Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Electrica se va lista la Bursa de la Londra

Ziarul de Vrancea
30 mai 2014 1350 vizualizări
“Este un business sigur, garantat, poate fi o investiţie foarte bună care se face într-un anume context regional. Sper că va fi un success", a arătat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu

Compania Electrica SA, controlată de stat, a lansat în dimineaţa zilei de vineri, la Bursa din Londra, intenţia de a se lista, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, în conferinţa "Mediafax talks about Energy". "Electrica ar putea fi cea mai mare listare pe piaţa de capital romanească. Este o companie cu performanţă şi perspective financiare foarte bune, are o marjă de profit comparabilă cu a celorlalţi distribuitori. Este un business sigur, garantat, poate fi o investiţie foarte bună care se face într-un anume context regional. Sper că va fi un success", a spus Nicolescu. Listarea este programată pentru luna iunie, conform angajamentului luat de Guvern faţă de Fondul Monetar Internaţional. Oferta prin care Electrica scoate la vanzare pe bursă acţiuni noi reprezentand 105% din capitalul social va avea trei tranşe, iar investitorii pot cumpăra atat acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti, cat şi GDR-uri pe piaţa de la Londra. Prin această ofertă statul vizează transferul a 51% din acţiunile companiei către investitori privaţi. În prezent, Electrica este controlată integral de stat, prin Ministerul Economiei. Compania are un capital social de 2,06 miliarde lei. Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei Privatizare din Departamentul pentru Energie, estima la finalul lunii februarie că în urma transferului de acţiuni compania ar putea atrage peste 400 milioane de euro. Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica şi Transelectrica au fost listate la bursă prin vanzarea de pachete minoritare, iar guvernul s-a angajat faţă de FMI să listeze şi Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia de asemenea prin plasarea către investitori a unor participaţii minoritare.

Taxa pe stalp va umfla facturile la electricitate

"Legislaţia spune că orice cost se regăseşte preţul final", a explicat sec şeful Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie

Taxa pe stalp se va regăsi în facturile la electricitate ale consumatorilor casnici, care ar putea astfel să crească cu 1-2%, a declarat ieri preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, în conferinţa "MEDIAFAX Talks about Energy". "Legislaţia spune că orice cost se regăseşte preţul final", a afirmat Havrileţ. El a adăugat că încă nu poate fi estimat impactul în facturi al acestei taxe, pentru că nicio companie nu a transmis ANRE cereri de recunoaştere în tarife a taxei. Totuşi, recunoaşterea în facturi va fi făcută ori la 1 iulie, ori la 1 ianuarie 2015 şi va afecta doar preţul reglementat al energiei, a precizat Havrileţ. Impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea construcţiei, a fost introdus la începutul acestui an, iar normele metodologice care clarifică modul de achitare a taxei au fost aprobate marţi, prima plată fiind efectuată pană luni, 26 mai, iar a doua pană la 25 septembrie. Ministerul Finanţelor a înregistrat luni din declaraţiile companilor care trebuie să plăteasca taxa pe constucţii speciale suma de un miliard de lei, mai mult decat dublu faţă de estimările înscrise în bugetul pe acest an, a declarat marţi secretarul de stat în MFP Dan Manolescu. El a afirmat că Guvernul a convenit cu FMI să treacă în buget o sumă mai mică din taxa pe construcţiile speciale însă estimările de încasări erau mai mari. La sfarşitul lunii aprilie, premierul Victor Ponta arăta că Guvernul va obţine din impozitarea construcţiilor speciale un surplus de venituri, cu mult peste ţinta stabilită în mod precaut de Fondul Monetar Internaţional, care reprezintă unul dintre principalele argumente pentru a reduce contribuţiile de asigurări sociale. Şi ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, preciza că numai dintr-un subgrup de companii impozitate se obţine mai mult de 1 miliard lei, faţă de prognoza iniţială de venituri astfel atrase de doar 488 milioane lei, stabilită, potrivit premierului, la solicitarea FMI. La randul său, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, arăta că numai din ceea ce se află în bilanţul companiilor şi nu era impozitat rezultă venituri de 1,8 miliarde lei.

