Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Miliardarul Adamescu, urmărit penal fiindcă a dat mită 20.000 euro

Ziarul de Vrancea
22 mai 2014 1300 vizualizări
Banii ar fi ajuns la judecătorii implicaţi în dosarul “insolvenţa” u omul de afaceri a fost ieri audiat de DNA timp de trei ore

Dan Adamescu este urmărit penal pentru că le-ar fi dat judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, prin intermediari, mită de 15.000 de euro şi, respectiv, 5.000 de euro, pentru ca magistraţii să dea soluţii favorabile în dosarele privind insolvenţa unor firme ale omului de afaceri, potrivit DNA. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat joi, într-un comunicat de presă, că omul de afaceri Dan Grigore Adamescu este urmărit penale pentru două infracţiuni de dare de mită. Potrivit procurorilor, Dan Adamescu ar fi dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru ca aceştia să dispună în dosare de insolvenţă soluţii favorabile unor firme la care omul de afaceri este acţionar. "În cauză, există date şi aspecte din care rezultă indicii rezonabile că, în cursul lunii decembrie 2013, suspectul Adamescu Grigore Ioan a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 5.000 euro inculpaţilor Stanciu Ion şi Rovenţa Elena, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII Civilă, pentru ca în schimb, magistraţii să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era suspectul Adamescu Grigore Ioan", se arată în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale. Dan Adamescu a fost joi la DNA pentru a-i fi aduse la cunoştinţă calitatea procesuală de suspect şi acuzaţiile, a precizat DNA. Dan Adamescu a stat la Direcţia Naţională Anticorupţie aproximativ trei ore şi nu a dorit să facă declaraţii nici la intrare şi nici la ieşirea din DNA. Procurorii DNA au făcut miercuri percheziţii la locuinţa omului de afaceri Dan Adamescu şi la firmele deţinute de acesta, în dosarul în care patru judecători de la Tribunalul Bucureşti sunt acuzaţi că ar fi luat mită pentru intervenţii în dosare de insolvenţă.

Avocatul lui Adamescu s-a sinucis

Avocatul lui Dan Adamescu, George Claudiu Dumitru, în varstă de doar 36 de ani, a furnizat DNA, în dosarul celor patru judecători acuzaţi de fapte de corupţie, o copie a unui extras de cont, prin care se atestă viramentul mitei date acestora pentru a soluţiona favorabil dosare privind insolvenţa unor firme ale lui Adamescu. Avocatul s-a sinucis luni, aruncandu-se în faţa metroului la staţia Universitate, la cateva ore după ce judecătorii de la Tribunalul Bucureşti care ar fi luat mită de la Dan Adamescu au fost ridicaţi şi duşi la Direcţia Naţională Anticorupţie, ulterior aceştia fiind arestaţi. Potrivit motivării deciziei Curţii de Apel Bucureşti de arestare a celor patru magistraţi, unul dintre martorii din dosar, Elena Daniela Firestein, a spus că Dan Adamescu şi fiul său, Alexander Adamescu, şi-au dat acceptul, atat în vara anului 2013 cat şi în decembrie 2013, pentru coruperea judecătorilor care aveau spre soluţionare dosarele de insolvenţă ale SC Sigur Industrial Construct SRL şi SC Activ Construcţii Industriale SRL. Martora a mai spus că, în decembrie 2013, s-a întalnit cu Dan Adamescu şi cu juristul Daniel Onuţe, martor şi el în dosar, la sediul SC Asigurare Reasigurare Astra SA.

