Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Evaziunea fiscală a urcat pană la 16% din PIB

Ziarul de Vrancea
15 iul 2014 998 vizualizări
Asta arată calculele Consiliului Fiscal u "spargerea evaziunii fiscale presupune toleranţă zero la acest flagel”, arată Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal

Consiliul Fiscal estimează evaziunea fiscală pentru 2013 la 16% din PIB, din care 12,2% din PIB provine doar din TVA, faţă de 13,8% cat a estimat pentru 2012, în timp ce gradul de colectare este foarte scăzut, de sub 60% din obligaţiilor bugetare, potrivit preşedintelui instituţiei, Ionuţ Dumitru. "Spargerea evaziunii fiscale presupune toleranţă zero la acest flagel. Un nivel de 16% din PIB atinge siguranţa naţională, viitorul acestei ţări. Aşa cum avem pact politic pe adoptarea euro, ar trebui un pact politic pe combaterea evaziunii. Restructurarea ANAF este obligatorie, avem program cu Banca Mondială, dar rezultatele se lasă aşteptate", a spus Dumitru la conferinţa "Mugur Isărescu şi invitaţii săi", organizată de Finamedia la BNR. El a arătat că din cele 72 miliarde lei evaziune la TVA estimate de Consiliul fiscal, circa 10 miliarde de lei se regăsesc la alimente, iar la carne evaziunea este chiar mai mare decat la paine, depăşind 80%. Gradul de colectare a veniturilor bugetare de sub 60% este cauzat şi de birocraţia excesivă din Romania, care se situează pe poziţia 146 din 148 din ţări în ceea ce priveşte efectele taxării faţă de motivaţia de a muncii şi investiţii. Dumitru a mai arătat că, în standarde europene, veniturile sunt foarte mici, respectiv 32,7% din PIB versus 42,7% media europeană. El a precizat că din 90' pană în prezent, Romania s-a apropiat cu veniturile de 35% din PIB doar în 1999 şi 2007, în timp ce veniturile fiscale au trecut o singură dată peste 30% din PIB.

Ponta: CAS va fi redus cel mai tarziu la 1 ianuarie

 în privinţa balbelor de la întalnirea cu preşedintele de luni, Ponta a găsit o explicaţie în accentul preşedintelui

Contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cel mai tarziu la 1 ianuarie dacă preşedintele Traian Băsescu atacă proiectul de lege la Curtea Constituţională, estimează premierul Victor Ponta "Pe mine mă interesează un singur lucru, ca de la 1 octombrie, sau eventual, dacă domnia sa atacă la Curtea Constituţională, de la 1 ianuarie cel mai tarziu, să avem reducerea fiscalităţii muncii", a spus Ponta. Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că preşedintele fie va retrimite proiectul în Parlament, unde va fi din nou votat în luna septembrie, fie va sesiza Curtea Constituţională, caz în care preşedintele trebuie întrebat dacă reducerea CAS va mai fi aplicată din octombrie. Întrebat dacă va ataca la CC legea de reducere a CAS, preşedintele Băsescu a declarat că "rămane de văzut" şi că vrea să aibă o discuţie şi cu mediul de afaceri, arătand că aşteaptă de la ministrul de Finanţe un document, în care să precizeze sub semnătură de unde vor veni veniturile suplimentare. Guvernul a aprobat în luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat şi Camera Deputaţilor.Ponta a susţinut, ierii, că nu termenul "MTO" invocat de preşedintele Traian Băsescu în discuţia de luni, de la Cotroceni, i-a creat probleme de înţelegere, ci accentul în limba engleză al preşedintelui, adăugand că el cunoaşte exact care sunt obligaţiile Romaniei. Premierul a afirmat că, în discuţia de luni de la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu făcea confuzii grave între PIB procentuale de reducere a CAS, între cat este produsul intern brut al Romaniei şi care este influenţa, concluzia sa fiind că preşedintele nu cunoaşte abecedarul fiscal-bugetar şi nu era cazul ca el să îi predea acestuia o lecţie. La remarca presei că MTO-ul invocat de Băsescu l-a băgat însă puţin "în ceaţă", Ponta a replicat că accentul lui Băsescu în limba engleză este cel care îl bagă totdeauna "în ceaţă". "Ştiam foarte bine care sunt obligaţiile asumate de Romania prin Tratatul pe care Băsescu l-a semnat, după părerea mea, împotriva intereselor Romaniei, însă limba engleză a domniei sale mă duce întotdeauna în confuzie, recunosc. Poate nu ştiu eu destul de bine engleză sau poate are dansul un accent special", a afirmat Ponta. Întrebat în continuare de jurnalişti dacă poate defini MTO-ul, Ponta a răspuns, plecand, că poate să pună exact care sunt obligaţiile Romaniei în baza Tratatului de Stabilitate şi Creştere Economică. La afirmaţia preşedintelui Băsescu potrivit căreia Romania mai are de acoperit şi MTO (Medium Term Objective - Obiectiv bugetar pe termen mediu, n.r.), premierul Ponta a întrebat mai întai "Poftiţi ?", iar după ce preşedintele Băsescu a reluat că mai există şi MTO-ul, care mai înseamnă vreo 6 miliarde, 5, 6 miliarde, Ponta a răspuns: "O să lucrăm la toate".

