Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Ce condiţii pune FMI ca să accepte scăderea CAS

Ziarul de Vrancea
17 iul 2014 1205 vizualizări
Fondul Monetar susţine că împărtăşim obiectivul reducerii taxelor sociale, dar vrem să înţelegem cum va fi acoperit deficitul

FMI împărtăşeşte obiectivul de a reduce povara mare a taxelor pe forţa de muncă, pentru a stimula angajările, dar Fondul trebuie să înţeleagă cum intenţionează Guvernul să compenseze deficitul de venituri, a declarat Gerry Rice, directorul de comunicare al instituţiei."În timp ce Fondul împărtăşeşte obiectivul de a reduce povara mare a taxelor pe forţa de muncă, într-un efort de a stimula angajările, trebuie să înţelegem cum intenţionează Guvernul să compenseze deficitul de venituri. Fără măsuri de compensare, o reducere a CAS cu 5 puncte procentuale ar creşte deficitul bugetar", a afirmat Rice, întrebat, în cadrul unei conferinţe a FMI din 10 iulie, cum comentează Fondul respingerea de către preşedintele Traian Băsescu a reducerii CAS, în aşteptarea unor măsuri care să acopere un probabil deficit de venituri. Rice a arătat că misiunea comună a FMI şi CE a avut discuţii constructive cu autorităţile romane referitor la cum să asigure continuarea progreselor în cadrul celei de-a treia evaluări a actualului program, dar unele subiecte cheie răman nerezolvate, astfel că discuţiile continuă. Guvernul a aprobat în luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat şi Camera Deputaţilor. În urmă cu o săptămană, preşedintele Traian Băsescu a declarat că a primit la promulgarea legea privind diminuarea contribuţiilor de asigurări sociale şi că are semne de întrebare privind oportunitatea măsurii, spunand că este de părere că Guvernul are ca ţintă acoperirea deficitului rezultat prin micşorarea CAS prin creşterea taxei pe proprietate de 2-3 ori. Luni, preşedintele s-a întalnit cu premierul şi ministrul Finanţelor pentru a discuta pe tema surselor de finanţare, dar nu au ajuns la o concluzie. Încă de la începutul discuţiei de la Cotroceni, şeful statului le-a reproşat premierului Victor Ponta şi ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu, că nu au prevăzute surse din care să acopere "gaura" produsă de scăderea CAS cu 5% şi a spus că a văzut "tentativa de punere în dezbatere publică a noului Cod Fiscal", care prevedea taxe suplimentare. Ioana Petrescu a declarat miercuri, la Antena 3, că nu a prezentat cifre la întalnirea de la Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu întrucat a realizat că este o dispută politică, în care reducerea CAS cu 5 puncte reprezintă un pretext, şi i-a fost teamă să nu îi fie distrus proiectul. Ea a afirmat că FMI a avut studiile în urmă cu o lună. Miercuri, Băsescu a declarat, la B1 TV, că, dacă ar fi prim-ministru, ar adopta reducerea CAS şi a menţionat că niciodată nu a declarat că nu susţine această măsură.

