Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Scăderea CAS reduce veniturile statului cu 5 miliarde lei în 2015

Ziarul de Vrancea
13 iun 2014 781 vizualizări
Guvernul nu a reuşit să convingă misiunea FMI că poate acoperi golul de venituri rezultat în 2015 din reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, estimat la aproximativ 5 miliarde de lei, în condiţiile în care deficitul bugetar trebuie să scadă de la 2,2% la 1,4% din PIB, au declarat surse guvernamentale

Premierul Victor Ponta a declarat joi că de la 1 octombrie contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cu 5 puncte procentuale, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fără majorarea deficitului bugetar, şeful Executivului precizând că măsura nu are acordul FMI, ci este asumată de Guvern. "Considerăm că reducerea CAS cu cinci puncte trebuie aplicată chiar de anul acesta şi putem să ne permitem acest lucru. Putem în mod rezonabil şi sustenabil să transmitem către Parlament proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte pentru ultimul trimestru, începând cu 1 octombrie, deoarece în acest fel nu trebuie să creştem niciun fel de taxă sau impozit. Avem capacitatea, fiind buni gospodari ai bugetului şi având încasări suplimentare şi cheltuieli mai mici, pentru 2014, de a acoperi impactul negativ", a spus Ponta. Guvernul s-a angajat să reducă deficitul bugetar de la 2,2% din PIB în acest an la 1,4% în 2015, nivel proiectat şi pentru 2016, pentru ca în 2017 indicatorul să coboare la 1,3% din PIB.
Sursele guvernamentale au declarat pentru Mediafax că opoziţia FMI privind reducerea CAS a fost alimentată inclusiv de cheltuielile mai mari pentru apărare prevăzute pentru anul viitor.
Premierul Victor Ponta a declarat în luna mai că l-a asigurat pe vicepreşedintele SUA, Joe Biden, că Guvernul îşi va asuma toate implicaţiile poziţiei în actualul context regional, arătând că securitatea nu poate fi obţinută "gratis" şi că există un acord ca România să aloce 2% din PIB la Apărare "până în 2016".
La începutul lunii aprilie, Ponta afirma că România trebuie să-şi asume rolul de frontieră a NATO într-o regiune fierbinte, el arătând că trebuie majorat bugetul Ministerului Apărării cu 0,2% din PIB anual, astfel încât "în 2017" acesta să ajungă la 2%. FMI a transmis joi seara că discuţiile cu autorităţile române vor continua de la sediul instituţiei din Washington, notând că au rămas unele chestiuni nerezolvate şi fără să precizeze când o misiune a Fondului ar putea reveni la Bucureşti. Echipe ale FMI şi Comisiei Europene s-au aflat la Bucureşti în perioada 2-12 iunie pentru discuţii privind a treia evaluare în cadrul acordului stand-by al FMI cu România şi pentru prima evaluare a programului preventiv pentru balanţa de plăţi cu Uniunea Europeană.

Investiţiile străine directe au crescut în 2014

n ritmul de creştere a încetinit însă în luna aprilie

Investiţiile străine directe au totalizat în primele patru luni 785 milioane de euro, cu 8,7% mai mari faţă de perioada similară a anului trecut, înregistrând o încetinire a ritmului de creştere faţă de cel consemnat în primul trimestru, când s-a situat la peste 30%. Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit) au însumat 705 milioane euro, iar creditele intragrup 80 milioane euro. În luna aprilie, investiţiile au totalizat 215 milioane de euro, în scădere faţă de 290 milioane de euro în luna martie (cel mai ridicat nivel de la începutul anului). În ianuarie, investiţiile străine directe au fost de 36 milioane de euro, iar în ianuarie de 244 milioane de euro. În primele trei luni, investiţiile străine directe au totalizat 570 milioane euro, în creştere cu 30,1% faţă de perioada similară, astfel că la patru luni ritmul de creştere s-a redus de aproape 3,5 ori.
Anul trecut, investiţiile străine directe au crescut cu 26,8% comparativ cu anul anterior la 2,71 miliarde euro, atingând vârful ultimilor patru ani, după ce în 2012 s-a consemnat prima apreciere de la începutul crizei.

