Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Proiectul privind reducerea CAS, adoptat de Cameră

Ziarul de Vrancea
2 iul 2014 1012 vizualizări
Actul normativ a fost votat în unanimitate u măsura umează să intre în vigoare de la începutul lui octombrie

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, cu unanimitate, proiectul de lege privind reducerea CAS, de la 1 octombrie, cu 5 puncte procentuale, premierul Victor Ponta arătand că datele de la INS confirmă că Romania este în graficul stabilit cu instituţiile internaţionale şi poate lua această măsură. Ponta a spus că reducerea CAS este o iniţiativă care a fost în programul USL şi a fost susţinută şi de celelalte forţe politice. "Această iniţiativă a fost în programul de guvernare a USL, dar a fost susţinută şi de celelalte forţe politice, este în favoarea dezvoltării Romaniei. Datele primite de la INS confirmă o creştere economică de aproape 4%, am primit datele privind încasările din primele 6 luni şi suntem în graficul stabilit cu instituţiile internaţionale, deci putem să luăm această măsură", a afirmat Ponta. El a adăugat că ar fi o măsură care ar acorda şi mai multă încredere celor care investesc în Romania pe termen mediu şi lung şi creează locuri de muncă, menţionand că PSD, care este un partid de stanga, susţine "o măsură foarte bună de relaxare fiscală". Reprezentanţii grupurilor parlamentare au susţinut acest proiect, deputaţii PDL şi PNL crititand, totuşi, că această măsură de reducere a CAS nu este luată mai devreme, de la 1 august. Deputatul democrat-liberal Gheorghe Ialomiţianu a spus că PDL susţine această măsură şi că are depus în Parlament încă din 2013 un proiect similar. "Totuşi, PDL are reţineri, pentru că legea este construită fără să se asigure predictibilitate, fiind condiţionată de încadrarea în deficitul bugetar", a spus Ialomiţianu, care a adăugat că încasările la buget sunt proaste şi această măsură s-ar putea anula. Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a spus că această măsură a fost iniţiată în USL de către PNL şi susţinută de PSD, iar "USL a murit pentru că multe proiecte nu au fost făcute la timp", dovadă data de 1 octombrie cand este propusă aplicarea. Nicolăescu a spus că aplicarea reducerii CAS trebuie făcută de la 1 august, dar plenul a respins această propunere. Deputatul PSD Marian Neacşu a arătat că PDL a avut o iniţiativă similară în 2013, dar întrebarea este de ce nu a fost pusă în practică în 2010, cand PDL a fost la putere. "Pentru că în 2010 era recesiune", a răspuns Ialomiţianu. Victor Ponta a spus, la randul său, că toată lumea are dreptate că PDL a venit cu un pachet de relaxare fiscală şi că era recesiune cand PDL era la guvernare. "Bănuiesc că de cate ori PDL este la guvernare o să fie recesiune. Important este să-i ţinem cat mai departe", a replicat Ponta.

Vodafone a deschis un centru IT unde va angaja 2.000 de persoane

Investiţia este estimată la 6,25 milioane de euro u centrul va deservi Vodafone Group şi cinci operatori ai companiei, din Marea Britanie, Spania, Italia, Germania şi Irlanda

Vodafone a inaugurat ieri un centru de servicii şi suport IT la Bucureşti, unde va angaja în următorii trei ani 2.000 de persoane, şi care va deservi Vodafone Group şi cinci operatori ai companiei, din Marea Britanie, Spania, Italia, Germania şi Irlanda. "Lansarea unui centru de shared services în Romania este un pas important pe care îl facem, după ce în 2013 am deschis un alt centru, unde lucrează 600 de angajaţi. Suntem mulţumiţi de serviciile pe care le oferim prin acest centru operaţional deschis anul trecut şi de aceea am decis să facem o nouă investiţie. Vom continua să investim în Romania aşa cum am făcut-o şi pană acum. Noul centru este operaţional de puţin timp, iar în el lucrează deja 100 de persoane, dar în doi-trei ani vrem să ajungem la multe sute de angajaţi specializaţi în înaltă tehnologie", a declarat ieri, la o conferinţă, CEO-ul Vodafone Romania, Ravinder Takkar. Prezent la eveniment, premierul Victor Ponta a spus că pană la sfarşitul anului în centru vor lucra 750 de persoane, urmand ca în următorii doi-trei ani numărul acestora să crească la 2.000. Pentru dotarea şi tehnologizarea centrului, precum şi pregătirea noilor angajaţi din Romania, investiţia este estimată la 5 milioane de lire sterline (6,25 milioane de euro). Potrivit premierului, Vodafone urmează să mai facă o investiţie similară, pentru care deja a solicitat un ajutor de stat. "Ştiu - sper că nu e încă confidenţial - de un nou proiect pentru care compania a solicitat ajutor de stat şi care va crea noi locuri de muncă pentru tineri. Acest gen de politici sprijină nu doar companiile, ci în primul şi în primul rand societatea romanească", a declarat Victor Ponta. Şeful Vodafone Romania a precizat că ajutorul de stat vizează investiţia în centrul inaugurat miercuri. "Am aflat de puţin timp că ajutorul de stat ne-a fost aprobat, iar investiţia era deja făcută. Deschiderea centrului nu a fost condiţionată de acordarea ajutorului de stat. Investiţia a avut la bază experienţa foarte bună pe care am avut-o cu centrul deschis în 2013, abilităţile multi-lingvistice ale romanilor, energia şi optimismul angajaţilor", a precizat Takkar. Acesta este cel de-al doilea centru internaţional de operaţiuni deschis de grupul Vodafone în Romania. Vodafone a deschis anul trecut în Romania centrul de operaţiuni de reţea Danubios NOC, care monitorizează şi gestionează incidentele de reţea pentru nouă operatori ai Vodafone din Olanda, Germania, Cehia, Ungaria, Romania, Grecia, Albania, Malta şi Italia, care au, cumulat, 90 de milioane de clienţi.

