Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: 170 de romani au averi de minim 30 milioane dolari

Ziarul de Vrancea
26 mar 2014 759 vizualizări
Aşa arată un studiu asupra averilor private realizat de compania Knight Frank

Un număr de 172 de persoane din Romania deţineau anul trecut active nete de minimum 30 milioane de dolari, cu patru mai multe decat în 2012, iar pană în 2020 li se vor adăuga încă 108 romani, potrivit unui studiu asupra averilor private globale realizat de compania Knight Frank. Totodată, în Romania au fost identificate 47 de persoane cu averi de peste 100 de milioane de dolari, cu două mai multe decat în anul anterior şi trei miliardari. Pentru următorii zece ani, autorii studiului estimează că numărul celor cu averi de peste 100 de milioane de dolari va creşte cu 28 şi că vor fi cu doi mai mulţi miliardari. În Europa, numărul persoanelor cu active de minim 30 milioane de dolari a crescut cu 1.955 în ultimul an (de la 58.549 la 60.504) şi se estimează o creştere cu 21% în următoarea decadă. Cele mai multe persoane bogate din Europa se găsesc în Germania (11.392), Marea Britanie (10.149) şi Elveţia (4.137), potrivit studiului de compania de consultanţă imobiliară The Advisers, biroul asociat al Kinght Frank în Romania Romania, Estonia şi Bulgaria au cei mai puţini oameni bogaţi din cele 23 de ţări europene analizate. Spre comparaţie, în Polonia sunt 487 de persoane cu averi de peste 30 milioane de dolari, 71 de centa milionari şi 4 miliardari, iar în Cehia au fost raportate 391 de persoane cu peste 30 de milioane de dolari active, 79 cu peste 100 milionari şi 4 miliardari. Totodată, în ultimii zece ani numărul persoanelor cu averi de minim 30 de milioane de dolari din Romania a crescut cu 192% (113 persoane), cei cu peste 100 milioane de dolari cu 194% (31 persoane). Europa numără în prezent 506 miliardari (cei mai mulţi din lume), dintre care 81 locuiesc în Germania, 94 în Marea Britanie şi 92 în Rusia. La nivel global, în 2013 numărul persoanelor ultra-bogate din lume a crescut aproape 6.000 de persoane. Autorii studiului estimează ca acest segment de populaţie va creşte cu în următorii zece ani cu 60.000 persoane. Majoritatea acestor persoane trăiesc în prezent în America de Nord - 65.579. În ceea ce priveşte distribuţia averilor private în lume, America de Nord şi Europa au avut cele mai mari creşteri anuale, dar pentru următorii 10 ani, se preconizează că Africa este continentul care va înregistra cea mai mare creştere. Monaco, Hong Kong şi Londra sunt destinaţiiile preferate de cei mai bogaţi oameni din lume. Monaco rămane cea mai scumpă ţară din acest punct de vedere, o reşedinţă de lux putand fi tranzacţionată la un preţ care variază între 60.000 şi 73.300 de dolari pe metru pătrat.

Un bancher este propus preşedinte la ASF

Mişu Negriţoiu a fost director general al ING Bank Romania, iar în prezent ocupă postul de preşedinte al băncii

