Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Jumătate dintre vehiculele verificate de RAR au picat testele

Ziarul de Vrancea
24 iul 2014 892 vizualizări
In prima jumătate a anului instituţia de control a verificat 37.241 de vehicule, dintre acestea 56,75% au căzut testele de conformitate u cele mai mari probleme le au maşinile de peste 11 ani

Mai mult de jumătate dintre vehiculele oprite pentru control în primele şase luni de RAR şi Poliţia Romană au picat testele de conformitate, maşinile cu o vechime de peste 11 ani reprezentand 60% din vehiculele cu probleme, dar aceste procente nu reflectă situaţia parcului auto la nivel naţional. Potrivit unui comunicat al Registrului Auto Roman (RAR), în primele şase luni instituţia, împreună cu Poliţia Romană, a controlat în trafic la nivel naţional 37.241 vehicule. Dintre acestea, procentajul general de respingere a fost de 56,75%. Directorul general al Registrului Auto Roman, George-Adrian Dincă, a menţionat în comunicat că rezultatele controalelor desfaşurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din Romania, deoarece echipajele mixte RAR - Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile că prezintă defecţiuni. Parcul auto naţional are în momentul de faţă aproximativ 5,7 milioane de vehicule, din care 4,485 milioane sunt autoturisme. Din totalul vehiculelor verificate, 73,67% au fost autoturisme, 24,73% autoutilitare, restul fiind autovehicule speciale, remorci şi motociclete. Cele mai multe respingeri s-au înregistrat la autovehicule speciale - 69,06%, urmate de autoutilitare - 60,91%, autoturisme - 55,57%, remorci - 37,91% şi motociclete - 30,61%. Din punct de vedere al emisiilor poluante au fost testate 9.873 vehicule, adică un sfert din cele controlate în total, iar 30,83% dintre aceste vehicule au fost respinse din cauza depăşirii emisiilor poluante admise, în timp ce 69,17% au fost găsite conforme. Din totalul vehiculelor verificate, procentajul de respingere raportat la vechime arată astfel: 30,36% peste 15 ani, 30,38% între 11 şi 15 ani, 11,44% între 9 şi 10 ani, 17,73% între 6 şi 8 ani, 5,94% între 4 si 5 ani şi 4,16% între 0 şi 3 ani. Defecţiunile la instalaţie electrică de iluminare, semnalizare şi auxiliară au adus cele mai multe respingeri - 34,34%, un procentaj apropiat de respingeri, de 30,83%, fiind cauzat de emisiile poluante. Aproape 14% (13,88%) din vehiculele controlate au fost respinse pentru probleme de punţi, jante, anvelope, suspensie, 13,5% din cauza unor defecţiuni pe alte echipamente, inclusiv tahograf şi limitator de viteză şi 13,07% pentru vizibilitate. Aproape 10% din vehiculele respinse au prezentat defecţiuni la şasiu sau elemente ale şasiului. Sistemele de franare au fost neconforme la 3,36% dintre vehiculele respinse, iar sistemul de direcţie la 2,4%. Pentru circa 3% din vehiculele respinse s-au constatat probleme privind zgomotul, scurgerile de carburant şi/sau ulei, iar pentru 2% nu s-a putut face identificarea. La capitolul respingere din punct de vedere al siguranţei rutiere, au fost găsite neconforme 41,14% dintre vehicule, restul de 58,86% fiind conforme. Procentajul de vehicule neconforme care prezintă pericol iminent de accidente este de 5,59% neconforme şi 94,41% conforme (din totalul vehiculelor controlate – 37.241).

Blue Air vrea să participe la privatizarea Cyprus Airways

Ru reprezentanţii Blue Air au făcut o vizită în Cipru unde au avut mai multe întalniri cu oficiali ai guvernului Cipru

