Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Minune: Preţul electricităţii va scădea din iulie!

Ziarul de Vrancea
18 iun 2014 802 vizualizări
Aşa promite Emil Calotă, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie

Preţul reglementat al electricităţii va scădea începand cu luna iulie 2014, a declarat ieri Emil Calotă, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), fără a preciza nivelul ieftinirii. "Pe zona pe care o coordonez va fi o economie în factura finală", a spus Calotă, care este responsabil pentru departamentul de eficienţă energetică, energie regenerabilă şi cogenerare. Întrebat cine a fost vinovat pentru facturarea dublă a consumatorilor pentru certificatele verzi, Calotă nu a dat un răspuns clar, spunand însă că au fost greşeli de comunicare şi în supravegherea mai atentă a distribuitorilor şi furnizorilor de energie electrică. El a arătat că, în opinia sa, informaţiile care apar pe facturile ar trebui simplificate. Costul cu certificatele verzi se facturează, din septembrie 2012, separat pe facturile la electricitate. Certificatele verzi reprezintă o formă de ajutor de stat pentru producătorii de energie din surse regenerabile. Certificatele verzi sunt acordate producătorilor de energie verde, care apoi le vand furnizorilor, pe care ANRE îi obligă să le cumpere. Furnizorii de energie transferă apoi costul cu certificatele verzi către clienții lor, care în final sunt cei care plătesc ajutorul de stat acordat de Guvern energiei verzi. Romania spijiniă energia regenerabilă pentru că şi-a asumat acest lucru față de Comisia Europeană. Potrivit acestui angajament, fiecare țară membră a Uniunii Europene trebuie să atingă anual o anumită cotă de energie din surse regenerabile în consumul total. Chiar dacă din septembrie 2012 costurile furnizorilor cu certificatele verzi trebuia menționate separat pe facturi, ANRE nu a redus corespunzator tariful reglementat de furnizare a electricității. Tariful reglementat de furnizare a energiei trebuia redus tocmai pentru a nu apărea situația de facturare dublă. Din acest motiv, furnizorii de energie au continuat să factureze costul cu certificatele verzi de două ori, odată prin includerea acestor costuri în tariful reglementat de ANRE şi a doua oară prin facturarea separată a costului cu certificatele verzi, pentru perioada septembrie 2012- iulie 2013. Procurorii anticorupţie i-au reţinut, săptămana trecută, pe vicepreşedintele ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, şi pe Gheorghe Ciubotaru, asociat la ElectroAlfa International, acuzaţi de luare de mită, alături de Florin Gugu, director în Enel, pentru dare de mită. În ordonanţa de reţinere se arată că, în cauză, există date şi aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2013, Dumbrăveanu a pretins şi a obţinut de la Gugu, în baza unei înţelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru ElectroAlfa International, al cărei asociat este Ciubotaru.

Tarifele de roaming în UE scad de la 1 iulie între 20% şi 55%

Utilizatorii vor plăti 0,23 euro/minut pentru un apel efectuat, 0,06 euro/minut pentru primirea unui apel şi 0,074 euro