Banca lui Dorinel Umbrărescu a primit verde de la BNR

Banca Naţională şi-a dat vineri avizul prealabil pentru componenţa Consiliului de Supraveghere al Băncii Romane de Credite şi Investiţii (BRCI), fosta ATE Bank, cumpărată de Dorinel Umbrărescu de la Piraeus Bank Grecia, a anunţat marţi instituţia de credit. "Urmare aprobării prealabile a BNR din data de 11 iulie 2014, componenţa actuală a Consiliului de Supraveghere al Băncii Romane de Credite şi Investiţii este următoarea: Roxana-Aida Moldovan - preşedintele Consiliului de Supraveghere, Ştefan Nanu - membru, Magdalena Manea - membru, George Romeo Ciobănaşu - membru şi Anca Ciontea - membru", se arată într-un comunicat al băncii. Acţionarii BRCI au decis în adunarea din 7 aprilie să extindă componenţa Consiliului de Supraveghere cu doi membri, la cinci persoane, fiind numiţi Magdalena Luminiţa Manea, fost director adjunct al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, şi George Romeo Ciobănaşu, fost director general adjunct al Băncii Comerciale Carpatica. Magdalena Manea şi-a început cariera în BNR, fiind implicată în dezvoltarea pieţei valutare, a administrăriii rezervelor valutare, în programul de împrumuturi externe şi executarea strategiei de servisare a datoriei externe de la finalul anilor '90. George Ciobănaşu, cu o experienţă bancară de peste zece ani, a mai deţinut funcţii de management în Banca Transilvania, Bancpost şi Millenium Bank Romania. La adunarea din 9 mai, acţionarii au numit-o ca membru în CA pe Anca Ciontea, director de calitate la Luxten, după ce Valentina şiclovan s-a retras. Ciontea a lucrat în domeniul bancar pe zona de risc, ocupand diverse funcţii în Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Credit Europe Bank şi Citibank Romania.