Blue Air intenţionează să participe, împreună cu fondul de investiţii Renaissance Capital, deţinut de grupul rus Onexim, controlat de omul de afaceri Mikhail Prokhorov, la procedura de privatizare a operatorului Cyprus Airways, a anunţat compania aeriană low-cost. În acest scop, reprezentanţii Blue Air au făcut o vizită în Cipru unde au avut mai multe întalniri cu oficiali ai guvernului Cipru, ai Autorităţii Aeronautice şi ai consultantului KPMG desemnat pentru structurarea procedurii de privatizare, se arată într-un comunicat al operatorului. Blue Air precizează că, avand în vedere acordul de confidenţialitate încheiat cu guvernul Republicii Cipru prin intermediul consultantului care se ocupă de privatizare, în stadiul actual nu pot fi făcute publice detaliile tehnice ale acestei tranzacţii.  Înfiinţată în anul 1947, Cyprus Airways este compania naţională a Republicii Cipru şi operează 6 aeronave Airbus 320 către 19 destinaţii în Europa şi Orientul Apropiat. Cyprus Airways are încheiate parteneriate cu mai multe companii aeriene printre care şi Tarom.  Firma Airline Management Solutions, înfiinţată de patru acţionari romani, a preluat în mai 2013 fondul de comerţ al Blue Air, companie controlată de omul de afaceri Nelu Iordache. Înfiinţată în 1995, Renaissance Capital este o companie de investiţii activă în Rusia şi republici ex-sovietice, Europa Centrală şi de Est şi Africa, deţinută de grupul rus Onexim, fondat de miliardarul rus Mikhail Prokhorov.

Tranzacţiile cu terenuri au început să urce din nou

Numărul tranzacţiilor cu terenuri pentru dezvoltări imobiliare, spaţii de retail şi de producţie a crescut în acest an, înregistrandu-se 15 tranzacţii mari, totalizand 630.000 de metri pătraţi, pentru care s-au plătit peste 50 milioane euro, potrivit companiei de consultanţă imobiliară CBRE. "Comparativ cu tranzacţiile care au vizat proiecte imobiliare, numărul şi volumul tranzacţiilor cu terenuri sunt în creştere. Au fost înregistrate 15 tranzacţii mari cu terenuri, în toate zonele din Romania, care au cumulat o suprafaţă de 630.000 de metri pătraţi", se arată într-un studiu al CBRE. Reprezentanţii CBRE au declarat că valoarea tranzacţiilor cu cele 15 terenuri tranzacţionate depăşeşte 50 de milioane de euro, menţionand că nu în toate cazurile au fost făcute publice preţul de vanzare. "Am identifincat trei categorii de cumpărători de terenuri: retaileri (în special Lidl, Dedeman, Kaufland, Leroy Merlin) care caută să terenuri în oraşe principale şi secundare, producători, interesate de terenuri pentru a-şi dezvolta fabricile (Dr. Oetker, Best Food, Continental) şi dezvoltatorii imobiliari, vizand terenuri în marile oraşe pentru construcţia de proiecte în perioada următoare (NEPI, Globalworth şi Kiseleff Development). Timişoara a fost zona «fierbinte» din punct de vedere al tranzacţiilor cu terenuri, cu 47% din suprafaţa tranzacţionată în prima jumătate a anului", se precizează în studiu. Alte oraşe unde au avut loc tranzacţii importante cu terenuri au fost Bucureşti, Braşov şi alte oraşe terţiale, interesante în special pentru dezvoltări industriale. Preţul pentru terenuri continuă să varieze în funcţie de destinaţie, locaţie şi accesibilitate, disponibilitatea din zonă. Avand în vedere aceste criterii, terenurile din Bucureşti sau din oraşele principale, potrivite pentru proiecte de retail sau de birouri pot fi tranzacţionate cu 200-500 euro/metru pătrat, însă există şi cazuri în care preţurile depăşesc 500 de euro/mp. Nivelul investiţiilor imobiliare (tranzacţii cu proiecte imobiliare) pentru prima jumătate a anului 2014 a atins 402,4 milioane euro pentru o suprafaţă tranzacţionată de peste 692.000 mp. Aceasta reprezintă o creştere de 222% faţă de prima jumătate a anului 2013 şi de 17% faţă de volumul total pentru 2013. S-au înregistrat în total 15 tranzacţii, cel mai mare număr după 2008, cu un volum mediu de 26,8 milioane euro, similar anului trecut.

