Economic

"Electorata" se va aplica persoanelor cu salarii sub 2.000 de lei

Ziarul de Vrancea
4 iun 2014 1176 vizualizări
Deducerea fiscală va fi de maxim 900 lei u restructurările vor fi permise pană la finele anului viitor

Schema fiscală pentru restructurarea creditelor, denumită de presă "Electorata", va fi aplicată doar pentru persoanele cu venituri din activităţi dependente sub 2.000 de lei pe lună, iar deducerea din venitul lunar impozabil va fi de 900 de lei, restructurările fiind permise pană la finele lui 2015. Ministerul Finanţelor Publice a publicat spre dezbatere publică forma actului normativ, care va fi analizat într-o primă lectură în şedinţa de Guvern de miercuri. "Se propune revizuirea sistemului de acordare a deducerilor pentru persoanele fizice care desfăşoară o activitate dependentă şi care realizează venituri din salarii, la funcţia de bază, în sensul acordării unei deduceri speciale lunare pentru credite restructurate ce va fi luată în calcul la stabilirea bazei impozabile. Pentru a beneficia de deducerea specială lunară pentru credite restructurate, contribuabilii respectivi trebuie să realizeze venituri brute din salarii prevăzute la art. 55 altele decat alin. (2)-(4), la funcţia de bază sau venituri brute din pensii de pană la 2.000 lei , inclusiv, în fiecare lună a perioadei impozabile în care se acordă deducerea", se explică în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă. Astfel, deducerile nu vor fi aplicate şi pentru alte forme de venituri, altele decat cele obţinute din activităţi dependente, din funcţia de bază. Schema fiscală este opţională atat pentru debitor, cat şi creditor şi se va aplica pentru clienţii care solicită restructurare la bănci şi la instituţiile financiare nebancare (persoane juridice romane şi sucursalele instituţiilor financiare străine) înscrise în Registrul General de la BNR. Deducerea se acordă lunar, începand cu drepturile reprezentand venituri din salarii şi pensii aferente lunii ianuarie 2016, pentru o singură sursă de venit şi reprezintă rata din perioada de prelungire a duratei iniţiale a creditului, dar nu mai mult de 900 lei, în anumite condiţii, pe baza documentelor justificative emise de împrumutător. Restructurarea trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe cerinţe, prima dintre acestea restricţionand aplicarea doar la creditele fără întarzieri la plată sau cu întarzieri de cel mult 90 de zile. În varianta elaborată iniţial, restructurarea creditelor trebuia să conducă la diminuarea cu cel mult jumătate şi nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul în lei aferent valutei în care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligaţiilor lunare de plată ale debitorului aferente creditului supus restructurării, pentru o perioadă de cel mult doi ani. Deducerea fiscală era limitată la 500 de lei pe lună. Restructurarea reglementată poate fi acordată o singură dată unei persoane fizice, la unul sau mai multe credite, cu condiția ca suma totală amanată la plată să se încadreze în limita valorică de 900 de lei pe lună.

Începe lupta pentru şefia BNR

PSD îi menţine pe Florin Georgescu, Marin Dinu şi Nicolae Dănilă în CA al BNR, iar UDMR pe Agnes Nagy

