Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Firmele vor putea plăti taxele locale online

Ziarul de Vrancea
17 iun 2014 960 vizualizări
Plata ar putea deveni posibiă pană la sfarşitul acestui an u anunţul a fost făcut de către preşedintele Agenţiei pentru Agenda Digitală a Romaniei

Firmele vor putea plăti taxele şi impozitele locale online pe platforma ghiseul.ro, ca urmare a extinderii Sistemului Naţional Electronic de Plată Online (SNEP) a taxelor şi impozitelor şi pentru persoane juridice, a declarat Delia Popescu, preşedintele Agenţiei pentru Agenda Digitală a Romaniei. "La finalul anului 2014, inclusiv persoanele juridice vor putea să-şi plătească taxele şi impozitele locale pe ghiseul.ro. SNEP nu trebuie văzut ca un sistem care încearcă să excludă alte sisteme existente, ci este un sistem complementar, care vine în sprijinul celorlalte deja existente. Dacă privim lucrurile din această perspectivă, ar trebui să fie foarte simple", a declarat Popescu, într-o conferinţă organizată de Visa cu sprijinul BNR. Întrebată despre problemele privind distribuirea datelor de acces pe ghiseul.ro către contribuabili şi firme, Popescu a menţionat că s-a ajuns la concluzia că trebuie extinse modalităţile de emitere a datelor acces, respectiv să se mărească numărul de emitenţi astfel încat datele de acces să poată fi eliberate nu doar de către primării, ci şi de sucursalele ANAF şi chiar prin sistemul bancar. "Simplificarea procesului de eliberare a datelor de acces pentru SNEP rămane o frană majoră pe care suntem încrezători că împreună cu Ministerul Finanţelor şi Ministerul pentru Societatea Informaţională că putem să îl deblocăm (…). Noi am discutate despre generarea datelor de acces prin platformele securizate de internet banking ale băncilor, care au în prezent un număr estimat de 3 milioane de utilizatori", a afirmat Cătălin Creţu, director regional pentru Romania şi Croaţia al Visa Europe. Creţu a menţionat că în ultimul an s-a realizat deblocarea "parţială" a ghiseul.ro prin modificarea legislaţiei la finalul anului trecut, astfel încat să se elimine posibilitatea suprataxării contribuabililor. "Numai în primul trimestru din 2014 s-au înrolat în ghiseul.ro 40 de primării, faţă de cele 30 de primării care se înrolaseră în 2013. Am ajuns la un număr de 113 primării înrolate în ghiseul.ro la finalul primului trimestru. Atat timp cat există o lege care interzice suprataxarea, iar legislaţia SNEP permitea suprataxarea, băncile ştiau că dacă acceptă suprataxarea intrau în ilegalitate nu numai din punct de vedere legislaţiei interne, ci avand în vedere regulamentele Visa şi MasterCard", a explicat Creţu. El a precizat că majorarea numărului de primării înscrise s-a văzut şi la nivelul plăţilor, iar valoarea taxelor şi impozitelor achitate prin ghiseul.ro a crescut de 2,4 ori în primul trimestru din acest an, la 9 milioane de lei.

Record de scădere la preţurile locuinţelor

Preţurile caselor din Romania au înregistrat a patra cea mai mare scădere din 45 pieţe din lume

