Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Premiera ultimilor cinci ani pe piaţa auto

Ziarul de Vrancea
15 apr 2014 711 vizualizări
Vanzările de autovehicule noi au urcat cu 21% în primul trimestru

Vanzările de autovehicule noi - autoturisme şi vehicule comerciale - s-au ridicat la 18.941 de unităţi în primul trimestru, în creştere cu 21,7% faţă de intervalul similar al anului trecut, fiind pentru prima dată din 2009 cand piaţa de profil încheie primele trei luni ale anului pe plus. "Pe ansamblul pieţei, livrările totale de autovehicule (autoturisme plus  vehicule comerciale) înregistrează în trimestrul I din 2014 o creştere de 21,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În interiorul acestei creşteri, avem autoturismele cu plus 19,1%. Este pentru prima dată din 2009 pană acum cand în trimestrul I se înregistrează o creştere faţă de anul precedent şi cea mai mare creştere pe această perioadă din 2007 pană în prezent (a mai existat doar în 2008, dar numai de 17%)", se arată într-un comunicat transmis de APIA. Vanzările auto au avut o evoluţie pozitivă şi pe plan european, cu creşteri de 3,3% în Franţa, 5,6% în Germania şi 6% în Italia, respectiv de 11,8% în Spania şi de 13,7% în Marea Britanie. Pe piaţa locală, livrările sunt în continuare susţinute de achiziţiile realizate de companii (84% din volumulul total înregistrat în primul trimestru), arată APIA, care precizează că deşi înmatricularile de autoturisme rulate au scăzut cu 11,6% faţă de primele trei luni ale anului trecut, volumul acestora este de 3,5 ori mai mare comparativ cu cel al autoturismelor noi. Livrările de autovehicule noi au avansat în martie cu 31% faţă de luna anterioară, la 8.021 unităţi, din care 6.357 au fost autoturisme (în creştere cu 24,5%). La autoturisme, topul pe mărci după trei luni din 2014 este condus de către Dacia, cu 4.723 unităţi vandute (30,8% din total), urmată de Volkswagen (1.533 unităţi/ 10%), Skoda (1.522 unităţi/ 9,9%), Ford (1.150 unităţi/ 7,5%), Renault (787 unităţi/ 5,1%) şi Opel (642 unităţi/ 4,2%). Pe modele, Dacia Logan este cel mai bine vandut model în luna martie, dar şi după primele trei luni, fiind urmat de Sandero, Skoda Octavia, Dacia Duster (locul 3 după trei luni), şi Volkswagen Golf. În perioada ianuarie - martie au fost produse 107.575 autovehicule, cu 0,1% mai puţine faţă de perioada similară din 2013. Dintre acestea, 89.352 unităţi (83%) au fost fabricate de către Dacia, 18.221 (18,9%) de către Ford şi 2 de către Roman Braşov. Volumele cele mai mari au fost înregistrate de Dacia Duster (35.156 unităţi), urmată de Dacia Logan (30.007 unităţi), Ford B-Max (18.221 unităţi), Dacia Sandero (13.856 unităţi) şi Dacia Logan MCV (10.333 unităţi). În luna martie au fost exportate un număr de 36.741 unităţi (similar cu martie 2013), iar după trei luni volumul livrărilor externe s-a ridicat la 98.034 unităţi, în creştere de 9,3% faţă de perioada similară din 2013. Cel mai exportat model în luna martie a fost Dacia Duster (13.219 unităţi), urmat de Dacia Logan (10.618 unităţi) şi Ford B-Max (6.015 unităţi), topul fiind acelaşi şi pe ansamblul primului trimestru(Duster - 31.994 unităţi, Logan - 26.174 unităţi şi B-Max - 18.176 unităţi).

Agenţiile, obligate să asigure integral turiştii

firmele de turism vor fi obligate să plătească asigurarea anticipat şi nu în rate ca pană acum