Producţia agricolă de anul trecut valorează 18 milioane euro

Valoarea producţiei agricole de anul trecut s-a ridicat la 78,4 miliarde lei (18 miliarde euro), în creştere cu 24,5% comparativ cu 2012, în condiţiile în care producţia vegetală a reprezentat 68,6% din total, respectiv 53,8 miliarde lei, cu 38,8% peste suma realizată în urmă cu un an, potrivit INS. Diferenţele sunt calculate la preţuri comparabile, precizează Institutul Naţional de Statistică (INS). INS notează că în 2013 în structura producţiei s-au produs modificări în sensul creşterii ponderii producţiei vegetale la 68,6% (53,8 miliarde lei), de la 62,5% în 2012, şi scăderii ponderii producţiei animale la 30,4% (23,8 miliarde lei), de la 36,7%. Ponderea serviciilor agricole, de 1% (744 milioane lei), nu prezintă modificări semnificative faţă de anul precedent. Structura valorică a producţiei vegetale, pe principalele grupe de culturi, este diferită în cei doi ani. Astfel, în anul 2013 comparativ cu anul 2012, ponderea culturilor de cereale şi de cartofi a crescut cu 5,8 puncte procentuale, la 37%, respectiv cu 3,1 puncte procentuale, la 10,6%, iar cea a plantelor uleioase a urcat de la 7,7% la 9,2%. De altfel, cele trei categorii aflate în creştere deţin aproape 57% din valoarea producţiei vegetale. În acelaşi timp, ponderea culturilor de legume şi pepeni a scăzut cu 5,7 puncte procentuale, la 15,1%, cea a culturilor de plante de nutreţ cu 2,5 puncte procentuale, la 10,4%, şi cea a fructelor şi strugurilor s-a redus cu 2,1 puncte procentuale, la 8,9%. Structura valorică a producţiei animale pe principalele grupe de produse prezintă mici diferenţe faţă de anul precedent. Astfel, la porcine ponderea a crescut cu 1,6 puncte procentuale, iar la bovine şi la păsări ponderea a scăzut cu 3,1 puncte procentuale, respectiv cu 2,1 puncte procentuale.

Familia Adamescu renunţă la creditul pentru investiţii

Unirea Shopping Center, companie deţinută de soţii Carmen şi Dan Adamescu, a convocat AGA pentru a revoca mai multe decizii de la începutul lunii iunie privind contractarea unui credit de 40-45 milioane euro pentru investiţii şi cumpărarea de acţiuni Astra de maxim 16 milioane euro. Unirea Shopping Center este controlată indirect de familia Adamescu, prin The Nova Group Investments Romania, care deţine un pachet reprezentand 74,16% din acţiunile societăţii. În structura acţionariatului se mai regăseşte SIF Muntenia (SIF4), cu 10% din titluri, în timp ce 15,8% din capital este deţinut de alţi acţionari. La 5 iunie, acţionarii Unirea Shopping Center au decis contractarea unui credit bancar în valoare de 40-45 milioane de euro (propunerea iniţială a fost de 70 milioane de euro) pentru investiţiile programate în cele două centre comerciale pe care le deţine în Bucureşti şi Braşov. Pentru acest an, conform informaţiilor dintr-un raport al companiei, conducerea avea în vedere crearea de legături de acces între zona comercială şi căile de circulaţie şi transport în comun (metrou, respectiv gară), în cadrul ambelor centre comerciale din Bucureşti şi Braşov. "Un alt obiectiv îl reprezintă extinderea zonelor de distracţie (cinematograf, bowling, biliard, patinoar) din cadrul ambelor centre comerciale, atat pe zonele existente, cat şi pe zone adiacente sau nou create. Pentru realizarea acestor obiective, conducerea are în vedere şi achiziţia de terenuri suplimentare", se arăta în document. La acceaşi dată, acţionarii Unirea Shopping Center au mai decis "achiziţionarea unui pachet de acţiuni emise de Astra, în limita maximă a sumei de 16 milioane de euro, cu condiţia şi în momentul ieşirii societăţii de sub incidenţa administrării speciale şi a desfăşurării activităţii în parametri normali de piaţă", potrivit unui anunţ al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti.

