Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Aşa ceva numai politicienii romani pot face! Pentru cine s-au făcut jocurile la varful BNR

Ziarul de Vrancea
16 iun 2014 1163 vizualizări
Florin Georgescu, Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea sunt în conducerea executivă a BNR u actualul viceguvernator Cristian Popa a fost respins u Deputatul PDL Andreea Paul a declarat că regretă votul colegilor săi în privinţa lui Popa

Comisiile reunite de Buget Finanţe Bănci i-au avizat luni pe Florin Georgescu pentru poziţia de prim-viceguvernator al BNR, precum şi pe Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea pentru funcţiile de viceguvernatori, în timp ce candidatura actualului viceguvernator Cristian Popa a fost respinsă. Florin Georgescu şi Bogdan Olteanu au primit avizul cu unanimitate de voturi, în timp ce candidatura ministrului pentru Buget Liviu Voinea a fost aprobată cu 30 de voturi "pentru", 3 "împotrivă" şi 4 abţineri. Cristian Popa a primit 6 voturi "pentru", 24 "împotrivă" şi 4 abţineri. Deputatul PDL Andreea Paul a cerut cuvantul şi a declarat în şedinţă că Cristian Popa este cel mai bun profesionist din BNR şi regretă votul acordat de colegii săi. Membrii neexecutivi ai viitorului Consiliu de Administraţie vor fi Gheorghe Gherghina (susţinut de PSD) - 36 de voturi, Virgil Stoenescu (susţinut de PDL) - 35 de voturi, Daniel Dăianu (susţinut de PSD) - 34 de voturi, Angnes Nagy (susţinută de UDMR) - 34 de voturi şi Dinu Marin (susţinut de PC) - 28 de voturi. Candidatura actualului membru al CA Nicolae Dănilă a fost respinsă la vot, deşi PSD a anunţat iniţial că îl susţine pentru un nou mandat. Florin Georgescu, doctor în finanţe, circulaţie bănească şi credit din 1989, este vicepreşedinte al CA BNR şi prim-viceguvernator din octombrie 2004, activitatea sa fiind suspendată pe timpul mandatului de vicepremier şi ministru al Fianţelor, în perioada mai-decembrie 2012. Bogdan Olteanu, susţinut de liberali, se află la al doilea mandat de membru al CA al băncii centrale şi viceguvernator, după ce a fost numit prima dată în octombrie 2009. Anterior, aproape un an a fost vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, dar şi preşedinte al Cammerei în perioada martie 2006-2008. El a fost ales deputat în decembrie 2004, iar de la acel moment pană în martie 2006 a fost ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul. Liviu Voinea, ministru delegat pentru Buget din decembrie 2012 în guvernul Ponta II, a absolvit Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE în 1997, continuand cu un an de masterat în administrarea afacerilor la School of Business, Stockholm University. A efectuat studii post-universitare în sociologia bunăstării la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti, iar din 2000 este doctor în economie la ASE.

Isărescu, la al cincilea mandat

Mugur Isărescu a fost avizat în unanimitate de comisiile reunite de Buget, Finţe-Bănci din Parlament pentru al cincilea mandat de guvernator al Băncii Naţionale a Romaniei, cu o perioadă de cinci ani, poziţie pe care ocupă de 24 de ani. Isărescu a ţinut o alocuţiune în faţa comisiilor reunite, în care a mulţumit pentru activitatea actualului Consiliu de Administraţie, care a trebuit să facă faţă provocărilor crizei financiare globale resimţite şi Romania şi a punctat cateva dintre obiectivele noului CA. Printre obiectivele viitorului CA al BNR, Isărescu a menţionat aderarea la zona euro în 2019, "obiectiv ambiţios, dar încă realizabil", şi intrarea în Uniunea Bancară. Mugur Isărescu, doctor în ştiinţe economice, este guvernator al Băncii Naţionale a Romaniei din septembrie 1990 şi preşedinte al Consiliului de Administraţie. În 1990, numirea sa a fost făcută de către Guvern, iar din 1991 a primit mandat din partea Parlamentului, care a fost reînnoit de trei ori pană în prezent, cu o durată de cinci ani, respectiv în decembrie 1998, noiembrie 2004 şi octombrie 2009.

Trei sferturi dintre strani ne vizitează doar pentru afaceri

Numărul străinilor cazaţi în hoteluri şi pensiuni turistice a fost de 309.000 în primul trimestru