Preţurile locuinţelor din Romania au scăzut în primul trimestru cu 4%, faţă de 9,25% cu un an înainte, potrivit unui studiu realizat de portalul globalpropertyguide.com pe baza preţurilor medii, ajustate cu inflaţia, înregistrand a patra cea mai mare scădere din cele 45 de pieţe analizate. Grecia, Spania şi Rusia au înregistrat cele mai mari scăderi de preţuri în primul trimestru, cu 7,08% (faţă de - 11,19% în perioada similară a anului trecut), 5,41% (comparativ cu -12,48%), respectiv 5,15% (-0,32%). Alte pieţe europene unde preţurile locuinţelor au scăzut în perioada analizată sunt Kiev, Ucraina (3,54%), Zagreb, Croaţia (2,88%), Vaşovia, Polonia (2,53%), Franţa (2,22%), Norvegia (1,97%), Slovacia (1,44%) şi Finlanda (1,29%). "Opt din cele mai slab performante pieţe rezidenţiale din studiul nostru mondial vin din Europa. Dar, acest lucru poate să ne dea o impresie derutantă. De fapt, ţările codaşe pană recent au început să-şi revină, în timp ce pieţele cu performanţe puternice sunt în curs de a ajunge la un maxim. În total, nouă ţări europene au performat mai bine în primul trimestru al acestui an, decat anul trecut, doar 7 au avut o performanţă mai redusă", se arată în raportul portalului imobiliar. Astfel, Franţa, Norvegia şi Finlanda au avut o performanţă sub cea de anul trecut, în timp ce ţările care încearcă să recupereze decalajele, precum Romania, Croaţia, Polonia şi Slovacia au avut rezultate mai bune decat în primul trimestru al anului trecut. Irlanda a înregistrat cea mai spectaculoasă schimbare, consemnand o creştere a preţurilor cu 7,49% în primul trimestru, faţă de o scădere de 3,49% în primul trimestru din 2013. De asemenea, în Marea Britanie, preţurile au urcat cu 7,35%, în contrast puternic faţă de declinul de 2,52% consemnat în primele trei luni ale anului 2013. Creşteri importante au avut loc şi în Turcia (7,16%), Viena, Austria (6,39%) şi Suedia (4,86%).  Pe de altă parte, preţurile au înregistrat uşoare creşteri în Germania (3,72%), Cehia (2,82%), Elveţia (2,76%), Bulgaria (2,32%), Portugalia (1,6%) şi Olanda (0,02%).  Din cele 45 de ţări incluse în studiu, 30 au avut creşteri de preţuri.

Olanda vrea ca în cinci ani să introducă camioane "fără şofer" în trafic

Olanda a prezentat un plan pentru introducerea în termen de cinci ani a camioanelor autonome ("fără şofer") pe drumurile care leagă portul Rotterdam de alte oraşe şi intenţionează să efectueze în acest scop simulări pe calculator, dar şi teste cu autovehicule. Autorităţile analizează legislaţia rutieră pentru a face posibilă testarea maşinilor autonome pe drumurile publice, afirmă ministrul Infrastructurii şi Mediului, Melanie Schultz van Haegen, într-o scrisoare în care explică propunerea, scrie agenţia Reuters, citată de portalul AutoWorldNews. Ministerul va înainta pană anul următor un proiect de lege care ar face posibilă testarea maşinilor autonome, precum şi planuri pentru desemnarea unor anumite drumuri şi condiţii pentru derularea testelor anul următor, potrivit Associated Press. Planul pe cinci ani a fost depus în parlament de o asociaţie care reuneşte organizaţii industriale şi de cercetare, printre care Olanda Transport şi Logistică, DAF Trucks, Portul Rotterdam şi Organizaţia pentru Cercetare ştiinţifică Aplicată din Olanda. "Vrem să derulăm primele demonstraţii la începutul anului următor şi să facem teste într-un mediu controlat cat mai curand posibil", a declarat un purtător de cuvant al Organizaţiei pentru Cercetare ştiinţifică Aplicată din Olanda. Alte ţări europene au lansat proiecte similare, însă planul Olandei este unic "pentru că niciun alt proiect nu are o ţintă fermă de a aduce maşinile autonome pe piaţă în cinci ani, cu sprijinul guvernului", a spus purtătorul de cuvant. În primă fază, camioanele autonome vor fi testate în simulări pe calculator, iar într-o etapă ulterioară să fie folosite camioane reale pe o pistă specială, înainte ca acestea să fie testate pe drumurile publice. "Există numeroase beneficii ale trecerii la camioane autonome. Acestea au nevoie de mai puţin spaţiu pe drum şi folosesc asfaltul mai eficient; evită blocajele în trafic şi reduc accidentele. Sunt, de asemenea, mai prietenoase cu mediul", a declarat un purtător de cuvant al Ministerului Infrastructurii şi Mediului. Proiectul prevede ca în cinci ani camioane autonome să fie folosite pentru a livra bunuri din portul Rotterdam.

