Economic

Veşti bune pentru cei care derulează proiecte cu fonduri europene

Ziarul de Vrancea
2 iun 2014 1134 vizualizări
Termenul pentru plata sumelor datorate beneficiarilor fondurilor UE a fost redus de la cinci la trei zile

Guvernul a adoptat în ultima şedinţă unele măsuri care eficientizează plăţile către beneficiarii fondurilor europene, printre care se numără şi reducerea termenului pentru plata sumelor datorate acestora de la cinci la trei zile, după cum infomează Ministerul Fondurilor Europene (MFE). Măsurile sunt prevăzute în Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 64/2009 privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale şi utilizarea acestora pentru obiectivul convergenţă. "Beneficiarii POS DRU vor putea solicita decontarea tuturor cheltuielilor vechi, eligibile, efectuate în cadrul proiectelor. Totodată, prevederile legale au fost completate şi adaptate şi la specificul POS Transport astfel încât acest mecanism să devină funcţional şi pentru beneficiarii programului care sunt în administrarea autorităţilor locale. O altă măsură importantă, solicitată de piaţă, este cea prin care operatorii regionali au fost incluşi într-un mecanism de asigurare a unui flux de numerar necesar continuării investiţiilor în cazul formulării unei sesizări de fraudă, până la momentul punerii în mişcare a acţiunii penale. Toate aceste modificări vor avea un impact important în accelerarea absorbţiei fondurilor europene", a afirmat ministrul Eugen Teodorovici. De asemenea, a fost simplificat mecanismul de plată pentru a permite beneficiarilor care derulează operaţiuni din conturile deschise la bănci comerciale să efectueze plăţile din contribuţia proprie direct către prestatori/furnizori din aceste conturi. Astfel, a fost redus termenul necesar efectuării plăţii datorită eliminării procedurilor intermediare de transferuri de fonduri de la beneficiari în contul din Trezorerie şi mai departe în conturile prestatorilor/furnizorilor. Potrivit sursei citate, plafonul maxim ce poate fi folosit din venituri din privatizare a fost majorat de la 3 miliarde de lei la 4 miliarde de lei, "fapt care conduce la o creştere a capacităţii de a finanţa proiectele pentru toate programele operaţionale". "Această măsură asigură un flux de numerar optim la nivelul Autorităţilor de Management, care pot deconta rapid şi integral sumele datorate beneficiarilor, evitându-se astfel blocajele înregistrate în perioada anterioară, din cauza indisponibilităţii fondurilor de la bugetul de stat", mai arată MFE. (C. MARIN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.