Aproape 70% dintre străinii care s-au cazat în primul trimestru în hotelurile şi pensiunile din Romania au venit pentru afaceri, congrese, conferinţe, cursuri, targuri şi expoziţii, şi doar 30% au ajuns pentru vacanţe, cumpărături, evenimente, vizite la prieteni sau tratament medical, potrivit INS. Numărul de "turişti" nerezidenţi cazaţi în hoteluri şi pensiuni turistice a fost de 309.000 în primul trimestru, iar totalul cheltuielilor acestora au depăşit 876 de milioane de lei. De cate ori au ocazia, cei care conduc turismul în Romania anunţă aceste cifre ca pe nişte realizări, deşi cea mai mare parte a "turiştilor" sunt oameni de afaceri, care nu au nicio legătură cu turismul. Datele transmise luni de INS arată că principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în Romania l-au reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, targuri şi expoziţii (69,5% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentand 77,1% din total.  Cel de al doilea motiv pentru care au venit străinii în Romania au fost călătoriile în scop particular (30,5% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentand 22,9% din total. Dar nici măcar acestea nu înseamnă turism 100%, pentru că, potrivit INS, includ, alături de călatoriile pentru vacanţe, şi deplasări pentru cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi. Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (48,9%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (91,3%). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 15,9%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,4%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 39,2% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri, urmate de cheltuielile de cumpărarea alimentelor şi băuturilor (34,4%). Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 62,6% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracţii, targuri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 43,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere. Datele Eurostat arată că deşi numărul de nopţi petrecute de turiştii străini în structurile de cazare din Romania a crescut anul trecut cu 5,1% turismul romanesc este în continuare cu mult în urma statelor vecine, mai puţin de una din cinci înnoptări revenind vizitatorilor din afara ţării. Turiştii străini au petrecut anul trecut în Romania 3,5 milioane de nopţi, printre cele mai scăzute niveluri din UE, de peste patru ori sub rezultatele Ungariei sau Bulgariei.

Un roman a fost numit director general al Philips Healthcare

Operaţiunile din Europa de Sud-Est ale Philips Healthcare, divizia de servicii de sănătate a grupului olandez Philips, vor fi conduse de Alexandru Popescu, fost director executiv al Centrului de Radioterapie Amethyst, care l-a înlocuit pe Robert Armstrong. "Începand de astăzi (luni, n.r.), Alexandru Popescu devine noul director general Philips Healthcare pentru sud-estul Europei. Principalele obiective ale noului director general Philips Healthcare sunt dezvoltarea strategică şi operaţională a business-ului, precum şi consolidarea poziţiei companiei ca lider în îngrijirea sănătăţii. Alexandru Popescu va dezvolta şi implementa strategia Philips Healthcare în Romania şi în ţările din sud-estul Europei unde compania este prezentă", se arată într-un comunicat al companiei. Popescu are o experienţă de 15 ani în industria de sănătate şi comerţ, fiind specializat în achiziţii şi investiţii, branding şi identitate, precum şi în dezvoltarea companiei. A ocupat pană în prezent funcţia de director executiv al Centrului de Radioterapie Amethyst, conducand operaţiunile companiei din Romania, Bulgaria şi Republica Moldova. De-a lungul timpului, Alexandru Popescu a îndeplinit funcţii de conducere în companii medicale precum ISIDA, Regina Maria, Euromedic şi Medicover, avand atat responsabilităţi operaţionale, cat şi strategice. Philips Healthcare asigură servicii în domeniul radiologiei, cardiologiei, oncologiei şi pentru asistenţă medicală la domiciliu şi are aproximativ 37.000 de angajaţi.

Planul Bulgariei ca să-i aducă mai repede pe romani pe litoral

Compania de infrastructură feroviară din Bulgaria lucrează la un proiect pentru o linie de cale ferată de mare viteză între oraşele Varna, pe litoralul Mării Negre, şi Bucureşti, costul pentru Varna-Ruse fiind estimat la 898 milioane leva (459 milioane euro), scrie presa locală, citată de Novinite. Compania va lansa în a doua jumătate a anului licitaţia pentru modernizarea căii ferate Ruse-Varna, scrie cotidianul Trud. Planul pentru calea ferată Varna-Ruse face parte dintr-o idee mai amplă pentru o cale ferată Bucureşti-Giurgiu-Ruse-Varna. Pe această ruta Varna-Ruse circulă în medie în prezent doar 780 de călători pe zi, iar modernizarea liniei pentru o viteză de pană la 160 de kilometri pe oră nu ar fi rentabilă în aceste condiţii. În acelaşi timp, podul dintre Giurgiu şi Ruse este traversat zilnic de circa 3.000 de maşini, 2.000 de camioane şi 100 de autobuze. Planul autorităţilor prevede ca cel puţin o parte a traficului în direcţia Varna să fie atras de o cale ferată cu viteză mare. Dacă proiectul trenului de mare viteză este implementat ar permite efectuarea unei călătorii între Varna şi Bucureşti în 3 ore. Varna este port la Marea Neagră, iar în apropierea oraşului se află mai multe staţiuni turistice importante, printre care Nisipurile de Aur şi Albena. Peste un milion de romani îşi petrec vacanţele anual în Bulgaria, Romania fiind principala sursă de turişti pentru ţara vecină. Pe ruta Bucureşti - Constanţa, durata unei călătorii cu trenul este de 2 ore şi 50 de minute.