Podurile de cale ferată de peste Dunăre vor fi reabilitate cu 122,6 milioane lei

Asocierea Arcada Company - Metabet - Compania Construcţii Feroviare a caştigat licitaţiea organizată de CFR pentru reabilitarea podurilor de cale ferată peste Dunăre cu o ofertă financiară de 122,6 milioane de lei, lucrările urmand să dureze 23 de luni. Astfel, CFR va semna în perioada următoare contractul de lucrări cu asocierea Arcada Company - Metabet C.F. - Compania Construcții Feroviare, în contextul în care pană la expirarea termenului legal pentru depunerea contestaţiilor, niciunul dintre ceilalţi trei ofertanţi nu a depus contestaţie. La licitaţia din 25 februarie 2014, pentru atribuirea contractului "Lucrări de reabilitare a podurilor de cale ferată peste Dunăre – km 152plus 149 și km 165plus 817, linia CF București –Constanța", au depus oferte patru agenţi economici: asocierea Arcada Company - Metabet C.F. - SC Compania Construcții Feroviare, asocierea Strabag - Tancrad, Consinit şi asocierea Azvi - Straco Grup. Criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut, iar sursa de finanţare va fi asigurată din fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană în proporţie de 85% şi de la bugetul de stat în proporţie de 15%.

Asigurătorii, obligaţi să plătească mai mult la fondul de garantare

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, i-a avertizat pe asigurători că va propune majorarea contribuţiilor pe care companiile le plătesc la fondul de garantare, dacă nu vor reuşi să eficientizeze activitatea pe segmentul RCA, potrivit unui comunicat al ASF. "Nu se poate ca acest produs să genereze atatea probleme pe piaţa asigurărilor", a avertizat Negriţoiu într-o întalnire cu directorii mai multor companii de asigurări care reprezintă peste 70% din piaţă şi cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare Reasigurare din Romania (UNSAR), potrivit unui comunicat transmis miercuri de ASF. Autoritatea vrea constituirea unor grupuri comune de lucru la care să participe reprezentanţi ai ASF, UNSAR şi ai companiilor de asigurări, pentru găsirea unor soluţii de redresare a pieţei RCA, fiind vizată o mai mare transparenţă a primelor, a cheltuielilor de reparaţii şi a acoperirii pagubelor. Piaţa de asigurări din Romania este dependentă de segmentul asigurărilor auto, care reprezintă 65,12% din totalul primelor brute subscrise pe categoria asigurărilor generale în 2013, notează ASF în raportul anual publicat marţi. Datele trimestriale ale ASF arată că în primul trimestru al acestui an piaţa asigurărilor a scăzut cu aproape 3,5% faţă de perioada corespunzătoare din 2013. Negriţoiu a propus, în timpul întalnirii cu directorii companiilor de asigurări, elaborarea unui plan de redresare şi dezvoltare a sectorului asigurărilor, avand în vedere că piaţa nu dă semne clare de revenire după criza financiară, potrivit comunicatului transmis miercuri. În anul 2013, piaţa asigurărilor a înregistrat pierderi nete de 1,283 miliarde lei, faţă de 321,58 milioane lei în 2012, mai mult decat pierderile cumulate din cei patru ani anteriori, mai reiese din raportul anual al ASF. Mai mult de jumătate din companiile de asigurări prezente în Romania au înregistrat pierderi anul trecut. Astfel, doar 17 companii au avut profit, în timp ce celelalte 20 au înregistrat pierdere.

