Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Firmele locale investesc în cercetare doar firfirici

Ziarul de Vrancea
23 iul 2014 850 vizualizări
Potrivit unei analize Deloitte peste 50% din companii cheltuiesc doar 3% pe cercetare şi dezvoltare

Peste 70% dintre companiile romaneşti intenţionează să-şi majoreze bugetul alocat pentru cercetare-dezvoltare (R&D) în următorii ani, potrivit unui studiu realizat de Deloitte, care arată că mai mult de jumătate dintre firme cheltuiesc pană la 3% din venituri pentru R&D. "Majoritatea companiilor romaneşti cred că cercetarea şi dezvoltarea (R&D) reprezintă un element-cheie al competitivităţii economice, însă, cu toate acestea, la nivelul întregii ţări, investiţiile în R&D reprezintă doar 0,49% din PIB, cea mai mică rată din cele 10 ţări din Europa Centrală care au participat la studiul Deloitte. Totuşi, 71% din companiile locale au declarat că intenţionează să crească cheltuielile cu cercetarea-dezvoltarea în următorii ani, iar acest procent ajunge la 81% în următorii trei pană la cinci ani", se arată într-un comunicat al Deloitte. Cele mai mari investiţii în R&D (peste 5%) sunt înregistrate de 22% din companii, în principal din IT, media şi telecomunicaţii, iar 3% dintre firmele intervievate spun că nu alocă niciun buget pentru cercetare-dezvoltare. Potrivit studiului, 81% din repondenţi sunt de părere că investiţiile în R&D au drept rezultat creşterea competitivităţii produselor şi serviciilor. " Printre motivele pentru care nivelul cheltuielilor cu cercetarea-dezvoltarea este atat de scăzut se numără lipsa unor stimulente guvernamentale notabile care să încurajeze investiţiile, precum şi promovarea slabă a celor existente, birocraţia prea mare întampinată pe parcursul procesului de aplicare, dar şi preocupările legate de felul cum interpretează autoritatea fiscală aceste cheltuieli. Este încurajator însă să vedem că peste 80% din repondenţi anticipează o creştere a cheltuielilor cu R&D (...) şi că niciuna dintre companiile care au participat la studiu nu anticipează o scădere a bugetelor în această direcţie", a declarat Ahmed Hassan, Country Managing Partner al Deloitte Romania. Raportul menţionează că cei mai importanţi factori care ar putea încuraja companiile să crească investiţiile în R&D sunt existenţa de beneficii şi costul cercetătorilor, urmate de disponibilitatea cercetătorilor experimentaţi, precum şi un accent mai mare pe subvenţii în numerar şi nu pe stimulente de ordin fiscal. În perioada 2014-2020, Romania are la dispoziţie fonduri europene de 1,06 miliarde euro pentru a sprijini cercetarea, dezvoltarea tehnologică şi inovarea. În cadrul studiului au fost intervievate 330 de companii din Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania şi Slovacia. La nivel regional, una din cinci companii (21%) nu are niciun fel de politici R&D, însă cele care au sunt preocupate de identificarea surselor de finanţare şi a resurselor umane corespunzătoare.

Cartofii importaţi vor fi verificaţi. Sunt bănuiţi a fi toxici!

“vreau să spun că situaţia importurilor este generată de faptul că în Romania, din cauza condiţiilor meteo, au fost anumite zone calamitate”, a arătat Ministerul Agriculturii

Ministerul Agriculturii va analiza calitatea cartofilor timpurii existenţi pe piaţă, proveniţi din import, a declarat ministrul de resort, Daniel Constantin, precizand că a luat această decizie în urma informaţiilor apărute în mass-media, potrivit cărora unii cartofi mari, importaţi, ar fi toxici. Ministrul Agriculturii a făcut acest anunţ după ce jurnaliştii l-au întrebat, la Guvern, dacă sunt adevărate informaţiile apărute în mass-media referitoare la existenţa pe piaţă a unor cartofi furajeri, mai mari de opt centimetri, foarte ieftini şi importaţi din Polonia şi care ar conţine nitriţi şi nitraţi. "Am văzut materialul prezentat de mass-media, am cerut o analiză şi o să facem o analiză pe care o să o prezentăm. Vreau să spun că situaţia importurilor este generată de faptul că în Romania, din cauza condiţiilor meteo, au fost anumite zone calamitate. Una din culturile, să spunem, calamitate a fost cultura cartofului timpuriu. Dacă la celelalte culturi nu s-a depăşit 5%, la cartoful timpuriu avem o producţie calamitată de aproximativ 15%, mare parte din această suprafaţă fiind în zona apropiată Bucureştiului, în zona Lunguleţu, şi probabil că din acest motiv am avut acele importuri", a spus Constantin. El şi-a exprimat speranţa să nu existe o astfel de situaţie, argumentand că, din punct de vedere fito-sanitar şi sanitar-veterinar, Romania este "la înălţimea aşteptărilor europene", iar dacă apar astfel de probleme, atunci acestea trebuie să fie considerate izolate.

