Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Naşul lui Fenechiu a fost trimis în judecată

Ziarul de Vrancea
25 apr 2014 547 vizualizări
Dan Radu Ruşanu este implicat în dosarul "Carpatica" u el este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat şi influenţarea declaraţiilor

Fostul preşedinte al ASF, Dan Radu Ruşanu, omul de afaceri Ilie Carabulea şi Marian Marzac, fost membru al Consiliului ASF, au fost trimişi în judecată, în stare de arest, în dosarul "Carpatica", pentru fapte de corupţie. Ruşanu este naşul lui Relu Fenechiu, închis în urma afacerii Transformatorul. Ilie Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib SRL şi SC Transcar SRL, societăţi prin intermediul cărora deţinea şi controla în mod indirect societatea de asigurări Carpatica Asig SA, a fost trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă (două infracţiuni), dare de mită (două infracţiuni), folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată (trei acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals, a anunţat ieri Direcţia Naţională Anticorupţie, într-un comunicat de presă. Marian Marzac, fost director general al SC Carpatica Asig SA, la data faptelor membru neexecutiv în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară, a fost deferit justiţiei pentru constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită (două infracţiuni), trafic de influenţă (două infracţiuni), permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată (trei acte materiale), abuz în serviciu contra intereselor publice contra intereselor publice, care a avut ca urmare obţinerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, care a avut ca urmare obţinerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit. Dan Radu Ruşanu, la data faptelor preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), va fi judecat, în acelaşi dosar, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, influenţarea declaraţiilor (11 infracţiuni), aflate în concurs real, favorizarea făptuitorului, în formă continuată (39 acte materiale), folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite. Carabulea, Marzac şi Ruşanu au fost trimişi în judecată în stare de arest. Totodată, procurorii au trimis în judecată şi societatea Carpatica Asig SA, pentru cumpărare de influenţă (două infracţiuni) şi dare de mită (două infracţiuni). Dosarul va fi judecat de Curtea de Apel Bucureşti.

40% din drumurile din ţară sunt pietruite şi de pămant

Aşa arată datele prezentate ieri de Institul Naţional de Statistică

Aproape 40% din drumurile publice din Romania sunt pietruite şi de pămant, şi doar o treime din întreaga reţea de drumuri, care însumează 85.000 de kilometri la nivel naţional, era modernizată la sfarşitul anului trecut, reiese din datele transmise ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) La sfarşitul anului trecut, drumurile publice totalizau 84.887 kilometri, din care 17.110 km (20,2%) drumuri naţionale, 35.587 km (41,9%) drumuri judeţene şi 32.190 km (37,9%), drumuri comunale.  Peste 93% din drumurile naţionale (15.956 de kilometri) erau modernizate, în timp ce drumurile judeţene erau modernizate în proporţie de 29% (10.304 km), iar cele comunale, de 9% (2.893 km). La sfarşitul anului trecut, 29.153 kilometri (34,4%) din totalul reţelei publice de drumuri erau drumuri modernizate, 22.191 kilometri (26,1%) - drumuri cu îmbrăcăminţi uşoare rutiere şi 33.543 kilometri (39,5%) - drumuri pietruite şi de pămant. Aproximativ 44,5% din lungimea drumurilor modernizate şi 52,3% din lungimea drumurilor cu îmbrăcăminţi uşoare rutiere aveau durata de serviciu depăşită la finele anului trecut. Din totalul drumurilor naţionale, 6.269 km (36,6%) erau drumuri europene, 644 km (17,1%) însumau autostrăzile, 270 km (1,6%) reprezentau drumurile cu trei benzi de circulaţie şi 1.704 km (10,0%) drumurile cu patru benzi de circulaţie. Potrivit INS, anul trecut s-au construit doar 94 de kilometri de autostradă.