Deficitul contului curent a ajuns 298 milioane euro în primele patru luni

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în primele patru luni un deficit de 298 milioane euro, în creştere comparativ cu 241 milioane euro în aceeaşi perioadă din 2013, pe fondul majorării deficitului înregistrat de balanţa veniturilor, potrivit datelor BNR. Balanţa veniturilor a înregistrat un deficit în creştere cu 878 milioane euro, la 1,97 miliarde euro. Balanţa comercială a înregistrat un excedent de 323 milioane euro, de la -128 milioane euro la 195 milioane euro, în timp ce surplusul balanţei transferurilor curente a crescut cu 498 milioane euro, la 1,48 miliarde euro.
Datoria externă pe termen mediu şi lung a însumat 76,182 miliarde euro la 30 aprilie 2014 (80,6% din total datorie externă), în scădere cu 0,9% faţă de 31 decembrie anul trecut. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la sfârşitul lunii aprilie nivelul de 18,313 miliarde euro (19,4% din total datorie externă), în scădere cu 4,5% comparativ cu sfârşitul anului 2013.

China Eastern Airlines cumpără 80 de avioane Boeing 737

n China va avea nevoie de 5.580 de avioane noi, în valoare de 780 de miliarde de dolari, până în 2032

China Eastern Airlines, al treilea mare operator aerian chinez, a convenit achiziţia de 80 de avioane Boeing 737 în valoare de 7,4 miliarde de dolari, pentru a acoperi cererea de călătorii pe o piaţă pe cale să devină cea mai mare din lume, transmite Bloomberg. Operatorul va cumpăra aeronave 737-800, precum şi modelele îmbunătăţite Max, urmând ca aparatele să fie livrate în perioada 2016-2020.
China Eastern va beneficia de un discount faţă de preţurile oficiale. Compania va revinde totodată Boeing 15 avioane mai vechi 737-300 şi cinci aparate 757. Operatorii chinezi comandă noi avioane Boeing şi Airbus pe măsură ce dezvoltarea economiei permite unui număr tot mai mare de oameni să folosească transporturile aeriene.
Numărul companiilor aeriene chineze care vor avea flote de câte 100 de avioane se va dubla până la sfârşitul deceniului, potrivit firmei de analiză a pieţei CAPA Centre for Aviation.
Boeing nu exclude posibilitatea construirii în China a unei linii de asamblare pentru avioane cu o singură punte, în viitor. Timp de patru ani consecutiv, Boeing a majorat estimarea privind cererea de pe piaţa chineză. Compania canticipează că China va avea nevoie de 5.580 de avioane noi, în valoare de 780 de miliarde de dolari, până în 2032.
Airbus, care deţine o linie de asamblare la Tianjin, China, anticipează că această ţară va devansa Statele Unite ca cea mai mare piaţă pentru avioane, până în 2032.

Reducere la cazare pe litoral până pe 22 iunie

Hotelierii din staţiunile de la mare vor prelungi cu o săptămână, până la 22 iunie, ofertele cu preţuri reduse la jumătate practicate în cadrul programului "Litoralul pentru toţi" care se încheie duminică şi prin care au mers în vacanţă 6.000 de turişti. "Vrem să stimulăm astfel să vină la mare şi persoanele cu venituri mici şi foarte mici, care, din păcate, sunt din ce în ce mai multe în România", a declarat vineri Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Majoritatea celor care au mers pe litoral în cadrul programului au optat pentru staţiunile Mamaia şi Eforie Nord.
Până la 15 iunie, date de încheiere a programului, 53 de hoteluri din staţiunile Cap Aurora, Eforie Nord, Eforie Sud, Jupiter, Mamaia, Saturn, Vama Veche şi Venus au pus la dispoziţie peste 3.000 de camera la tarife reduse, locuri vândute prin agenţiile de turism la nivel naţional. Pentru săptămâna 15-22 iunie numărul locurilor va fi limitat.
Turiştii care aleg staţiunea Mamaia plătesc pentru şase nopţi între 235 de lei la hoteluri de 2 stele, fără mic dejun, şi 605 lei la cele de 5 stele, cu mic dejun inclus. În staţiunile din sudul litoralului, precum Jupiter, Saturn sau Vama Veche preţul unui sejur de şase nopţi porneşte de la 179 de lei de persoană la o unitate de 2 stele, fără mic dejun, şi ajunge la 469 de lei de persoană la un hotel de 5 stele, cu mic dejun inclus.

Numărul pensionarilor din România a scăzut cu 58.000 în primul trimestru

Numărul mediu de pensionari din România se situa în primul trimestru la 5,37 milioane, în scădere cu 1% (58.000 de persoane) faţă de acelaşi trimestru din 2013, iar pensia medie lunară însuma 844 lei, cu 6,2% mai mare, potrivit datelor INS. Comparativ cu trimestul anterior, în primele trei luni ale anului, numărul pensionarilor a scăzut cu 18.000 persoane, iar pensia medie lunară a fost cu 4,1% mai mare. Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. În acelaşi timp, pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 87,1% în totalul celor de asigurări sociale.
Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 845 lei în trimestrul unu al acestui an, cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 350 de lei. Astfel cea mai redusă valoare a pensiei medii s-a înregistrat în judeţul Giurgiu, de 678 lei, iar cea mai mare în Bucureşti, de 1.068 lei.

