Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Vlasov, suspendat de la conducerea Camerei de Comerţ

Ziarul de Vrancea
21 mar 2014 948 vizualizări
Această decizie a fost luată din cauză că avocatul a fost arestat pentru 30 de zile fiindcă a fost prins că a luat 200.000 euro, o primă rată dintr-un total de un milion de euro, ca să aranjeze un proces la Curtea de Arbitraj

Colegiul de conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a Romaniei (CCIR) l-a suspendat din funcţia de preşedinte pe Mihail Vlasov, arestat preveniv, interimatul fiind asigurat de Mihai Daraban, vicepreşedinte CCIR. Daraban va asigura interimarul pană pe 27 martie, cand va avea loc Adunarea Generală a CCIR pentru a discuta propunerile colegiului de conducere. "S-a hotărat ca în prima fază să asigurăm un interimat, care va fi validat pe 27 martie. După această dată interimatul poate fi asigurat pe o perioadă de 30 de zile, după care vom declanşa alegeri anticipate prin moţiune de cenzură", a spus Daraban, într-o conferinţă de presă. Vlasov a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti, într-un dosar în care este acuzat că ar fi cerut 1 milion de euro de la un om de afaceri, pentru a-l ajuta să caştige un dosar de arbritraj. Vlasov a fost denunţat la DNA de un om de afaceri, de la care ar fi cerut 1 milion de euro, iar marţi a fost prins în flagrant, într-un restaurant din Bucureşti, asupra preşedintelui Camerei de Comerţ fiind găsită suma de 200.000 de euro, potrivit DNA. Vicepreşedinţii Camerei de Comerţ şi Industrie a Romaniei au declarat vineri că nu ştiau că preşedintele Mihail Vlasov ia mită, dar ştiau că acesta merge la cazinou şi nu şi-au pus problema că nu ar avea bani, dat fiind că Vlasov are o casă de avocatură şi alte afaceri. "Nu ştiam că ia spagă, dar ştiam că merge în cazinou. Era ilogic să-l întrebi pe Vlasov din ce trăieşte. Are o casă de avocatură, are case la Iaşi din care primeşte chirie, bonificaţie de la Camera de Comerţ de 6.000-7.000 de lei pe lună", a declarat, într-o conferinţă de presă Ion Mocanu, unul dintre vicepreşedinţii Camerei de Comerţ şi Industrie a Romaniei (CCIR). Reprezentanţii CCIR au precizat că pornesc de la prezumţia de nevinovăţie în cazul Vlasov, precizand că nu sunt nici mulţumiţi, nici nemulţumiţi de activitatea acestuia. "Plec de la prezumţia de nevinovăţie, nu ştiu care este speţa, din cate am înţeles din dicuţiile cu angajaţii dosarul respectiv este în faza probatorie, de colectare de probe", a declarat Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Constanţa şi vicepreşedinte CCIR, care asigură interimatul la conducerea instituţiei.

