Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: IMM-urile utilizează numerar pentru circa 80% din plăţile firmei

Ziarul de Vrancea
20 iun 2014 1415 vizualizări
"Realitatea este cruntă în ceea ce priveşte utilizarea instrumentelor de plată. Nu pornim de la zero, dar suntem departe", susţin reprezentanţii Visa Romania

Întreprinderile mici şi mijlocii utilizează numerar pentru circa 80% din plăţile firmei, în timp ce doar 8% utilizează carduri, se arată într-un studiu realizat de Visa Romania, din care reiese că peste 50% dintre IMM-uri au dificultăţi de gestionare a fluxului de numerar. Dintre firmele care utilizează carduri, 5% deţin carduri de firmă, 2% carduri de debit, 1% carduri de credit şi 1% carduri de combustibil, în timp ce 4% realizează plăţi online şi 6% transferuri bancare. De asemenea, 1% utilizează CEC-uri şi tot 1% cambii ca modalităţi de plată, potrivit unor studii independente realizate la iniţiativa Visa pe fimele mici şi mijlocii. "Realitatea este cruntă în ceea ce priveşte utilizarea instrumentelor de plată. Nu pornim de la zero, dar suntem departe", a declarat, Cătălin Creţu, director regional Romania şi Croaţia al Visa. Avand în vedere aceste cifre, studiul arată că peste jumătate dintre IMM-uri gestionează cu dificultate fluxul de numerar şi aproape 60% consideră o provocare să aibă o evidenţă clară a finanţelor şi un control bun asupra cheltuielilor. În acelaşi timp, aproape două treimi din IMM-uri consideră că plata taxelor şi TVA-ului la timp este o provocare. De asemenea, două din trei IMM-uri (circa 66%) au un singur cont curent şi lucrează cu o singură bancă, dar o mare parte dintre acestea realizează în principal depuneri şi retrageri de numerar. În plus, IMM-urile se aşteaptă şi consideră că este important ca banca să le ofere informaţii despre evidenţa plăţilor. "Faptul că înnotăm în numerar este mai greu să gestionezi fluxul de numerar. Acest lucru este nesănătos pentru că este bine să introduci competiţia în afacerea ta, să vezi ce bancă îţi oferă cele mai bune oferte. Uneori ne plangem că avem doar 40 de firme în Romania, dar multe firme nu au relaţii cu băncile. Schimbările tehnologice pot deveni un aliat cheie al IMM-urilor într-un mediu de afaceri tot mai competitiv şi dificil. Utilizarea mijloacelor electronice de plată este pasul necesar pentru eficientizarea managementului resurselor financiare ale unei firme. IMM-urile reprezintă un sector important al economiei şi este nevoie de eforturi comune din partea tuturor părţilor implicate pentru susţinerea dezvoltării acestor afaceri", a menţionat Creţu. Potrivit acestuia tot mai multe companii acceptă plata cu cardul întrucat primesc pe loc dovada tranzacţiilor, diminuandu-şi astfel riscul întarzierii încasărilor.  "Una dintre percepţiile managerilor asupra mediului de afaceri este lipsa corectitudinii. În lupta cu economia subterană, trebuie să ne asumăm o promovare a plăţilor electronice, numai aşa se poate creşte volumul", a declarat Creţu. El arătat că un instrument foarte eficient pentru firme este cardul de firmă, care ajută economisirea de timp şi de bani, prin simplificarea procesului de gestionare a cheltuielilor.

TVA de 9% la lapte, fructe şi legume

Asta propun un grup de parlamentari PSD, PC, UNPR şi PPDD

Un numeros grup de parlamentari PSD, PC, UNPR şi PPDD propun reducerea TVA pentru lapte de consum, legume şi fructe proaspete la 9%, potrivit unei iniţiative legislative aflate în consultare publică. În prezent, cota standard de TVA de 24% se aplică tuturor operaţiunilor impozabile care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse. În domeniul alimentelor, excepţia se aplică pentru livrarea sortimentelor de paine şi a altor specialităţi de panificaţie, a anumitor tipuri de făină de grau, cota de impozitare fiind de 9%. Potrivit proiectului, în cazul acestor produse, cota redusă de 9% se va aplica de către agenţii economici producători, importatori şi de către cei care le comerercializează. Printre iniţiatorii propunerii legislative se numără Marian Avram, Petre Daea, Marian Ghiveciu, Liviu Harbuz, Florin Iordache, Manuela Mitrea, Mircea-Titus Delureanu, Ninel Peia (PSD), Gheorghe Emacu, Eugen Nicolicea, Valeriu Steriu (UNPR), Bogdan Ciucă (PC). Semnatarii proiectului menţionează, în expunerea de motive, că o astfel de măsură va determina “ascensiuni calitative şi cantitative în ceea ce priveşte consumul alimentelor autohtone incluse în aceste categorii”. Aceştia susţin că scăderea veniturilor bugetare determinate de diminuarea cotei standard de TVA ar putea fi compensată de creşterea consumului de produse alimentare pentru care a fost operată modificarea. Iniţiatorii mai arată, citand un raport INS, că în anul 2012 consumul mediu annual pe cap de locuitor a fost de 66,9 kg. pentru fructe proaspete, 142,5 kg. pentru legume proaspete şi 226,9. pentru lapte şi produse din lapte. Acest proiect urmează să fie dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Curtea Constituţională l-a făcut fericit pe Ponta