Discovery şi proprietarul UPC vor să Formula 1

Liberty Global, care deţine operatorul telecom UPC, şi compania de media Discovery Communications, care are în portofoliu mai multe posturi inclusiv Discovery Channel, negociază achiziţia a 49% din Formula One Group, organizatorul curselor Formula 1, pentru care oferă circa 4 miliarde de dolari. Liberty Global şi Discovery oferă circa 4 miliarde de dolari pentru a cumpăra participaţia de 49% de la CVC Capital Partners şi Lehman Brothers, însă părţile s-ar putea să nu ajungă la o înţelegere, întrucât CVC şi Lehman cer cu 500 de milioane de dolari mai mult, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Bloomberg.
Formula One Group deţine drepturile comerciale pentru Formula 1, inclusiv cele de organizare şi promovare a evenimentelor, de vânzare a drepturilor de difuzare şi de încheiere de parteneriate de sponsorizare.
CVC controlează circa 35,5% din Formula One Group, iar banca de investiţii Lehman Brothers, în lichidare după falimentul din 2008 care a declanşat criza financiară globală, are 15,3% din acţiuni. Achiziţia ar oferi Liberty Global şi Discovery conţinut sportiv care ar putea fi utilizat împreună cu activele de cablu şi televiziune pe care le deţin în Europa.
Liberty Global deţine compania UPC, prezentă şi în România. Discovery şi-a majorat participaţia la grupul de media Eurosport International la 51% în acest an.
Profitul Formula 1 din drepturile de televizare şi comisioanele pentru curse, calculat înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare, a scăzut cu 8%, la 1,1 miliarde de dolari în 2013, ca urmare a sumelor mai mari de bani oferite ca premii echipelor participante la curse

Google caută să intre pe piaţa tursimului spaţial

Google negociază achiziţia unei participaţii la compania de turism spaţial Virgin Galactic, deţinută de miliardarul britanic Richard Branson, prin intermediul căreia ar obţine acces la tehnologie care poate fi folosită pentru lansarea de sateliţi. Investiţia, estimată la 17,8 milioane de lire sterline, nu a fost încă încheiată, dar discuţiile sunt considerate a fi ajuns într-o fază avansată. Companiile negociază de mai multe luni şi vor ajunge, probabil, la un acord cu două elemente principale, au declarat surse apropiate situaţiei pentru postul britanic Sky News. În primul rând, Google va furniza mai multe sute de milioane de dolari pentru o companie mixtă, la care Virgin Galactic va contribui cu tehnologia dezvoltată în programul de turism spaţial. Totodată, Google va prelua o participaţie mică, probabil de circa 1,5%, la compania holding a Virgin Galactic. Preţul de 17,8 milioane de lire sterline ar sugera că Virgin Galactic este evaluată la circa 1,2 miliarde de lire sterline.
Deşi compania de turism spaţial a întâmpinat mai multe probleme, afirmă că va fi pregătită pentru lansarea zborurilor pe parcursul acestui an. O tranzacţie cu Google ar aduce companiei un plus de credibilitate.
De asemenea, Google a anunţat, săptămâna aceasta, că a cumpărat compania Skybox Imaging, specializată în proiectarea de sateliţi. Tehnologia Skybox şi cea a Virgin ar ajuta planurile Google de a oferi conexiune la internet în regiuni izolate ale lumii, aducând astfel mai mulţi oameni online şi sporindu-şi astfel veniturile din publicitate.

Comerţul auto a urcat în aprilie cu 3,9%

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în aprilie, comparativ cu martie, cu 3,9% ca serie brută şi cu 1,6% ca serie ajustată, ca urmare a majorării vânzărilor de motociclete, piese şi accesorii şi autovehicule, potrivit datelor INS. În acelaşi timp, volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut în aprilie, faţă de luna precedentă, ca serie brută cu 0,1% şi a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,9%.
Ca serie brută, comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor a crescut cu 17,6%, vânzările de piese şi accesorii pentru autovehicule au urcat cu 7,5% şi la comerţul cu autovehicule s-a majorat cu 3%. În acelaşi timp, activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor au scăzut cu 4%.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.