Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Iată adevăratele motive pentru care Ciorbea s-a retras de la ASF

Ziarul de Vrancea
30 apr 2014 990 vizualizări
Numirea fostului premier în Consiliul ASF este neconstituţională

Numirea lui Victor Ciorbea în funcţia de membru neexecutiv al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) este neconstituţională, a decis, ieri, Curtea Constituţională (CC). Judecătorii Curţii Constituţionale au admis astfel sesizarea PDL privind numirea lui Victor Ciorbea la ASF. Prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul arăta, la începutul lunii aprilie, cand a fost făcută sesizarea la Curtea Constituţională, că numirea lui Victor Ciorbea la ASF este ilegală şi încălcă prevederi din Constituţie, Ciorbea neîndeplinind condiţiile prevăzute în lege pentru a ocupa această funcţie. Andreea Paul spunea atunci că numirea lui Victor Ciorbea este neconformă cu articolul 1 alineatele 3 şi 5 din Constituţie, pentru că nu se respectă legea de organizare şi funcţionare a ASF, care prevede pentru membrii acestei instituţii o vechime de minimum nouă ani în instituţiile financiare, de credit sau bancare. Plenul comun al celor două Camere a aprobat, în 2 aprilie, cu 333 de voturi "pentru" şi 9 voturi "împotrivă", numirea lui Mişu Negriţoiu în funcţia de preşedinte, membru executiv al Consiliului ASF şi a lui Victor Ciorbea în funcţia de membru neexecutiv al Consiliului ASF. Victor Ciorbea a fost numit cu 326 de voturi "pentru" şi 16 voturi "împotrivă". Parlamentarii PDL au părăsit şedinţa în semn de protest faţă de nominalizarea lui Ciorbea. În 11 aprilie, Victor Ciorbea declara că va candida pentru funcţia de Avocat al Poporului şi că a notificat Parlamentul şi conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară că s-a retras din poziţia de membru neexecutiv al Consiliului ASF. În 15 aprilie, fostul premier Victor Ciorbea a fost ales Avocat al Poporului, prin votul dat în şedinţa de plen reunit a celor două Camere ale Parlamentului.

Profitul Băncii Transilvania creşte precum Făt Frumos

în primele trei luni, instituţia financiară a raportat un beneficiu net de 103,4 milioane lei

Banca Transilvania (TLV) a obţinut în primul trimestru un profit net de 103,4 milioane lei (aproape 23 milioane euro), cu 22,6% peste caştigul din perioada similară a anului trecut, iar activele totale au crescut cu 2,7%, la 32,92 miliarde lei. În primele trei luni ale anului trecut, banca a consemnat un profit net de 84,4 milioane lei, iar activele totale cumulau la finalul anului trecut 32,065 miliarde lei. BT a consemnat în primul trimestru din acest an cheltuieli nete cu provizioanele pentru active şi angajamente de creditare de 102,1 milioane lei (22,6 milioane euro), cu 30% mai mari decat în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 78,5 milioane lei, banca aplicand şi în cursul trimestrului trecut aceeaşi politică de provizionare prudentă, adoptată încă de la începutul crizei financiare. Astfel, soldul total al provizioanelor a ajuns la 2,607 miliarde lei, la finalul lunii martie, faţă de 2,493 miliarde lei, la sfarşitul anului trecut, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de Banca Transilvania. Soldul creditelor a crescut cu 2,5%, la 19,641 miliarde lei, iar totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienţi a avansat cu 3,4% faţă de nivelul de la sfarşitul anului trecut, ajungand la 26,674 miliarde lei. Astfel, raportul credite - depozite a ajuns la 73,63%. În primul trimestru banca a acordat, atat companiilor, cat şi persoanelor fizice, peste 22.700 de credite noi, în valoare totală de 2,315 miliarde lei. "Obiectivul major al băncii pentru 2014 este creşterea veniturilor şi eficientizarea proceselor. Cifrele arată creşteri semnificative ale volumelor tranzacţiilor prin BT şi ale veniturilor operaţionale, care cresc mai repede decat activele băncii. Clienţii noştri folosesc din ce în ce mai mult servicii bancare oferite de BT, devenim banca lor principală. Pe partea de creditare focusul nostru este creşterea responsabilă, unde segmentul persoane fizice şi firme mici, adică retailul, rămane ţinta principală", a declarat, în comunicat, directorul general al Băncii Transilvania, Ömer Tetik.