Curtea Constituţională a motivat decizia din 21 mai prin care a constatat că este constituţională Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, urmand să fie trimisă preşedintelui pentru promulgare şi publicată în Monitorul Oficial. Curtea Constituţională a decis, în 21 mai, că Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă este constituţională, respingand sesizarea PNL, care a contestat mai multe articole din actul normativ adoptat de Camera Deputaţilor în 15 aprilie. În sesizarea PNL, care a vizat 15 articole, se arăta că legea încalcă liberul acces la justiţie şi proprietatea, introduce o discriminare şi poate afecta industria. În final, decizia prin care s-a constatat constituţionalitatea a vizat atat cele 15 articole, cat şi legea în ansamblul său. Premierul Victor Ponta i-a cerut, marţi, preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, să îi trimită preşedintelui Băsescu decizia privind Legea insolvenţei, declarată constituţională, pentru ca actul să poată fi promulgat. Ponta arăta că netransmiterea către preşedintele Traian Băsescu a deciziei privind Legea insolvenţei, procedură care să permită promulgarea actului, generează neîncasarea unor venituri. Augustin Zegrean a răspuns atunci că CC poate redacta motivarea deciziei pană la 20 iunie, respectiv în cel mult 30 de zile de la data pronunţării. Preşedintele Curţii Constituţionale arăta în răspunsul la scrisoare premierului Victor Ponta că în şedinţa din 21 mai, plenul CC, cu unanimitate de voturi, a respins ca neîntemeiată obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că mai multe prevederi din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi ale legii, în ansamblul său, sunt constituţionale, în raport de criticile formulate. Zegrean preciza că, după redactare, decizia va fi comunicată preşedintelui Romaniei şi va fi publicată în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Potrivit Constituţiei, din momentul în care primeşte legea pentru promulgare, şeful statului are la dispoziţie 20 de zile pentru a lua o decizie. Acesta o poate promulga, poate cere Parlamentului reexaminarea actului normativ sau poate ataca, la randul său, actul normativ la Curtea Constituţională.

Negriţoiu îi critică dur pe asiguratori

Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a criticat dur jucătorii din piaţa asigurărilor, la un seminar organizat chiar de UNSAR, arătand că găsit o piaţă abuzivă, cu jucători slabi, unde regulile de autorizare trebuie schimbate, şi a îndemnat companiile să renunţe la presiuni şi să înceapă un dialog real. "Trebuie mai multă etică şi mai mult respect reciproc. Vin dintr-o piaţă care a trecut prin probleme similare. Nu se poate, e un război (...) Limbajul este aproape inacceptabil, poate de ambele părţi. Este o piaţă de procesomani. Uniunea, şi dumneavoastră, uitaţi-vă în propria casă, uitaţi-vă la standarde, uitaţi-vă la profesionalism, uitaţi-vă la valori. Nu se poate ca unul sancţionat într-o piaţă, cu o anumită reputaţie pe o piaţă europeană, să vină să îmi ceară mie să îi pun la dispoziţie corespondenţă cu autoritatea acelei ţări. Unde este respectul pentru autoritate? Va invit la dialog", a spus preşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, la seminarul organizat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la înfiinţare. El a continuat criticile, menţionand că piaţa asigurărilor are probleme de fond, cu distorsiuni structurale, "o piaţă abuzivă, cu jucători slabi". "Nu mai încercaţi pe alte căi, nu mai încercaţi pe presiune, pentru că nu vom avea rezultate, trebuie să schimbăm ceva în această relaţie", a spus Negriţoiu în faţa unei săli în care se regăseau preşedinţi şi directori de companii de asigurări. În opinia lui Negriţoiu, cele peste 23.000 de reclamaţii din 2013 sunt un semnal că piaţa nu funcţionează bine şi a invitat companiile la dialog pentru a putea evita astfel de situaţii. Şeful ASF a arătat că doreşte să dezvolte un sistem informatic la nivelul autorităţii pentru a putea rezolva în termen foarte scurt, de 24-48 de ore, numeroasele reclamaţii primite la autoritate.

