Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: BNR a îngheţat dobanda cheie

Ziarul de Vrancea
28 mar 2014 901 vizualizări
Banca centrală a menţinut ieri dobanda cheie la 3,5%, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a Romaniei (BNR) a menţinut vineri dobanda de politică monetară la 3,5% pe an, oprind astfel ciclul de reduceri, şi a păstrat ratele rezervelor minime obligatorii la 12% pentru pasivele în lei, respectiv 18% pentru valută,decizii anticipate de analişti. "CA al BNR reafirmă că utilizarea adecvată a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrală în condiţiile monitorizării atente a evoluţiilor interne şi ale mediului economic internaţional va permite îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu, precum şi asigurarea stabilităţii financiare", se arată într-un comunicat transmis ieri de BNR. De asemenea, BNR vizează în continuare gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar. De altfel, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a indicat încă de la şedinţa de politică monetară din februarie că va fi stopat ciclul de tăiere a dobanzii. "Cred că acum suntem bine poziţionaţi ca să nu plimbăm în sus şi în jos rata de politică monetară. Pe volatilităţi pe fluxuri de capital, preferăm să nu fim foarte ortodoxi şi să lăsăm volatilitate în piaţa monetară. Rata de politică monetară va fi foarte bine focalizată pe inflaţie", a afirmat Isărescu după şedinţa din februarie. Analiştii financiari au anticipat deciziile Consliliului de Administraţie de vineri, aşteptandu-se la menţinerea dobanzii cheie şi a ratelor rezervelor minime obligatorii, întrucat există suficientă lichiditate în piaţă la acest moment. BNR a operat ultima reducere a dobanzii în luna februarie, de la 3,75% la 3,5%, atingand un minim istoric. Ciclul de relaxare a dobanzii cheie a început în iulie 2013, cand dobanda de politică monetară se situa la nivelul de 5,25%, şi a inclus şase trepte de diminuare a indicatorului. Totodată, banca centrală a redus la începutul lunii ianuarie ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% şi ratele rezervelor minime obligatorii la valută de la 20% la 18%, eliberand astfel lichidităţi în piaţă de patru miliarde lei şi 500 milioane euro pentru stimularea creditării şi sprijinirea băncilor de a-şi reduce datoriile pe care le au la finanţatorii externi.

Cozi la electrocasnice precum în vremea foametei la paine

Sute de persoane s-au înghesuit, ieri, la deschiderea unui magazin de produse electronice şi electrocasnice din Craiova, unde au format cozi cu cateva ore înainte de începerea programului, iar cand li s-a permis intrarea raionul cel mai aglomerat a fost cel cu aparate de aer condiţionat. Vineri, la Craiova, a fost deschis un showroom electro-IT, fiind anunţate reduceri între 45 şi 70% la peste 80 de game de produse. Cateva sute de persoane au format cozi cu cateva ore înainte de începerea programului, unii chiar de la ora 4.00 dimineaţa. Cele mai aglomerate raioane au fost cele cu aparate de aer condiţionat, care erau reduse de la 1.200 la 700 de lei. Aglomeraţie mare a fost şi la raioanele cu frigidere, tablete, laptop-uri, dar şi la tigăi. "Am prins un aparat de aer condiţionat. Nici nu îmi trebuie mai mult. E bună oferta, mai ales, pentru noi, pensionarii", a spus o femeie. Un alt client s-a plans însă că stocul s-a epuizat repede şi nu a apucat să cumpere zece aparate de aer condiţionat, aşa cum ar fi vrut: "E stoc mic, organizare proastă, vroiam zece aparate de aer condiţionat, dar am prins doar două".

Iată domeniile cu cel mai mare potenţial de creştere

Managerii companiilor prevăd, pentru perioada martie-mai, o tendinţă de creştere în industria prelucrătoare, construcţii şi în sectorul de comerţ şi creştere moderată în servicii, în raport cu cele trei luni anterioare, potrivit indicatorului sold conjunctural, a anunţat ieri INS. "În cadrul anchetei de conjunctură din luna martie 2014, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creştere a volumului producţiei (sold conjunctural plus 19%). În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere mai mare decat pe total industrie prelucrătoare şi anume: fabricarea produselor din tutun (sold conjunctural plus 72%), fabricarea hartiei şi a produselor din hartie (sold conjuncturale plus 39%), fabricarea substanţelor şi a produselor chimice şi fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (solduri conjuncturale plus 36%)", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează stabilitate relativă în următoarele trei luni, cu un sold conjunctural pozitiv de 5%. În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de plus 4% pe total industrie prelucrătoare. În sectorul construcţiilor, managerii estimează o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural plus 23%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural plus 17%) pentru următoarele trei luni. Totodată, aceştia văd o apreciere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural plus 6%), ca şi a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural plus 6%). În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au preconizat o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural plus 24%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural plus 18%).