Gazele se scumpesc cu 2% în iulie şi 3% în octombrie

Aplicarea dereglementării preţului gazelor naturale pentru populaţie va detemina o scumpire cu 2% la 1 iulie şi cu 3% la 1 octombrie, dar, dacă importurile de gaze ruseşti vor fi mai mici, aceste majorări s-ar putea înjumătăţi, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE. "Creşterile de preţ pot fi la jumătate, depinde cate gaze vom importa", a afirmat Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) în conferinţa "MEDIAFAX Talks about Energy".  Guvernul s-a angajat faţă de FMI să renunţe la preţurile reglementate la electricitate şi gaze. Populaţia beneficiază de o perioadă mai lungă de aplicare a liberalizării preţurilor gazelor naturale, respectiv pană în 2018, termen care ar putea fi însă prelungit cu un an. În privinţa consumatorilor mari de energie, adică firmele, creşterea suplimentară a preţului gazelor nu mai este necesară, deoarece tarifele au fost aliniate deja cu cele din ţările din regiune, potrivit ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Petrom, Exxon şi Transgaz au bătut palma pentru gazele din Marea Neagră

Companiile OMV Petrom, Exxon şi Transgaz Mediaş au semnat săptămana trecută un acord prin care gazele care vor fi produse în Marea Neagră vor fi preluate în sistemul naţional de transport al gazelor. "Statul nu are niciun fel de obligaţie în acest acord. Este un lucru de normalitate ca gazul produs în Marea Neagră să intre în sistemul romanesc de transport al gazului, la fel cum Transgaz este normal să fie pregătit pentru acel moment. Acordul este confidenţial", a declarat vineri ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, în conferinţa "Mediafax talks about Energy". Petrom şi Exxon au descoperit împreună în 2012 un zăcămant de gaze în Marea Neagră, iar cele mai optimiste estimări indică începerea producţiei de gaze cel mai devreme în 2020.

Drogurile şi prostituţia vor urca PIB-ul Marii Britanii cu 10 miliarde lire

Includerea în calculul PIB a unor activităţi ilegale, cu precădere traficul de droguri şi prostituţia, ca urmare a unor reglementări la nivelul UE, va creşte economia Marii Britanii cu 10 miliarde de lire sterline, estimează autorităţile de la Londra. Biroul de statistică din Marea Britanie a estimat că schimbarea metodologiei de calculare a PIB, care va intra în vigoare din septembrie, va conduce la o revizuire retroactivă în creştere a PIB din 2009 cu 2,3%, sau circa 33 de miliarde de lire sterline (55 de miliarde de dolari). Agenţia nu a făcut calcule similare încă pentru perioada scursă din 2009 şi pană în prezent. Autoritatea pentru statistică a estimat că activităţile ilegale, cu precădere prostituţia şi importul, producţia şi distribuţia de droguri, vor avea un impact de 10 miliarde de lire în revizuirea pozitivă a PIB, scrie portalul MarketWatch. Aproximativ 5,3 miliarde de lire sterline din această sumă reflectă impactul financiar al prostituţiei în economia britanică. Biroul de statistică a estimat contribuţia drogurilor şi a prostituţiei analizand date furnizate de poliţies sau obţinute prin sondaje. Rolul activităţilor ilegale este doar o parte a schimbărilor pe care le pregăteşte biroul de statistică. Noua metodologie include şi o reevaluare a impactului asociaţiilor caritabile şi altor organizaţii nonprofit. De asemenea, va fi schimbat modului în care sunt calculate stocurile şi investiţiile companiilor, în timp ce includerea în PIB a unor servicii bancare gratuite va aduce un impact pozitiv de 5 miliarde de lire sterline. Schimbările pregătite de statistica britanică fac parte dintr-o iniţiativă a UE de a alinia metodologia de calcul a statelor membre. Italia a anunţat, de asemenea, că va include începand din acest an prostituţia şi vanzările ilegale de droguri în calcularea PIB, conform normelor Uniunii Europene. Decizia ar ajuta în sfarşit Italia să înregistreze o creştere a PIB, după mulţi ani de stagnare economică, şi ar sprijini eforturile premierului Matteo Renzi de atingere a ţintelor de deficit bugetar.