Ce taxe va majora Guvernul începand de anul viitor

Maşinile cu motor mic sunt singurele care scapă de majorarea de impozite

Ministrul Finanţelor a transmis miniştrilor, pe suport electronic, un nou proiect al Codului Fiscal, care nu mai prevede majorarea impozitului pentru maşini cu o capacitate cilindrică de pană în 1.600 centimetri cubi, fără însă alte modificări faţă de forma iniţială, au declarat surse oficiale. Vineri seara, agenţia MEDIAFAX a anunţat că, potrivit proiectului noului Cod Fiscal, persoanele fizice care deţin clădiri cu o altă destinaţie decat cea de locuinţă vor plăti un impozit reprezentand pană la 2% din valoarea impozabilă, iar impozitul pe maşini va fi majorat semnificativ, de două ori şi jumătate în cazul autoturismelor cu motorizări de pană la 1.600 centimetri cubi, pentru motoare mai mari impozitul urmand însă să scadă. Impozitul era prevăzut să crească de la 8 lei la 20 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi în cazul autoturismelor cu motoare de pană la 1.600 cm3 inclusiv. Proiectul mai prevede o creştere a impozitului de la 18 lei la 30 lei/200 cmc pentru maşinile cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv. Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv, impozitul va scădea însă, de la 72 lei la 60 lei/200 cmc, scăderea continuand şi pentru maşini cu motoare mai mari. MEDIAFAX a mai anunţat că impozitele şi taxele locale vor fi indexate în continuare o dată la trei ani în funcţie de inflaţie, dar nu de către Guvern, ca în prezent, ci direct de primării, şi vor putea fi majorate în fiecare an cu pană la 50% faţă de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale. Sambătă, Ministerul Finanţelor a anunţat că a retras, la solicitarea premierului Ponta, proiectele Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice. Luni seara, premierul Ponta a sugerat că impozitul ar putea să nu mai fie majorat pentru maşinile cu motoare mici, chiar dacă taxa anuală este mică, ca o măsură "de stanga" indicată că ar fi susţinută şi de liberali, dar că primarii vor putea majora impozitele cu pană la 50%, pentru autonomie locală şi că persoanele fizice vor fi taxate mai mult, similar firmelor, pentru clădirile nerezidenţiale. În urmă cu o săptămană, preşedintele Traian Băsescu a declarat că a primit la promulgarea legea privind diminuarea contribuţiilor de asigurări sociale şi că are semne de întrebare privind oportunitatea măsurii, spunand că este de părere că Guvernul are ca ţintă acoperirea deficitului rezultat prin micşorarea CAS prin creşterea taxei pe proprietate de 2-3 ori.

Negocierile cu Microsoft pentru Windows XP, pe ultima sută de metri

Autorităţile romane se află ”pe ultima sută de metri” a negocierilor cu Microsoft pentru continuarea suportului tehnic pentru Windows XP, la "un preţ corect", urmand să se decidă dacă licenţele vor fi închiriate sau cumpărate, afirmă ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea. Ministrul pentru Societatea Informaţională a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă la Cluj, că Guvernul Romaniei a decis în mod clar că va negocia şi va primi un preţ corect, "pentru atat cat îi trebuie din pachetul de servicii". "Fiind o licenţă foarte veche pentru Windows XP, Microsoft a decis să nu mai acorde în mod automat pe sistemul vechi acest suport tehnic. Discuţia cu Microsoft pentru continuarea suportului tehnic pentru XP se află pe ultima sută de metri, probabil că perioada lunii august va fi singura care va temporiza puţin activitatea comisiei interministeriale. Guvernul Romaniei a decis în mod clar că va negocia şi va primi un preţ corect, pentru atat cat îi trebuie din pachetul de servicii. Microsoft poate oferi pe XP o gamă foarte largă de servicii. Am venit cu o negociere şi aşteptăm ofertele de plăţi finale şi mecanismele prin care vom face aceste plăţi. Nu excludem niciuna dintre cele două variante, închiriere sau cumpărare, privind licenţele Microsoft", a spus Răzvan Cotovelea. Potrivit acestuia, contractul cu Microsoft va fi unul extrem de transparent şi Romania "va plăti pană la ultimul cent, pană la ultimul euro, numai pe ceea ce are nevoie". Răzvan Cotovelea a subliniat că problema Romania privind licenţele Windows XP a ajuns să fie critică deoarece în perioada 2009-2010 a fost interzisă achiziţionarea de calculatoare noi, din motive de criză financiară. "Un calculator nou folosea alt sistem de operare şi am ajuns după patru ani să avem o infrastructură IT extrem de veche, cu licenţe care nu se mai fabrică acum şi pentru care producătorul nu se mai obligă să finanţeze suportul tehnic", a explicat ministrul pentru Societatea Informaţională.