Grupul francez Total va săpa după gaze de şist în Rusia

Compania petrolieră franceză Total discută un parteneriat cu Lukoil pentru dezvoltarea unor proiecte de şist în Rusia, guvernul de la Moscova orientandu-se către surse neconvenţionale pentru a compensa scăderea producţiei la exploatările vechi din zona Siberiei, potrivit Financial Times (FT). Lukoil, cea mai mare companie energetică privată din Rusia, deţine licenţa de explorare petrolieră pentru uriaşa formaţiune de şist Bajenov, ale cărei resurse nu au fost încă dovedite. Bajenov este considerat cel mai mare zăcămant de şist din Rusia, care deţine cele mai mari rezerve petroliere de şist din lume, potrivit estimărilor Departamentului Energiei din SUA. Surse apropiate situaţiei au declarat pentru FT că Lukoil şi grupul francez Total discută formarea unei companii mixte (joint venture) pentru a dezvolta proiecte din Rusia, dificile din punct de vedere tehnic, categorie în care sunt incluze zăcămintele petroliere de şist. Sursele citate au subliniat că nu există nicio garanţie că în urma discuţiilor se va ajunge la un acord. Contactaţi de FT, reprezentanţii Total şi Lukoil au refuzat să comenteze informaţiile. Cele două companii au început discuţiile pentru formarea unui parteneriat înainte ca Rusia să anexeze Peninsula Crimeea şi ca Statele Unite şi Uniunea Europeană să vorbească despre sancţiuni economice împotriva Rusiei. Continuarea tratativelor subliniază predispoziţia unor companii internaţionale de a continua să opereze în Rusia în pofida deteriorării relaţiilor politice. Directorul general al grupului german Siemens, Joe Kaeser, s-a întalnit miercuri la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a promis că va continua investiţiile în Rusia şi cooperarea cu Gazprom, cel mai mare producător şi exportator de gaze naturale din lume.

Banca italiană Intesa Sanpaolo stă cu bagajele la uşă

Banca italiană Intesa Sanpaolo a înregistrat anul trecut o pierdere de 37 milioane euro în Romania şi a anunţat că îşi reevaluează prezenţa pe piaţă, luand în calcul inclusiv "acorduri cu alţi jucători internaţionali". Venitul operaţional al Intesa Sanpaolo în Romania a stagnat la 47 milioane euro, în timp ce costurile operaţionale au scăzut cu 8,8%, la 30 milioane euro. Astfel, profitul operaţional a urcat cu 21,6% faţă de 2012, la 16 milioane euro, potrivit unei prezentări publicate vineri de banca italiană. Banca a înregistrat în Romania o pierdere înainte de taxe şi amortizarea fondului comercial şi a altor active intangibile de 37 milioane euro, mai mare cu 48% faţă de rezultatul negativ din 2012. Intesa Sanpaolo avea la finele anului trecut active totale de 1,2 miliarde euro pe piaţa romanească, în stagnare faţă de sfarşitul lui 2012, reise din datele prezentate anterior de grupul italian. Depozitele atrase de la clienţi totalizează 700 milioane euro la 31 decembrie, iar creditele către clienţi 800 milioane euro.

Piaţa construcţiilor de locuinţe nu dă semne de dezgheţ

Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a scăzut în primele două luni cu 1,7%, la 3.760, cele mai multe scăderi fiind înregistrate în regiunile Sud-Muntenia, Nord-Est, Sud-Vest Oltenia şi Centru, a anunţat ieri Institutul Naţional de Statistică (INS). Creşteri s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare: Vest (plus 63 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (plus 54 autorizaţii), Sud-Est (plus 24 autorizaţii) şi Nord-Vest (plus 15 autorizaţii). În luna februarie s-au eliberat 2.187 autorizaţii pentru construirea de clădiri rezidenţiale, din care 64,9% sunt pentru zona rurală. "Distribuţia în profil regional evidenţiază o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în toate regiunile de dezvoltare. Cele mai importante creşteri s-au înregistrat în Nord-Est (plus 121 autorizaţii), Sud-Muntenia (plus 101 autorizaţii), Vest (plus 94 autorizaţii), Centru (plus 87 autorizaţii) şi Bucureşti-Ilfov (plus 82 autorizaţii)", se arată într-un comunicat al INS. Faţă de aceeaşi lună a anului precedent, se remarcă o creştere a numărului de autorizaţii, reflectată în regiunile Vest (plus 55 autorizaţii), Sud-Est (plus 34 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (plus 17 autorizaţii), Centru (plus 12 autorizaţii) şi Nord-Vest (plus 8 autorizaţii).

SUA vor folosi petrolul pe post de armă împotriva Rusiei

Statele Unite ar putea vinde petrol din uriaşele rezerve acumulate pentru a împinge în jos preţurile, sancţionand astfel Rusia pentru anexarea Peninsulei Crimeea, soluţie recomandată de miliardarul George Soros şi de mai mulţi analişti, care a atras atenţia Congresului, potrivit Bloomberg. Washingtonul şi aliaţii din Europa caută soluţii de sancţionare a Rusiei pentru situaţia din Ucraina, sancţiunile fiind momentan limitate la îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie împotriva mai multor apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin şi împotriva unor politicieni pro-ruşi din Ucraina. Dacă ar vinde 500.000 de barili pe zi din rezerva naţională de petrol, Statele Unite ar provoca deprecierea preţului petrolului cu 12 dolari, potrivit lui Philip Verleger, consultant şi fost conslier în administraţiile Ford şi Carter. O astfel de scădere a preţului petrolului ar genera pentru Rusia venituri pierdute de 40 miliarde de dolari din vanzările de petrol şi gaze naturale, echivalentul a 2% din PIB, estimează analistul. Secretarul pentru Energie din Guvernul SUA, Ernest Moniz, a respins această variantă, însă propunerea a fost discutată miercuri în timpul unor audieri în Congresul Statelor Unite, la mai puţin de o săptămană după ce miliardarul George Soros a vorbit despre aceeaşi soluţie în timpul unui seminar la Berlin.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.