Economic

212 de hectare de pădure de la Mera, mutate de pe hartă

Ziarul de Vrancea
2 iul 2014 2084 vizualizări
De mai bine de 5 ani, oamenii de la Mera vor să intre în posesia pădurilor, deşi legat de această cauză mai există şi dosare la DNA u primarul spune că amplasamentul solicitat de localnici nu este cel real, în timp ce merenii refuză să primească altă pădure u Prefectura a pus la dispoziţia Comisiei Locale cele 212 ha în vederea punerii în posesie a proprietarilor care deţin sentinţe definitive u Direcţia Silvică şi Prefectura sunt prinse la mijloc în disputa dintre mereni şi autorităţile comunale

Război pentru pădure la Mera. Localnicii care solicită reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe totale de 212 ha sunt decişi să ajungă azi în Piaţa Unirii pentru a protesta din nou, la o săptămană după ce, joia trecută, negocierile au eşuat din nou la sediul Primăriei Mera. Comisia Locală se întalnise pentru a stabili care dintre proprietarii de la Mera sunt de acord cu punerea în posesie pe amplasamentul propus de Direcţia Silvică, prin Ocolul Silvic Focşani, cel care deţine în administrare pădurea în cauză. La şedinţă s-a prezentat şi Ion Bucur, fostul primar de la Broşteni, care a susţine că a fost delegat de reprezentanţii merenilor care au de primit pădure să le reprezinte interesele. Primarul Ion Sticlaru nu a fost însă de acord ca Bucur să participe la lucrările şedinţei, motiv pentru care acesta a fost nevoit să aştepte pe hol. “Primarul nu a fost de acord să mă primească la şedinţă că ştie că eu am dreptate şi că le dau pe faţă minciunile lor”, a declarat fostul silvicultor, care a prezentat procura primită din partea “Asociaţiei Proprietarilor de Păduri” din Mera, condusă în prezent de Aurel Copu.

 “Au venit acum cu un alt amplasament"

După mai multe ore de parlamentări, în care nu au lipsit accentele dramatice, cu ţipete şi jigniri, lucrările s-au încheiat la fel cum au început. “În ultima perioadă s-au întocmit cateva hartii prin care ei încearcă să ne ducă în eroare, cei la Direcţia Silvică, de la Primăria Mera şi de la Prefectura Vrancea”, a precizat Aurel Copu marţi într-o conferinţă de presă la sediul Propact. Acesta a spus că nu s-a reuşit săptămana trecută încheierea protocolului de preluare a pădurilor de la Direcţia Silvică pentru că oamenii nu au fost de acord cu schimbarea amplasamentului pe care îl deţin de la străbunii lor. “Au venit acum cu o altă chestiune, cu un alt amplasament, care nu este acolo unde s-a măsurat şi unde au oamenii. Cei mai mulţi au refuzat, aşa că nu s-a mai semnat acel protocol”, mai spune Aurel Copu. 

Ocolul Silvic, prins la mijloc în lupta dintre mereni şi primar

Primarul Ion Sticlaru nu mai face nicio declaraţie publică, de teamă să nu fie “legat” în această cauză


La şedinţă s-a prezentat şi Ion Bucur, fostul primar de la Broşteni, care a fost delegat de propritarii de păduri să le reprezinte interesele

 

Ocolul Silvic Focşani, care administrează pădurile din zonă, a respectat dispoziţiile primite din partea Prefecturii, care a solicitat rezolvarea de urgenţă a situaţiei. Pe 13 mai, în şedinţa Colegiului Prefectural, s-a decis punerea la dispoziţia Comisiei Locale Mera a suprafeţei de 212,7i ha, în vederea punerii în posesie a proprietarilor care deţin sentinţe definitive din 2009 şi 2010. Inginerul Gică Duţă, şeful Ocolului Silvic Focşani, spune că instituţia pe care o conduce s-a conformat. “O.S. Focşani a întocmit şi înaintat, în vederea obţinerii avizului favorabil, protocolul de punere la dispoziţie a suprafeţei de 212,71 ha de pădure, aşa cum au solicitat cetăţenii din Mera. Unii dintre ei aveau efectuate măsurători în teren şi, prin compararea solicitărilor cu amplasamentul pus la dispoziţie, 65, 3 ha au corespuns”, a declarat inginerul Duţă. Pentru restul de 147 ha, oamenii nu au fost de acord cu schimbarea amplasamentului pe care ei îl reclamă ca fiind în UP II Vulcăneasa şi nu în UP I Beciu, unde acesta a fost pus la dispozitie. În consecinţă, oamenii au refuzat semnarea protocolului care, de altfel, este refuzat şi de primarul Ion Sticlaru, care spune că punerea la dispoziţie în UP II Vulcăneasa este contrară legii. Primarul Ion Sticlaru a refuzat să mai facă vreo declaraţie de la momentul întalnirii de joia trecută în comisia locală şi nu a putut fi contactat nici telefonic pentru a i se consemna vreo declaraţie. Conform evidenţelor deţinute de silvicultorii vranceni, suprafaţa solicitată în UP II Vulcăneasa, cele 147 ha, se suprapune peste proprietăţile Lomaş Moroieni naţionalizate conform MUF (n.r.- Marea Unitate Forestieră)  B. Putna 1948, naţionalizate în 1948, cunoscute drept proprietăţile fostei bănci Crissovoloni. Cu alte cuvinte, neînţelegerile cu pădurile de la Mera sunt departe de a fi finalizate. (G. SAVA, M. BOICU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.