Agenţiile de turism vor fi obligate să asigure integral turiştii în cazul falimentului, după ce statul a interzis începand de luni asigurările în franşiză, prin care agenţiile, dacă intrau în insolvenţă, erau obligate să suporte doar o mică parte din pierderile suferite de turişti. Luni a apărut în Monitorul Oficial un Ordin al ministrului delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, privind asigurarea turistului în cazul insolvabilităţii sau falimentului unei agenţii de turism. Actul normativ, care vizează creşterea siguranţei turistului, a rezultat în urma analizelor din ultimele luni ale unui grup de lucru format din reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi Uniunii Naţionale a Asigurătorilor şi Reasigurătorilor din Romania. "În urma concluziilor discuţiilor şi în baza monitorizărilor ANT, am decis că se impune eliminarea posibilităţii încheierii contractelor de franşiză între agenţii şi societăţile de asigurări şi introducerea ca obligatorie a plăţii integrale şi anticipate a primei de asigurare", a declarat Răzvan Filipescu, preşedintele ANT. El a explicat că pană acum exista posibilitatea încheierii de către agenţii cu firma de asigurări a unui contract de franşiză care, în unele cazuri, atingea 80% din suma asigurată. Astfel, la o agenţie detailistă, în caz de faliment, aceasta plătea 20% din preţul vacanţei, iar restul de 80% cădea în sarcina turistului. Filipescu afirmă că din calculele ANT, în jur de 500 de agenţii de turism romaneşti au contracte de franşiză. "În unele cazuri, cand cumpăra vacanţa, turistului nu i se aducea la cunoştinţă existenţa franşizei şi, implicit, a riscului la care era supus", a mai spus şeful ANT. Prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, a spus că franşiza era "o glumă proastă", pentru că turistul nu mai recupera aproape nimic din bani în cazul falimentului agenţiei. Filipescu a mai spus că o altă problemă era că o serie de agenţii plăteau doar prima rată a poliţei de asigurare şi nu le mai achitau pe celelalte, ceea ce ducea la anularea asigurării. Actul normativ publicat luni obligă agenţiile să achite integral şi în avans poliţa de asigurare. "Unii plăteau rata pe trimestrul I, nu mai plăteau ratele pe trimestrele II şi III şi intrau în faliment în trimestrul III, pierzandu-şi astfel asigurarea", a afirmat Burcea. Astfel, în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului, agenţiile de turism sunt obligate să transmită ANT copia "poliţei de asigurare pentru rambursarea cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turist în cazul insolvabilităţii sau falimentului agenţiei". Preşedintele ANT afirmă că în următoarele 60 de zile statul va avea situaţia clară a agenţiilor de turism care operează în Romania.

Numărul abonaţilor TV a săltat cu 5,7%

Numărul abonaţilor la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale a crescut cu 5,7% anul trecut, la 6,4 milioane, cifra reprezentand peste 85% dintre gospodăriile din Romania, a anunţat autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM). Din totalul utilizatorilor, 4,1 milioane erau abonaţi la servicii furnizate prin intermediul reţelelor de cablu (plus 8,7% faţă de anul 2012), 2,2 milioane la reţele satelit de tip DTH (-0,2% faţă de anul 2012), iar 56.000 de abonaţi recepţionau aceste programe prin tehnologie IP (plus 49% faţă de anul 2012). Rata de penetrare la nivel de gospodării a serviciilor de retransmisie a crescut cu 4 puncte procentuale, la 85,1%, iar rata de penetrare a serviciilor de retransmisie prin reţele de cablu este de 55,1%. La sfarşitul anului trecut, 62% din totalul abonaţilor erau din mediul urban, cei mai mulţi dintre ei, 81%, fiind abonaţi la cablu. În mediul rural, proporţia majoritară revine reţelelor satelit de tip DTH, 61% dintre utilizatori fiind abonaţi la acest tip de suport de retransmisie. Numărul de abonaţi la servicii de retransmisie prin reţele de cablu a crescut cu 8,7%, la 4,1 milioane, dintre care 1,5 milioane de abonaţi la servicii în format digital (plus 25% creştere faţă de anul 2012). "Serviciile de retransmisie a programelor în format digital îşi continuă creşterea şi în anul 2013, ponderea abonaţilor la aceste servicii în totalul numărului de abonaţi fiind, de asemenea, în creştere. Astfel, din totalul de 6,4 milioane de abonaţi la servicii de retransmisie, peste 3,7 milioane erau abonaţi la servicii în format digital, în creştere cu 7,4% faţă de anul 2012", se arată într-un comunicat al ANCOM.

Producţia de fructe este în pericol

Temperaturile ridicate de la începutul anului au creat probleme pomilor fructiferi, dar o imagine mai clară asupra culturilor se va contura la jumătatea lunii mai, a declarat marţi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. "Starea culturilor este bună şi foarte bună. Într-adevăr, sunt anumite probleme pe zona de fructe, dar vom vedea. Este prea devreme să tragem concluzii. Ploile care au căzut zilele trecute au fost mai mult decat benefice, pentru că era o lipsă de apă în sol", a afirmat Constantin, după conferinţa ZF Agricultura, în block-start pentru cursa de 8 miliarde de euro a fondurilor UE. El a precizat că o imagine clară a culturilor agricole va putea fi conturată la jumătatea lunii mai.  "Faptul că am avut temperaturi ridicate din luna ianuarie ne-a dus în situaţia ca procesul legat de pomii fructiferi să înceapă ceva mai repede. şi atunci au apărut anumite temeri în această zonă", a adăugat Constantin. Producţia de fructe din livezi a crescut în 2013 cu 11,6% faţă de anul precedent, la 789.000 de tone. Pe principalele specii de pomi fructiferi producţia a fost de 380.000 de tone (plus 8,3%) la meri, 320.000 de tone (plus 11,5%) la pruni, 30.000 de tone (plus 30,4%) la cireşi şi vişini, 22.000 de tone (plus 15,8%) la peri şi 9.000 de tone (plus 12,5%) la caişi şi zarzări.