PSD îi va desemna în noul CA al BNR pe actualii membri Florin Georgescu, Marin Dinu şi Nicolae Dănilă, în timp ce UDMR o va susţine pe Agnes Nagy, au declarat surse politice. PSD ar urma să desemneze patru din cei nouă membri ai noului Consiliu de Administraţie al BNR, în timp ce PNL, PDL, UDMR şi PC vor desemna, fiecare, cate un singur membru. Surse politice au declarat că al nouălea membru, respectiv guvernatorul, nu va fi desemnat de nicio formaţiune, astfel încat Mugur Isărescu, în cazul în care îşi va depune CV-ul pentru un nou mandat, va fi susţinut de toate partidele politice parlamentare. De altfel, premierul Victor Ponta a şi declarat, luni, după şedinţa coaliţiei guvernamentale, că guvernatorul Mugur Isărescu va fi susţinut de USD în Parlament. PNL a pierdut un post în CA al BNR, din cele două pe care le-a deţinut. Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a anunţat miercuri că Bogdan Olteanu şi-a depus CV-ul pentru acest loc. CA al BNR este format din nouă membri, respectiv un guvernator, un prim-viceguvernator, doi viceguvernatori şi cinci membri. Mandatul Consiliului de Administraţie este de 5 ani. Audierea în comisii a noilor membri ai CA al BNR şi votul în plenul reunit al Parlamentului sunt prevăzute pentru săptămana viitoare. Numirea intempestivă a noului CA al BNR nu limitează procesul de selecţie, întrucat cei care se califică sunt cunoscuţi şi paracunoscuţi, fiind doar persoane cu mare performanţă în domeniu, iar reprezentarea va fi un tablou al Parlamentului, afirmă Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. "Nu-i nimic din scurt, Parlamentul e aici, propunerile trebuie să fie validate de comisiile de buget şi fiecare dintre cei propuşi trebuie sa fie audiat în comisii (...) Dosarele se cunosc şi, mai e ceva, şi anume, că am auzit limpede opinia şi a funcţionat de-a lungul celor 25 de ani, că la BNR nu pot fi în CA decat oameni care au o pregătire foarte înaltă în domeniu, deci toţi aceştia sunt cunoscuţi şi paracunoscuţi. Ce dosare să li se facă (...) Toţi cei care ar putea să intre în discuţie sunt cunoscuţi şi paracunoscuţi, nu vin oameni care vor acum să-şi depună candidatura. Sigur că ar putea să facă şi aşa, dar nu-i ia nimeni în seamă, oameni care n-au o legatură cu marea performanţă în domeniu", a explicat Vasilescu, întrebat dacă anunţul intempestiv privind numirea noului CA şi termenul scurt n-ar putea îngreuna accesul unor candidaţi la selecţie, mai ales că procedural este necesară întocmirea unor dosare. El a argumentat că toate numirile de pană acum au fost făcute în aceleasi condiţii, adăugand că acestea se discută în Parlament, unde sunt toate forţele politice, "cu un anumit grad de putere".

Mega anchetă la Omniasig: 12% dintre angajaţi sunt audiaţi de Poliţie

Aproape 300 de angajaţi ai Omniasig au fost sau vor fi audiaţi, în ancheta privind falsificarea unor poliţe de asigurare facultative, potrivit unor oficiali ai Poliţiei Romane. Surse apropiate anchetei au declarat că vor fi audiate în total 291 de persoane, angajaţi ai societăţii de asigurare Omniasig din toată ţara, respectiv inspectori, agenţi de asigurări şi brokeri despre care poliţiştii au date că au completat poliţele de asigurare care fac obiectul anchetei. Sursele citate au precizat că angajaţilor Omniasig suspectaţi în acest caz le vor fi aduse la cunoştinţă învinuirile. Prejudiciul produs în acest caz a fost evaluat la aproximativ 400.000 de euro, dar anchetatorii suspectează că suma este mult mai mare. Procurorii şi poliţiştii au făcut, în 14 mai, 49 de percheziţiile la sedii centrale şi la sucursale ale Omniasig din Bucureşti şi din toate judeţele, într-un dosar în care a fost începută urmărirea penală pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. Anchetatorii au ridicat atunci înscrisuri şi au audiat mai multe persoane. Şeful Direcţiei de Investigarea Fraudelor, Alexandru Ioniţă, declara atunci că în ancheta privind societatea de asigurare vor fi verificate peste un milion de documente, urmand să se stabilească modul de operare şi gradul de vinovăţie al persoanelor implicate. "Suspiciunile pe care noi le avem privesc realitatea şi modul de întocmire al poliţelor de asigurare, pentru care pot să vă spun faptul că nu există nicio suspiciune privind reala lor şi corecta lor întocmire vizavi de persoanele fizice care au beneficiat de aceste poliţe, deci persoane care au beneficiat în mod corect şi de bună-credinţă. Verificările noastre vizează ridicarea acestor documente", spunea Ioniţă. Surse judiciare declarau că directorul general şi alţi peste 40 de directori ai Omniasig sunt suspectaţi de anchetatori de implicare în falsificarea mai multor poliţe de asigurare, prejudiciul produs astfel statului fiind de cateva milioane de lei.

