Economic

Absolvenţii primesc 250 de lei şomaj dacă nu îşi găsesc loc de muncă

Mihai Boicu
3 iul 2014 981 vizualizări
Legislaţia muncii oferă facilităţi pentru absolvenţii şomeri care se angajează, dar şi pentru angajatorii care le oferă loc de muncă u sumele pleacă de la 500 de lei

Nici nu au terminat bine şcoala că absolvenţii s-au şi încolonat la Forţele de Muncă pentru a-şi depune actele de şomaj. Au dreptul la şomaj absolvenţii în varstă de cel puţin 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale. “Pentru a putea beneficia de indemnizaţie de şomaj, conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor de şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, absolvenţii trebuie să facă dovada că în termen de 60 de zile de la data absolvirii s-au înregistrat la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vrancea sau la alţi furnizori de servicii specializate, în vederea medierii pentru încadrare în muncă”, arată AJOFM Vrancea într-un comunicat. În cazul în care nu se identifică niciun loc de muncă conform pregătirii profesionale a absolventului, acesta beneficiază de o sumă fixă în cuantum de 250 de lei(50% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare) timp de şase luni. Absolvenţii pot participa la cursurile de formare organizate AJOFM, pentru a-şi creşte şansele de angajare.

Prime pentru şomerii care se angajează

Legislaţia muncii oferă şi alte facilităţi pentru stimularea angajărilor. Persoanele care au dreptul să primească şomaj şi s-au angajat cu normă întreagă beneficiază de la momentul angajării şi pană la sfarşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primeacă indemnizaţia de şomaj o sumă lunară reprezentand 30% din cuantumul şomajului. Nu beneficiază de această facilitate cei care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă în ultimii doi ani. Absolvenţii care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni primesc o primă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării, acum de 500 de lei. Absolvenţii care se încadrează în perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul pană la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Absolvenţii care îşi găsesc loc de muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea de domiciliu beneficiază de o primă de două ori mai mare decat valoarea indicatorului social de referinţă la data acordării (1.000 de lei). Absolvenţii beneficiari de şomaj care se încadrează într-o altă localitate şi îşi schimbă domiciliul primesc o primă de instalare egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării, respectiv 3.500 de lei.

Şi angajatorii primesc bani dacă angajează absolvenţi

Angajatorii care încadrează în muncă absolvenţi pe durată nedeterminată primesc lunar, pe o perioadă de 18 luni, pentru fiecare absolvent: o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii (500 lei); o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţămant secundar superioar sau învăţămant postliceal (600 lei); o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţămant superior (750 lei). “Angajatorii care menţin raporturile de muncă sau de serviciu cu absolvenţi încadraţi, peste termenul de 18 luni, primesc pentru fiecare an de continuare a raporturilor de muncă sau de serviciu, un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuţiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane. Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din randul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute mai sus pe o perioadă de 18 luni”, precizează AJOFM Vrancea. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.