Tarifele pentru serviciile de roaming din Uniunea Europeană vor scădea de la 1 iulie cu 20-55%, utilizatorii urmand să plătească 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru un apel efectuat, 0,05 euro/minut (fără TVA) pentru primirea unui apel şi 0,06 euro (fără TVA) pentru trimiterea unui SMS. "Scăderile tarifare sunt între 20-55% față de tarifele aplicabile în prezent, astfel că utilizatorii vor plăti maximum 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru un apel efectuat, 0,05 euro/minut (fără TVA) pentru primirea unui apel şi cel mult 0,06 euro (fără TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), cea mai mare reducere fiind înregistrată în cazul serviciilor de date (inclusiv accesul la internet), pentru care tariful maxim va fi de 0,20 euro/MB (fără TVA)", se arată într-un comunicat al ANCOM. Aceste tarife maximale constituie plafonul pe care furnizorii sunt obligaţi să îl respecte în cadrul planului tarifar de bază (Eurotarif), dar ei pot să pună la dispoziția clienților tarife mai mici sau alte planuri tarifare, precum cele din ofertele speciale pentru perioadele de vacanţă. "ANCOM le recomandă utilizatorilor să analizeze oferta furnizorului propriu înainte de a pleca în călătorie, pentru a alege planul tarifar care se potriveşte cel mai bine nevoilor proprii de comunicare. Pentru a compara toate tarifele de telefonie şi internet disponibile pe piață în acest moment, utilizatorii pot accesa www.veritel.ro, comparatorul de oferte telecom creat de ANCOM.", se mai spune în comunicat. Aplicarea noilor tarife se face automat şi în mod gratuit pentru utilizatorii care au activat serviciul roaming şi folosesc planurile tarifare de bază, fără a fi necesară încheierea unui abonament suplimentar. În plus, pentru a evita şocul facturilor mari, rezultate din utilizarea serviciilor de date, utilizatorii care călătoresc în afara țării primesc avertizări prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up, în cazul în care costul datelor descărcate se apropie sau depăşeşte pragul prestabilit de 50 euro sau un alt prag ales în prealabil. ANCOM atrage atenția utilizatorilor care au serviciul de roaming activat şi se află în ţară, dar în apropiere de graniţă, că este posibil ca telefonul să se conecteze automat la reţeaua ţării vecine (roaming involuntar) şi să vorbească la tarife de roaming, plătind şi pentru apelurile pe care le primesc.

Romania va deveni mai atractivă decat Polonia la nivelul CAS

Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, la 15,8%, ar plasa Romania pe a doua poziţie în regiune din perspectiva celor mai scăzute costuri cu asigurările sociale, după Slovacia, cu 14%, şi înaintea Poloniei, cu 16,26%, potrivit unui studiu al companiei de externalizare şi consultanţă de afaceri Accace. Următoarele locuri în top sunt ocupate de Cehia, cu o cotă a asigurărilor sociale de 21,5%, şi Ungaria, cu 27%. "Reducerea cotei CAS cu 5 procente pentru angajatori, aplicabilă începand cu 1 octombrie, este cu atat mai îmbucurătoare cu cat nu va atrage după sine majorarea altor taxe şi impozite sau modificarea plafonului maxim la care aceasta se aplică acum, potrivit declaraţiilor oficialilor. Angajatorii vor privi astfel modificarea ca pe un real pas înainte în a echilibra nivelul contribuţiilor sociale al Romaniei cu cel al celorlaltor ţări din regiune", a declarat într-un comunicat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace în Romania. Pentru un angajat cu un salariu brut de 1.000 lei, angajatorii plătesc în prezent CAS în valoare de 208 lei, valoarea ajungand la 158 lei după aplicarea reducerii. În ceea ce priveşte totalul contribuţiilor datorate de angajatori, diminuarea CAS ar plasa Romania tot pe locul al doilea în regiune, cu o cotă de reţinere cuprinsă între 22,75% şi 23,45%, comparativ cu Polonia, care ocupă primul loc cu reţineri la angajatori cuprinse între 19,48% şi maxim 22,67% din fondul de salarii realizate, în funcţie de contribuţia la fondul de handicap pentru persoanele cu dizabilităţi. Chiar şi în cazul aplicării acestei măsuri, Romania ar înregistra în continuare una dintre cele mai mari contribuţii pentru pensii plătite de angajaţi în regiune, de 10,5%, comparativ cu slovacii sau cehii care au o cotă de reţinere de 4%, respectiv 6,5%, potrivit Accace. Cele mai mari costuri cu plata pensiilor din regiune le au polonezii, care contribuie lunar cu 11,26% din salariul brut la fondul asigurărilor sociale.