Ponta îl împinge pe Jiru spre conducerea CEC

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că CEC trebuie să devină o bancă mult mai dinamică, el arătand că Enache Jiru, propus pentru conducerea executivă a instituţiei de credit, are pregătirea şi experienţa profesională pentru realizarea acestui obiectiv. "Ministrul Finanţelor are un proiect de ordin privind reorganizarea conducerii CEC şi am discutat şi cu doamna Petrescu (Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor - n.r.) propunerea din partea noastră - Guvernul este principalul acţionar la CEC - de a-l avea în conducerea executivă pe domnul Jiru. Este o propunere pe care o consider foarte bună, am discutat-o şi cu guvernatorul BNR şi cu alte persoane din domeniu", a spus Ponta. Statul deţine integral acţiunile CEC Bank, care ocupă locul 5 în sistemul bancar după nivelul activelor. Premierul afirmă că CEC trebuie să fie mult mai dinamică şi să spijine mult mai mult IMM-urile, persoanele fizice, precum şi diversele domenii în care este nevoie de creditare."Asta este o politică pe care o conducere a domnului Jiru şi a celorlalţi cred că o vor putea realiza în interesul dezvoltării Romaniei", a mai spus Ponta. Premierul a declara luni că o soluţie de înlocuire a lui Radu Gheţea la conducerea CEC poate fi găsită în această săptămană, avand în vedere că acesta are un contract care expiră abia la anul şi trebuie găsită o soluţie prin care banca să nu plătească aceste despăgubiri.


Primăria oraşului Detroit vinde case cu 1.000 dolari

Primăria oraşului american Detroit, aflat în faliment, a lansat un site online prin intermediul căruia vrea să vandă la licitaţie o parte dintre cele 16.000 de locuinţe vacante pe care le deţine, la preţuri începand de la 1.000 de dolari, potrivit CNN. Portalul BuildingDetroit.org a fost lansat luni şi prezintă, pentru început, 15 locuinţe a căror vanzare va începe la 5 mai. Primăria, care a intrat în posesia acestora în contul taxelor neplătite de proprietari, vrea să vandă cate o casă pe zi. Cumpărătorii trebuie să reabiliteze rapid casele, iar în şase luni trebuie să fie locuite, în caz contrar urmand să piardă proprietatea, dar şi banii plătiţi. Multe dintre cartierele din Detroit, oraş aflat în declin economic de mai multe decenii, au fost lovite puternic în perioada crizei financiare şi nu reuşesc încă să-şi revină, afectate şi de intrarea primăriei din Detroit în faliment anul trecut. Licitaţiile sunt deschise doar locuitorilor din statul american Michigan, precum şi companiilor fără istoric de încălcare a reglementărilor privind taxele şi construcţiile.


Preţurile locuinţelor "au scăpat de sub control" la Londra

Inflaţia anualizată din Marea Britanie a scăzut în martie la 1,6%, cel mai redus nivel din ultimii patru ani şi jumătate, în timp ce preţurile locuinţelor au urcat cu 9,1% în ultimul an, creştere generată în principal de piaţa londoneză, unde se vorbeşte deja despre o bulă speculativă periculoasă. Institutul naţionat de statistică din Marea Britanie a anunţat marţi că preţurile de consum erau la finele lunii martie cu 1,6% mai ridicate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, inflaţia încetinind de la 1,7% în februarie, potrivit Bloomberg. Inflaţia din Marea Britanie a coborat astfel la cel mai redus nivel din octombrie 2009 şi se menţine de trei luni consecutive sub ţinta Băncii Angliei, de 2%. Instituţia menţine dobada de politică monetară la minimul istoric de 0,5%. Între timp, creşterile salariale au început să depăşească rata inflaţiei. "Puterea de cumpărare a populaţiei se îmbunătăţeşte. În prezent, creşterea cheltuielilor de consum este susţinută de scăderea economiilor şi majorarea creditării", comentează pentru Bloomberg un economist de la Scotiabank.

Google preia producătorul de drone Titan

Google a ajuns la un acord pentru preluarea producătorului american de drone Titan Aerospace, companie pentru care a negociat şi Facebook în acest an, achiziţia fiind parte a unei lupte mai ample a celor doi giganţi din IT pentru extinderea influenţei şi accesul la utilizatori în regiuni izolate. Titan Aerospace produce drone care pot să zboare timp de mai mulţi ani utilizand energie solară. Facebook a negociat la începutul acestui an pentru Titan Aerospace, dar a preluat în final compania britanică Ascenta, activă în acelaşi domeniu, pentru 20 de milioane de dolari, scrie Wall Street Journal. Google nu a dezvăluit preţul de achiziţie al Titan Aerospace, dar a afirmat că tehnologia ar putea fi folosită pentru strangerea de imagini şi asigurarea de conexiuni wireless în regiuni ale lumii în care în prezent nu există acces la internet. Titan şi cei aproximativ 20 de angajaţi ai companiei vor rămane în statul New Mexico, iar postul de director va fi ocupat în continuare de Vern Raburn, un veteran din IT, care în trecut a condus Symantec şi divizia de produse pentru consumatori a Microsoft.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.