Sumele nete primite de UE se ridică la 11 miliarde euro

Aşa apreciază Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR

Romania a primit de la Uniunea Europeană (UE), în perioada 2007-2013, fonduri în valoare de 21,3 miliarde euro şi a plătit către UE 10,6 miliarde euro, avand astfel un sold pozitiv de 10,9 miliarde euro, a declarat ieri Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. El a arătat că anul 2013 a fost cel mai bun din perspectiva intrării de fonduri europene, cu un total de 5,6 miliarde euro, din care 2,9 miliarde euro au reprezentat transferuri curente, iar 2,6 miliarde euro au fost transferuri de capital. Oficialul BNR a precizat că valorile au fost în creştere din 2007 pană în 2013, 2007 fiind singurul an în care s-a înregistrat un sold negativ la solduri curente. "Atunci au intrat 900 milioane (euro – n.r.), au ieşit 1,2 miliarde şi avem un sold negativ de 298 milioane la transferuri curente. De atunci, niciodată nu am mai înregistrat sold negativ, deci în fiecare an noi am primit mai mult decat am plătit, aşa că acele idei că plătim mai mulţi bani la Uniunea Europeană decat primim nu sunt adevărate", a spus Vasilescu la conferinţa Mediafax Talks about European Funds. El a arătat că, pe langă primirea de fonduri, Romania mai are ca avantaje în relaţia cu UE comerţul, peste 70% din comerţ fiind realizat cu Uniunea Europeană şi exporturile.
 Totodată, Vasilescu a atras atenţia că principalul defect în demersul atragerii de fonduri europene este comunicarea slabă, neclară, astfel că foarte multe aspecte sunt încă foarte puţin cunoscute de public. "Sunt foarte mulţi tineri fermieri care au auzit de fonduri europene, îşi dezvoltă activitatea şi vor să atragă fonduri. Au venit la bănci cu foarte mult elan şi dintr-odată s-au dezumflat (...) De pildă au vrut să-şi cumpere maşini agricole şi era o normă că pot cumpăra doar maşini la prima mană, din fabrică, iar tinerii au spus că n-au nevoie din fabrică pentru că pleacă de la bun început cu pierderi. Am auzit că această normă nu mai este în vigoare şi că acum un tanăr fermier poate să-şi cumpere la mană a doua utilaje", a povestit Vasilescu. Marius Radu, coordonator fonduri UE în cadrul UniCredit ţiriac Bank, a precizat că norma respectivă, care ţine de un regulament european, nu permite deocamdată, pentru perioada 2007-2013, achiziţii second-hand pentru utliaje. Vasilescu spune că băncile nu s-au implicat "cu prea mult aplomb" în activitatea de atragere a fondurilor europene, însă a recunoscut că sunt cateva insituţii de credit care şi-au înfiinţat totuşi departamente de specialitate şi care asigură consultanţă "nu 100% corectă, dar în mare parte corectă". El apreciază că este nevoie de un efort mai mare în comunicarea privind fondurile europene, aceasta trebuie să fie clară, precizand ca este un gand personal şi nu o recomandare a băncii centrale adresată Ministerului Fondurilor Europene.

Rabla 2014: Solicitanţii se vor putea înscrie la orice dealer

Cei care doresc să se înscrie anul acesta în programul Rabla o vor putea face la orice dealer dintre cei care vor fi validaţi şi îşi vor putea casa vechea maşină la orice colector autorizat, numai pentru radierea maşinii trebuind să meargă la Poliţie în judeţul unde vehiculul este înmatriculat.  Solicitanţii îşi vor alege din lista dealerilor validaţi unul la care se vor înscrie, după care pot merge la oricare dintre colectorii autorizaţi să îşi caseze maşina, au declarat reprezentanţii Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), care gestionează programul Rabla. AFM urmează să deschidă sesiunile de depunere de dosare pentru validarea dealerilor şi colectorilor pentru desfăşurarea programului în acest an. Programul Rabla 2014 va fi lansat după 1 aprilie. Distribuţia tichetelor Rabla nu se va mai face anul acesta pe judeţe, în funcţie de vechimea parcului auto din fiecare unitate teritorială, ci în funcţie de cerere, tichetele electronice urmand să fie extrase dintr-o bază de date naţională de dealerii auto validaţi, pe măsură ce se înscriu solicitanţii, a declarat, joi, ministrul Mediului Attila Korodi. Anul trecut, tichetele Rabla au fost distribuite colectorilor în funcţie de numărul autovehiculelor uzate din fiecare judeţ, criteriu după care urmau să fie distribuite şi dealerilor auto anul acesta, conform proiectului Ghidului de finanţare pentru Rabla pus în dezbatere publică în 5 martie. În urma dezbaterii publice, s-a hotărat ca toate tichetele să fie la dispoziţia oricărui dealer, în funcţie de cerere. Totodată, spre deosebire de anul trecut, tichetele nu vor mai fi distribuite în etape, ci vor fi toate disponibile de la lansarea programului. Anul acesta, cei care vor dori să îşi casesze maşina mai veche de opt ani pentru a beneficia de o reducere de 6.500 de lei la achiziţia unui autoturism nou se vor pezenta direct la dealerul auto de la care sunt interesaţi să cumpere şi se vor înscrie, urmand ca apoi să meargă la un colector pentru casare, la Poliţie pentru radierea autovehiculului şi să revină la dealer pentru a încheia contractul de vanzare - cumpărare.

