Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Inedit: Fabrică de eoliene va fi mutată din China în Romania!

Ziarul de Vrancea
20 mar 2014 1160 vizualizări
Unitatea va fi deschisă în Timişoara şi aparţine companiei American Superconductor

Compania American Superconductor va deschide o fabrică în Timişoara, unde va muta o parte a producţiei de componente pentru turbine eoliene de la operaţiunile pe care le are în China, parte a unui plan mai amplu de restructurare şi reducere de costuri. Planul prevede "transferul capacităţii de producţie de sisteme electronice de control pentru clienţii din afara Chinei de la fabrica companiei din Suzhou, China, la o nouă facilitate de producţie în Timişoara, Romania", se arată într-un document transmis de American Superconductor bursei americane. Fabrica din Romania ar trebui să devină operaţională pe parcursul anului fiscal 2014, care începe în aprilie. În timp ce facilităţile de producţie din China vor continua să deservească piaţa chineză, numărul de angajaţi va fi redus ca urmare deschiderii noului centru de producţie în Romania. American Superconductor intenţionează să închidă o fabrică din statul Wisconsin şi să mute producţia în Massachusetts, unde are deja operaţiuni, inclusiv sediul companiei. Ca urmare a acestor măsuri, American Superconductor se aşteaptă să înregistreze economii de costuri de 3 milioane de dolari anual, începand din trimestrul al patrulea al următorului an fiscal. Planul de restructurare va afecta pană la 120 de angajaţi, inclusiv din China. Ca urmare a nevoii de a reloca anumite posturi, numărul de locuri de muncă desfiinţate se va situa la aproximativ 5-10% din numărul de angajaţi înregistrat în decembrie. Compania are în derulare mai multe procese în China împotriva companiei locale Sinovel, acuzată de spionaj economic. În vara anului trecut, Departamentul de Justiţie din SUA a pus sub acuzare, după doi ani de investigaţii, Sinovel şi doi angajaţi ai companiei chineze pentru furt de secrete comerciale de la American Superconductor. În anul fiscal 2012, încheiat în martie 2013, compania a înregistrat venituri de 87,4 milioane de dolari, în creştere de la 76,5 milioane de dolari în anul anterior. În trimestrul al treilea al anului fiscal 2013, perioada septembrie-decembrie, compania a obţinut venituri de 20,6 milioane de dolari, comparativ cu 17,4 milioane de dolari în perioada similară a anului precedent.

Deutsche Bank va produce software în Romania

Centrul din ţara noastră va angaja 500 de oameni pană în 2016

Deutsche Bank va inaugura în Bucureşti, pană la finele lunii iunie, un centru global de tehnologie, unde va crea aplicaţii software pentru banca germană şi care va avea 100 de angajaţi pană la jumătatea acestui an şi 500 pană în 2016. Denumit DB Global Technology, centrul va fi condus de Marian Popa (59 ani), se arată într-un comunicat al societăţii. "Marian Popa va supraveghea organizarea şi dezvoltarea celui de-al patrulea centru global de tehnologie al DB, unde vor fi create pană la 500 de locuri de muncă în domeniul IT&C pană la finalul anului 2016. Procesul de recrutare a demarat la finele anului 2013, iar numărul angajaţilor este estimat să ajungă la 100 de specialişti pană la jumătatea anului", se arată în comunicat. Anterior, în perioada 2004-2012, Popa a condus Endava CEE, un proiect greenfield în cadrul căruia numărul salariaţilor a crescut de la 40 la 800 de angajaţi, distribuiţi în patru sedii din Europa Centrală şi de Est. Centrul de tehnologie va dezvolta software pentru Deutsche Bank şi va reprezenta, potrivit comunicatului, o platformă pentru specialişti software cu nivel înalt de pregătire. "Marian Popa are o experienţă semnificativă şi realizări profesionale importante în industria IT&C, acumulate pe parcursul unei cariere de excepţie în poziţii de top management deţinute în Romania şi în afara ţării şi credem că va contribui semnificativ la succesul centrului global de tehnologie de la Bucureşti", a declarat reprezentantul Deutsche Bank în Romania, Mihai Ionescu. Deutsche Bank este prezentă pe piaţa din Romania din anul 1998 şi furnizează produse şi soluţii personalizate pentru clienţii băncii corporative şi ai băncii de investiţii, servicii de tranzacţii bancare pentru clienţi corporativi şi instituţionali, precum şi servicii de private banking pen-tru clienţii persoane fizice. Potrivit comunicatului, Deutsche Bank a fost lead manager al emisiunilor de obligaţiuni ale Romaniei, în septembrie şi octombrie 2013.