Fostul director general al ING Bank Romania Mişu Negriţoiu este propus pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a anunţat liderul PSD, premierul Victor Ponta. El a precizat că a discutat despre acest lucru cu guvernatorul Băncii Naţionale a Romaniei, Mugur Isărescu, şi că împreună au convenit ca, avand şi sprijinul în acest sens al Parlamentului, să fie asigurată o conducere "depolitizată" a ASF. "Am discutat despre intenţia de a încerca, împreună cu Parlamentul, să avem o autoritate de supraveghere financiară la standarde europene, depolitizată, cu eficienţa şi credibilitatea BNR, iar pentru conducerea instituţiei împreună considerăm că domnul Negriţoiu are pregătirea profesională şi profilul necesar pentru a duce la bun sfarşit un asemenea proiect", a spus Ponta, precizand că Mişu Negriţoiu a acceptat propunerea. Potrivit premierului, Mişu Negriţoiu urmează să fie audiat luni de către comisiile parlamentare de specialitate, iar marţi să fie votat în Parlament pentru această funcţie. "Am discutat cu el că, în orice variantă, va caştiga mai puţini bani ca acum, la banca privată la care lucrează, dar este un om care nu vine la ASF pentru bani - va pierde nişte bani - , ci vine pentru un proiect şi cred că, pentru cariera sa, este important să reuşească acest proiect", a adăugat Ponta. Mişu Negriţoiu a fost director general al ING Bank Romania, iar în prezent ocupă postul de preşedinte al băncii. Negriţoiu este economist, fost ministru de stat pentru coordonare, strategie şi reformă (1992-1993). El a fost deputat în legislatura 1996 - 2000. În mai 1997, demisionează din Parlament şi trece în sectorul privat, la banca anglo-olandeză ING Barings, cu funcţia de corporate finance manager. În anul 1999 este promovat ca vicepreşedinte şi director general adjunct al băncii ING Romania. La 1 august 2006, Negriţoiu a preluat poziţia de director general al ING Bank Romania şi de preşedinte al Comitetului pe ţară al ING Romania, grup financiar care include banca ING Bank Romania, compania de asigurări de viaţă şi pensii ING Asigurări de Viaţă (Nederlanden), societatea de factoring ING Commercial Finance, societatea de leasing ING Lease şi societatea de investiţii imobiliare ING Real Estate Investment Management. Negriţoiu devine astfel primul bancher autohton care preia conducerea executivă a unei mari bănci cu acţionar majoritar străin. În acel moment, ING era a patra bancă de pe piaţa din Romania după valoarea activelor. În paralel cu activitatea profesională, el desfăşoară şi o activitate didactică fiind profesor universitar asociat al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE Bucureşti. I s-a decernat titlul academic de Doctor honoris causa al Universităţii Hertdforshire (Anglia).

Ponta: Schema ratelor reduse se aplică din iulie

Schema de înjumătăţire a ratelor bancare pentru anumite persoane va fi aplicată începand cu luna iulie a acestui an, iar creditul fiscal va intra în vigoare după doi ani, din 2016, a declarat premierul Victor Ponta."Este pentru acest an, de la 1 iulie. Ministrul Finanţelor a explicat un lucru care este atat de tehnic încat nu încape (în titlul ştirilor - n.r.). De la 1 iulie se poate aplica acea înjumătăţire a ratei pe o perioadă de doi ani, creditul fiscal intră în vigoare din 2016, după doi ani, asta încerca să spună ministrul, dar nu are cum să spună în cuvinte foarte simple lucruri complicate. Încearcă şi ea, săraca, ce să facem...eu sunt traducătorul", a spus Ponta. Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a fost citat, marţi, la Adevărul, afirmand că schema fiscală pentru restructurarea creditelor populaţiei, cunoscută ca electorată, va suferi modificări de calcul faţă de formula ministrului Bugerului, Liviu Voinea, şi va intra în vigoare începand cu anul 2016. "Se va aplica, dar vreau să o supun dezbaterii atat cu băncile, cat şi cu mediul academic. Noul plan este să ajutăm pe cei cu venituri mici din 2016, am format un grup care să identifice orice posibilă problemă. Dacă sunt persoane cu venituri mici, e bine să fie ajutaţi înainte ca acest împrumut să de devină neperformant. Trebuie să fie mai puţin birocratică. Am mai schimbat formula domnului Voinea", a fost citatul prezentat al ministrului. În luna februarie, premierul Victor Ponta a anunţat, la finalul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional, că Guvernul va aplica un program de stimulare a consumului, care prevede reduceri de impozit pentru persoanele cu creditele restructurate, dar numai după expirarea perioadei de reeşalonare. Guvernul estimează că această schemă de reduceri fiscale pentru populaţia cu venituri sub medie şi credite bancare ar putea duce la reeşalonarea împrumuturilor pentru aproape un milion de romani, iar băncile ar putea reduce ratele la credite cu pană la 4 miliarde de lei în 2014.