Plagiatorul Ponta a folosit un grafic de la ZF fără citarea sursei

Premierul Ponta a declarat, după ce marţi a prezentat un material al Guvernului cu un infografic publicat anterior de Ziarul Financiar, dar nu a citat sursa graficului, că este important că Guvernul a pus date corecte la dispoziţia publicului şi că, dacă este vreo greşeală, Executivul îşi cere scuze Marţi seara, premierul Victor Ponta a folosit, în prezentarea acelui material, reprezentand bilanţul la doi ani de activitate, un infografic publicat de Ziarul Financiar pe 9 iulie 2014, care ilustrează scăderea randamentelor la titlurile de stat în lei, fără să citeze însă sursa infograficului. Miercuri, la solicitarea jurnaliştilor de a explica de ce a folosit infograficul fără să citeze sursa, respectiv Ziarul Financiar, pemierul a afirmat că importantă este corectitudinea datelor prezentate. "Acum, orice facem, tot nu-i bine! Că nu punem date... am pus toate datele la dispoziţie, tot nu-i bine! Eu cred că mi-am făcut datoria să explic cum stăm din punct de vedere economic, financiar şi bugetar. Dacă e vreo greşeală, sigur că da, ne cerem scuze, dar eu cred că datele care sunt la dispoziţie - şi important e că nu sunt greşite acele date - au dovedit faptul că putem să introducem măsura reducerii contribuţiilor de asigurări sociale, să o facem sustenabilă", a spus Ponta. Datele prezentate în infografic arată evoluţia randamentelor medii la titlturile de stat în lei după maturitate în ultimii cinci ani ( % ) pe şase luni, 12 luni, trei ani, cinci ani şi 10 ani. Ziarul Financiar a precizat că sursa datelor este mfinante.ro, de unde ar fi putut şi specialiştii premierului Ponta să culeagă aceste date şi să-şi realizeze propriul infografic, cum a fost cazul cu celelalte date macroeconomice prezentate marţi de şeful Executivului.

Trandafirii roşii generează peste 40% din vanzările florăriilor

Trandafirii roşii conduc în preferinţele florale ale romanilor, cu o pondere de peste 40% în vanzările florăriilor, a anunţat miercuri într-un comunicat FlorideLux, unul dintre principalii comercianţi de flori de pe piaţa locală. Peste 40% din vanzările florăriilor FlorideLux sunt generate de trandafiri, atat de către cei din soiul Ecuador, oferiţi cu precădere de îndrăgostiţii care vor să-şi surprindă iubitele, cat şi de cei din soiuri delicate precum Red Naomi, Passion, Avalanche sau Aqua. "Avand în vedere că trandafirii sunt cei mai buni mesageri ai iubirii, ei sunt oferiţi în special de către bărbaţi, fie pentru a cuceri sau pentru a-şi surprinde iubitele şi soţiile, pentru a le cere iertare sau pentru a le cere în căsătorie", potrivit FlorideLux, grup care operează magazinele online www.brazidecraciun.ro, www.coroane.ro, www.cosuridelux.ro, dar şi florăriile offline FlorideLux. În ocazii de business sunt oferiţi, în general, trandafiri albi, "care semnifică sinceritate, iar pentru mame sunt oferiţi trandafirii portocalii, ce simbolizează speranţa, sau cei roz, care emană respect şi iubire sinceră", spune Marius Dosinescu, CEO şi fondator FlorideLux. Dosinescu afirmă că soiurile preferate de romani sunt trandafirii roşii de Ecuador, care au un aspect nobil, cu tija înaltă şi cupa florii foarte mare. De asemenea, din gama trandafirilor roşii, se cumpără foarte mult şi Red Naomi sau Passion, în timp ce pentru alte culori sunt preferaţi trandafirii albi Avalanche, cei portocalii din soiul Wow şi Aqua sau Blushing Akito pentru cei roz. Perioada cu cele mai mari vanzări de trandafiri este luna februarie, care coincide cu Ziua Îndrăgostiţilor şi Dragobetele, însă şi în restul anului trandafirii se numără printre cele mai căutate flori. Pentru a încuraja romantismul şi a-i determina pe bărbaţii romani să îşi surprindă iubitele în permanenţă cu o floare, FlorideLux a demarat, în perioada 21-27 iulie, o campanie specială, care are în prim plan trandafirii. În „Săptămana Trandafirilor”, FlorideLux aduce discount-uri de pană la 25% pentru peste 30 de aranjamente florale realizate din cei mai nobili trandafiri roşii, roz, albi sau portocalii.


