Economic

Un cadou al unui ministru nazist, oferit unui pădurar din Vrancea, scos la licitaţie

Iulia Crețu
18 iun 2014 1745 vizualizări
Daga de vanătoare este scoasă la licitaţie de Casa Artmark, preţul de pornire fiind cateva sute de euro

Iubitorii de artă pot admira sau cumpăra, dacă dispun de sume destul de mari, la Licitaţia de Vechi Maeştri ai artei romaneşti, organizată de Casa de licitaţii Artmark din Bucureşti, un cadou primit în timpul celui De-al Doilea Război Mondial de către pădurarul şef al Ocolului Silvic Zboina, de la nazişti. Este vorba despre o Dagă de vanătoare pe care pădurarul vrancean a primit-o cadou în 1942 de la ministrul Germaniei naziste, Manfred von Killinger. Daga de vanătoare poate fi admirată în secţiunea de cinegetică a expoziţiei, după cum se arată într-un comunicat de presă al Casei de licitaţii, care a expus tablouri semnate de pictori romani, dar şi alte obiecte de artă ori bijuterii, anul trecut, şi la Focşani. “Luna iunie aduce în sălile Palatului Cesianu-Racoviţă un mix cultural inedit ce oferă publicului bucureştean ocazia de a evada din cotidian într-un loc al plăcerilor vizuale şi intelectuale. De la operele licitaţiei dedicate Vechilor Maeştri ai artei româneşti, un adevărat omagiu adus artei naţionale, la arta avangardistă şi expresionistă şi până la obiecte de colecţie special selecţionate pentru pasionaţii de vânătoare şi de echitaţie sau pentru cei care colecţionează instrumente de scris şi mobilier de epocă, expoziţia invită vizitatorii să descopere piese importante din istorie”, se arată în comunicatul de presă. Aşadar, dacă aveţi drum pe la Bucureşti, puteţi admira, printre altele acuarela “Ţărăncuţă din Argeş“, semnată Carol Popp de Szathmari, care a făcut parte din proprietatea lui Alexandru I, prinţ al Bulgariei, “Visare”, a lui Nicolae Grigorescu sau un Studiu de expresie pentru “Ţigăncuţă cu basma roşie”. Cea mai valoroasă operă este “Garofiţă roşie în pahar”, în valoare estimativă de 50.000 — 80.000 euro, de Ioan Andreescu. Tabloul s-a aflat în colecţia avocatului Scarlat Yarka (1846 — 1915), cel mai însemnat colecţionar al operelor lui Andreescu, în afara familiei pictorului, ajungând finalmente în expoziţia Muzeului de Artă Constanţa. Printre artiştii prezenţi în expoziţie se află şi Kimon Loghi, Octav Băncilă, Constantin Pascali, Mişu Popp, Emanoil Panaiteanu-Bardasare şi Constantin Daniel Stahi. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.