UE intenţionează să întrerupă finanţarea unor bănci ruseşti

Uniunea Europeană intenţionează să întrerupă finanţarea pentru băncile publice ruseşti, printre sancţiunile pe care urmează să le adopte cu scopul de a pedepsi Moscova pentru sprijinirea separatiştilor din estul Ucrainei, informează Financial Times, citat de AFP. Miniştrii Afacerilor Externe din cele 28 de state UE au mandatat marţi Comisia Europeană să finalizeze un document privind eventuale sancţiuni menite să vizeze mai multe sectoare ale economiei ruse. Acesta a fost transmis miercuri seară statelor membre. Joi, ambasadorii celor 28 de state erau reuniţi la Bruxelles pentru a evalua diferitele opţiuni. Nici o decizie nu era aştepptată joi în această privinţă, iar o nouă reuniune a ambasadorilor este prevăzută pentru marţi, au afirmat surse europene. Orice decizie va trebui luată în unanimitate, însă mai multe state membre s-au arătat deja reticente faţă de sancţiuni de anvergură împotriva economiei ruse, de teama că vor avea consecinţe asupra economiilor lor. Ambasadorii trebuie să decidă joi sancţiuni privind personalităţile şi entităţile vizate de o interdicţie de călătorie în UE şi de blocarea averilor. Ei trebuie să adauge noi nume pe listă, care include deja peste 70.

Agrana s-a angajat să înlăture obstacolele concurenţiale

Agrana Zucker din Austria, care activează pe piaţa zahărului, se angajează, odată cu preluarea controlul unic asupra unor active care aparţin grupului Lemarco, să transfere licenţele de import ale fabricilor preluate către alţi procesatori de zahăr brut şi să nu cumpere nicio altă fabrică în 5 ani. "Consiliului Concurenţei i-a fost notificată intenţia de a se realiza o concentrare economică prin dobandirea de către Agrana Zucker a controlului unic direct asupra SC Zahărul Liești SA şi SC Lemarco Cristal SRL. În urma analizei preliminare, Consiliul Concurenţei a constatat că tranzacţia este de natură să ridice obstacole semnificative în calea concurenţei efective şi a identificat principalele probleme de ordin concurenţial, respectiv posibilitatea consolidării unei poziții dominante pe piața zahărului alb din Romania, în special, pe segmentul retail și a creșterii prețului zahărului alb în retail, în contextul restrangerii accesului la materie primă ieftină", se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei. Agrana Zucker, membră a grupului Agrana din Austria, a anunţat în februarie că va prelua de la Lemarco SA, unul dintre cei mai mari producător de zahăr din Romania, fabricile de la Urziceni (judeţul Ialomiţa) şi Lieşti (judeţul Galaţi).

Ponta: De la ANAF şi Văma am încă aşteptări foarte mari

Premierul Ponta a declarat că, prin comparaţie cu Poliţia de Frontieră, care s-a schimbat foarte mult în bine în ultimii ani, de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi de la Direcţia Generală a Vămilor are încă aşteptări foarte mari şi speră să fie mai eficiente în perioada următoare. Premierul a participat, ieri, împreună cu miniştrii de Interne, Apărare şi Finanţe la ceremonia dedicată sărbătoririi a 150 de ani de existenţă instituţională a Poliţiei de Frontieră Romane. Ponta a remarcat cu acest prilej că Poliţia de Frontieră este una dintre instituţiile care s-a schimbat cel mai mult în ultimii ani, în bine, iar în negocierile de aderare la spaţiul Schengen calitatea profesională a poliţiştilor de frontieră nu a fost pusă niciodată la îndoială. Premierul a cerut, în acest context, Poliţiei de Frontieră să colaboreze foarte bine cu celelalte instituţii, precum ANAF sau Direcţia Generală a Vămilor, de la care are încă aşteptări foarte mari.  "Vreau să vă rog în continuare să conlucraţi cat mai bine şi cat mai eficient cu justiţia, cu unităţile de Parchet (...) şi cu, sigur că da, cu ANAF-ul, de la care încă am aşteptări foarte mari, şi de la Direcţia Generală a Vămilor, acolo unde poate lucrurile nu au mers atat de repede cum au mers la dumneavostră şi acolo unde sper că reforma şi eficienţa activităţilor să fie într-adevăr mult mai pregnantă în perioada care urmează", a declarat prim-ministrul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.