Nestle exportă 40% din producţia de la Timişoara

Aici compania elveţiană produce napolitane şi cafeaua solubilă

Grupul elveţian Nestle, care a investit 10 milioane de euro în fabrica de la Timişoara de la achiziţia din 2001, exportă în prezent 40% din napolitanele şi cafeaua solubilă produse în această unitate în 12 state şi intenţionează să intre şi pe alte pieţe externe. "Aproximativ 25% din exporturi sunt reprezentate de napolitane, sub brandurile Balaton în Ungaria, Mura în Bulgaria şi Nesquick în celelalte state. Explorăm toate statele din Europa cu brandul Nesquick, sunt proiecte care se realizează în timp", a declarat directorul fabricii din Timişoara, Ramon Mendivil. Oficialii companiei au arătat că nu au fixat un target pentru creşterea ponderii exporturilor. Printre alte state în care exportă se numară Grecia, Olanda, Franta, Marea Britanie şi Israel. În ceea ce priveşte brandul Joe, acesta este destinat exclusiv pieţei romaneşti şi este al treilea contributor la businessul Nestle Romania, cu o pondere de 10%, incluzand atat napolitanele, cat şi îngheţata. Acesta este devansat în ordine de brandul Nescafe, care are o pondere de 18% din afaceri, şi produsul culinar Maggi, cu 17%. În total, segmentul dulciuri reprezintă 16% din cifra de afaceri a Nestle Romania. Potrivit datelor Nielsen, citate de companie, Joe deţinea la finele lunii martie 25% din piaţa de napolitane în valoare. "Vanzarile de napolitane se ridică la 55 milioane euro, reprezentand circa 10% din piaţa totală de dulciuri", a arătat Eduard Gongonie, business executive manager confectionary. La fabrica din Timişoara sunt produse anual peste 90 de milioane de napolitane. Unitatea are un număr de 440 de angajaţi şi o suprafaţă totală de 21.360 metri pătraţi. Nestle a intrat pe piaţa romanească în 1995, în 2001 a cumpărat fabrica de napolitane Joe, de la Timişoara, de la omul de afaceri Florentin Banu, unde ambalează şi cafeaua solubilă Nescafe. După achiziţia Joe, cifra de afaceri a Nestle pe piaţa romanească s-a dublat. Ulterior, în 2006, a achiziţionat Delta Ice Cream, care avea o unitate de producţie langă Bucureşti. În 2008, compania a transferat producţia în Bulgaria. "Am investit în Romania şi vom continua să investim, să ne îmbunătăţim fabrica", a declarat directorul general al Nestle Romania, Herve de Froment. Întrebat de evoluţia afacerilor anul trecut, şeful companiei nu a dorit să dezvaluie cifrele, dar a dat de înţeles că Nestle Romania a rămas profitabilă. În ultima parte a anului trecut, de Forment estima că Nestle Romania va încheia 2013 cu o cifră de afaceri similară cu cea din 2012 şi avea ca obiectiv creşterea şi rămanerea pe profit.

Ponta: Cand o să merg la Beijing, tot carne romanească aş vrea să consum

Exporturile de carne de porc către China ar putea începe peste aproximativ o lună, a declarat, joi, la Arad, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în timp ce premierul Victor Ponta a spus că îşi doreşte ca atunci cand ajunge la Beijing să consume tot carne romanească. Premierul Victor Ponta a vizitat, joi, Fabrica de nutreţuri combinate Vinga, deţinută de Smithfield Romania, jurnaliştii întrebandu-l pe premier de cand ar putea începe exporturile de carne către China, iar răspunsul a fost oferit de ministrul Agriculturii, care a spus că peste aproximativ o lună. "Cand o să merg la Beijing, tot carne romanească aş vrea să consum, dar şi în alte părţi din Europa", a spus Ponta, care l-a lăsat pe ministrul Daniel Constantin să răspundă la întrebare. "O să avem vizita ministrului Agriculturii (din China - n.r.) în două săptămani la Bucureşti, dar (…) se pare că într-o lună se pot realiza deja primele exporturi în China. Vorbim pe partea de porcine, dar am semnat anul trecut un protocol, un memorandum, şi pe zona de bovine şi eu cred că tot cam în aceeaşi perioadă vor fi făcute şi primele exporturi de animale vii în China", a declarat Daniel Constantin. Ministrul a spus că fabrica de nutreţuri combinate de la Vinga este singura companie din Romania care integrează producţia. "Este un model pentru toţi cei care lucrează în agricultură. E şi politica Ministerului Agriculturii să nu mai exportăm, sigur că mă bucură exporturile de anul trecut, dar să nu mai exportăm atata materie primă, să integrăm producţia. De altfel, toţi cei care vor veni să obţină finanţare în PNDR în 2014-2015 vor avea punctaj suplimentar dacă integrează producţia, dacă pe langă un complex de creştere a porcilor, de exemplu, au o fabrică de nutreţuri combinate sau o bază furajeră", a spus ministrul.