Declaraţiile lui Băsescu l-au uns la suflet pe Ponta

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus investitorilor TRW Automotive de la Roman că pot avea încredere în Romania şi în economia ţării noastre, care devine din ce în ce mai performantă, asigurandu-i că va privi la evoluţia acestei fabrici şi după finalizarea mandatului. Preşedintele a spus în discursul susţinut la ceremonia de inaugurare a fabricii TRW Automotive din Roman, judeţul Neamţ, că, în perioada 2008-2013, guvernele Romaniei au pus la dispoziţie investitorilor străini şi romani ajutoare de stat în valoare de 770 de milioane de euro, din totalul unor investiţii de 3,1 miliarde de euro. "Asta a creat condiţiile să se întample ce vedem azi, că Romania creşte ani de ani exporturile, inclusiv în perioada de criză", a arătat preşedintele Băsescu. Şeful statului a mai arătat că, din cei 770 de milioane de euro, care au reprezentat ajutoare de stat pentru investitori, pentru a crea locuri de muncă şi pentru investiţii, s-au consumat doar 320 de milioane, ceea ce înseamnă că investiţiile nu sunt încă terminate şi că potenţialul industrial al Romaniei este în creştere. "Este clar că prin neplata integrală a ajutoarelor de stat pe care Guvernul Romaniei le-a aprobat, există resursă ca în continuare investiţiile să crească şi să se creeze noi locuri de muncă:, a afirmat Traian Băsescu. Preşedintele a dorit să transmită un mesaj investitorilor: "Puteţi avea încredere în Romania. În mod cert, aici se vor crea şi locuri de muncă şi uşor, uşor, după această criză năprasnică din 2009, 2010, chiar şi 2011, economia Romaniei devine tot mai performantă, tot mai competitivă". Premierul Victor Ponta i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu, printr-o declaraţie în Guvern, un mesaj de mulţumire pentru faptul că a spus investitorilor că economia este tot mai performantă, arătand că acesta spune, în sfarşit, adevărul despre cum este guvernată ţara. "Mai important şi mai surprinzător decat Moody's-ul pentru mine este o declaraţie pe care o citez, care să nu greşesc: «Puteţi avea încredere în Romania, economia e tot mai performantă», asta a spus, azi, preşedintele Romaniei, domnul Băsescu, şi îi mulţumesc că spune, în sfarşit, adevărul despre cum guvernăm ţara. Cred că e şi rolul preşedintelui, ca şi al nostru, să spunem adevărul şi să încurajăm investiţiile în Romania. Citatul e foarte frumos, sper să fie corect, să nu fi greşit eu", a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.

Multinaţionalele bat fără drept de apel grupurile locale de firme

Numărul grupurilor de firme romaneşti a fost în 2012 de 5.689, în timp ce cele de multinaţionale erau de aproape şase ori mai multe, respectiv 31.718, din care majoritatea controlate din străinătate, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). "În Romania, în anul 2012, au fost identificate 37.407 grupuri de întreprinderi, din care 5.689 de grupuri rezidente şi 31.718 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (102 controlate din interior, respectiv 31.616 controlate din străinătate)", se arată într-un comunicat al INS. Majoritatea grupurilor de întreprinderi rezidente sunt constituite din două sau trei întreprinderi. În anul 2012, 15% din grupurile de întreprinderi identificate în Romania erau rezidente, iar 90% dintre acestea aveau două sau trei întreprinderi. Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din Romania îşi desfăşoară activitatea în comerţ, industria prelucrătoare sau construcţii. Totodată, cel mai mare procent de grupuri de întreprinderi au fost identificate în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (28%), industria prelucrătoare (14%) şi construcţii (11%). Grupurile de întreprinderi rezidente activează în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (21%), industria prelucratoare (11%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (11%) şi construcţii (10%). În funcţie de ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din Romania sunt controlate din Germania (18%), Italia (10%) sau Olanda (10%). Raportat la ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în industria prelucrătoare (8%), în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (4%) şi în secţiunea activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2%). Subgrupurile de întreprinderi controlate din Italia domină în industria prelucrătoare (6%), în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (1%) şi în distribuţia apei și salubritate, gestiunea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1%).

Romania, printre cele mai ieftine ţări din Europa la birouri

Romania este una din cele mai ieftine ţări din Europa la închirierea de spaţii de birouri instant, complet mobiliate şi echipate, cu servicii la dispoziţie, care pot fi utilizate pe perioade flexibile de timp, cu un cost de circa 200 de euro/lună. Birourile instant, cu toate serviciile incluse, sunt o soluţie din ce în ce mai folosită de către tinerii antreprenori din IT&C, dar şi de către consultanţi în afaceri sau alte profesii imobiliare, care nu vor ducă grija întreţinerii unui birou permanent, ci doar să se folosească de unul complet echipat, într-un cost bine ţinut sub control, se arată într-un comunicat al firmei Flash Office Solutions, activă pe piaţa serviciilor instant offices din Bucureşti. Antreprenorii care închiriază astfel de spaţii beneficiază în tariful final de toate facilităţile - mobilier, recepţie, sală de întalnire, fax, telefon, curăţenie zilnică, pază, acces la bucătărie, conexiune performantă la Internet, sistem de video-conferinţe, imprimantă profesională, dar şi parcare pentru biciclete şi zonă de lounge. Printre primii clienţi ai Flash Office Solutions se numără firme din domeniul IT&C şi HR, domenii care au nevoie de cea mai dezvoltată infrastructură de lucru şi cele mai bune dotări pentru activitatea de zi cu zi. "Serviciile de instant offices sunt de două ori mai ieftine în Romania decat în Grecia şi Germania şi de patru ori mai ieftine decat în Franţa. Preţuri mai mici se găsesc doar în Bulgaria şi Lituania, ambele ţări avand însă o populaţie mult mai mică decat Romania şi implicit o cerere sub cea din Romania", a declarat Ilinca Dumitru, sales coordinator, Flash Office Solutions. În Bulgaria tarifele pentru aceste servicii sunt de 105 euro/lună, iar în Lituania de 115 euro/lună. În Austria şi Portugalia, costurile sunt similare cu cele de pe piaţa locală, iar cele mai scumpe ţări din Europa, după acest indicator, sunt Slovacia şi Franţa cu 800 de euro/lună. Compania Flash Office Solutions a fost înfiinţată în 2013, iar prima locaţie operaţională cu spaţii de instant&offices este disponibilă în clădirea Armand Călinescu 26.