GSK Romania are un nou director general

Compania farmaceutică GSK Romania va avea din 1 aprilie un nou director general, în persoana Barbarei Cygler, care îl va înlocui pe Pascal Prigent, numit vicepreşedinte Vaccines Commercial Strategy al GSK US Pharmaceuticals. Cu o experienţă de peste 15 ani în industria farmaceutică, Barbara Cygler (41 de ani) s-a alăturat GSK Romania în aprilie 2012 în rolul de Business Unit Director pentru divizia Retail, ulterior fiind numită Specialty Care Business Unit Director. Anterior venirii în Romania, Barbara a avut diverse roluri în GSK Franţa (începand cu 2007), precum Respiratory&Osteoporosis Marketing Director, Sales Director Retail şi Marketing & Sales Director Primary Care. Înainte de a se alătura GSK, ea a lucrat în companii farmaceutice mari, în diverse arii terapeutice precum tromboza şi aterotromboza. Ca General Manager al GSK Romania, Barbara va fi responsabilă pentru creşterea şi dezvoltarea diviziei farmaceutice a GSK. "Sunt deja familiară cu principalele probleme pe care sectorul de sănătate le are în Romania şi îmi asum misiunea de a continua eforturile pe care GSK le face pentru a creşte accesul pacienţilor la tratamente inovatoare. De asemenea, vom continua parteneriatul cu autorităţile locale pentru a implementa reforme în sistemul de sănătate şi vom duce mai departe iniţiativele desfăşurate alături de partenerii noştri externi", a spus Barbara Cygler. De origine franceză, Barbara Cygler a absolvit Management expert degree (École Supérieure de Gestion E.S.G.), precum şi un Master în Pharmaceutical Marketing. "În ultimii doi ani am lucrat cu Barbara şi ştiu că ea deţine un leadership puternic pentru a face faţă acestei provocări, cunoscand problemele Romaniei - exodul medicilor, accesul la medicamente inovatoare şi disponibilitatea acestora, precum şi sub-finanţarea cronică a sistemului de sănătate, probleme ce nu sunt uşoare şi pentru care ea va continua efortul nostru de pană acum de a îmbunătăţi situaţia actuală", a spus Pascal Prigent. GSK Romania derulează activităţi de import, distribuţie şi producere de medicamente. Fabrica Europharm din Braşov este însă scoasă la vanzare de la jumătatea anului trecut.

Antibiotice Iaşi propune dividende de 15,4 milioane lei
 
Consiliul de Administraţie al Antibiotice Iaşi (ATB) propune acţionarilor dividende în valoare cumulată de 15,4 milioane lei, aproape jumătate din profitul înregistrat anul trecut, astfel că Ministerul Sănătăţii, acţionarul majoritar al de producătorului de medicamente, va încasa 8,2 milioane lei. Acţionarii ar urma să încaseze un dividend brut de 0,023 lei/acţiune, potrivit unui comunicat transmis, vineri, de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Nivelul dividendelor va fi discutat într-o AGA programată pentru 24 aprilie. În luna aprilie a anului trecut, AGA a decis distribuirea unui dividend brut de 0,036 lei/acţiune, însă o altă AGA derulată în luna iunie a decis ca jumătate din valoarea dividendelor şi alte rezerve ale companiei să fie utilizate pentru o majorare de capital cu 10,3 milioane lei. Astfel, acţionarii au primit un dividend brut de 0,018 lei/acţiune şi acţiuni gratuite. Antibiotice menţionează în comunicatul transmis vineri Bursei că profitul net înregistrat anul trecut este de 31,4 milioane lei. Caştigul este cu 16% peste profitul net înregistrat în 2012, de 27,1 milioane lei. Profitul anunţat vineri de Antibiotice Iaşi este uşor peste caştigul preliminar publicat în luna februarie a acestui an, de 28,8 milioane lei (6,5 milioane euro). Compania vrea ca aproape 11 milioane lei din profitul de anul trecut să fie păstrat pentru surse proprii de finanţare, iar 3,1 milioane lei să fie utilizate în alte scopuri. "Consecvenţi politicilor noastre cu privire la creşterea cifrei de afaceri, reducerea costurilor şi punerea în piaţă de noi produse la preţuri mai accesibile care să conducă la înregistrarea de economii atat la populaţie, cat şi la bugetul statului, acordăm în continuare o atenţie deosebită programului investiţional pentru această perioadă şi în mod deosebit celui din anul 2014. Acest program prevede retehnologizarea şi dezvoltarea actualelor capacităţi de producţie şi crearea unora noi, modernizarea sistemelor de producere şi distribuţie a utilităţilor tehnologice şi a energiei electrice, modernizarea laboratoarelor pentru menţinerea normelor de bună practică", se arată în comunicatul transmis vineri.