Fără bonusuri pentru şefi la unele companii de stat

Departamentul pentru Energie nu este de acord cu mărirea indemnizaţiilor membrilor AGA Hidroelectrica, pentru că ar fi "imoral", şi nici cu acordarea de bonusuri conducerilor companiilor Romgaz şi Nuclearelectrica, ai căror şefi au venituri "suficiente pentru momentul actual". "În ceea ce priveşte intenţia conducerii Hidroelectrica de a majora de peste 100 de ori indemnizaţiile pentru membrii Adunării Generale a Acţionarilor din data de 30 iulie 2014, reprezentanţii Departamentului pentru Energie vor vota împotrivă. Mi se pare imoral ca la o societate în insolvenţă, care face concedieri pentru eficientizare, să vorbim despre creşterea indemnizaţiilor membrilor AGA. Nu voi fi de acord niciodată cu o astfel de măsură pentru o societate aflată în insolvenţă, aşa cum este Hidroelectrica", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-un comunicat. Niolescu spune că nu este de acord nici cu acordarea conducerilor Romgaz şi Nuclearelectrica de bonusuri în funcţie de evoluţia la bursă a acţiunilor. Romgaz şi Nuclearelectrica au programate pentru finalul lunii iulie AGA în care va fi supuse aprobării acţionarilor introducerea unor remuneraţii variabile pentru Consiliile de Administraţie şi conducerile executive ale celor două companii în funcţie de evoluţia acţiunilor la bursă. Acţiunile ambelor companii sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti. "Mandatul pe care îl voi da în calitate de ministru delegat pentru Energie (în cazul Romgaz şi Nuclearelectrica - n.r.) va viza un vot de respingere. Consider că este mult prea devreme să putem vorbi despre acordarea unor noi bonusuri pentru două societăţi de stat ale căror conduceri au fost selectate în urmă cu aproximativ un an. Conducerile ambelor societăţi au în prezent un nivel al veniturilor şi stimulentelor pentru performanţă suficient pentru momentul actual", a mai spus Nicolescu. Toate cele trei companii menţionate sunt controlate de Departamentul pentru Energie.

Gazoductul Iaşi-Ungheni, operaţional la finele lunii august

Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi operaţional la sfarşitul lunii august, în termenul stabilit şi cu un buget cu 10% mai mic decat cel planificat, l-a anunţat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, pe premierul Ponta, precizand şi că Transgaz a finalizat discuţiile privind acordul de operare. Datele au fost prezentate de către ministru în şedinţa de miercuri a Guvernului, după ce premierul Victor Ponta s-a interesat dacă sprijinul energetic al Romaniei acordat Republicii Moldova va fi concretizat în august şi dacă prin gazoductul Iaşi-Ungheni va trece "prima moleculă de gaz". "Înaintea şedinţei de guvern am fost informat de colegii de la Transgaz că s-au finalizat discuţiile privind acordul de operare pe interconectorul Iaşi-Ungheni. Cred că la sfarşitul lunii august putem să concluzionăm finalizarea acestui proiect important şi le mulţumesc tuturor colegilor care au contribuit la finalizarea lui în termenul stabilit şi cu un buget cu 10% mai mic decat bugetul iniţial planificat", l-a informat ministrul de resort pe premier. Ponta i-a spus acestuia să "nu mai dea idei" că se duce "cineva" în zonă şi contestă realizarea interconectării.


Creditul nu îşi mai revine din scădere

Creditul pentru populaţie şi firme a scăzut în iunie cu 0,7% faţă de mai, la 215,38 miliarde lei, pe fondul reducerii împrumuturilor în valută exprimate n lei cu 1,7%, la 124,9 miliarde lei, în timp ce creditul în lei a avansat cu 0,7%, la 90,44 miliarde lei, potrivit datelor BNR. Comparativ cu iunie 2013, în aceeaşi lună a acestui an, creditul neguvernamental a scăzut cu 3,9% (-4,5% în termeni reali), pe seama majorării cu 7,3% a componentei în lei (6,6% în termeni reali) şi a diminuării cu 10,7% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 9,2%), se arată într-un comunicat al băncii centrale. Împrumuturile pentru populaţie în lei s-au apreciat în iunie, faţă de mai, cu 0,7%, la 36,86 miliarde lei, pe cand cele în valută exprimate în lei au înregistrat un regres de 1%, la 64,49 miliarde lei. În ceea ce priveşte creditele pentru firme, componenta în lei a crescut cu 0,6%, la 53,58 miliarde lei, iar cea în valută s-a redus cu 2,5%, la 60,44 miliarde lei. Creditul guvernamental a crescut în iunie cu 2,2% comparativ cu mai şi cu 7,8% faţă de aceeaşi lună din 2013, pană la 80,49 miliarde lei.


CFR introduce serviciul de depozitare a bagajelor

CFR Călători introduce serviciul de depozitare a bagajelor în gările Sibiu, Alba Iulia şi Sighişoara, ca urmare a numeroaselor cereri primite din partea pasagerilor, a anunţat miercuri operatorul feroviar naţional de pasageri. Astfel, pasagerii care călătoresc spre aceste destinaţii sau care sunt în tranzit în cele trei staţii de cale ferată au posibilitatea de a-şi lăsa bagajele, contra cost, la biroul de depozitare. Tariful este de 4 lei pentru păstrarea unui bagaj timp de maxim 3 ore. Pentru o perioadă de timp mai mare de 3 ore (pană la ora 24 a zilei următoare celei în care s-a făcut depunerea bagajului), tariful este de 7 lei. "Recomandăm pasagerilor ca bagajele să nu conţină mărfuri persabile şi să nu fie predate în ambalaje fragile", se arată într-un comunicat al CFR.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.