Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Campionatul Mondial le-a umplut conturile patronilor de terase

Ziarul de Vrancea
13 iul 2014 1224 vizualizări
Numărul clienţilor a crescut în medie cu 15% în timpul partidelor de la Cupa Mondială din Brazilia

Meciurile de la Cupa Mondială din Brazilia au atras cu peste 15% mai mulţi clienţi pe terase, iar cele mai urmărite confruntări au fost cele ale Germaniei şi Braziliei, prima fiind apreciată pentru jocul ei, iar cea de-a doua antipatizată din cauza prestaţiilor slabe. "Meciurile au crescut cu peste 15% numărul de clienţi din baruri. Ar fi fost cu mult mai mulţi dacă ar fi jucat Romania", a declarat Mugur Mihăescu, proprietarul PUB-ului St. Patrick din Centrul Istoric. El a afirmat că cei mai mulţi clienţi au venit în baruri pentru meciurile Germaniei, simpatizată de public, dar şi pentru cele ale Braziliei, caz în care cei mai mulţi îşi doreau ca această echipă să piardă. "N-a ţinut nici dracu cu Brazilia. Au mers penibil de la primul meci. Numărul clienţilor a depins foarte mult de meciuri: la Brazilia-Columbia şi Germania-Franţa a fost plin, iar la Belgia-Argentina au venit mai puţini. Cei care veneau la meciurile Braziliei voiau s-o vadă eliminată", a mai spus Mihăescu. Restaurantul Kalimera Food & Travel din Centrul vechi a instalat la debutul Campionatului Mondial un proiector pe terasă, pentru ca meciurile să poată fi urmărite de clienţi. "Am avut o creştere cu 20% a numărului de clienţi, datorită celor care au venit special pentru meciuri. Toată lumea a fost contra Braziliei, şi în meciul cu Mexic, şi în cel cu Chile, şi în cel cu Germania. Cei mai mulţi clienţi au preferat Germania, dintre toate echipele, apoi Olanda şi Argentina", a spus Cristian Pandele, directorul Kalimera Food & Travel. El crede că cel mai mare succes la public l-ar fi avut o finală Germania-Olanda. Şi orele la care s-au difuzat meciurile i-au ajutat pe proprietarii de terase. "A fost mai bine că unele meciuri s-au jucat de la ora 23:00. În alte zile, în timpul săptămanii ne gandeam să închidem pe la miezul nopţii, dar la meciuri am avut clienţi pană după ora 2:00. Cel mai mult s-a consumat bere. Succesul cel mai mare l-a avut meciul Brazilia-Germania. Înainte de meci m-a sunat unul dintre proprietarii restaurantului, care voia o masă la terasă, însă nu am putut să-i dau, pentru că erau rezervate absolut toate cele 80 de locuri", a adăugat Pandele. Remus Nica, proprietarul barurilor Vintage, Finish şi Coco-Bongo din Centrul Vechi, spune, la randul lui, că meciurile au adus clienţi în plus. "Germania şi Olanda au fost preferatele publicului şi au atras cei mai mulţi clienţi. Dacă ar fi jucat Romania, creşterea ar fi fost mult mai mare", a spus Nica. Cupa Mondială din Brazilia a început în urmă cu o lună şi se încheie duminică, cu finala dintre Germania şi Argentina.

Primăriile au verde să urce taxele cu 50%

 în prezent, taxele locale pot creşte cu doar 20%

Impozitele şi taxele locale vor fi indexate în continuare o dată la trei ani în funcţie de inflaţie, dar nu de către Guvern, ca în prezent, ci direct de primării, şi vor putea fi majorate în fiecare an cu pană la 50% faţă de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale. Impozitele şi taxele vor fi majorate cu pană la 50% în funcţie de "condiţiile specifice zonei", conform proiectului privind noul Cod Fiscal elaborat de Guvern. Legislaţia actuală stabileşte că impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani prin hotărare de guvern, în funcţie de rata inflaţiei calculată de la ultima indexare, iar administraţia locală poate majora suma de plată printr-o cotă adiţională, dar nu mai mult de 20% faţă de nivelul stabilit de Guvern. Proiectul noului Cod Fiscal prevede însă că indexarea în funcţie de inflaţie o dată la trei ani va fi efectuată în viitor de către consiliile locale, nu de Guvern, şi că impozitele şi taxele locale vor putea fi majorate, anual, cu "maximum 50%" faţă de nivelul stabilit, în funcţie de condiţiile specifice zonei. La sfarşitul anului trecut, Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional, prin scrisoarea de intenţie, că nivelul taxelor pe proprietate impuse persoanelor fizice vor putea fi majorate "la latitudinea" autorităţilor locale, pentru a reduce astfel riscul acumulării de arierate şi înregistrării unui deficit la nivel teritorial.