Vanzările de autoturisme au urcat cu 19,4% în mai

Vanzările de autoturisme pe piaţa romanească au crescut cu 19,4% în mai, comparativ cu aprilie, la 8.079 unităţi, în timp ce producţia locală a scăzut cu 1,6%, la 34.000 unităţi, iar exporturile s-au redus cu 5,6%, la 30.708 maşini, potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile. La nivelul primelor cinci luni creşterea vanzărilor de autoturisme a fost de 29,8%, cu un plus 53,2% pentru cele autohtone şi 21,7% pentru cele din import. În această perioadă, topul pe mărci este condus de către Dacia, cu 9.832 unităţi vandute (32,6% din total), urmată de Volkswagen (2.995 unităţi / 9,9%), Skoda (2.816 unităţi / 9,3%), Ford (2.066 unităţi / 6,8%), Renault (1.920 unităţi / 6,4%) şi Opel (1.221 unităţi / 4%). Pe modele, Dacia Logan este cel mai bine vandut model în luna mai, dar şi după cinci luni, urmat de Dacia Sandero, Dacia Duster, Skoda Octavia şi Volkswagen Golf. În ceea ce priveşte producţia, în mai s-au fabricat cu 1,6% mai puţine autoturisme decat în aprilie, iar în primele 5 luni reducerea a fost de 6,7%, la 176.124 de autovehicule, faţă de perioada similară din 2013. Dintre acestea, 149.489 unităţi (85%) sunt produse de către Dacia, 26.631 (15%) de către Ford şi 4 unităţi de către Roman Braşov. Volumele cele mai mari le-au înregistrat Dacia Duster (66.407 unităţi), urmată de Dacia Logan (44.779 unităţi), Ford B-MAX (26.631 unităţi), Dacia Sandero (20.673 unităţi) şi Dacia Logan MCV (17.630 unităţi). Exporturile s-au redus în mai cu 5,6% comparativ cu aprilie, dar la cinci luni s-a înregistrat un avans cu 1,6%, la 161.255 unităţi. Cel mai exportat model în luna mai a fost Dacia Duster (15.433 unităţi), urmat de Ford B-MAX (4.380 unităţi) Dacia Logan MCV (4.018 unităţi). În ceea ce priveşte analiza pe ansamblul primelor 5 luni, topul este condus de Dacia Duster cu 62.234 unităţi, urmat de Logan cu 38.114 unităţi şi Ford B-MAX cu 26.614 unităţi.

Statul încasează sub 10% din TVA la hoteluri şi jocuri de noroc

Încasările din TVA sunt în unele domenii, precum hoteluri, jocuri şi pariuri, activităţi sportive şi distractive, de sub 10% din valoarea datorată, iar la restaurante de 20%, afirmă directorul regional Visa Cătălin Creţu, care crede că fenomenul poate fi limitat prin TVA redus la plata cu cardul. "Am determinat cateva sectoare în care încasările din TVA sunt mult sub media de 44%. Aceste şapte sectoare înregistrează 80% necolectare. Introducerea unor facilităţi fiscale prin acordarea unei reduceri cu 3-5 puncte procentuale la TVA pentru plata cu cardul ar putea aduce încasări suplimentare pentru că omul va fi tentat să plătească mai puţin şi va utiliza cardul. Cred că putem convinge Comisia Europeană că o reducere de TVA de 3-5 puncte pentru plata cu cardul va duce la încasări mai mari decat în prezent", a spus Cătălin Creţu, director regional pentru Romania şi Croaţia al Visa Europe. Potrivit datelor Visa, hotelurile plătesc doar 2% din TVA de colectat, restaurantele 19% din valoarea TVA de plată, jocurile de noroc şi pariurile 3%, activităţi sportive, recreative şi distractive - 5%, activităţi asociate diverse - 8%, reparaţii calculatoare, articole personale de uz caznic - 44% şi alte servicii ( splărare şi curăţare îmbrăcăminte, coafură, servicii de înfrumuseţare) - 11%. În opinia lui Creţu, o astfel de măsură ar fi foarte eficientă, întrucat clientul ştie că va plăti mai puţin dacă utilizează cardul şi va pune presiune pe comercianţi sau prestatorii de servicii. "Statul a luat anumite măsuri de reducere a TVA-ului pe anumite segmente. Dacă în momentul de faţă, statul colectează şi sub 10% pe anumite domenii, cred că sunteţi de acord cu mine că mai rău nu se poate", a mai spus Creţu.

