Economic

Penitenciarul oferă forţă de muncă pentru firme

Mihai Boicu
26 mar 2014 1005 vizualizări
Deţinuţii focşăneni lucrează într-un atelier de tamplărie, dar pot presta diferite munci şi în afara penitenciarului

Administraţia Naţională a Penitenciarelor îşi manifestă disponibilitatea de a pune la dispoziţia agenţilor economici forţa de muncă a persoanelor private de liberate, pe bază de contract de prestări servicii, în condiţiile Legii 254/2013. Unităţile de detenţie pot asigura forţă de muncă atat pentru activităţi necalificate, cat şi calificate. Deţinuţii de la Focşani muncesc adesea pentru societăţi comerciale sau pentru administraţiile locale, iar parte din bani sunt încasaţi de deţinuţi atunci cand ies după gratii. Preţul este negociabil şi se stabileşte pentru fiecare oră de lucru. “Precizăm că în cadrul mai multor unităţi din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sunt amenajate şi funcţionează ateliere de producţie utilate corespunzător, în care pot fi desfăşurate activităţi de prelucare a lemnului, tamplărie lemn, tamplărie PVC, croitorie, cizmărie, panificaţie etc. Penitenciarul Focşani dispunde de un atelier de producţie cu utilaje de tamplărie pentru executarea unor produse de mobilier şi a altor obiecte de tamplărie”, se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Agenţia precizează că angajarea unor persoane private de libertate este avantajoasă pentru beneficiari, printre care asigurarea unui  număr constant de persoane, continuitatea serviciilor prestate pe întreaga perioadă de derulare a lucrărilor, negocierea tarifelor în funcţie de complexitatea lucrărilor efectuate sau serviciilor prestate. Deţinuţii pot efectua lucrări în agricultură, prăşit manual, irigat, recoltat, curăţat parcuri şi spaţii verzi, amenajat şi curăţat străzi, activităţi de amenajare, curăţenie şi întreţinere a spaţiilor verzi aflate în proprietatea sau administrarea unităţilor spitaliceşti, activităţi auxiliare muncii necalificate, săpat şanţuri, recuperarea deşeurilor şi reciclarea acestora, lucrări de curăţenie, manipulat materiale, dar şi lucrări în domeniul construcţiilor civile şi industriale, rutiere şi feroviare, după cum precizează oficialii Penitenciarului. Folosirea deţinuţilor la muncă nu implică încheierea unor contracte de muncă cu aceştia ci încheierea unui contract de prestări servicii între societate şi penitenciar, lucru care implică scutirea de la plata obligaţiilor faţă de bugetul de stat. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.