Economic

FMI: Există pericolul unei noi bule imobiliare

Ziarul de Vrancea
12 iun 2014 895 vizualizări
Preţurile la locuinţe au crescut cu 3,1% comparativ cu anul trecut

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a publicat miercuri noi date care arată că în multe ţări preţurile caselor sunt mult peste mediile istorice iar accelerarea ritmului de creştere a preţului caselor a devenit una din principalele ameninţări la adresa stabilităţii economice, transmite Financial Times. Pentru a se asigura că ciclurile de genul boom-to-bust sunt identificate şi evitate înainte de declanşarea unei noi crize financiare, Fondul Monetar Internaţional a început să publice analize ale pieţelor imobiliare din întreaga lume. În acest sens, FMI a lansat un nou website intitulat Global Housing Watch care va realiza comparaţii între preţul mediu al caselor în diferite ţări, precum şi între preţul caselor şi venituri şi chirii.
"Preţurile caselor rămân mult peste mediile istorice pentru majoritatea ţărilor în relaţie cu venituri şi chirii", a declarat adjunctul directorului general al FMI, Min Zhu. "Acest lucru este valabil de exemplu în Australia, Belgia, Canada, Norvegia şi Suedia", a adăugat Zhu.

Japonia, cea mai ieftină piaţă imobiliară

În urma recesiunii mondiale, băncile centrale din întreaga lume au coborât dobânzile la nivel record, astfel că preţul caselor a atins un nivel care, potrivit FMI, reprezintă un pericol pentru economiile din întreaga lume, inclusiv Hong Kong şi Israel. De exemplu, în Canada preţul caselor este cu 33% peste media istorică în raport cu veniturile şi cu 87% peste medie în relaţie cu chiriile. În Marea Britanie cifra este cu 27% peste medie în raport cu veniturile şi cu 38% peste medie în raport cu chiriile.
Noul global house price index realizat de FMI arată că, la nivel mondial, preţurile au crescut cu 3,1% comparativ cu anul trecut. Cea mai rapidă creştere se înregistrează pe pieţele emergente, unde preţul caselor a urcat cu 10% în Filipine, cu 9% în China şi cu 7% în Brazilia. "În unele cazuri, preţul caselor îşi revine de pe urma corecţiei suferite în timpul recesiunii. În alte cazuri însă, preţul caselor continuă pe o tendinţă crescătoare care nu a suferit decât o uşoară moderare în timpul recesiunii", a avertizat Min Zhu.
Potrivit analizei FMI, cea mai ieftină piaţă imobiliară din lume este Japonia, unde preţul caselor este cu 41% sub media istorică în raport cu veniturile şi cu 38% sub medie în raport cu chiriile. Germania şi Estonia sunt şi ele considerate pieţe ieftine, preţurile în ambele state fiind cu peste 10% sub media istorică în raport cu veniturile şi chiriile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.