Uite proiectul de Cod Fiscal, nu este proiectul!

Ministerul Finanţelor a retras, sambătă, la solicitarea premierului Ponta, proiectele Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice."În urma solicitării prim-ministrului Victor Ponta, Ministerul Finanţelor Publice a retras pe de site-ul ministerului proiectele Codului Fiscal şi al celui de Procedură Fiscală, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice. Intenţia Guvernului este de a iniţia o dezbatere publică deschisă şi transparentă cu privire la modificările necesare Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, însă dorim, în acelaşi timp, şi adoptarea de măsuri care să contribuie la continuarea creşterii economice şi la limitarea extinderii poverii fiscale", a transmis ministerul, sambătă. Finanţele mai arată că, în prezent, una dintre priorităţile Guvernului este de a limita evaziunea fiscală, inclusiv prin modificări ale Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, dar modalitatea în care se vor concretiza aceste intenţii, după discuţii cu specialişti şi societatea civilă, va fi decisă de Guvern şi va fi supusă consultării publice înainte de aprobarea de către Parlament. Propunerile care vor fi asumate de Guvern vor fi dezbătute şi asumate, împreună cu bugetul pentru anul viitor, de către Parlament, mai arată ministerul. La sfarşitul anului trecut, Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional, prin scrisoarea de intenţie, că nivelul taxelor pe proprietate impuse persoanelor fizice vor putea fi majorate "la latitudinea" autorităţilor locale, pentru a reduce astfel riscul acumulării de arierate şi înregistrării unui deficit la nivel teritorial. Modificările rezultă din proiectul de modificare a Codului Fiscal, elaborat de Guvern Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că a primit la promulgarea legea privind diminuarea contribuţiilor de asigurări sociale şi că are semne de întrebare privind oportunitatea măsurii, spunand că este de părere că Guvernul are ca ţintă acoperirea deficitului rezultat prin micşorarea CAS prin creşterea taxei pe proprietate de 2-3 ori.

Apare primul oraş din lume cu temperatură controlată

Emiratul Dubai, care se mandreşte deja cu cea mai înaltă clădire şi cel mai mare acvariu din lume, va construi cel mai mare mall şi parc tematic de interior, care va fi primul mini-oraş cu temperatură controlată la nivel global, relatează Bloomberg Businessweek. Centrul cu o suprafaţă de 720.000 de metri pătraţi va include 100 de hoteluri, un centru medical, centre pentru evenimente şi un district teatral, toate aceastea urmand să fie protejate cu un acoperiş retractabil. Potrivit dezvoltatorului proiectului, Dubai Holding, mini-oraşul va fi construit în etape, în concordanţă cu dezvoltarea treptată a turismului de familie în Dubai. Obiectivul este atragerea a 180 de milioane de cumpărători pe an, prin asigurarea posibilităţilor de distracţie, activităţi şi cazare astfel încat întreaga familie să cunsume, fără grija condiţiilor meteorologice impredictibile. Dezvoltatorul vrea să profite şi de dezvoltarea industriei turismului medical, care atrage, potrivit estimărilor, 750.000 de persoane numai din Statele Unite. Mall-ul Lumii (Mall of the World) va avea un complex de sănătate cu o suprafaţă de 270.000 de metri pătraţi, care va include servicii de chirurgie specializată şi proceduri costmetice. Proiectul, concentrat pe turism, se va diferenţia de American Mall, care nu a reuşit să concureze cu comoditatea şi preţurile oferite de retailerii online. Noul mall ar putea să se confrunte cu probleme, dacă temerile legate de boom-ul imobiliar din emirat se vor dovedi justificate. Potrivit Reuters, instituţiile financiare continuă să finanţeze sectorul imobiliar din Dubai, chiar dacă banca centrală a Emiratelor Arabe Unite a avertizat recent că piaţa se supraîncălzeşte. În 2008, un alt megaproiect, de construcţie a 300 de insule artificiale dispuse sub forma hărţii lumii, a devenit un simbol al crizei financiare din Dubai. În cazul izbucnirii unei noi crize, Mall of the World ar fi privit la randul său ca o sursă de probleme.