CE: Romania nu îndeplineşte criteriile pentru aderarea la euro

ţara noastră nu îndeplineşte criteriul ratei inflaţiei şi al stabilităţii cursului de schimb

Romania şi alte şase ţări central şi est-europene nu îndeplinesc toate cele cinci criterii pentru aderarea la zona euro, iar situaţia lor va fi reevaluată peste 2 ani, se arată în raportul de convergenţă 2014, prezentat, miercuri, de Comisia Europeană. Potrivit raportului, care evaluează stadiul de pregătire pentru opt state membre ale UE în vederea adoptării monedei unice, progresele realizate de aceste ţări în direcţia adoptării monedei euro sunt inegale, dar Lituania se distinge de restul grupului, îndeplinind criteriile de convergenţă. Din cele cinci criterii, Romania nu îndeplineşte criteriul ratei inflaţiei şi al stabilităţii cursului de schimb. Criterii îndeplinite de Romania sunt nivelul datoriei şi al deficitului şi ratele dobanzilor pe termen lung şi, parţial, criteriile calitatitve. Rata medie a inflaţiei în Romania în cele 12 luni care au precedat luna aprilie 2014 a fost de 2,1%, peste valoarea de referinţă de 1,7% şi este probabil să se menţină peste valoarea de referinţă în perioada următoare.  În ceea ce priveşte stabilitatea cursului de schimb, CE notează că în cei doi ani de la precedentul raport leul s-a depreciat faţă de euro cu 1,9%. Pe langă cele cinci criterii de aderare la zona euro, legislaţia romanească în domeniul monetar nu este pe deplin compatibilă cu legislaţia UE. Astfel, Articolul 33, alineatul 10, din Legea privind Statutul Băncii Naţionale a Romaniei nu este compatibil cu Articolul 130 din Tratatul de Funcţionare al UE. Alineatul prevede că "la şedinţele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Romaniei pot participa ministrul finanţelor publice şi un secretar de stat din Ministerul Finanţelor Publice, fără drept de vot". CE consideră că participarea activă a ministrului finanţelor publice la şedinţele BNR, chiar şi fără drept de vot, oferă posibilitatea Guvernului de a influenţa deciziile importante ale instituţiei. Raportul recomandă amendarea acestei legi, pentru a fi compatibilă cu Tratatul UE.

Dosarul Orange a fost trimis spre rejudecare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a retrimis spre rejudecare dosarul în care Orange Romania a contestat amenda de 147,98 milioane de lei aplicată de Consiliul Concurenţei (CC) în februarie 2011, decizia fiind similară celei luate şi în cazul Vodafone Romania. "Decizia 2605/03.06.2014. Admite recursurile declarate de reclamanta Orange Romania şi paratul Consiliul Concurenţei împotriva sentinţei civile 1.921/11 iunie 2013 a Curţii de Apel Bucureşti (...). Casează sentinţa atacată şi trimite cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă. Irevocabilă. Pronunţată, în sedinţă publică, marţi, 3 iunie 2014", se arată într-o decizie a Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). În prima parte a lunii aprilie, ÎCCJ a retrimis spre rejudecare dosarul în care Vodafone Romania a contestat amenda de 120,35 milioane de lei aplicată de Consiliul Concurenţei (CC) în februarie 2011. "Decizia 1841/08.04.2014. Admite recursul declarat de Vodafone Romania împotriva sentinţei civile 1922/11 iunie 2013 şi a Încheierii din 19 martie 2013 ale Curţii de Apel Bucureşti (...). Casează hotărarile recurate şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instante. Irevocabilă. Pronunţată, în şedinţăa publică, marţi 8 aprilie 2014", se arată într-o decizie a ÎCCJ. Consiliul Concurenţei a amendat în februarie 2011 operatorii de telefonie mobilă Orange Romania şi Vodafone Romania cu suma de 268,33 milioane de lei (63 milioane de euro) pentru abuz de poziţie dominantă. În cazul Orange Romania, amenda s-a ridicat la 147,98 milioane de lei şi a reprezentat 3,6% din cifra de afaceri a operatorului în 2010. La Vodafone Romania, sancţiunea a fost stabilită la 3,45% din afacerile companiei în 2010 şi s-a ridicat la 120,35 milioane de lei. Cele două companii au contestat în instanţă sancţiunile, dar au plătit 30% din cuantumul sancţiunilor, conform legislaţiei.