Gazele se scumpesc cu 2% de la începutul lui aprilie

Preşedintele ANRE, Nicolae Havrileţ, a declarat, ieri, că de la 1 aprilie va fi o creştere de 2% a preţului la gazele naturale la consumatorii casnici, şi cu 5% la consumatorii industriali din piaţa reglementată, adăugand că nu se are în vedere o creştere a preţului la energie electrică. El a participat la o dezbatere organizată de Comisia pentru Industrii a Camerei Deputaţilor, unde a prezentat raportul ANRE pe 2013, raport care va fi discutat, luni, de Comisiile de specialitate. Întrebat ce scumpiri la gaze şi energie electrică vor fi de la 1 aprilie, Havrileţ a precizat: "La energia electrică nu avem în vedere o creştere a preţului, la gazele naturale este o creştere prevăzută în calendarul convenit cu forurile internaţionale şi este vorba de 2% la consumatorii casnici". Havrileţ a adăugat că pentru consumatorii industriali din piaţa reglementată, care reprezintă 15%, preţurile la gazele naturale vor creşte cu 5%. "Pentru consumatorii industriali din piaţa reglementată, fac această subliniere pentru că noi avem consumatori şi în piaţa liberă şi în piaţa reglementată, în piaţa reglementată, care este constituită dintr-un raport de 15%, preţurile vor creşte cu aproximativ 5%", a arătat preşedintele ANRE. Întrebat dacă vor mai fi scumpiri după 1 aprilie pană la sfarşitul anului, Havrileţ a spus că "pentru consumatorii din piaţa liberă există piaţa liberă, iar în piaţa reglementată, conform calendarului, există trepte de creştere a preţului". "Dar considerăm că de la 1 iulie evoluţia pieţei va fi una de o aşa manieră încat să putem controla preţurile", a adăugat el. În legătură cu criticile că acest calendar de liberalizare a preţurilor este prea accelerat şi faptul că marile industrii nu suportă o creştere a preţurilor la gaze atat de mare, Havrileţ a explicat că utilizatorii din industrii pot să opteze fie pentru piaţa reglementată, fie pentru piaţa liberă, unde preţurile sunt date de cerere şi ofertă.

Ikea retrage de pe piaţă baldachine pentru paturile bebeluşilor

Ikea retrage de pe piaţă baldachine pentru paturile bebeluşilor şi copiilor, pentru evitarea oricărui risc de producere a unui incident, şi anunţă clienţii care au achiziţionat aceste produse să le returneze în magazin pentru a primi înapoi suma integrală plătită. "Compania Ikea a primit sesizări cu privire la faptul că există posibilitatea ca, în timpul somnului, bebeluşii sau copiii să tragă şi să îşi înfăşoare în jurul gatului perdeaua baldachinului care acoperă patul. Pentru prevenirea oricărui risc de producere a unui incident, baldachinele pentru pat au fost retrase imediat din toate magazinele IKEA din lume", se arată într-un comunicat al companiei. Produsele care au fost retrase de pe piaţă sunt: Legendarisk, setul de baldachine Minnen, Barnslig Boll, Minnen Brodyr, Himmel, Fabler, Tisla şi Klamming. "Numai baldachinele pentru pat menţionate sunt incluse în această acţiune de retragere de produs. Toate produsele din gama IKEA pentru copii pot fi folosite în deplină siguranţă. Compania Ikea se concentrează în primul rand pe prevenirea oricărei posibilităţi de producere a vreunui incident, mai degrabă decat pe remedierea unor eventuale urmări ale acestora", menţionează comunicatul. Magazinul Ikea din Bucureşti a comercializat 4.897 de bucăţi, la preţuri care au variat între 49,99 şi 145 lei şi nu a primit nicio sesizare în privinţa niciunuia dintre aceste produse. În ceea ce priveşte standardele de siguranţă aplicabile în cazul baldachinelor pentru pat, Ikea spune că nu are cunoştinţă de existenţa vreunui astfel de standard, dar nu este dispusă să facă niciun compromis în scopul prevenirii oricărui potenţial risc. "Testele interne de siguranţă, preliminare punerii în vanzare, nu au arătat niciun risc, însă compania a consultat experţi externi în identificarea pericolelor şi evaluarea riscurilor, care au ajuns la concluzia că există, totuşi, un potenţial de risc, dacă bebeluşii şi copiii nu sunt supravegheaţi, aşa cum se poate întampla în timpul somnului", arată Ikea.

