Economic

Proiectul pentru deşeuri al CJ, pus în pericol de probleme la licitaţii

Mihai Boicu
5 mai 2014 1800 vizualizări
Investiţia de 43 de milioane de euro nu este gata încă, deşi ar fi trebuit finalizată încă din 2011 u la licitaţiile CJ se pare că sunt probleme, întrucat lucrări de 12 milioane de euro nu au putut fi demarate din cauza contestaţiilor u o licitaţie a fost anulată chiar de două ori, prima dată chiar de CJ deoarece nu s-a înscris nimeni, iar a doua oară de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor

Unul dintre cele mai mari proiecte derulate în Vrancea cu fonduri europene, Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), nu a fost realizat nici pană acum, deşi în mod normal ar fi trebuit terminat din 2011. Mai mult, două licitaţii demarate anul trecut au fost blocate de contestaţii, deoarece miza financiară este foarte mare. O licitaţie de aproape 2 milioane de euro a fost anulată de două ori, iar pentru alta de peste 10 milioane de euro trebuie reevaluate ofertele. Autorităţile judeţene răman în criză de timp, pentru că proiectele din programul de finanţare 2007 – 2013 mai pot fi realizate doar pană finalul anului viitor. Contractul de finanţare pentru SMID a fost semnat pe 3 noiembrie 2009, iar data finalizării a fost 30 ianuarie 2011. În anul 2010 a izbucnit un întreg conflict între CJ şi puterea PDL de la acea vreme. În timp ce Emil Boc acuza că s-a tergiversat punerea în practică a proiectului, Marian Oprişan replica că SMID a fost folosit ca armă politică de fosta putere. Procedurile de licitaţie de la acea vreme au fost anulate. În războiul declaraţiilor purtate la acea vreme s-au lansat acuzaţii că documentaţiile de atribuire ar fi fost realizate cu dedicaţie. Pe 12 aprilie 2011, Marian Oprişan lansa “la apă” SMID, cu toate că investiţia ar fi trebuit finalizată la acea dată. Proiectul este încă departe de a fi realizat şi la ora actuală, iar ultimele licitaţii au fost blocate de contestaţii privind chiar documentaţiile.

Licitaţie anulată de două ori

Pe langă disputa privind centrul de la Haret, CJ a fost nevoit să anuleze şi o altă licitaţie, de o valoare ceva mai mică, de circa 2 milioane de euro. Contractul prevedea construirea a trei staţii de transfer şi a şase platforme de colectare. Licitaţia a fost anulată deoarece nu a fost depusă nicio ofertă, după cum arată CJ în anunţul din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Una dintre firmele care a contestat procedura de atribuire de la centrul de la Haret, Iridex Group Construcţii SRL, a formulat o plangere la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) împotriva documentaţiei de atribuire. Pe 17 ianuarie, CNSC a respins contestaţia şi a dispus continuarea procedurii de atribuire. Ulterior, în SEAP se menţionează că CJ a anulat licitaţia, potrivit unei informări din 26 februarie, deoarece nu au fost ofertanţi. Imediat, contractul a fost scos din nou la licitaţie. Iridex Group Construcţii SRL a făcut din nou contestaţie la CNSC, cerand suspendarea procedurii de atribuire şi refacerea documentaţiei de atribuire. CNSC a decis să admită contestaţia şi “anulează procedura de atribuire pentru imposibilitatea dispunerii de măsuri de remediere”. Împotriva deciziei dată pe 18 aprilie se putea face contestaţie la Curtea de Apel Galaţi în termen de 10 zile, însă pe site-ul instanţei nu au apărut informaţii în acest sens, în timp ce pe SEAP se menţionează că licitaţie a fost anulată.

Se actualizează SF pentru SMID

Consiliul Judeţean reface acum documentaţia pentru SMID, care se pare că nu mai este de actualitate după ataţia ani de întarziere. Actualizarea studiului de fezabilitate pentru Sistemul de management integrat al deşeurilor solide în Vrancea (SMID), precum şi realizarea documentaţiei de atribuire pentru trei contracte costă 72.500 lei. Contractul pentru realizarea acestor cerinţe a fost încredinţat direct firmei SC Envistruct Consult SRL, din Voluntari, judeţul Ilfov. Firma va trebui să realizeze documentaţia pentru contractele: “Construirea de puncte de colectare a deşeurilor”, “Achiziţionarea de echipamente pentru colectarea deşeurilor” şi “Achiziţia de echipamente pentru SMID”. (Mihai BOICU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.