Economic

Cum se completează declaraţa privind venitul agricol

Mihai Boicu
5 apr 2014 1289 vizualizări
Formularele trebuie depuse la Finanţe pană pe data de 25 mai

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (ANAF) le aduce din nou aminte contribuabilor că trebuie să depună la Finanţe formularul 221 “Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit”, declaraţie care a fost modificată şi completată prin Ordinul preşedintelui ANAF nr. 530/27 martie 2014. Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează, în mod individual, venituri impozabile din activităţi agricole pentru care venitul se determină pe bază de norme de venit provenind din cultivarea produselor vegetale, exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructifer şi altele asemenea, creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală. Dacă terenurile se află pe raza mai multor localităţi, atunci la secţiunea III “Date pentru stabilirea venitului impozabil” se completează cate un tabel pentru fiecare localitate cu datele referitoare la activitatea desfăşurată. Dacă tabelele nu sunt suficiente, atunci se completează o anexă, care se ataşează la declaraţie. “În vederea stabilirii regimului fiscal aplicabil veniturilor din activităţi agricole, la încadrarea în limitele stabilite pentru fiecare grupă de produse vegetale şi fiecare grupă de animale vor fi avute în vedere suprafeţele/capetele de animale/familiile de albine însumate în cadrul grupei respective. Important! În cazul contribuabililor care obţin venituri din activităţi agricole şi îşi desfăşoară activitatea sub forma unei asocieri fără personalitate juridică, plafonul neimpozabil se acordă la nivelul asocierii”, precizează reprezentanţii Finanţelor într-un comunicat de presă. Declaraţia 221 se depune la organul fiscal competent pană la 25 mai. În cazul în care intervin modificări privind structura suprafeţelor destinate producţiei agricole vegetale sau numărul de capete de animale/familii de albine, declaraţia rectificativă se depune pană la data de 25 mai a anului fiscal de raportare, iar informaţiile vizează suprafeţele cultivate/capetele de animal/familii de albine deţinute la data depunerii declaraţiei rectificative. În cazul în care declaraţia nu reflectă realitatea la data de 25 mai a anului de impunere, contribuabilul poate depune o declaraţie rectificativă în care va declara elementele de impunere existente la data de 25 mai. Modificarea structurii suprafeţelor destinate producţiei agricole vegetale sau numărului de capete de animale/familii de albine, intervenite după data de 25 nu conduce la ajustarea normelor de venit, respectiv a venitului anual impozabil. (M. BOICU)

Finanţele cer informaţii suplimentare despre activităţile agricole

Preşedintele Agenţei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a adoptat un ordin prin care se modifică modelul şi conţinutul unor formulare. În formularul 221 “Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole” au fost incluse informaţii privind localitatea în raza căreia se desfăşoară activitatea agricolă, precum şi o căsuţă pentru exercitarea de către contribuabili a opţiunii privind localitatea/localităţile unde vor beneficia de încadrarea în limitele veniturilor neimpozabile. De asemenea, la formularul 221 a fost prevăzută o anexă care se completează în situaţia în care contribualul desfăşoară o activitate agricolă pe raza mai multor localităţi. ANAF a inclus informaţii privind localitatea unde se desfăşoară activitatea agricolă şi în anexa “Situaţie privind modul de stabilire a venitului net pe baza normelor de venit” la formularul 260 “Decizie de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contribuţii de asigurări sociale de sănătate, precum şi privind obligaţiile de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale”. ANAF a modificat şi instrucţiunile de completare a formularului 221. “Contribuabilii/asocierile fără personalitate juridică care deţin suprafaţele destinate producţiei agricole vegetale/animale în localităţi diferite, vor completa la secţiunea III “Date pentru stabilirea venitului impozabil” cate un tabel pentru fiecare localitate cu datele referitoare la activitatea desfăşurată. În situaţia în care tabelele de la secţiunea III “Date pentru stabilirea venitului impozabil” din formular nu sunt suficiente pentru declararea datelor referitoare la toate localităţile pe raza cărora se desfăşoară o activitate agricolă (contribuabilul/asocierea fără perosnalitate juridică deţine suprafeţele destinate producţiei agricole vegetale/animale în mai mult de patru localităţi), contribuabilii/asocierile fără personalitate juridică completează şi formularul “Anexa nr. .... la Declaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit”, care se ataşează la declaraţie”. se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.