CFR scoate la licitaţie pentru închiriere peste 1.000 de spaţii comerciale

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA organizează săptămana viitoare 8 licitaţii publice pentru închirierea a peste 1.000 de spaţii comerciale şi terenuri, în suprafaţă totală de aproape 390.000 de metri pătraţi, în vederea optimizării fluxului de numerar.Licitaţiile sunt programate pentru 22 iulie 2014, la sediile celor 8 regionale de cale ferată, şi vizează vanzarea 1.072 de spaţii cu o suprafaţă totală de 42.060 mp şi terenuri totalizand 347.358 mp, către agenţi economici care doresc să-şi extindă activităţile comerciale, administrative sau de prestări servicii la nivel local, regional sau naţional. "Spaţiile comerciale sunt situate în gări, sau în proximitatea acestora, şi pot fi închiriate şi de micii întreprinzători care analizează intrarea şi dezvoltarea unei activităţi comerciale pe piaţa locală (...). Dezvoltatorii şi reprezentanţii marilor branduri care doresc să intre şi pe piaţa de retailer locală sunt aşteptaţi să participe la cele 8 licitaţii, marţi 22 iulie, începand cu ora 9:00 (...)", se arată într-un comunicat al CFR. Reprezentanţii CFR menţionează că gările "modernizate la standarde europene" asigură agenţilor economici condiţiile optime pentru a-şi adapta ofertele de produse şi serivicii la cerinţele celor aproximativ 60 de milioane de călători, care tranzitează anual staţiile de cale ferată. "Prin această abordare pe piaţa imobiliară, dorim ca activităţile comerciale din staţiile de cale ferată, să îmbine perfect calitatea produselor cu serviciile oferite celor aproximativ 60 de milioane de călători, în contextul în care prin modernizarea gărilor s-a redimensionat şi îmbunătăţit aria comercială a companiei. Valorizarea spaţiilor şi terenurilor deţinute de companie este parte a unui proces complex de creştere a eficienţei economice, dar şi de a optimiza fluxul de numerar, necesar pentru a asigura condiţii şi servicii de calitate în gări", a declarat Macarie Moldovan, director general al CFR SA.

Romania este pe locul 54 din 75 de ţări la utilizarea angajaţilor sezonieri

Romania se află pe locul 54 la nivel global într-un top privind utilizarea forţei de muncă de contingenţă, la care firmele apelează ocazional, sezonier, temporar sau cu timp parţial, în 75 de state, primele locuri fiind ocupate de Hong Kong, SUA şi China, iar ultimul de Venezuela, potrivit Manpower. "Într-o competiţie cu adevărat globală pentru resurse, investiţii şi pieţe, forţa de muncă reprezintă un avantaj competitiv, iar angajatorii sunt din ce în ce mai atenţi la flexibilitatea şi uşurinţa cu care îşi pot planifica şi eficientiza resursele umane. Forţa de muncă de contingenţă este exact cea la care angajatorii apelează pentru a gestiona schimbările din ce în ce mai frecvente ale mediului de afaceri, deci accesibilitatea şi eficienţa ei sunt un indicator important al atractivităţii unei pieţe", a explicat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania. Astfel, Romania se situează pe locul 54, cu o valoare medie a indicelui, fiind devansată de Polonia (20), Cehia (34), Bulgaria (49) şi Serbia (53) şi aflandu-se în faţa unor state precum Rusia, Spania, Germania şi Grecia. Conform indicelui Manpower, care măsoară şi urmăreşte forţa de muncă de contingenţă din punct de vedere al disponibilităţii acesteia, al eficienţei costurilor de utilizare, al productivităţii şi al cadrului de reglementare, cea mai favorabilă piaţă este cea din Hong Kong, urmată îndeaproape de piaţa forţei de muncă din SUA. "Pe locul 3 în clasamentul pe baza valorii Indicelui Forţei de Muncă de Contingenţă se situează China, favorizată de un număr mare de lucrători disponibili şi o industrie dinamică, care au permis ţării să avanseze de pe locul 16 în clasamentul pe 2013 la poziţia actuală, în ciuda schimbărilor de cadru legislativ şi a variaţiilor de tarife orare", se arată în comunicatul Manpower.