Transportul de lemn, urmărit printr-un software special

Un software achiziţionat cu spijinul Băncii Mondiale în 2008 a fost extins pentru a permite urmărirea în timp real a oricărui transport de lemn, de la plecarea din pădure şi pană cand este exportat sau ajunge produs finit, a anunţat ministrul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană. Subiectul a fost discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului, premierul Victor Ponta spunand că, "după lupte seculare", se poate pune în practică această idee. "După lupte seculare - sper să fie de data asta sigur, mi-aţi dat o notă că implementăm soft-ul, am aici nota şi sună aşa de bine, vreau doar să-mi confirmaţi - cum e cu soft-ul ăla prin care putem urmări toate maşinile care transportă lemn?", a întrebat-o Ponta pe Doina Pană. "Este o veste foarte bună pentru pădurile romaneşti şi o veste foarte proastă pentru cei care s-au ocupat cu tăierile ilegale, în sensul că un soft existent din 2008, prin Banca Mondială, care urmărea trasabilitatea lemnului din pădure pană la destinatarul final, însă pană în 15 a lunii viitoare, l-am extins şi permite urmărirea în timp real a drumului lemnului, începand din momentul în care pleacă camionul din pădure şi pană cand iese din ţară sau este în stadiu de mobilă", a explicat ministrul.

Romania va avea portal de turism

Romania va avea pană la sfarşitul anului un portal oficial de turism, romania.travel, construit pe platforma site-ului de promovare realizat de biroul de turism al Romaniei de la New York şi care va conţine informaţii despre atracţiile turistice ale Romaniei. "Am mai avansat, avem site-ul romania.travel, la care se lucrează în permanenţă. Pană la finalul anului vom avea şi portalul. Pe baza site-ului realizat de biroul de turism New York se va face platforma online a Romaniei", a declarat miercuri într-o conferinţă Răzvan Filipescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT). Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM şi Turism, căruia îi place să afirme permanent, ca şi predecesoarea lui, Maria Grapini, că vine din mediul privat, a spus că vrea ca şi la minister să impună aceleaşi reguli şi că se va face economie la realizarea portalului. "Eu vin din mediul privat şi am venit aici să impun acelaşi tip de reguli ca în mediul privat. Și eu cred că putem face cu bani mult, mult, mult mai puţini un portal care să funcţioneze şi care să rivalizeze cu ţările din jur şi o să vedeţi în scurt timp. Nu sumele alea astronomice, să fim serioşi, trăim într-o ţară cu anumite realităţi şi nu trebuie niciodată să uităm acest lucru, şi o să vedeţi nişte lucururi întamplandu-se în următoarea perioadă, ţinand cont de tipul de realitate", a adăugat Jianu.

Vanzările Dacia în Germania au revenit pe creştere

Vanzările de autoturisme Dacia noi în Germania au revenit pe creştere în luna mai, cu un avans de 16,9%, la 4.903 maşini, de peste trei ori mai puternic decat cel al pieţei germane, care a urcat cu 5,2%, la 274.804 unităţi. Înmatriculările Dacia în Germania au scăzut cu 7,4% în aprilie, după ce în martie au urcat cu 3,1%, în timp ce în lunile ianuarie şi februarie avansul s-a situat la 25,4% şi, respectiv, 17,7%. Cota de piaţă a Dacia s-a situat la 1,8%, în luna mai, potrivit Oficiului de Înmatriculări Auto german.Dintre cele 33 de mărci analizate, 21 au înregistrat creştere a vanzărilor, iar restul scădere. Şapte mărci au consemnat creşteri mai puternice decat Dacia. Înmatriculările Jeep au crescut cu 84,6%, la 757 maşini, cele ale Nissan cu 36,6%, la 4.682 autoturisme, cele ale Renault au urcat cu 32,5%, la 8.883 unităţi, în timp ce Volvo a avansat cu 29,6%, la 3.063 unităţi, Mazda cu 26,7%, la 4.523 maşini, Skoda cu 22,6%, la 15.884 maşini, iar Citroen cu 22,2%, la 5.098 autoturisme.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.