Patronatele cer FMI să accepte reducerea TVA la carne de la 24% la 5%

Patronatele din industria cărnii au trimis o scrisoare deschisă către FMI, în care solicită acordul pentru reducerea TVA la carne şi produse din carne de la 24% la 5%, argumentand că măsura ar urma să combată evaziunea fiscală din domeniu, estimată la 450 de milioane de euro. "Am adresat această scrisoare către FMI pentru a deschide dialogul cu cei care decid luarea în discuţie a scăderii TVA la carne şi la preparatele din carne la 5%. Vrem să readucem în discuţie valoarea uriaşă a evaziunii fiscale din industria cărnii, cel mai important contributor la bugetul de stat", a declarat Alex Jurconi, preşedintele federaţiei Pro Agro. El a afirmat că patronatele din industrie speră ca propunerea de reducere a TVA la carne şi la preparatele din carne la 5% să fie pe agenda FMI la următoarea vizită în Romania. "Le propunem celor două părţi, Guvernului Romaniei şi FMI, să ia în considerare argumentele noastre şi să invite asociaţiile la masa discuţiilor", a mai spus reprezentantul feredaţiei. Producătorii şi procesatorii romani de carne s-au plans în ultima perioadă că au ajuns la limita profitabilităţii şi situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult după reducerea TVA în Ungaria, la 5% pentru carnea de porc.  Din datele centralizate de către Pro Agro, evaziunea fiscală pe lanţul cărnii depăşeşte în Romania 450 de milioane de euro anual.


Producătorul Allview aşteaptă afaceri de 30 milioane euro

Producătorul de tablete şi telefoane Visual Fan Braşov estimează pentru acest an o creştere cu "două cifre" a afacerilor, de la aprocimativ 30 milioane de euro în 2013, pe fondul menţinerii cererii de terminale pe piaţa locală, a declarat directorul de operaţiuni al firmei, Dorin Găman. În 2012, afacerile companiei au totalizat 7 milioane de euro. "În 2013, vanzările noastre s-au apropiat de 30 milioane de euro şi au depăşit 250.000 de unităţi, tablete şi telefoane. Vanzările din afară ţării au reprezentat 7-8% din total. Pentru acest an, obiectivul nostru este atingerea unei creşterii cu două cifre a vanzărilor, iar piaţa externă va depăşi 10% din total", a afirmat Găman, prezent la lansarea unui nou terminal al companiei. Potrivit unui studiu GfK, piaţa telecom s-a menţinut pe creşterea şi în primul trimestru al acestui an, valoarea nesubvenţionată a sectorului fiind cu aproximativ 33% mai mare comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2013, ajungand la 117 milioane de euro. Segmentul telefoanelor inteligente (smartphones) a continuat să înregistreze creşteri de două cifre, în timp ce telefoanele mobile clasice pierd în continuare mult teren. "Produsele care au contribuit semnificativ la creşterea pieţei de telecom au fost cele ce permit conexiuni 3G şi chiar 4G, cele care încorporează o cameră de minim 5MP şi cu dimensiuni mari ale ecranelor (mai mari de 4 inch). Urmand această tendință, phablet-urile (terminal care combină caracteristicile unui telefon cu cele ale unei tablete - n.r.) continuă şi ele să lupte pentru a atrage atenţia consumatorilor", se arată într-un comunicat al GfK Romania. Produsele vandute de Visual Fan sunt asamblate în China, firma din Braşov ocupandu-se de partea de software pentru funcţionarea terminalelor, comercializare şi suport tehnic. Firma a fost înfiinţată în anul 2002 şi are ca obiect de activitate producţia şi distribuţia de telefoane mobile, tablete şi alte produse electronice.