Peste 1,4 milioane de numere de telefon au fost portate din 2008

Peste 1,4 milioane de numere de telefon au fost portate din octombrie 2008 pană la finele lunii iunie a acestui an, cele mai multe, 70%, fiind pe segmentul telefoniei mobile, potrivit datelor anunţate de autoritatea de reglementare în telecom (ANCOM). "În prima jumătate a anului 2014 utilizatorii romani au portat 202.778 de numere de telefon, depăşindu-se astfel pragul de 1,4 milioane de numere portate de la lansarea serviciului, în octombrie 2008. Conform statisticii ANCOM, cel mai des îşi portează numărul utilizatorii de servicii de telefonie mobilă, portările pe acest segment reprezentand 70% din totalul de 1.410.203 numere portate de la lansarea serviciului de portabilitate. În primele şase luni ale anului curent, cele mai numeroase portări s-au înregistrat în luna iunie (44.658 de portări), în timp ce media pentru această jumătate de an a fost de 33.796 de portări pe lună",se aratã într-un comunicat al ANCOM. Portabilitatea oferă utilizatorilor de telefonie libertate deplină de alegere pentru că permite păstrarea numărul de telefon la schimbarea furnizorului de telefonie. De la data lansării acestui serviciu în Romania, 21 octombrie 2008, romanii care au ales un alt operator, dar şi-au păstrat numărul de telefon au fost tot mai numeroşi an de an. Pe segmentul telefoniei mobile, datele statistice ANCOM arată că se portează mai frecvent utilizatorii cu abonament decat cei care folosesc o cartelă preplătită. Astfel, din numărul total de utilizatori de telefonie mobilă care s-au portat în primul semestru al anului, 62% erau abonaţi şi 38% erau utilizatori de cartele prepaid. În ceea ce priveşte numerele noi de telefon primite în propria reţea de către fiecare operator de telefonie mobilă, în calitate de furnizor acceptor, cele 161.441 de numere mobile portate în intervalul ianuarie-iunie 2014 au revenit Vodafone - 44.498 de numere, Orange - 43.856 de numere, RCS & RDS - 37.285 şi Cosmote - 35.802. În primele şase luni ale anului, cele mai multe numere de telefonie fixă au fost portate în Bucureşti şi Ilfov - 10.379 de numere, urmand judeţul Galaţi - 5.199 de numere, Prahova - 1.917 numere, Cluj - 1.792 de numere şi Timiş - 1.527 de numere. Din cele 41.337 de numere de telefonie fixă portate, cele mai multe numere au fost portate către reţelele Orange - 16.114, RCS & RDS - 9.843, UPC Romania - 8.757, Vodafone - 3.645 şi Romtelecom - 1.420.

Google şi Novartis vor dezvolta lentile de contact inteligente

Google s-a aliat cu producătorul elveţian de medicamente Novartis pentru dezvoltarea de lentile de contact inteligente, care să îmbunătăţească vederea sau să monitorizeze starea de sănătate a purtătorilor, relatează Bloomberg. Divizia Alcon a Novartis va colabora cu divizia de cercetare Google X a operatorului celui mai folosit motor de căutare pe Internet, pentru crearea unor lentile cu senzori neinvazivi, microcipuri şi componente electronice în miniatură, care să permită monitorizarea nivelului de insulină al diabeticilor sau să redea vederea persoanelor care nu mai pot citi fără ochelari, se arată într-un comunicat al companiei elveţiene.Termenii acordului nu au fost dezvăluiţi. Directorul general al Novartis, Joe Jimenez, a afirmat în aprilie, la anunţarea unui plan de restructurare de 28,5 miliarde de dolari, că îngrijirea ochilor reprezintă unul din cele trei domenii de importanţă majoră ale grupului, alături de medicamentele sub brand propriu şi medicamentele generice. Planul de restructurare a inclus vanzarea diviziilor producătoare de vaccinuri şi de produse pentru îngrijirea sănătăţii animalelor şi achiziţia diviziei de medicamente pentru tratarea cancerului a GlaxoSmithKline. "Este un pas major pentru noi, de a trece dincolo de graniţa managementului tradiţional al afecţiunilor, începand cu ochii", afirmă Jimenez într-un comunicat. Jimenez a declarat luna trecută, la o întalnire cu investitorii, că tehnologia va deveni tot mai importantă în industria farmaceutică, pacienţii adoptand un rol mai activ în îngrijirea propriei sănătăţi.