Preşedinte de bancă arestat pentru deturnare de fonduri

Preşedintele director executiv al băncii bulgare Corporate Commercial Bank (CCB), Orlin Rusev, va fi pus sub acuzare pentru deturnare de fonduri, acesta fiind reţinut vineri în legătură cu dispariţia din bancă a unor fonduri de ordinul milioanelor de leva, relatează Novinite. Banii ar fi fost scoşi din bancă în saci şi înmanaţi unei persoane care acţiona în numele acţionarului majoritar al CCB, Ţvetan Vasilev, care este şi el urmărit de procuratură. Potrivit acuzaţiilor, Rusev a aprobat personal retragerea de fonduri. O casieră, Margarita Petrova, a fost la randul ei reţinută vineri şi acuzată de deturnarea "unei sume foarte mari de bani". Procuratura urmează să ceară duminică arestarea lui Rusev şi Petrova, care sunt acuzaţi şi de complicitate. Ţvetan Vasilev, care se află la Viena din luna iunie, a declarat pentru postul de televiziune bTV că nu se ascunde şi că va reveni în Bulgaria în următoarele cateva zile.Pilotul avionului cu care Vasiliev a părăsit Bulgaria luna trecută, Stefan Stefanov, a declarat că nu au fost transportaţi bani la bordul aeronavei.

China acuză că iPhone prezintă riscuri de securitate

Funcţia de localizare cu care este prevăzut iPhone prezintă riscuri de securitate, potrivit televiziunii de stat din China, acuzaţie respinsă de Apple, care a dat asigurări clienţilor că această funcţie nu poate fi folosită pentru identificarea activităţilor utilizatorilor, relatează Bloomberg. Funcţia iPhone poate colecta date care ar putea avea ca rezultat scurgerea de informaţii de stat, potrivit postului public de televiziune care l-a citat pe Ma Ding, şeful institutului pentru securitate online de la Universitatea de Securitate Publică din China. Apple a reacţionat pe site-ul companiei din China că "nu a lucrat niciodată cu vreo agenţie guvernamentală, din nicio ţară, pentru a crea vreo uşă din spate la produsele sau serviciile companiei". Funcţia de localizare este folosită la accelerarea aplicaţiilor proiectate să arate utilizatorilor iPhone unde se află, precum şi să îi ajute în timpul şofatului, pentru a evita aglomeraţia. Această funcţie poate fi oprită, iar informaţiile legate de locul unde se află utilizatorul sunt stocate doar în telefon, protejat de parola acestuia, nefiind disponibile pentru alte persoane, a precizat compania americană.

Un ministru a demisionat din cauza reformelor lente

Ministrul sarb de Finanţe Lazar Krstic şi-a anunţat demisia, nemulţumit de ritmul lent al reformelor guvernului condus de premierul Aleksandar Vucic, care nu este de acord cu reducerea pensiilor şi salariilor bugetarilor, relatează AFP. Krstic, desemnat în urmă cu zece luni să consolideze finanţele Serbiei, a dorit măsuri de austeritate pentru redresarea economiei, constand în principal din reducerea cu 20%-25% a pensiilor şi cu 20% în cazul salariilor din sectorul public. "Consider că măsurile trebuie aplicate imediat, premierul are o altă opinie referitoare la dinamica acestor măsuri, acesta este motivul pentru am convenit după lungi discuţii să îmi prezint demisia", a declarat Krstic, într-o conferinţă de presă. Premierul Vucic, prezent în faţa presei alături de Krstic, i-a mulţumit acestuia pentru angajament şi i-a dat dreptate. "Domnul Krstic are dreptate, dar în acest moment nu sunt pregătit să aprob aplicarea anumitor măsuri, în special reducerea pensiilor", a spus premierul.

Acţiunile Electrica, pun investitorii pe jar

Acţiunile Electrica (EL) au continuat să scadă în ultima parte a zilei şi au închis la 10,72 lei, minimul zilei, coborand în prima săptămană de la debutul pe bursă cu 2,36% sub preţul de listare, de 11 lei, într-o piaţă care a recuperat o parte din pierderile cauzate joi de turbulenţele din Europa. Indicele de referinţă BET Plus a urcat vineri cu 0,64%, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, a crescut cu 0,69%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine. Acţiunile Electrica (EL) au urcat uşor în prima parte a zilei, pană la un maxim de 10,85 lei, însă au intrat pe o pantă descendentă cu puţin timp înaintea orei 14:00, coborand în timpul după-amiezei pană la minimul de 10,72 lei/acţiune, cea mai redusă cotaţie de la listarea la bursă, care a avut loc vinerea trecută. Titlurile Electrica au fluctuat în ultima parte a şedinţei bursiere, revenind spre închiderea de joi, 10,8 lei, însă au închis în coborare cu 0,74%, la 10,72 lei, minimul zilei. Astfel, acţiunile distribuitorului de energie au scăzut cu 2,36% în prima săptămană pe bursă, capitalizarea de piaţă a companiei fiind de 3,7 miliarde lei (843 milioane euro) la închiderea de vineri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.