Zegrean îi răspunde lui Ponta

Motivarea deciziei din 21 mai privind Legea insolvenţei, prin care se constata că este constituţională, se redactează în cel mult 30 de zile de la data pronunţării, arată preşedintele CC, Augustin Zegrean, în răspunsul dat premierului, după ce acesta i-a trimis marţi dimineaţă o scrisoare. Preşedintele Curţii Constituţionale (CC), judecătorul Augustin Zegrean, arată în răspunsul la scrisoare premierului Victor Ponta că în şedinţa din 21 mai, Plenul CC, cu unanimitate de voturi, a respins ca neîntemeiată obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că mai multe prevederi din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi ale legii, în ansamblul său, sunt constituţionale, în raport de criticile formulate. Decizia este definitivă şi general obligatorie, arată preşedintele CC, în răspunsul la scrisoare. Reducerea CAS cu 5 puncte la angajator poate fi menţinută pentru o perioadă de aproximativ 8 ani, la un cost bugetar de 4,8 miliarde de lei pe an, dacă vor fi recuperate cele aproape 40 de miliarde de lei datorate de către contribuabilii aflaţi în insolvenţă către ANAF, afirmă premierul Ponta.

ASF reduce cu 25% comisionul la achiziţiile de acţiuni

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) reduce cu 25% comisionul perceput pentru achiziţiile de acţiuni pe piaţa de capital, la 0,06%, faţă de 0,08% în prezent, măsura urmand să fie aplicată începand din 16 septembrie. Pentru tranzacţiile realizate de intermediarii care au calitate de "market maker" în raport cu instrumentul financiar tranzacţionat, comisionul perceput va fi de 0,04%, potrivit unui regulament publicat de Autoritate. Acelaşi comision de 0,04% se va aplica şi în cazul transferurilor cu obligaţiuni, inclusiv cele convertibile în acţiuni, cu drepturi de preferinţă şi drepturi de alocare. În cazul titlurilor de stat, ASF va percepe un comision de 0,0004% din valoarea tranzacţiilor. Modificările intră în vigoare începand din 16 septembrie 2014. Oficiali ASF au anunţat în luna februarie că Autoritatea va lua măsuri pentru ca taxele şi comisioanele aplicate pe piaţa de capital să devină "prietenoase", iar toate propunerile vizează reducerea taxelor, deşi în unele cazuri nu se va observa o scădere semnificativă.

Patriciu a vandut complexul de birouri deţinut în Berlin

Dinu Patriciu a vandut un complex de birouri pe care îl deţinea în Berlin companiei germane de investiţii Real IS Investment, proprietatea fiind achiziţionată de omul de afaceri în 2006-2007. Complexul, cunoscut sub denumirea de Mosse-Zentrum, se află în zona centrală a Berlinului şi a fost cumpărată de la RE Mosse Zentrum Sàrl, o subsidiară deţinută de vehiculul de investiţii imobiliare Dinu Patriciu Global Properties, potrivit reprezentanţilor Real IS Investment. Patriciu a cumpărat complexul, ca două unităţi separate, prima fiind preluată în anul 2006 de la un investitor, iar a doua în 2007 de la un dezvoltator imobiliar. Complexul are o suprafaţă închiriabilă de 38.000 de metri pătraţi. În ultimii ani, RE Mosse Zentrum a extins contractele de închiriere cu principalii chiriaşi şi a încheiat contracte pe termen lung cu companii noi. Printre chiriaşi se numără compania de facility management Dussmann Service Deutschland, operator pentru cămine pentru bătrani Kursana Residenzen GmbH, compania franceză din domeniul aerospaţial şi al apărorii Thales şi operatorul online Visual Meta. Tranzacţia este analizată de autoritatea anticartel din Germania.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.