Serviciu online prin care utilizatorii pot face schimb de haine

Patru tineri întreprinzători romani au lansat un serviciu online, flipster.ro, prin care utilizatorii pot face schimb de haine, încălţăminte şi accesorii, şi spun că platforma are deja 500 de membre şi peste 5.000 de articole disponibile la schimb. "Pană acum, în perioada beta, în care platforma a funcționat cateva luni, pe Flipster s-au înscris peste 500 de membre şi peste 5.000 de articole sunt disponibile la schimb. Ne aşteptăm ca pană la sfarşitul anului să ajungem la peste 10.000 de membre", a declarat, într-un comunicat, Marius Cristea, co-fondator Flipster.ro. Potrivit sursei citate, flipster.ro vine în întampinarea celor care au dulapul plin, dar se gandesc în fiecare zi că nu au cu ce să se îmbrace, celor care au cumpărat lucruri frumoase, dar pe care nu au avut niciodată ocazia să le poarte, celor care îşi doresc o garderobă nouă, dar ezită, pentru că au investit deja sume mari în cea de acum. Fiecare utilizatoare care intră pe Flipster.ro postează fotografii şi descrieri ale obiectelor de îmbrăcăminte, încălțăminte şi ale accesoriilor pe care nu le poartă, care sunt într-o condiție bună şi foarte bună şi pot bucura pe altcineva. "După ce explorează obiectele expuse pe platformă de către celelalte utilizatoare şi descoperă ceva care le place, membrele propun un "flip" – un schimb contra unuia sau mai multor obiecte din propria garderobă. Dacă flip-ul este considerat avantajos de ambele membre, stabilesc data la care se va face schimbul prin curier", menţionează comunicatul. În acest moment, serviciul este destinat exclusiv femeilor. Înscrierea este gratuită, iar autentitificarea se face cu contul de Facebook. Costurile totale ale unui flip încep de la 17 ron şi includ prețul livrării prin curier pentru un schimb de un singur obiect contra altui singur obiect (1:1) şi ajung la 23 ron, pentru un schimb 3:3.  Platforma poate fi accesată de pe telefon, tabletă şi desktop, iar aria serviciului acoperă peste 3.200 de localități din Romania.

Antibiotice Iaşi acordă dividende de 15,4 milioane lei

 Antibiotice Iaşi (ATB) acordă acţionarilor dividende în valoare cumulată de 15,4 milioane lei, aproape jumătate din profitul înregistrat anul trecut, astfel că Ministerul Sănătăţii, acţionarul majoritar al de producătorului de medicamente, va încasa 8,2 milioane lei. Acţionarii vor primi, începand cu 10 octombrie, un dividend brut de 0,023 lei/acţiune, au hotărat acţionarii. În luna aprilie a anului trecut, AGA a decis distribuirea unui dividend brut de 0,036 lei/acţiune pentru 2012, însă o altă AGA derulată în luna iunie a stabilit ca jumătate din valoarea dividendelor şi alte rezerve ale companiei să fie utilizate pentru o majorare de capital cu 10,3 milioane lei. Astfel, acţionarii au primit pentru 2012 un dividend brut de 0,018 lei/acţiune şi acţiuni gratuite. Antibiotice a înregistrat anul trecut un profit net de 31,4 milioane lei, cu 16% mai mare faţă de caştigul raportat în 2012, de 27,1 milioane lei. Compania va folosi aproape 11 milioane lei din profitul de anul trecut pentru surse proprii de finanţare, iar 3,1 milioane lei vor fi utilizate în alte scopuri. Producătorul farmaceutic estimează pentru acest an un profit net de 30,5 milioane lei (6,7 milioane euro) şi a programat cheltuieli cu investiţiile de 34,1 milioane lei (7,5 milioane euro), potrivit bugetului companiei. În acelaşi timp, Antibiotice Iaşi a proiectat venituri totale de 356,1 milioane lei (78,8 milioane euro) şi cheltuieli totale de 319,3 milioane lei (70,7 milioane euro). În 2013, vanzările producătorului au urcat cu 4,4%, la 317,4 milioane lei (71,8 milioane euro). Numărul de angajaţi ai producătorului va rămane acelaşi, de 1.465 persoane. Potrivit unor informaţii anterioare transmise BVB, exporturile Antibiotice au ajuns anul trecut la 26,9 milioane dolari, în creştere cu 34% faţă de 2012, iar estimările companiei pentru acest an vizează un avans de peste 10%, pe fondul extinderii pe pieţe noi.