Inundaţiile, controlate cu un sistem IT de 77 milioane de euro

Asocierea formată din Dimar SRL, Expert One Research, Rokura şi UTI Grup va furniza Ministerul Mediului un sistem informaţional destinat preveniri şi reducerii consecinţelor distructive ale inundaţiilor, valoarea contractului ridicandu-se la 341,8 milioane de lei, TVA inclusă (77 milioane de euro). Autoritatea contactantă a estimat valoarea licitaţiei la 342,4 milioane de lei, TVA inclusă, conform anunţului de participare publicat în octombrie 2013 pe www.e-licitatie.ro. La licitaţie au mai depus oferte asocierile formate din Alexander Hidro Projects, Hidroelectrica - Serv, IMSAT Romania, MER Systems (Israel), OFITECO Consulting Engineers (Spania), SEBA Hydrometrie (Germania) şi ISPH Project Developement, Hidrocontrucţia, Blom Romania, VIA Carpatia Consult, Star Storage, Construct CO Group, Elsaco Electroni, Orion Europe, Orion (Italia) şi Pizzi Instruments (Italia), precum şi Romsys, Open Gov SRL, Electroechipament Industrial şi Athenaeum Construct. Potrivit anunţului de atribuire, Rokura va subcontracta societăţii Contech Group SRL (judeţul Ilfov) lucrări în sumă de 62,9 milioane de lei, TVA inclusă. De asemenea, Dimar SRL şi Miadi Production SRL Bucureşti vor încheia un contact de subcontrtactare pentru sumă de 97,03 milioane de lei, TVA inclusă.

Microsoft face cele mai mari concedieri din istoria sa

Microsoft va desfiinţa pană la 18.000 de locuri de muncă, cele mai mari concedieri din istoria de 39 de ani a companiei, parte a unui proces de restructurare a activităţilor şi de integrare a operaţiunilor de producţie de telefoane preluate de la Nokia. Programul de concedieri, care vizează circa 14% din personalul Microsoft, ar urma să se încheie la sfarşitul lunii iunie a anului următor, a anunţat compania, potrivit Bloomberg. Microsoft estimează costurile restructurării forţei de muncă la 1,1-1,6 miliarde de dolari.Directorul general al Microsoft, Satya Nadella, încearcă să reorganizeze Microsoft pentru a concura cu rivali mai mici, care oferă software şi servicii online şi pe platforme mobile.Nadella, în funcţie din februarie, cand a preluat postul de la Steve Ballmer, trebuie să obţină economii anuale de 600 de milioane de dolari din tranzacţia cu Nokia, care a adăugat în aprilie 30.000 de angajaţi la personalul Microsoft, în prezent de 127.100. "Microsoft trebuie să fie un gigant IT mai ager în următorii ani pentru a atinge echilibrul de creştere şi profitabilitate în privinţa iniţiativelor pe segmentele de cloud şi dispozitive mobile", a declarat Daniel Ives, analist la FBR Capital Markets.

Deutsche Bahn va conduce compania feroviară din Bulgaria

Compania germană de transport feroviar Deutsche Bahn ar putea prelua managementtul companiei de cale ferată din Bulgaria (BDZ), a declarat ministrul Transporturilor, Danail Papazov, pentru cotidianul local 24 Chasa, preluat de Novinite.Reprezentanţi ai Deutsche Bahn, companie controlată de statul german, au discutat săptămana aceasta opţiunea cu premierul Plamen Oreşarski. Cele două părţi au convenit ca Deutsche Bahn să propună un plan de dezvoltare a BDZ, urmand ca managementul BDZ să fie preluat de compania germană după găsirea unor soluţii, a spus Papazov. Operatorul feroviar german ar trebui să propună un plan pentru restructurarea BDZ, inclusiv pentru rezolvarea problemei datoriilor de 700 de milioane de leva (350 de milioane de euro) ale companiei. "Pană acum au fost făcute multe evaluări pentru salvarea şi dezvoltarea companiei, cele mai multe de instituţii şi consultanţi. Acum vrem să folosim serviciile unor oameni implicaţi în afacerile de transport pe calea ferată", a spus ministrul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.