Economic

Cum se restituie taxa de poluare auto caştigată în Justiţie

Silvia Vrînceanu
25 iun 2014 2429 vizualizări
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice detaliază procedura de restituire a taxei auto, ca urmare a proceselor caştigate cu soluţii definitive u plata se va realiza pe parcursul a 5 ani calendaristici, cate 20% pe an

Şoferii care au obţinut în instanţă restituirea sumelor achitate pentru taxa auto îşi vor primi banii eşalonat, pe parcursul a 5 ani, 20 % în fiecare an. Aşadar, cei care au obţinut în instanţă o decizie favorabilă în anul 2014, îşi vor primi banii integral abia în 2019. În Monitorul Oficial nr. 454/20.06.2014  a fost publicat ordinul privind procedura de efectuare a plăţii sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti, definitive şi irevocabile, privind restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule şi a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum şi conţinutul formularelor necesare. Astfel, şoferii care, în baza unei hotărâri judecătoreşti executorii, au dreptul la restituirea sumelor achitate cu titlul de taxa pe poluare, vor depune o cerere la organul fiscal competent, respectiv Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea. La cererea de restituire trebuie anexată hotărârea judecătorească, în copie legalizată, precum şi actul de identitate. Cererea, însoţită de documentele cerute, se poate depune la registratura organului fiscal competent sau se poate transmite prin poştă, cu scrisoare recomandată. Cererile de restituire depuse se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare, iar plata tranşelor anuale se va efectua conform graficului stabilit de Administraţia Fondului pentru Mediu.
Cum se face plata
Plata sumelor prevăzute se va realiza pe parcursul a 5 ani calendaristici, cate 20% pe an din valoarea acestora. Pentru prima tranşă anuală, perioada de restituire este luna următoare datei comunicării graficului, de către Administraţia Fondului pentru Mediu, organului fiscal competent. Următoarele tranşe anuale, explică finanţiştii, vor fi plătite în luna aprilie a fiecăruia din următorii 4 ani, pentru cererile de restituire depuse în primul semestru al fiecărui an şi luna noiembrie a fiecăruia din următorii 4 ani, pentru cererile de restituire depuse în cel de-al doilea semestru al fiecărui an. Tranşa anuală reprezintă cota-parte de 20% din taxa pe poluare, din cheltuielile de judecată, precum şi din alte sume stabilite de instanţele judecătoreşti. În cazul contribuabililor persoane juridice, restituirea sumelor cuvenite se efectuează numai prin decontare bancară în cont, iar în cazul contribuabililor persoane fizice, restituirea se efectuează fie în contul bancar indicat de aceştia, fie în numerar la ghişeul Trezoreriei Statului.
Taxa, declarată ilegală la începutului anului
În luna martie a acestui an, ca urmare a deciziilor favorabile caştigate în instanţă de şoferi, Guvernul a stabilit, prin OUG nr. 8/2014, că taxa auto instituită în urmă cu doi ani poate fi recuperată de cei care au plătit-o. Ordonanţa Guvernului a fost urmare a deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) care, în februarie 2014, a declarat ilegală taxa auto din 2012.  CJUE a stabilit atunci că taxa de poluare contravine reglementărilor europene, iar romanii nu pot plăti o taxă pentru o maşină achiziţionată din Uniunea Europeană, deoarece Romania este deja stat membru. Însă pană la publicarea zilele aceastea în Monitorul Oficial a procedurii de plată, nu exista o modalitate concretă pentru şoferi de recuperare a sumelor plătite cu titlul de taxă auto.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.