Fostul ministru al Muncii Marian Sarbu, avizat prim-vicepreşedinte al ASF

Fostul ministru al Muncii din partea PSD şi fost preşedinte UNPR Marian Sarbu a fost avizat de comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament pentru a prelua poziţia de prim-vicepreşedinte al ASF, în locul lui Daniel Dăianu, care a demisionat din funcţie pentru a candida pe o poziţie în CA-ul BNR. Marian Sarbu este în prezent membru neexecutiv în Consiliul ASF, iar anterior a ocupat poziţia de preşedinte al Comisiei Naţionale de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Comsiile reunite de buget-finanţe bănci şi comisiile economice l-au avizat pe Cornel Coca Constantinescu pentru o poziţie neexecutivă în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară, în locul lui Marian Marzac, care a demisionat recent. Fostul preşedinte al ASF Dan Radu Ruşanu, omul de afaceri Ilie Carabulea şi Marian Marzac, fost membru al Consiliului ASF, sunt judecaţi în stare de arest în dosarul "Carpatica", în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

Verificările la marile averi vor fi intensificate

Impactul negativ generat asupra bugetului prin reducerea CAS, calculat la 4,8 miliarde lei pe 2015, va fi acoperit de Guvern, printre altele, din sume atrase prin controale la persoane fizice cu venituri mari, dar şi cu surse din străinãtate şi prin recuperarea debitelor cu noua Lege a insolvenţei. Pentru a obţine mai mulţi bani la buget, Guvernul va relansa campania de notificare prin transmiterea de scrisori către contribuabilii ce prezentau riscul de nedepunere a declaraţiei de venit din străinătate, relevă proiectul de lege pentru reducerea CAS obţinut de MEDIAFAX. Pană la ora transmiterii acestei ştiri, proiectul nu este pus în dezbatere publică. Alte surse pe care Guvernul le ia în calcul pentru a compensa, anul viitor, impactul negativ sunt îmbunătăţirea sistemului de colectare a impozitelor şi taxelor ce vizează recuperarea arieratelor fiscale înregistrate de contribuabilii mijlocii, prevenirea şi combaterea muncii nedeclarate şi/sau subdeclarate, în scopul sprijinirii concurenţei loiale în mediul de afaceri şi a protejării angajaţilor prin creşterea nivelului de securitate socială, dezvoltarea analizei de risc generalizată la nivelul întregii activităţi de administrare fiscală, în baza informaţiilor de natură fiscală despre contribuabili, precum şi dezvoltarea aplicaţiilor informatice în vederea efectuării de analize ale rezultatelor acţiunilor de inspectie fiscală.

Guvernul stimulează investiţiile în petrol

Guvernul este interesat să stimuleze investiţiile în petrol şi gaze naturale pentru independenţă energetică, iar resursele de gaze din Marea Neagră pot contribui esenţial la acest obiectiv, motiv pentru care investiţiile ExxonMobil şi ale altor companii vor fi sprijinite, transmite Executivul. Într-un comunicat transmis de Guvern se arată că premierul Victor Ponta l-a primit, luni, la Palatul Victoria pe vicepreşedintele corporatiei ExxonMobil, Mark Alberts, prilej cu care reprezentantul
ExxonMobil a prezentat progresele obţinute în operaţiunile de explorări de gaze naturale din zona continentală a Romaniei din Marea Neagră şi intenţiile privind prezenţa pe piaţa de gaze din Romania şi din regiune. "Primul Ministru a subliniat interesul Guvernului Romaniei de a stimula investiţiile în sectorul petrol şi gaze naturale pentru a se putea atinge obiectivul independenţei energetice. «Resursele de gaze din Marea Neagră ar putea avea o contribuţie esenţială la securitatea energetică a Romaniei şi de aceea Guvernul va continua să sprijine investiţiile importante pe care ExxonMobil şi alte companii le dezvoltă în această perioadă»", se arată în comunicat.

Tranzacţie de proporţii pe piaţa echipamentelor medicale

Producătorul american de echipament medical Medtronic a convenit preluarea companiei rivale Covidien din Irlanda, într-o tranzacţie în bani şi acţiuni totalizand 42,9 miliarde de dolari, care va permite Medtronic să-şi mute sediul fiscal din Statele Unite, unde taxele sunt mai mari. Medtronic, cu o capitalizare de 60,5 miliarde de dolari, va plăti acţionarilor Covidien un preţ cu 50% mai mare decat cotaţia acţiunilor companiei la închiderea şedinţei bursiere de vineri, potrivit cotidianului Financial Times. Preluarea Covidien este cea mai mare tranzacţie din sectorul de sănătate în acest an. În urma achiziţiei, Medtronic va avea poziţie de lider pe mai multe pieţe, precum cele pentru tehnologii neurovasculare pentru tratamentul Parkinson şi atacurilor cerebrale. Vanzările ar urma să se ridice la 27 de miliarde de dolari pe an, a declarat Omar Ishrak, preşedinte şi director general al Medtronic. Tranzacţia va permite Medtronic să-şi mute sediul fiscal în locul celui al Covidien, evitand astfel taxele mai mari din Statele Unite. Preluarea, în negociere din aprilie, vine în contextul unei activităţi intense în sectorul de sănătate în acest an.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
marinica, acum 3572 zile, 4 ore, 33 minute, 3 secunde
Pai lumea asta e tot condusa de oameni cu "experienta" si se vede unde a ajuns (in pragul razboiului!!!) asa ca intreb : oare cei tineri au ciuma , n-au voie la posturi inalte ? Conteaza citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.