Dobanzile la euro pe piaţa interbancară tind către zero

Dobanda interbancară overnight a scăzut în zona euro la un minim record, aproape de zero, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a introdus la începutul lunii iunie rate negative la depozitele acceptate de la instituţiile de credit, potrivit Bloomberg. Indicatorul EONIA (Euro Overnight Index Average) a scăzut joi aproape la zero, semnaland că băncile nu vor primi aproape deloc dobandă pentru împrumuturile pe care acordă cu termen de o zi în piaţa interbancară. Costurile acestor împrumuturi sunt în scădere puternică, după decizia BCE de la începutul lunii iunie de a reduce la -0,1% dobanda la depozitele institurţiilor de credit, în încercarea de a stimula finanţarea economiei şi de a îndepărta pericolul de deflaţie. Indicele EONIA a scăzut joi la 0,01%, faţă de o medie de 0,19% pe parcurul acestui an şi un maxim record de 5,75% înregistrat în aprilie 2001. Dobanzile mai scăzute de pe piaţa monetară pot determina costuri mai mici de împrumut pentru companii şi populaţie în zona euro. EONIA este unul dintre cei doi indici de referinţă pentru piaţa monetară din zona euro, al doilea fiind EURIBOR, rata la care băncile îşi oferă între ele depozite la termen, de 1 lună, 3 luni şi 9 luni.

Maserati vrea să dubleze reţeaua de dealeri

Producătorul italian de maşini de lux Maserati, parte a grupului Fiat, vrea să-şi dubleze reţeaua de dealeri pană în 2015, la circa 500, pentru a face faţă cererii ridicate pentru modelele Ghibli şi Quattroporte ale companiei. "Sunt necesare pentru a face faţă cererii", a declarat directorul general al Maserati, Harald Wester, într-un interviu acordat Bloomberg la o expoziţie organizată de companie pentru a sărbători 100 de ani de existenţă. Investiţiile Fiat în brandul Maserati sunt parte a unei strategii care vizează creşterea vanzărilor de maşini de lux produse de grup în Italia, astfel încat să revină pe profit în Europa. Fiat are ca obiectiv creşterea de aproape cinci ori a vanzărilor Maserati pană în 2018, la 75.000 de maşini. Livrările din acest an vor atinge pană la sfarşitul lunii iunie 15.400 de unităţi, nivelul înregistrat pentru întreg anul trecut, a spus Wester. "Ritmul de creştere justifică investiţiile de pană acum şi ne dă încredere pentru noi investiţii şi noi proiecte", a spus Wester. Maserati vrea să-şi crească veniturile de peste trei ori, la 6 miliarde de euro pană în 2018, odată cu introducerea de noi modele, printre care primul SUV al brandului şi maşina sport Alfieri. Cea mai ieftină maşină Maserati este în prezent modelul Ghibli, de 66.900 de dolari.

Angajaţii din firmele locale vor acces la tehnologiile digitale

Majoritatea angajaţilor din firmele romaneşti consideră că tehnologiile digitale mobile sunt critice pentru succesul afacerii şi că firmele din care fac parte ar fi mai competitive pe piaţă dacă ar utiliza astfel de echipamente, potrivit unui studiu Ipsos Mori comandat de Microsoft. "Într-o proporţie foarte mare (85%), angajaţii din firmele romaneşti consideră că tehnologiile mobile îi ajută să aibă un randament mai mare la serviciu şi 64% dintre angajaţi consideră că soluţiile bazate pe cloud sunt cruciale pentru companiile mici cu ambiţii de creştere. De asemenea, 85% dintre angajaţi consideră că tehnologiile digitale moderne sunt critice pentru succesul business-ului şi 66% cred că firmele din care fac parte ar fi mai competitive în piaţă dacă ar folosi tehnologii moderne", reiese din studiul care evaluează rolul pe care tehnologiile digitale îl au pentru creşterea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, prezentat de Gabriela Matei, director comercial Microsoft Romania.Întrebaţi de beneficiile soluţiilor IT moderne, 42% din angajaţii romani se referă la servicii mai bune pentru clienţi, 40% la creşterea productivităţii muncii, 39% la acces în timp rapid la informaţii critice de business şi 38% la o mai bună comunicare şi colaborare internă.

Apple va lansa in toamnă mai multe versiuni de smartwatch-uri

Apple pregăteşte mai multe versiuni ale smartwatch-ului pe care îl va lansa probabil în toamnă, au declarat surse apropiate situaţiei, şi vizează prin această strategie să contracareze dispozitive lansate de rivali precum Google şi Samsung, potrivit Wall Street Journal. Smartwatch-ul Apple va avea peste 10 senzori, inclusiv pentru a monitoriza sănătatea şi activitatea fizică, au spus sursele. Compania americană vrea să răspundă cu produsul său criticilor smartwatch-urilor aflate deja pe piaţă, care afirmă că acestea nu au funcţii semnificativ diferite de un smartophone. Apple şi-a manifestat interesul pentru monitorizarea stării de sănătate şi a activităţii fizice a consumatorilor în luna mai, cand a prezentat o aplicaţie numită Health, care ar trebui să strangă toate datele de acest fel ale utilizatorului într-un singur loc. Compania nu a prezentat şi un dispozitiv propriu pentru colectarea datelor, alimentand speculaţii că acesta ar urma să fie introdus la o dată ulterioară. Smartwach-ul ar putea fi lansat începand din octombrie, în timp ce producţia ar trebui să pornească în două sau trei luni, la o fabrică a companiei taiwaneze Quanta Computer, un furnizor al Apple, au spus sursele. Quanta va efectua mai multe probe de producţie în luna iulie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.