Cea mai scumpă clădire din Marea Britanie

Cea mai mare clădire de birouri din Londra, în care îşi are sediul grupul financiar HSBC, a fost scoasă la vanzare la un preţ începand de la 1,1 miliarde lire sterline şi ar putea doborî astfel recordul stabilit pentru Marea Britanie în 2007, la cumpărare, în plin boom al pieţei imobiliare. Firmele de consultanţă imobiliară JLL şi GM Real Estate, care se ocupă de vanzare, promovează clădirea de 44 de etaje şi suprafaţă de 102.200 metri pătraţi la un preţ începand de la 1,1 miliarde de lire, au declarat surse apropiate situaţiei pentru publicaţia britanică Financial Times. Turnul este situat în estul Londrei, în districtul Canary Wharf. Situaţia clădirii de birouri în care îşi are sediul HSBC contrastează puternic cu destinul turnului Gherkin din City, care a fost pus joi sub administrare specială, după ce proprietarii nu au mai plătit împrumuturile contractate de la bănci.  Clădirea Gherkin a fost cumpărată de actualii proprietari în 2006, cand preţurile erau foarte ridicate, printr-o structură de finanţare complicată, care a presupus credite în franci elveţieni neasigurate împotriva riscurilor valutare. Turnul HSBC a devenit în 2007 cea mai scumpă clădire tranzacţionată în Londra, cand a fost vandută de HSBC pentru 1,09 miliarde de lire companiei spaniole Metrovacesa. HSBC a preluat din nou clădirea în 2008, cand Metrovacesa a intrat în dificultăţi financiară. Un an mai tarziu, turnul a fost cumpărat de fondul naţional de pensii NPS din Coreea de Sud pentru 800 de milioane de lire. NPS vrea să vandă acum proprietatea pentru a utiliza fondurile obţinute la alte oportunităţi pe piaţa europeană. Pe piaţa din Londra au avut loc pană în prezent doar două tranzacţii imobiliare la preţuri mai mari de 1,1 miliarde de lire, dar ambele au implicat portofolii constand din mai multe active şi nu doar o singură clădire.

Creditul nu se mai opreşte din cădere

Creditul pentru populaţie şi firme a scăzut în martie cu 0,2% faţă de februarie, la 217,86 miliarde lei, pe fondul avansului împrumuturilor în lei cu 2,3%, la 88,13 miliarde lei, în timp ce finanţările în valută exprimate în lei s-au redus cu 1,9%, la 129,73 miliarde lei, potrivit datelor BNR. "La 31 martie 2014, creditul neguvernamental a înregistrat o reducere de 2,7% (-3,7% în termeni reali) faţă de 31 martie 2013, pe seama majorării cu 4,7% a componentei în lei (3,7% în termeni reali) şi a diminuării cu 7,2% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 8%)", se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a Romaniei. Creditul guvernamental s-a redus cu 2,7%, la 81,92 miliarde lei, dar comparativ cu martie 2013 a consemnat o creştere de 12%. Depozitele populaţiei şi firmelor au înregistrat o diminuare cu 1,1% faţă de februarie, la 214,06 miliarde lei. Economiile în lei ale gospodăriilor populaţiei au scăzut cu 1%, la 81,12 miliarde lei, iar faţă de martie anul trecut au înregistrat o creştere de 5,4% (4,4% în termeni reali).

Profitul Ford a scăzut cu 39%

Profitul net al Ford Motor a scăzut cu 39% în primul trimestru, la 989 milioane de dolari, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza costurilor legate de garanţii şi rechemări de vehicule în service, rezultatul fiind sub aşteptările analiştilor, relatează Bloomberg. Ford a obţinut un profit pe acţiune de 25 de cenţi, excluzand elementele excepţionale, analiştii anticipand un profit de 31 de cenţi. Compania americană a atribuit rezultatul sub aşteptări unor cheltuieli suplimentare de 400 de milioane de dolari pentru garanţii şi rechemări, cheltuieli de 100 de milioane de dolari provocate de vremea nefavorabilă din America de Nord şi costuri de 310 milioane de dolari generate de devalorizarea monedei Venezuelei. Ford anticipează că în America de Sud pierderile din acest an vor fi peste cele de 34 de milioane de dolari consemnate în 2013. "Este neobişnuit ca aceste costuri suplimentare să apară într-o asemenea măsură în acelaşi trimestru", se arată într-un comunicat al companiei.

Microsoft a bătut aşteptările Wall Street

Microsoft a raportat un profit de 5,66 miliarde de dolari pentru perioada ianuarie-martie, depăşind estimările analiştilor de pe Wall Street, la venituri de 20,4 miliarde de dolari, compania subliniind că strategia de extindere accelerată în zona de cloud computing a început să dea rezultate. Profitul net a scăzut cu 6% faţă de nivelul de 6 miliarde de dolari înregistrat în perioada corespunzătoare a anului trecut, în timp ce veniturile au stagnat, potrivit unui comunicat publicat de Microsoft. Directorul general al Microsoft, Satya Nadella, care a preluat conducerea companiei în acest an, a accelerat extinderea în zona software-ului şi serviciilor livrate clienţilor prin internet, şi a pus accentul pe zona smartphone-urilor şi tabletelor, aflată încă în ascensiune în timp ce piaţa PC-urilor continuă să se restrangă. Două dintre dintre schimbările majore aduse de noul CEO, care a preluat funcţia în luna februarie, au fost lansarea produselor Office pentru Apple iPad şi o nouă strategie de preţuri în zona produselor mobile, oferind gratuit sistemul de operare Windows pentru smartphone-urile şi tabletele cu ecrane mai mici de 9 inci.În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.