CFR caută director executiv

Compania Naţională de Căi Ferate (CFR) organizează luna viitoare procedura de recrutare a directorului executiv, cei interesaţi putand să depună candidaturile pană pe 29 mai. Procedura de selecţie se va realiza în colaborare cu firmele Transearch International şi Quest Advisors, iar detaliile privind condiţiile şi criteriile de selecţie pentru poziţia recrutată, precum şi documentele necesare pentru depunerea candidaturii se găsesc pe pagina de internet a CFR şi pe pagina de internet a firmei Quest Advisors, potrivit unui comunicat al companiei. Documentele necesare vor fi depuse sau trimise cu confirmare de primire pană cel tarziu în data de 29 mai. Transearch International şi Quest Advisors este o asociere specializată în recrutarea resurselor umane, fiind selectată potrivit legislaţiei privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, pentru a asista compania CFR în procesul de selecţie a directorului executiv. CFR administrează infrastructura feroviară publică.

Nuclearelectrica a aprobat dividende de 341 milioane lei

Acţionarii Nuclearelectrica (SNN) au aprobat distribuirea de dividende în valoare cumulată de aproape 341 milioane lei (76,7 milioane euro), sumă de aproape 11 ori mai mare decat cea acordată anul trecut şi, totodată, reprezentand 80% din profitul net consemnat în 2013, de 423,4 milioane lei. Astfel, compania va acorda cate un dividend brut de 1,21 lei/acţiune, valoare de aproape 11 ori mai mare faţă de cea distribuită anul trecut, de 0,1123 lei/acţiune. Raportat la preţul acţiunilor Nuclearelectrica la închiderea şedinţe bursiere de luni, de 9,45 lei, dividendul conferă un randament de aproape 13%. Creşterea dividendului a fost determinată de majorarea semnificativă a profitului companiei, care a urcat anul trecut, la 423,4 milioane lei (95,8 milioane euro), de la 34,4 milioane lei în 2012. AGA a respins însă bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an, după ce dezbaterile acestui subiect au fost amanate şi într-o AGA derulată pe 11 martie. Atunci, acţionarii au solicitat ca acest subiect să fie discutat într-o şedinţă viitoare, după publicarea în Monitorul Oficial a Hotărarii Guvernului pentru aprobarea bugetului. Nuclearelectrica nu precizează de ce acţionarii au respins bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2014.

O eroare informatică a dat peste cap bursa de la New York

O eroare informatică a cauzat marţi aproape 20.000 de tranzacţii greşite pe două platforme ale bursei de la New York, ordine care au fost anulate la scurt timp după producerea incidentului, printre acţiunile afectate numărandu-se Apple, Facebook sau Amazon.com, potrivit Bloomberg. Eroarea a apărut în sistemele informatice ale grupului IntercontinentalExchange, pe cele două pieţe operate de companie la New York. Pe piaţa NYSE Amex Options au avut loc 12.830 de ordine eronate, în timp ce pe piaţa NYSE Arca eroarea a cauzat 6.932 de tranzacţii greşite. Incidentul a avut loc la începutul şedinţei de tranzacţionare, iar tranzacţiile eronate au fost anulate. Acesta este cel mai grav incident de acest fel pe bursa de la New York începand din 20 august, cand computerele băncii Goldman Sachs au bombardat piaţa opţiunilor cu tranzacţii eronate. Tot în acea perioadă, pe 22 august, o eroare informatică a cauzat îngheţarea timp de trei ore tranzacţiilor cu acţiuni listate pe bursa Nasdaq. Incidentele din august au determinat-o pe Mary Jo White, preşedintele Comisiei de reglementare a pieţei de capital din SUA, să-i convoace pe directorii principalilor operatori bursieri pentru a le cere să-şi modernizeze tehnologia şi să îmbunătăţească procedurile interne. Analiştii au subliniat că incidentele care au loc aproape de începutul sau finalul şedinţelor de tranzacţionare au consecinţe mai serioase faţă de erorile care se manifestă în timpul zilei, deoarece generează mai multă incertitudine.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.