Fiica lui Vlasov, audiată de DNA

Vanda Vlasov a declarat ieri, după ce a fost audiată la DNA, în calitate de martor, în dosarul în care tatăl ei, preşedintele suspendat al CCIR Mihail Vlasov, este acuzat de trafic de influenţă, că ideea conform căreia ar fi pronunţat vreo soluţie influenţată de cineva este "o nemernicie". "Am fost chemată ca martor, mi s-a adus la cunoştinţă că pot să nu declar nimic în calitate de rudă, de fiică. Am spus că nu am nimic de ascuns, am jurat să spun adevărul. Ideea că eu vreodată am pronunţat vreo soluţie într-un dosar influenţată de oricine altcineva sau chiar de tata este o nemernicie. Minciuna are picioare scurte, o să se afle adevărul", a spus Vanda Vlasov, prim-vicepreşedintele Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional, care funcţionează pe langă Camera de Comerţ şi Industrie a Romaniei (CCIR). Vanda Vlasov a mai spus, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că arbitrii de la Curtea de Arbitraj nu sunt funcţionari publici, motiv pentru care tatăl său a fost arestat în mod ilegal. "Curtea de Arbitraj nu are personalitate juridică. Încadrarea pe care i-au dat-o (lui Mihail Vlasov, n.r.) este de trafic de influenţă. Influenţa este exercitată asupra unui funcţionar public, deci, în cazul lui tata, s-ar fi exercitat o influenţă asupra mea. Arbitrul nu este funcţionar public, deci tata, la acest moment, este arestat ilegal. Să-i schimbe încadrarea juridică", a adăugat Vanda Vlasov. Ea a ţinut să precizeze că tatăl ei "nu a pus mana pe bani", făcand referire la flagrantul în urma căreia procurorii l-au reţinut pe Mihail Vlasov, pentru că ar fi luat de la un om de afaceri 200.000 de euro. Întrebată despre faptul că Mihail Vlasov merge la cazinouri, Vanda Vlasov a spus că tot ceea ce se spune despre tatăl său sunt "legende". "Tata este un om extraordinar, este un mare jurist, dar aşa este el, un om mai liber, un om mai rebel. La cazinou joacă şi prinţul Albert. Jocurile de noroc sunt o îndeletnicire a nobilimii", a subliniat Vanda Vlasov. Mihail Vlasov a fost denunţat la DNA de omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki, de la care ar fi cerut un milion de euro, iar în 18 martie a fost prins în flagrant, într-un restaurant din Bucureşti, după ce ar fi primit de la acesta 200.000 de euro.

Băsescu: Depolitizaţi ANAF şi veţi avea veniturile la buget

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, miercuri, la bilanţul SRI pe 2013, un mesaj către politicieni, spunandu-le să depolitizeze ANAF pentru că astfel vor avea venituri la bugetul de stat, el adăugand că SRI este un exemplu legat de performanţele pe care le poate atinge o instituţie depolitizată. "Ne plangem că nu adunăm veniturile prognozate, deşi economia creşte. Depolitizaţi ANAF-ul şi în caţiva ani veţi avea veniturile la bugetul de stat, este mesajul meu către politicieni. De la centru, pană la şefii judeţeni ai ANAF-ului. Lăsaţi profesioniştii să lucreze", a spus Traian Băsescu, la bilanţul Serviciului Roman de Informaţii. Şeful statului a precizat că nu spune acest lucru doar acum, ci l-a spus în timpul Guvernelor Tăriceanu şi Boc şi o spune şi în timpul Guvernului Ponta. "Niciun partid nu a reuşit să reziste tentaţiei politizării, şi atunci, de bună seamă, fiind numiri politice la ANAF, unii vor fi protejaţi, alţii hăituiţi, pentru că politrucul vrea să îşi păstreze funcţia", a mai spus şeful statului, adăugand că poţi să îţi păstrezi funcţia şi să promovezi, fără a fi implicat politic. Traian Băsescu a arătat că este un mesaj pe care îl dă astăzi, la ultimul bilanţ al SRI fin mandatul său de preşedinte, şi a povestit că în 2009, tot la un bilanţ al Serviciului, spunea că speră să participe şi la cel din 2010. "Astăzi, în 2014, le spun că în 2015 sigur nu voi mai participa la bilanţ". "SRI este o mărturie ce performanţe atinge o instituţie dacă este depolitizată", a mai spus Traian Băsescu.