Incredibil: Gunoaiele pun în pericol siguranţa energetică

Poluarea apei furnizate de Administraţia Naţională "Apele Romane" pune în pericol siguranţa sistemului energetic naţional, atrag atenţia reprezentanţii Hidroelectrica, care precizează că, din cauza gunoaielor, Hidrocentrala Porţile de Fier I s-a confruntat cu "probleme de o gravitate deosebită" "Hidrocentrala Porţile de Fier I, care produce 48% din energia electrică furnizată de Hidroelectrica şi circa 65% din servicile tehnologice de sistem, s-a confruntat cu probleme de o gravitate deosebită din cauza pătrunderii în turbine a diferitelor corpuri plutitoare aduse de Dunăre. În luna aprilie 2014, prin grătarele hidroagregatului nr.1 de la Hidrocentrala Porţile de Fier I a pătruns o anvelopă uzată care a blocat funcţionarea turbinei hidraulice. Efortul depus de Hidroelectrica pentru remedierea avariei a însemnat peste 48 ore de muncă continua, pierderi de energie ţi implicit de venituri. O lună mai tarziu (...) un bustean a distrus barele grătarului blocand palele aparatului director cu consecinta indisponibilizarii hidroagregatului pentru 30 de ore", se arată într-un comunicat al Hidroelectrica. Reprezentanţii producătorului de energie spun că lacurile de acumulare administrate de Hidroelectrica sunt invadate de resturi din gospodăriile populaţiei, deşeuri de la exploatările forestiere, buşteni, PET-uri, anvelope uzate, animale care sunt colectate în perioada de viitura ( martie-iunie) din zonele amonte şi sunt aduse de afluenţi în zona camerelor de încarcare şi a prizelor de apă ale hidrocentralelor pe care, în cel mai bun caz, le înfundă. "Pentru a evita înfundările de grătare la prize şi la camerele de încărcare, Hidroelectrica alocă milioane de euro în fiecare an pentru achiziţia şi exploatarea maşinilor şi graifărelor de curăţat grătare şi pentru igienizarea frontului de retenţie (colectarea şi transportul plutitorilor de la suprafaţa apei). Hidroelectrica mai plăteşte şi peste 80 milioane de euro anual către Administraţia Naţională Apele Romane, sumă care reprezintă contravaloarea apei uzinate în fiecare hidrocentrală, apă, care aşa cum rezultă din cele de mai sus, ar trebui să fie livrată la nivelul calitativ prevăzut de lege, fără copaci, PET-uri, anvelope şi alţi plutitori", se menţionează în comunicat.

Cele mai sărace zone din ţără au cele mai multe spaţii de retail

Stocul modern de spaţii de retail din afara Bucureştiului este de 1,9 milioane metri pătraţi, mare parte aflandu-se în regiunile Nord-Est, Sud-Est şi Nord-Vest, cele mai dense ca număr de locuitori, dar cele mai sărace ca nivel al salariului mediu, reiese dintr-un studiu al DTZ. Astfel, din cele 7 regiuni administrative analizate în studiul Romania Regional Cities Retail Market 2014 publicat de DTZ Echinox, regiunea Nord-Est este cea mai dezvoltată din punct de vedere al stocului de retail modern, cu aproximativ 422.000 metri pătraţi. În această regiune se găseşte de altfel şi Suceava - oraşul cu cea mai mare densitate de metri pătraţi de retail la mia de locuitori (1.082 mp). La polul opus se situează regiunea de Sud-Vest, cu un stoc total al spaţiilor moderne de retail de aproximativ 92.000 mp. Peste 240.000 mp de spaţii moderne de retail se găsesc în regiunea vestică, 213.000 mp în cea centrală şi 223.500 în regiunea sudică. În Nord-Vest şi Sud-Est stocurile sunt de 357.000 mp şi 367.000 mp. Datele demografice şi economice pentru fiecare regiune administrativă din afara Capitalei arată că cele mai multe spaţii de retail modern se regăsesc în zonele care au cel mai mare număr de locuitori, dar cele mai mici salarii medii. Astfel, din punct de vedere demografic, în top, cu aproximativ 908.500 locuitori se află regiunea Sud-Est, urmată de regiunile Nord-Est şi Nord-Vest, cu 774.000, respectiv 747.000 locuitori. În regiunea Sud-Est salariul mediu net este de 319 euro/lună, în Nord-Est de 301 euro/lună, iar în Nord-Vest de 318 euro/lună. Cel mai ridicat nivel al veniturilor nete lunare se înregistrează în Sud, în oraşele Ploieşti şi Piteşti, cu o valoare medie de 386 euro/lună. Clasamentul este completat de oraşele din regiunea Vest cu o medie de 359 euro/lună şi cele din regiunea Centrală, cu o medie de 344 euro/lună.