Oligarhii, băncile şi companiile din Rusia datorează 700 miliarde dolari

Oligarhii, băncile şi companiile din Rusia s-au împrumutat masiv în ultimii ani în afara ţării, datoria externă totală depăşind 700 miliarde dolari la sfarşitul anului trecut, potrivit datelor băncii centrale ruse, care evidenţiază riscurile unor sancţiuni mai dure în contextul crizei ucrainene. Faţă de finele anului 2011, soldul datoriei externe a crescut cu aproape 200 de miliarde de dolari, potrivit CNN. Chiar în această săptămană, marcată de anexarea Crimeei de către Rusia, compania minieră Metalloinvest a anunţat că a obţinut o linie de finanţare a exporturilor de 1,15 miliarde de dolari de la un grup de bănci, printre care cele mai mari trei instituţii de credit din Franţa, Deutsche Bank (Germania), UniCredit (Italia), ING (Olanda), Credit Suisse (Elveţia) şi Bank of Tokyo Mitsubishi (Japonia). Metalloinvest este controlată de miliardarul Alişer Usmanov, cel mai bogat om din Rusia şi un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin. Liderii statelor UE vor analiza din nou joi măsuri pentru a creşte presiunea asupra Rusiei, după ce Putin a semnat marţi tratatul de anexare a regiunii ucrainene. Statele Unite şi Europa afirmă că Rusia a încălcat suveranitatea Ucrainei şi au impus deja restricţii de călătorie şi îngheţarea activelor în cazul a 28 de oficiali ruşi şi ucraineni cu rol determinant în anexarea Crimeei. Statele UE vor acţiona, probabil, extrem de precaut în privinţa impunerii de sancţiuni, care ar avea impact economic negativ puternic de ambele părţi. În comparaţie cu Statele Unite, Rusia are relaţii comerciale şi de investiţii mult mai stranse cu Europa. Riscurile creditorilor Rusiei sunt deja în creştere din cauza încetinirii puternice a economiei. Dacă situaţia se înrăutăţeşte, băncile din Europa ar avea mult mai mult de pierdut faţă de cele americane. Potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale, creditele acordate de băncile din Europa în Rusia se situau la 184 miliarde de dolari în septembrie. Instituţiile de credit americane au o expunere de 37 de miliarde de dolari.

Va apare încă o hidrocentrală pe Dunăre

Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri constituirea unei companii de proiect mixte romano-bulgare pentru dezvoltarea unei hidrocentrale pe Dunăre la Turnu Măgurele – Nicopole, potrivit unui memorandum. Astfel, conform unei estimări preliminare, menţionate în memorandum, puterea instalată a viitoarei hidrocentrale va fi de circa 400 MW, ceea ce va contribui la creşterea siguranţei energetice a Romaniei şi la scăderea dependenţei de importuri. În plus, hidrocentrala ar putea constitui o nouă cale de comunicaţie terestră şi feroviară între Romania şi Bulgaria, se mai arată în documentul citat. Un alt obiectiv urmărit prin realizarea hidrocentralei Turnu Măgurele – Nicopole va fi regularizarea cursului Dunării, cu efecte pozitive pentru protecţia inundaţiilor, prin îndiguiri şi desecări sau lucrări de supraînălţare a porturilor. Prin realizarea acestui proiect, Guvernul mizează pe o revitalizare economică din regiunea Turnu-Măgurele, prin crearea de noi locuri de muncă şi modernizarea infrastructurii.

Finanţele au împrumutat încă 200 milioane euro

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat 200 milioane de euro prin obligaţiuni în euro cu maturitate de cinci ani, exact cat şi-a propus şi la un randament egal cu cel acceptat în februarie pentru aceeaşi emisiune. Trezoreria a primit ordine de subscriere de 312,5 milioane euro la licitaţia pentru obligaţiuni în euro cu maturitate de cinci ani. Emisiunea în euro a fost lansată la finalul lunii ianuarie, iar titlurile ajung la scadenţă în ianuarie 2019. Cea mai recentă licitaţie pentru această maturitate a fost organizată în februarie, cand administratorii datoriei publice au atras 200 milioane euro, la un randament tot de 3,3%. Finanţele au planificat pentru luna martie emisiuni în moneda naţională în valoare de 2,68 miliarde de lei, dar şi o licitaţie pentru obligaţiuni pe cinci ani în valută, de 200 milioane euro, luna aceasta ajungand la scadenţă titluri în valoare de circa 5 miliarde lei. Următoarea operaţiune este planificată pentru luni, pentru obligaţiunile pe 10 ani, prin care administratorii datoriei publice vor să împrumute 300 milioane lei. Trezoreria a atras în acest an 8,558 miliarde lei şi 678,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă 2 miliarde dolari, sumă atrasă de pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Fostul şef al FMI a înfiinţat un fond de investiţii

Fostul şef al FMI Dominique Strauss-Kahn intenţionează să atragă 2 miliarde de dolari pentru un fond de hedging, iar în prezent se află în China pentru a convinge investitori, a anunţat firma acestuia LSK & Partners, prezentă şi în Romania printr-un birou al diviziei de administrare de active. Strauss-Kahn va administra fondul împreună cu fiica sa, Vanessa Strauss-Kahn, de profesie economist, potrivit Reuters. "China joacă şi va juca un rol predominant în acest fond", a declarat pentru Reuters directorul operaţional al LSK & Partners, Mohamad Zeidan. Fondul aşteaptă avizul autorităţilor de reglementare din Luxemburg înainte de a încasa banii de la eventualii clienţi, a spus el. China, cu un număr ridicat de investitori instituţionali şi peste 640.000 de milionari în 2012, potrivit unui studiu Capgemini - RBC Wealth, este văzută ca o sursă importantă de capital pentru fondurile de hedging. Strauss-Kahn a preluat anul trecut conducerea firmei de investiţii Anatevka, din Luxemburg, numele acesteia fiind schimbat ulterior în Leyne, Strauss-Kahn & Partners (LSK & Partners) pentru a reflecta prezenţa analistul financiar Thierry Leyne şi pe cea a fostului şef al FMI. Fondul de hedging al firmei se va baza pe analizele economice, financiare şi politice ale lui Strauss-Kahn.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.