Cum loveşte Ucraina în economia SUA

Creşterea economică a Statelor Unite, care înregistrează o revenire "moderată", ar putea să fie afectată de o escaladare a tensiunilor în Ucraina, potrivit minutelor ultimei reuniuni a Rezervei Federale (Fed) publicate miercuri, relatează AFP. Mai mulţi membri ai Comitetului Monetar Fed (FOMC) au subliniat că o eventuală "creştere a tensiunilor geopolitice privind Rusia şi Ucraina" în străinătate sau o nouă încetinire a economiei Chinei, ar putea prezenta unele riscuri pentru economia americană, potrivit unui rezumat al acestei reuniuni, care s-a desfăşurat pe 29 şi 30 aprilie. După o perioadă de relativă acalmie, Ucraina organizează duminică alegeri prezidenţiale pe care separatiştii proruşi ameninţă să le perturbe, sub privirile binevoitoare ale Moscovei. În ceea ce priveşte economia americană, indicatori recenţi "relevă o revenire şi sugerează că economia se află pe traiectoria unei creşteri moderate", se arată în acest rezumat al discuţiilor în cadrul reuniunii. Însă este "prea devreme să se confirme dacă această relansare va conduce economia la un ritm de expansiune superior tendinţei sale", s-au întrebat guvernatorii Fed, care au evaluat în cursul reuniunii "opţiunile unei normalizări a politicii monetare".


JPMorgan, prinsă că a încălcat o regulă de 6.300 de ori

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă din SUA după active, a fost amendată cu 95.000 dolari, sumă egală cu profitul pe care l-a obţinut anul trecut în circa 3 minute, după ce nu a raportat adecvat de 6.300 de ori tranzacţii cu obligaţiuni către un sistem de urmărire a preţurilor, potrivit Bloomberg. Autoritatea pentru Reglementare în Industria Finaciară (Finra) din SUA a amendat în ultimele cinci luni şi alte instituţii financiare pentru nereguli similare, inclusiv Morgan Stanley, Deutsche Bank, Goldman Sachs şi Citigroup. Finra este un organism de autoreglementare al traderilor de obligaţiuni şi este finanţată din contribuţiile membrilor şi din amernzi. Dealerii de pe Wall Street care nu raportează la timp tranzacţiile pot obţine un avantaj incorect în faţa clienţilor care vor un preţ corect şi subminează obiectivul Finra de a asigura tuturor participanţilor la piaţă acces egal la informaţii, scrie Bloomberg. JPMorgan a strans cele mai multe încălcări ale regulilor, în urma a cinci analize separate, potrivit unui acord amiabil încheiat de bancă cu Finra în aprilie.

Piaţa de leasing operaţional este în urcare uşoară

Piaţa de leasing operaţional a înregistrat în primul trimestru o creştere de 3,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la peste 43.000 de unităţi, potrivit datelor Asociaţiei Societăţilor de Leasing Operaţional (ASLO), care estimează că industria va încheia anul cu 45.000 unităţi. În primele trei luni ale anului au fost înmatriculate aproximativ 2.300 de autovehicule noi de către companiile de leasing operațional, reprezentand peste 14% din totalul înmatriculărilor de autoturisme şi autovehicule comerciale uşoare noi, se arată într-un comunicat al ASLO. Primele cinci poziţii din piaţa de profil sunt ocupate de companiile LeasePlan Romania, ALD Automotive, Porsche Mobility, Arval Service Lease Romania şi Fleet Management Services, potrivit asociaţiei. Industria ar putea încheia anul cu circa 45.000 de unităţi, în creştere cu circa 5% faţă de 2013, avand în vedere interesul pentru leasing operațional şi servicii de management de flote, manifestat prin creşterea numărului de solicitări din partea companiilor deţinătoare de parcuri auto.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.