YouTube lansează un serviciu pe abonament

Divizia YouTube a Google a anunţat că intenţionează să lanseze un serviciu contra cost de streaming de muzică, care va exclude reclamele, pentru care a primit deja critici de la organizaţii ale producătorilor privind termenii nefavorabili ai contractelor impuse de companie, potrivit Reuters. YouTube a intrat în parteneriat cu sute de producători de muzică, companii mari dar şi independenţi, pentru noul serviciu, a comunicat compania, confirmand astfel informaţii care circulau de mai mult timp. Decizia vine în contextul criticilor unor organizaţii din domeniul muzical privind planurile YouTube de a bloca conţinutul unor case de producţie de pe site-ul de înregistrări video al companiei, accesat liber, dacă acestea nu semnează acorduri să participe la noul serviciu de streaming contra cost. Propunerile YouTube sunt "foarte dezavantajoase şi nu sunt negociabile", a afirmat într-un comunicat în luna mai organizaţia Worldwide Independent Music Industry Network. YouTube a refuzat să comenteze asupra termenilor acordurilor, dar a afirmat că noul său serviciu va aduce noi resurse financiare industriei muzicale.

Băncile europene au planuri de dezvoltare nerealiste

Marile băncile europene, care au un deficit de capital cumulat în valoare de 300 de miliarde de euro, au planuri nerealiste de dezvoltare şi îşi asumă riscuri substanţiale, potrivit analiştilor băncii germane Berenberg Bank, transmite Bloomberg. Instituţiile europene de credit au ţinte ambiţioase pentru cota de piaţă, dar se confruntă cu intensificarea concurenţei, creştere economică slabă şi reglementări mai stricte, se arată într-un raport realizat de analiştii Nick Andreson şi James Chappell. În opinia acestora, investitorii ar trebui să vandă, între altele, din acţiunile Commerzbank, Credit Agricole, Credit Suisse Group, Banco Santander şi UniCredit. "Este improbabil ca planurile ambiţioase referitoare la venituri şi la rentabilitate să fie îndeplinite. Mai mult decat atat, urmărirea unor astfel de rate de creştere generează riscuri substanţiale în bilanţurile contabile ale băncilor", se arată în raport. Băncile europene încearcă să îşi majoreze veniturile, în timp ce Banca Centrală Europeană (BCE) menţine dobanzile la un nivel scăzut record, cu impact asupra profiturilor rezultate din operaţiunile de creditare şi tranzacţii cu obligaţiuni. În acelaşi timp, băncile şi-au majorat capitalul, în condiţiile în care BCE le evaluează soliditatea financiară.

Ponta e ironic cu judecătorii Curţii Constituţionale

Termenul de redactare a motivării la decizia privind Legea insolvenţei expiră sambătă, spune premierul Ponta, reluand ideea că legea nu este promulgată la "presiunile grupurilor de interese şi oamenilor politici" şi spunand, ironic, că judecătorii Curţii Constituţionale au lucrat "cu viteză" 30 zile. "Primul lucru extraordinar pentru încasările la buget, extraordinar de bun, va fi dacă, după nenumărate piedici de toate tipurile, puse de tot felul de grupuri de interese şi de oameni politici, o să avem promulgată noua lege a insolvenţei. A fost adoptată de Parlament, Curtea Constituţională, cu 9 la 0, a considerat-o consituţională. Acum, prin tot felul de tertipuri şi hăţişuri birocratice, încă nu e promulgată. Înţeleg că cele 30 de zile se împlinesc pe 21 (...) deci, sambătă se împlinesc cele 30 de zile. Curtea Constituţională a lucrat cu viteză 30 de zile ca să motiveze, de fapt, decizia. Important este ca preşedintele să o promulge", a spus Ponta, în şedinţa de guvern. Premierul Victor Ponta a transmis, marţi, o scrisoare preşedintelui Curţii Constituţionale, în care arată că netransmiterea către preşedintele Traian Băsescu a deciziei privind Legea insolvenţei, procedură care să permită promulgarea actului, generează neîncasarea unor venituri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.