Statistica a greşit PIB-ul cu 1,23 miliarde lei

Institutul Naţional de Statistică a revizuit în scădere cu 1,23 miliarde lei PIB estimat pentru primul trimestru, de la 127,62 miliarde lei la 126,38 miliarde lei, şi în creştere avansul economic de la 3,8% la 3,9%, susţinut de valoarea adăugată brută totală, care şi-a mărit contribuţia cu 0,1 puncte. Produsul Intern Brut, serie brută, estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,38 miliarde lei preţuri curente, în creştere - în termeni reali - cu 3,9% faţă de trimestrul I 2013, potrivit datelor provizorii revizuite transmise miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Primele date provizorii, din 4 iunie, reconfirmau datele semnal cu un PIB de 127,62 miliarde lei preţuri curente, în creştere cu 3,8% faţă de primele trei luni ale anului trecut. Revizuirea PIB a avut la bază datele administrative detaliate privind execuţiile bugetare şi date contabile ale companiilor publice reclasate în sectorul "Administraţii publice" utilizate la elaborarea secvenţei complete de conturi a acestui sector; date statistice rectificate, pentru ultima lună din cadrul trimestrului, privind indicii pentru producţia industrială, preţurile producţiei industriale, lucrările de construcţii, cost în construcţii, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor, afacerile pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, afacerile pentru comerţul cu ridicata, pentru servicii de piaţă prestate populaţiei şi în special întreprinderilor. Totodată, au fost luate în calcul date statistice suplimentare privind transportul de pasageri şi transportul de mărfuri şi datele rectificate privind importurile şi exporturile de bunuri şi servicii din Balanţa de Plăţi.

Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut cu 8,2%

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) s-a majorat în primele cinci luni cu 8,2%, datorită creşterii de produse nealimentare, cu 12,1%, alimente, băuturi şi tutun (7,1%) şi comerţului cu carburanţi (2,8%). Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a înregistrat o creştere cu 7,8% în primele cinci luni, datorită creşterii vanzărilor de produse nealimentare (plus 11,9%), vanzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (plus 6,5%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (plus 3,8%).  Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, serie brută, în luna mai 2014, comparativ cu luna precedentă, s-a majorat pe ansamblu cu 1,7%, datorită creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (plus 6,4%) şi vanzărilor de produse nealimentare (plus 2,9%). Vanzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 2,6%.

Voinea rămane în Guvern cel puţin pană la finele acestei luni

Liviu Voinea, viitor viceguvernator al Băncii Naţionale, va rămane în Guvern, în postul de ministru delegat pentru Buget, cel puţin pană la sfarşitul lunii iulie, pentru a pregăti rectificarea bugetară, rezultă din declaraţiile premierului Victor Ponta. În şedinţa de miercuri a Guvernului, premierul i-a recomandat ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, ca în următoarele trei săptămani să stea permanent langă ministrul Voinea, pentru a-l convinge să suplimenteze bugetul alocat acestui domeniu. "După ce se termină şedinţa de guvern, trei săptămani de acum încolo staţi, minut de minut, langă domnul Voinea, la rectificare, să mai punem bani la sănătate", i-a spus Ponta ministrului. Prima rectificare bugetară din acest an este programată să fie aprobată de Guvern la sfarşitul lunii iulie-începutul lunii august. La jumătatea lunii iunie, Parlamentul a votat noua componenţă a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a Romaniei, Liviu Voinea fiind acceptat pentru postul de viceguvernator. Voinea urmează să îşi preia postul la BNR în luna octombrie.

BMW investeşte un miliard de dolari într-o fabrică în Mexic

Compania germană BMW vrea să investească circa 1 miliard de dolari pentru a construi o fabrică în Mexic, care va livra aproximativ 150.000 de maşini pe an după pornirea producţiei în 2019, a declarat o sursă apropiată situaţiei pentru Bloomberg. Uzina, a doua a BMW în America de Nord, va fi construită în San Luis Potosi, la 400 de kilometri nord-vest de Mexico City, şi va angaja 1.500 de oameni. Compania va anunţa detalii despre această decizie joi, a declarat un purtător de cuvant, refuzand să comenteze asupra planurilor privind investiţia. Principalii rivali ai BMW pe piaţa maşinilor de lux, Mercedes-Benz şi Audi, au anunţat deja planuri să construiască fabrici în Mexic, unde costurile de producţie sunt cu circa 20% mai mici decat în SUA. "BMW nu-şi permite să concureze cu Mercedes şi Audi avand un dezavantaj al costurilor cu forţa de muncă. Companiile germane îşi asumă, însă, riscuri semnificative într-o ţară care are puţină istorie în producţia de maşini de lux", a declarat Erik Gordon, profesor la Ross School of Business a Universităţii din Michigan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.