Grupul Siemens desfiinţează 11.600 de locuri de muncă

Grupul german de inginerie Siemens va elimina cel puţin 11.600 de locuri de muncă, dintr-un total de peste 360.000, parte a unui program de reducere a costurilor cu circa 1 miliard de euro, a declarat directorul general al Siemens, Joe Kaeser, potrivit Bloomberg. Restructurarea companiei şi înfiinţarea unei noi divizii va conduce la eliminarea a 7.600 de posturi, în timp ce alte 4.000 de poziţii vor fi desfiinţate după ce au devenit inutile pentru diviziile regionale, a spus Kaeser într-o conferinţă cu analişti şi investitori, organizată la New York. "Unii angajaţi lucrează la coordonare, la analiză. Circa 20% dintre aceştia vor putea primi alte posturi, dar nu ce au făcut pană acum", a spus el. Kaeser a ocupat anterior funcţia de director financiar al Siemens, iar după preluarea conducerii grupului a început o analiză a afacerilor pentru a identifica măsuri care să crească încrederea investitorilor, afectată după ratarea ţintelor de profit în mandatul predecesorului său, Peter Loescher. Grupul se va concentra pe activităţi de electrificare, automatizare şi digitalizare, în timp ce divizia de sănătate va fi administrată separat. Noua structură va conduce la economii ale costurilor de circa 1 miliard de euro pană în 2016.

Creşterea numărului de milionari din China a încetinit

Numărul chinezilor cu avere de cel puţin 1 milion de dolari a crescut anul trecut cu 3,6%, sau 100.000 de persoane, la 2,9 milioane de persoane, marcand o încetinire puternică faţă de anii anteriori, cand avansul se situa la procentaje formate din două cifre, potrivit revistei chineze Hurun. Avansul foarte lent al numărului bogaţilor sugerează că încetinirea creşterii PIB al Chinei a ajuns şi la varful economiei, scrie CNBC. În comparaţie, numărul milionarilor din SUA a crescut cu 640.000 anul trecut, la un total de 9,63 milioane, conform unui studiu separat al Spectrem Group. Spectrem defineşte milionarii ca persoane care deţin active pe care le pot investi cu valoare mai mare de 1 milion de dolari. În China, numărul persoanelor cu avere de peste 16 milioane de dolari a urcat cu 4%, la 67.000, potrivit Hurun. Din cei 100.000 de noi milionari, 30.000 sunt din Shanghai, 17.000 din Guangdong, iar 15.000 din Beijing. Capitala Chinei a rămas oraşul cu cei mai mulţi milionari din ţară, cu 490.000, se arată în raport.

Se toacă încă 41 milioane de euro pe studii de fezabilitate pentru autostrăzi

CNADNR aşteaptă în iulie oferte pentru studii de fezabilitate necesare construcţiei altor aproximativ 430 kilometri de autostradă, cu o valoare totală estimată de pană la 41 milioane euro, după ce, la începutul acestei luni, a lansat proceduri similare pentru circa 1.000 de kilometri de autostradă. Noile proceduri vizează revizuirea studiilor de fezabilitate pentru autostrăzile Targu Mureş - Ditrău (91 kilometri), Ditrău - Targu Neamţ (118 kilometri) şi Targu Neamţ (Paşcani) - Iaşi - Ungheni (100 kilometri), precum şi elaborarea studiului necesar construcţiei autostrăzii Buzău - Brăila - Galaţi (120 kilometri). Cele patru contracte au o valoare totală estimată cuprinsă între 153 milioane lei şi 181 milioane lei (41,1 milioane euro), inclusiv TVA, valoarea maximă incluzand şi sume pentru achiziţia unor servicii similare, potrivit anunţurilor CNADNR. Proiectele vor fi finanţate din fonduri europene nerambursabile şi cu bani de la bugetul de stat. Contractele, cu termen de un an de la adjudecare, vor fi atribuite prin licitaţie deschisă, pentru preţul cel mai mic. Cererile de participare sau ofertele pot fi depuse în perioada 16 - 18 iulie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.