Economic

Cele cateva fabrici din Focşani, pericole majore de poluare în caz de dezastru

Iulia Crețu
15 apr 2014 3238 vizualizări
O arată documentele din planul de apărare împotriva inundaţiilor, gheţurilor şi poluării accidentale 2014-2017 a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Focşani

O fabrică de creşterea şi sacrificarea păsărilor, fabrici de alcool, societatea de termoficare, dar şi cateva fabrici de confecţii, acestea ar putea contamina serios apele din Focşani, în cadrul unui dezastru natural ori a unui accident. Informaţiile apar în planul de apărare împotriva inundaţiilor, gheţurilor şi poluării accidentale 2014-2017, elaborat de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Focşani. Totuşi referire la potenţialii poluatori sunt făcute de Compania de Utilităţi Publice într-un raport ce datează din 2007, reluat în planul pe următorii trei ani, pană în 2017. Astfel, lista agenţilor economici ce pot fi potenţiali poluatori pentru staţia de epurare a municipiului sunt: Avicola, împreună cu abatorul, care la momentul respectiv, 2007, nu respecta procesul de fabricaţie declarat, riscand să polueze cu dejecţii, fulgi, sange, mălai sau azot amoniacal; Trust LF, care avea program de conformare pentru staţia de preepurare, ar putea polua cu PH acid, suspensii, cloruri, azot amoniacal sau borhot; ENET SA nu deţine staţie de preepurare a apelor folosite, riscand să contamineze cu substanţe extractibile, azot amoniacal sau clor; Freshtex are staţie de epurare care nu este folosită corespunzător şi pentru acest lucru există riscul de a contamina mediul cu substanţe extractibile cu eter de petrol, coloranţi, scame sau să determine consum biochimic de oxigen; Heim Milcof SA (ateliere de imprimeuri) nu deţine staţie de preepurare şi ar putea deversa în apele care ajung la staţia de epurare de la Mandreşti coloranţi; Piton SA are o staţie de epurare exploatată necorespunzător şi ar putea polua cu PH acid, suspensii, cloruri, azot amoniacal ori borhot. În ciuda scenariului sumbru care s-ar putea produce în Focşani în caz de calamitate, autorităţile susţin că sunt capabile să intervină pentru a preîntampina şi pentru a minimaliza efectele. Totuşi, pericolul nu este de neglijat, chiar dacă pe fondul recesiunii economice unele societăţi şi-au mai redus din activitate. Planul de apărare împotriva dezastrelor naturale poate fi consultat pe site-ul municipalităţii, focsani.info. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.