Supermarket închis la trei ore de la inaugurare

Un supermarket Profi deschis la parterul Hotelului Deva a fost închis la trei ore de la inaugurare, din cauză că nu avea autorizaţii de funcţionare şi de construire, iar clienţii care se aflau în magazin au fost rugaţi să părăsească incinta, măsura fiind luată de reprezentanţii Primăriei. Supermarketul Profi amenajat la parterul Hotelului Deva a fost inaugurat joi, însă reprezentanţii lanţului de magazine au fost nevoiţi să evacueze clienţii şi să îl închidă, la doar trei ore de la deschidere, din cauza lipsei autorizaţiilor de funcţionare şi construire. "Cand am mers în control, magazinul era deschis, iar cand le-am solicitat domnilor să ne prezinte documentele de funcţionare şi construire nu au putut. Nu au nimic, absolut niciun document. Nu există autorizaţie de funcţionare, nu există autorizaţie de construire. Le-am cerut acestor domni să respecte legea. Dacă un amărat de buticar din municipiul Deva are o autorizaţie de funcţionare, mi se pare o bătaie de joc la adresa devenilor ca un astfel de lanţ comercial să-şi permită să deschidă un magazin fără să deţină nicio autorizaţie. Este inadmisibil! Aşa ceva nu vom tolera", a declarat, vineri, purtătorul de cuvant al Primăriei Deva, Andrei Nistor.

Companiile americane din Rusia îşi fac bagajele

Companiile americane cu operaţiuni în Rusia trebuie să se pregătească pentru creşterea tensiunilor actualizand planurile de evacuare a personalului şi întărind securitatea sistemelor IT, a declarat un expert în securitatea companiilor, citat de Bloomberg. De asemenea, companiile ar trebui să fie atente la o eventuală creştere a ostilităţii faţă de cetăţenii americani. Deplasările neesenţiale în Rusia ar trebui amanate, a declarat Brian Michael Jenkins, consilier al preşedintelui RAND Corp, companie de cercetare care are contracte cu guverne şi companii. "Şefii de companii trebuie să se aştepte la atacuri cibernetice", a spus el. Totodată, ar trebui să fie atenţi la graffiti sau orice alt semn al unei ostilităţi sporite faţă de americani şi să fie gata oricand să evacueze personalul. Companiile americane reprezintă cea mai importantă sursă de investiţii străine în Rusia, mai ales în domeniile tehnologie şi servicii financiare, potrivit unui raport din 2013 al Ernst & Young. UE şi SUA au impus o primă serie de sancţiuni după ce Rusia a recunoscut Crimeea ca stat independent, constand din restricţii de călătorie şi îngheţarea activelor pentru unii oficiali ruşi şi ucraineni.

Moscova anulează reducerile la preţul gazelor vandute Ucrainei

Rusia a anunţat ieri anularea reducerii pe care o acorda Ucrainei la preţul gazelor naturale în schimbul utilizării unei baze navale din Crimeea, după ce a decis recent să anuleze altă reducere de preţ, relatează AFP. Odată cu alipirea Crimeei la Rusia, "noţiunea de reducere la preţul gazelor acordată Ucrainei în schimbul (utilizării) bazei Flotei (ruse) la Marea Neagră nu mai există", a declarat pentru cotidianul economic Vedomosti Dmitri Peskov, purtătorul de cuvant al preşedintelui rus Vladimir Putin. "Ea nu mai poate să fie utilizată, în prezent, nici de drept şi nici de fapt", a adăugat Peskov. "De drept, Flota nu se mai află în Ucraina, ci pe teritoriul unei regiuni a Rusiei", a mai declarat purtătorul de cuvant pentru Kommersant. Această reducere - în valoare de 100 de dolari pentru 1.000 de metri de cubi - a fost hotărată de către fostul preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici şi preşedintele rus de la acea vreme, Dmitri Medvedev, în aprilie 2010, în cadrul unui acord care prelungea prezenţa Flotei ruse la Marea Neagră în Crimeea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.