Numărul basarabenilor care au vizitat Romania a urcat cu 6,6%

Peste 14.000 de turişti din Republica Moldova au venit în prima jumătate a anului în Romania, cu 6,6% mai mult comparativ cu perioada similară din 2013, a anunţat marţi Departamentul pentru IMM şi Turism. Pentru ca acest trend de creştere să se menţină, Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism prin Autoritatea Naţională pentru Turism a anunţat că va intensfica acţiunile de promovare a Romaniei ca destinaţie de vacanţă pentru turiştii moldoveni. Astfel, în perioada imediat următoare, printre acţiunile de promovare proprii sau în parteneriat cu mediul privat se înscriu promovarea Romaniei, timp de un an, începand cu luna octombrie, prin campanii outdoor, promovarea ofertelor speciale ale Federaţiei Patronatelor din Turismul Romanesc prin crearea unui un sistem de rezervări on-line unde se vor găsi oferte de preţuri cu 20% mai ieftine pentru litoralul romanesc şi info trip-uri pentru turoperatori, reprezentanţii mass-media şi liderii de opinie din Republica Moldova. Aceştia vor fi învitaţi să participe la diverse evenimente de promovare a diferitelor regiuni istorice din ţară.

Airbus a atras comenzi de 21 de miliarde de dolari

Airbus Group a atras în prima zi a salonului aeronautic de la Farnborough comenzi în valoare de 21 de miliarde de dolari, plasandu-se înaintea concurentului american Boeing, la cel mai mare targ de aviaţie al industriei de profil, relatează Bloomberg. Boeing a primit în prima zi a expoziţiei din apropierea Londrei comenzi de 7,7 miliarde de dolari, iar în a doua zi o alta în valoare de 3,9 miliarde de dolari, din partea Air Lease. Airbus a reacţionat marţi cu o serie de acorduri care includ cea mai mare comandă din istorie pentru avioane cu o singură punte, de 11,8 miliarde de dolari, din partea SMBC Aviation Capital. Începutul în forţă al Airbus la evenimentul de la Farnborough este binevenit pentru compania care în primul semestru a atras doar 290 de comenzi pentru avioane, din cauza unor anulări, faţă de cele 499 obţinute de Boeing. Airbus a prezentat în ziua inaugurală a salonului o versiune modernizată a aeronavei A330, pentru care a obţinut un contract de 6,9 miliarde de dolari. Compania europeană a primit o comandă de la BOC Aviation, pentru 43 de avioane cu o singură punte, în timp ce CIT Leasing va cumpăra aparate A330 şi avioane cu o singură puncte în valoare totală de 4,7 miliarde de dolari. De asemenea, Avolon Leasing Group cumpără avioane A330 de 4,1 miliarde de dolari.

Retailerul britanic Debenhams revine în Romania

Grupul britanic Debenhams revine pe piaţa romanească, iar primul magazin ar putea să fie deschis în Bucureşti Mall din Vitan, la un an după ce omul de afaceri Octavian Radu a închis ultimele două magazine ale brandului şi a renunţat la franciză, au declarat surse din piaţa de retail. "Debenhams reintră pe piaţa locală şi negociază un contract de închiriere cu proprietarii Bucureşti Mall (unde a fost deschis şi primul magazin Debenhams în 2007 de către compania RTC Holding, care deţinea franciza la acea vreme, n.r)", au spus sursele citate. Debenhams a închis cele 6 magazine pe care le deţinea în Romania, iar retailerul britanic a anunţat o pierdere contabilă de 3,8 milioane de lire sterline (4,4 milioane euro) în urma închiderii acestora, care funcţionau în franciză, precizand că francizorul local "a eşuat" în contextul condiţiilor "foarte dificile" de pe piaţă. Omul de afaceri Octavian Radu, care deţinea în perioada de boom peste zece francize ale unor branduri internaţionale de modă, a anunţat anul trecut că renunţă la afacerile în domeniu şi închide magazinele Debenhams.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.