenilor”. În cazul proiectului de la Slobozia Bradului, acesta este intitulat “Legalizarea zonelor de locuire a comunităţilor de etnie romă din comuna Slobozia Bradului- un drept şi o responsabilitate a fiecărui cetăţean”. Ambele lansări au avut loc ieri, prima fiind organizată la Mărăşeşti.

"Dacă nu ai act de proprietate, nu ai identitate"

La conferinţa de deschidere a proiectului au participat, pe langă reprezentanţii autorităţilor locale şi ai romilor din judeţ, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi,Daniel Vasile, precum şi secretarul general al Partidei Romilor Pro – Europa, Cătălin Manea. “Principala problemă a comunităţii rome este accesul la drepturi şi libertăţi. Accesul este condiţionat de un act de proprietate. Dacă nu ai act de proprietate, nu ai identitate. Vă rog să faceţi un exerciţiu şi să vă uitaţi actele acasă. Sunteţi orice, puteţi fi şi extratereştri, dar nu aveţi drepturi cetăţeneşti”, a spus Daniel Vasile, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, despre importanţa acestui proiect pentru comunitatea din Mărăşeşti. “Sper ca de acum încolo să fie cat mai multe proiecte. Poate se vor găsi şi proiecte economice pentru cetăţenii de etnie romă din Mărăşeşti”, a spus la randul său primarul Valerică Chitic.

O şansă pentru a intrat rapid în randul lumii

Reprezentanţii romilor de la nivel central au subliniat importanţa implicării primăriei Mărăşeşti în proiect, cu o contribuţie de 20%, în condiţiile în care alte autorităţi nu vor să se implice. În cele 120 de gospodării care vor avea cărţi funciare se află aproximativ 600 de persoane din comunitatea romă. Proiectul se va încheia pe data de 2 decembrie, timp în care autorităţile şi reprezentanţii romilor trebuie să se mobilizeze pentru a identifica beneficiarii. De altfel, primarul a menţionat că s-a început munca în teren încă de acum două săptămani. Romii au o situaţie foarte încurcată în ceea ce priveşte actele de proprietate, iar acest program este o şansă pentru ei pentru a intra mai uşor în legalitate. Vasile Daniel, care este de profesie avocat, a subliniat că pană acum acest drept se putea obţine fără acte, doar prin intermediul instanţei, printr-un proces care dura între 3 şi 5 ani, costa în jur de 100 de milioane lei vechi, fără vreo garanţie că se va caştiga procesul. Prin acest proiect este nevoie doar de toate actele de stare civilă, de declaraţii pe propria răspundere a celor care locuiesc în gospodăriile respective, precum şi adeverinţe de la primărie care să ateste acest lucru.

110 locuinţe de la Slobozia Bradului beneficiază de proiect

Programul derulat de Agenţia Naţională pentru Romi va legaliza, în mod gratuit, alte 110 case şi la Slobozia Bradului, unde se află cea mai numeroasă comunitate a acestei etnii din Vrancea, care numără peste 5.000 de suflete. “O picătură într-un ocean, dar una utilă”, a fost aprecierea pe care preşedintele Vasile Daniel a făcut-o legat de numărul caselor care beneficiază de acest proiect la Slobozia Bradului, unde coordonatorul local este chiar secretarul comunei, Săndica Socol. În prezentarea proiectului, Săndica Socol a precizat că paşii aferenţi acestei faze de implementare au fost parcurşi. Cu toate acestea, nu au fost încă identificate integral toate persoanele din comunitate care vor beneficia de măsurătorile cadastrale şi de întocmire a cărţilor funciare în mod gratuit. Preşedintele ANR a avertizat însă că selectarea trebuie să fie făcută pe criteria riguroase, transparente, care să nu ducă la disensiuni în randul localnicilor. În acelaşi timp, Vasile Daniel a precizat că, deşi proiectul este derulat, la demersurile făcute de Partida Romilor şi prin Agenţia Naţională pentru Romi, de acesta pot beneficia şi persoane din afara acestei etnii. “Oricine poate solicita legalizarea locuinţelor prin accesarea acestui proiect, indiferent dacă este rom sau roman”, a indicat Daniel Vasile.

Preţul pentru a intra în randul lumii: de la 5 la 15 milioane lei vechi

Reprezentanţii romilor au spus că şi alte persoane pot beneficia de această procedură, în afara programului, pentru că sumele necesare nu sunt foarte mari, de la 5 la 15 milioane lei vechi, în funcţie de mărimea gospodăriei. “Să dăm dovadă de solidaritate. Cei 120 de beneficiari mai pot atrage alţii 60. Faceţi un efort şi plătiţi cadastrul şi declaraţia notarială. Acesta este preţul ca să deveniţi proprietari pe o casă pe care aţi moştenit-o dar pentru care nu aveţi documente. Propunerea mea este să mai atrageţi 30 – 50 de case. Poate anul viitor mai sunt 30 de case şi pană în 2015 rezolvaţi această problemă”, a spus Vasile Daniel, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, indicand că, în acest fel, se pot rezolva rapid şi eventual chiar mai ieftin şi legalizarea unor locuinţe în cazul persoanelor care nu vor fi incluse în grupul ţintă din proiectele derulate în ambele localităţi. Reprezentanţii romilor intenţionează ca, după cuantificarea rezultatelor acestui proiect pilot, care se adresează unui număr de 16 comunităţi,  să fie făcută şi o propunere Guvernului pentru a-l include ca un viitor proiect naţional. (Mihai BOICU, Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
certezi, acum 3530 zile, 20 ore, 54 minute
Cine sa gaseasca proiecte? !Sau ele se gasesc pe campii!?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.