Economic

Firmele suspendate pot scăpa de declaraţii la Finanţe

Mihai Boicu
3 iun 2014 1960 vizualizări
Pe perioada derogării nu se mai depun formularele obligatorii

Contribuabilii care au suspendată temporar activitatea pot opta pentru regimul de declarare derogatoriu, care poate fi aprobat de organul fiscal pentru perioade mai mari de 12 luni, dar nu mai mult de trei ani consecutivi. Regimul de declarare derogatoriu se solicită de către contribuabili prin depunerea unei cereri la organul fiscal în a cărui evidenţă fiscală aceştia sunt înregistraţi. Odată cu cererea se depune dovada înscrierii inactivităţii temporare, respectiv o copie a extrasului de registru emis de Oficiul pentru Registrul Comerţului privind starea societăţilor comerciale, referitoare la suspendarea temporară a activităţii acestora. Pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, contribuabilii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii: să nu desfăşoare niciun fel de activitate; să nu obţină venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinară şi/sau alte elemente similare veniturilor; să nu dispună de personal angajat şi să nu plătească venituri cu regim de reţinere la sursă a impozitului; să figureze, în evidenţa fiscală, cu toate obligaţiile declarative şi de plată îndeplinite; să nu aibă în curs de soluţionare un decont cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor; să nu facă obiectul unei acţiuni de inspecţie inspecţie fiscală, în curs de derulare, să nu fie înscrişi în lista contribuabililor declaraţi inactivi. Cererile se soluţionează în termen de 30 de zile de la data depunerii, iar pentru cele aprobate decizia va cuprinde perioda pentru care regimul de declare derogatoriu a fost aprobat, cat şi condiţiile în care acesta a fost aprobat. Sunt supuse regimului de declarare derogatoriu formularele 100, 101, 104, 112, 120, 130 şi 300. (Mihai BOICU)

Perioada fiscală se schimbă pană vineri

Contribuabilii plătitori de TVA care utilizează ca perioadă fiscală trimestrul şi care au efectuat în luna mai o achiziţie taxabilă în Romania au obligaţia ca pană vineri să-şi modifice perioada fiscală, devenind plătitori de TVA lunar. Modificarea perioadei fiscale se face prin depunerea formularului 092. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.