Oficialii BNR ţin partea băncilor în privinţa comisioanelor

Banca centrală are dubii în privinţa efectelor pozitive pe care plafonarea comisioanelor interbancare le va avea asupra consumatorilor pană cand nu vor fi îmbunătăţite trei condiţii specifice ale pieţei, precum gradul redus de bancarizare, apetenţa crescută pentru numerar şi veniturile scăzute. Comisia Europeană a elaborat un proiect de regulament potrivit căruia, într-o primă fază, vor fi plafonate comisioanele interbancare pentru tranzacţii transfrontaliere la 0,2% din valoarea tranzacţiei pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cele de credit, urmand ca în cea de-a doua etapă (după doi ani de la data intrării în vigoare a reglementării) plafonarea comisioanelor să fie aplicată şi operaţiunilor naţionale efectuate cu cardurile de debit, respectiv cele de credit. "Scopul declarat al regulamentului s-ar resfrange în sensul reducerii presiunii pe care comerciantul o are la plata comisionului interbancar, probabil au sperat într-o reducere a preţurilor produselor, care s-ar resfrange pozitiv asupra consumatorului", a declarat miercuri Ruxandra Avram, şef serviciu la Direcţia Stabilitate Financiară din BNR, la o conferinţă pe tema cardurilor.

Planul de redresare a companiei Astra este gata

Administratorul special al Astra, KPMG Advisory, a finalizat raportul privind planul de redresare a companiei de asigurări, pe care l-a depus marţi la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). "În calitate de administrator special, KPMG s-a concentrat pe diagnosticarea situaţiei de fapt şi identificarea acţiunilor care trebuie avute în vedere pentru asigurarea continuităţii şi relansării activităţii companiei Astra şi a propus în acest sens Autorităţii de Supraveghere Financiară un plan care cuprinde o serie de măsuri de natură prudenţială pe termen scurt şi mediu în scopul redresării financiare a societăţii. Aşteptăm ca ASF să îşi formuleze punctul de vedere asupra planului în cel mai scurt timp, urmand ca toate părţile implicate să contribuie la succesul implementării lui în perioada imediat următoare", se arată într-un comunicat al KPMG. Reprezentanţii KPMG menţionează că activitatea companiei se desfaşoară "în parametri normali", iar ASF a comunicat că Astra este obligată să onoreze toate solicitările care decurg din poliţele de asigurare, iar măsura redresării financiare prin administrator special este menită să contribuie la reechilibrarea indicatorilor financiari ai societăţii de asigurare şi să asigure continuitatea afacerii.

Toyota va returna investitorilor 3,5 mld. dolari

Toyota, cel mai mare producător de automobile la nivel mondial, va răscumpăra acţiuni pentru prima dată în ultimii cinci ani, returnand investitorilor 3,5 miliarde de dolari din rezervele acumulate odată cu creşterea profitului. Compania japoneză va răscumpăra 1,9% din acţiuni pentru 360 miliarde yeni (3,5 miliarde de dolari), iar jumătate din titlurile preluate vor fi anulate pană la finele lunii iunie, potrivit unui comunicat al Toyota, preluat de Bloomberg. Toyota nu a mai răscumpărat acţiuni din februarie 2009. În următorii cinci ani, compania a depăşit mai multe perioade tensionate, începand de la criza economică, urmată de daunele de imagine suferite odată cu o serie de campanii uriaşe de rechemare a automobilelor în service pentru diverse defecţiuni şi de cutremurul devastator care a lovit Japonia în 2011, urmat de un val tsunami, catastrofe care au blocat lanţul de producţie al industriei auto nipone timp de cateva luni. Ultimii doi ani au adus însă o revenire puternică pentru Toyota, datorată în bună măsură programului economic adoptat la finele anului 2012 de premierul Shinzo Abe şi susţinut de banca centrală japoneză. Deprecierea masivă a yenului a ajutat exportatorii japonezi să caştige competitivtate pe piaţa globală şi să-şi majoreze semnificativ profiturile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.